Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Συνέντευξη τύπου του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά

ΝησιάΓια το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε)
Αθήνα   1  Φεβρουαρίου  2007

Η σημερινή ημέρα πιστεύω ότι είναι από τις σημαντικότερες της θητείας μου στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Μετά από πολλούς μήνες επίμονης και συστηματικής προσπάθειας μπαίνουμε σήμερα στην τελική ευθεία ώστε η χώρα μας, επιτέλους μετά από καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, να αποκτήσει για πρώτη φορά χωροταξικό σχεδιασμό και μάλιστα ολοκληρωμένο.
Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα με την παρουσίαση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και σταδιακά στο επόμενο τρίμηνο θα ακολουθήσουν :  η παρουσίαση του Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και τον Παράκτιο και Ορεινό Χώρο και, τέλος, η παρουσίαση του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου.
 Ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός, αποτελεί αναμφίβολα καθοριστικό παράγοντα για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της Ελληνικής Επικράτειας. Αποτελεί συνεπώς  τεράστια παράλειψη που βαρύνει διαχρονικά όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις  το γεγονός ότι επί δεκαετίες δεν καταφέραμε να τον αποκτήσουμε. 
Για την σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η κατάρτιση ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού υπήρξε μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές προτεραιότητες.
Προχωρήσαμε με σταθερά βήματα : θέσαμε τους βασικούς στρατηγικούς στόχους που θέλαμε να υλοποιήσουμε, σχεδιάσαμε τις προδιαγραφές που έπρεπε να έχει η κάθε μελέτη, εν συνεχεία τις δημοπρατήσαμε και τέλος συνεργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο με τους μελετητές, προκειμένου οι μελέτες να είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου.
Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώχθηκε, μεταξύ άλλων, η συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και η αξιοποίηση της χρονικής συγκυρίας εκπόνησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013.
Θέλω, βέβαια εξαρχής να σημειώσω ότι το εγχείρημα του χωροταξικού σχεδιασμού ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο.  Είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε με ολοκληρωμένο και συστηματικό τρόπο η κατάρτιση του χωροταξικού σχεδιασμού, χωρίς να υπάρχει επαρκής προηγούμενη σχετική εμπειρία ούτε από τη διοίκηση, ούτε από το διαθέσιμο μελετητικό δυναμικό της χώρας.
Γι’ αυτό και είναι να απορεί κανείς, όταν επί τόσες δεκαετίες δεν έγινε αυτός ο χωροταξικός σχεδιασμός στη χώρα μας, ακριβώς επειδή ήταν ένα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα, πώς είναι δυνατόν να διαμαρτύρονται ορισμένοι για καθυστέρηση λίγων μηνών από τον προγραμματισμό που είχαμε κάνει; Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Και αυτό είναι ότι με τη σημερινή κυβέρνηση και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ η Ελλάδα θα αποκτήσει, επιτέλους, ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό. 

 Σήμερα δημοσιοποιούμε, λοιπόν, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αρχίζουμε τη διαδικασία διαβούλευσης με τα αρμόδια Υπουργεία, φορείς, Περιφέρειες αλλά και το κοινό, σύμφωνα με την οδηγία 2001/42/ΕΚ. Η διαβούλευση θα γίνει τόσο επί του περιεχομένου, όσο και σε σχέση με τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, σε δύο μήνες περίπου, οπότε και το σχέδιο θα εγκριθεί από το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο.
 
 Οι ΑