Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Έμειναν από …«ρεύμα»

ΝησιάΟι Ευρυτάνες απορρίπτουν τον σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ
Οι ενέργειες κατά των αιολικών που έγιναν την περασμένη εβδομάδα είναι πολλές και σημαντικές.


Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καρπενησίου και με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίστηκε να ζητηθεί η εξαίρεση του δήμου από τον σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο δήμου Ποταμιάς και τάχθηκε εκ νέου ομόφωνα αντίθετο στον προτεινόμενο σχεδιασμό. Την Πέμπτη 1 Μαρτίου έγινε ανοιχτή συζήτηση με πρωτοβουλία της "Κίνησης Πολιτών" και συλλέχθηκαν εκατοντάδες υπογραφές κατά των αιολικών.

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα συνεδρίασε η πολιτική επιτροπή που συστήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Δημοσθένη Τσιαμάκη κα έλαβε συγκεκριμένη απόφαση εξαίρεσης του νομού από τον χωροταξικό πλαίσιο των ΑΠΕ, επαναδιατύπωσή του και πρόταση για φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θέση για τα αιολικά θα πάρει και ο Σύλλογος Αμερικής "Το Βελούχι" όταν ενημερωθεί, ενώ πρωτοβουλία αναμένεται να πάρει και η "Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων" όπως ειπώθηκε σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Πολλοί άλλοι σύλλογοι έχουν δραστηριοποιηθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αναμένεται να είναι αρνητική απέναντι στον προτεινόμενο σχεδιασμό του υπουργείου ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε η θέση του Συλλόγου Ξενοδόχων οι οποίοι είναι πλέον επιφυλακτικοί με τον προτεινόμενο σχεδιασμό και ζητάνε την άμεση διακοπή των εξελίξεων και ακριβή ενημέρωση.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξέλιξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου το οποίο συνέρχεται την Δευτέρα 12 Μαρτίου για συζήτηση επί του θέματος.

Κίνηση Πολιτών: Κάθετα "ΟΧΙ" στα αιολικά

Την Πέμπτη 1 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα και συλλογή χιλιάδων υπογραφών κατά των αιολικών και των υδροηλεκτρικών από την "Κίνηση Πολιτών". Για τον λόγο αυτό οργάνωσαν ημερίδα ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επιστήμονες που εξέφρασαν την άποψή τους γιατί πρέπει η Ευρυτανία να σταθεί απέναντι στον προτεινόμενο σχεδιασμό.

Η θέση της "Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος" ενάντια στα Αιολικά Πάρκα έχει ως εξής: "ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες και τα υδροηλεκτρικά έργα στην Ευρυτανία: Γιατί η Ευρυτανία πλήρωσε τον ενεργειακό της φόρο με το φράγμα των Κρεμαστών., Γιατί τα δάση της Ευρυτανίας δεσμεύουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου., Γιατί οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν τις βουνοκορφές και το τοπίο., Γιατί οι δρόμοι, οι πυλώνες, οι υποσταθμοί της ΔΕΗ και τα καλώδια θα οργώσουν τα δάση., Γιατί τα υδροηλεκτρικά έργα θα στερέψουν και θα ερημώσουν τα ποτάμια μας., Γιατί θα πέσει η αξία του τόπου μας και θα μειωθεί ο τουρισμός., Γιατί θα κινδυνεύσει η υγεία των ανθρώπων και θα αυξηθεί η ανεργία., Γιατί η Ευρυτανία θα γίνει μία βιομηχανική ζώνη, χωρίς μέλλον. Γιατί Ευρυτανία είναι τα βουνά και τα ποτάμια της., Γιατί η μόνη απάντηση στην παγκόσμια υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι η προστασία του τόπου μας". Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η “Κίνηση Πολιτών” έχει συλλέξει χιλιάδες υπογραφές οι οποίες θα κατατεθούν ενώ δεν αποκλείεται και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Χωροταξιακού σχεδιασμού.


--------------------------------------------------------------------------------

Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου: Να εξαιρεθεί το Καρπενήσι

Στην ημερήσια διάταξη έφερε το θέμα των αιολικών ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Βασίλης Καραμπάς. Η συνεδρίαση έγινε την περασμένη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Ένα από τα θέματα της τακτικής συνεδρίασης ήταν και η λήψη απόφασης σχετικά με τα αιολικά πάρκα στην Ευρυτανία και ιδιαίτερα στον δήμο Καρπενησίου όπως προβλέπεται από το ειδικό χωροταξιακό πλαίσιο για τις ΑΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το θέμα παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Παρών στην αίθουσα ήταν εκπρόσωπος της “Κίνησης πολιτών” που εξέφρασε την κάθετη αντίδραση των πολιτών ενάντια στα αιολικά, ενώ μίλησαν επίσης ο καθηγητής κ. Ραυτογιάννης και ο υπο/δντής δασών κ. Σταύρος Κοσμάς οι οποίοι τεκμηρίωσαν τους λόγους που πρέπει να ληφθεί αρνητική απόφαση.

Μετά από πολύωρη συζήτηση η απόφαση που ελήφθη ήταν "κατά του προτεινόμενου σχεδιασμού" ενώ ταυτόχρονα ζητείται η εξαίρεση του δήμου Καρπενησίου από κάθε μορφής δραστηριότητα αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών στην περιοχή. Μετά από πρόταση του Κώστα Λάππα, προστέθηκε στην απόφαση και η ανάγκη να απευθυνθεί ο δήμος σε επιστήμονες ώστε να τεκμηριωθούν και επιστημονικά οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα αιολικά. Ο κ. Μπομποτσιάρης διαφώνησε με την άποψη να μην μπει καμία ανεμογεννήτρια αλλά και με την προτεινόμενη πυκνότητα του σχεδιασμού. "Σταθερή μας θέση είναι η ανάπτυξη ήπιων μορφών ενέργειας" είπε και πρότεινε να δεχθεί ο δήμος 1 ή 2 αιολικά πάρκα.

Ο κ. Κώστας Λιάπης δήλωσε υπέρ των αιολικών αλλά μόνο όπου δεν διαταράσσεται η φύση και οι τουριστικές δραστηριότητες και ψήφισε την πρόταση του κ. Μπομποτσιάρη μαζί με τον κ. Ταξιάρχη Σβερώνη.

Η απόφαση που ελήφθη μετά από εισήγηση του δημάρχου Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά με συντριπτική πλειοψηφία 12 υπέρ και 3 κατά ήταν:

"Επειδή πιστεύουμε ότι: 1) Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν προεξοφλούν το βιώσιμο μέλλον., 2) Η Ευρυτανία έχει προσφέρει στο παρελθόν και παράγει ένα σημαντικό ποσό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές., 3) Τα αιολικά πάρκα σήμερα αποδεικνύονται ακριβά και αναποτελεσματικά και το βασικό κίνητρο για την εγκατάσταση Α.Π.Ε είναι το οικονομικό κέρδος των επενδυτών., 4) Επειδή θα προκύψει υποβάθμιση του τοπίου και θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους βιότοπους, στην τουριστική κίνηση, στην απασχόληση αλλά και κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία ΖΗΤΟΥΜΕ:

?. Την εξαίρεση του δήμου Καρπενησίου από τις περιοχές εγκατάστασης αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων που προβλέπονται στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Β. Εξουσιοδοτείται ο δήμαρχος, τόσο με την συμμετοχή του στην προαναφερθείσα άτυπη επιτροπή (σ.σ την πολιτική επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία Τσιαμάκη), όσο και με τον θεσμικό του ρόλο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τις Δ/νσεις και την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος για την εξαίρεση του δήμου Καρπενησίου από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Γ. Την εξέταση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από ομάδα επιστημόνων για τις προταθέντες θέσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων ώστε να τεκμηριώνεται η αρνητική άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου".


--------------------------------------------------------------------------------

Οι θέσεις της Οικολογικής Ομάδας

Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Ομάδα Καρπενησίου με ημερομηνία 3 Μαρτίου κάνει γνωστή την θέση της. "…Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, που οφείλονται και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο είναι συνέπεια της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, κυρίως λόγω των καύσεων. Έτσι, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες εξασφάλισης ενέργειας από λιγότερο ρυπογόνες πηγές. Η περιοχή μας, λόγω της μορφολογίας της, έχει προκαλέσει ιδιαίτερα έντονα το ενδιαφέρον για τη δημιουργία αιολικών πάρκων αλλά και άλλων ήπιων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συνέπεια όλων αυτών είναι η έντονη ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις που θα έχει στη αλλοίωση του περιβάλλοντος οποιαδήποτε τέτοια δράση.

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Οικολογική Ομάδα Καρπενησίου. Η θέση μας και παλαιότερα αλλά και τώρα είναι υπέρ των ήπιων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αρκεί να τηρούνται οι περιβαλλοντικές μελέτες και κυρίως οι παρεμβάσεις να μη θίγουν και αλλοιώνουν το περιβάλλον. Διαφωνούμε με το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ πριν από λίγο καιρό και προβλέπει για την Ευρυτανία μεγάλης έκτασης επεμβάσεις για τα αιολικά πάρκα. Πιστεύουμε, όμως, πως μπορούν στην Ευρυτανία να σχεδιαστούν και κατασκευαστούν μικρά αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα σε περιοχές που δεν θα βλάπτουν τον τουρισμό και τις δραστηριότητες των περίοικων”.

----------------------------------------------------------------------------------


Οι θέσεις των Ξενοδόχων

Τη θέση τους με σχετική ανακοίνωση παρουσίασε η Ένωση Ξενοδόχων Ευρυτανίας για το θέμα της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία: "Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ συμμερίζεται τις εύλογες ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συλλογικών φορέων και των πολιτών σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα όρια του νομού. Θεωρεί ότι το περιβάλλον είναι σημαντικό δημόσιο αγαθό, η προστασία του οποίου αποτελεί υποχρέωση του κράτους και μέριμνα του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ο σύλλογός μας μετέχει στην κοινή πεποίθηση ότι η επιλογή του νομού μας για το συγκεκριμένο έργο έγινε χωρίς να συνεκτιμηθούν από την πολιτεία τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του νομού και οι σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον καθώς και η συνακόλουθη υποβάθμιση της τουριστικής φυσιογνωμίας της περιοχής. Έντονες επιφυλάξεις εκφράζονται επίσης και για τις σκοπιμότητες που υπαγόρευσαν την συγκεκριμένη επιλογή, ιδίως σε σχέση με άλλους νομούς που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά και δεν επιλέχθηκαν. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε χωροθέτηση του έργου πρέπει να σταματήσει άμεσα και να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι Ευρυτάνες, προκειμένου η διαδικασία της διαβούλευσης να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο".

πηγή: ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ, 7.3.2007Σημείωση 12ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Έμειναν από …«ρεύμα»" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα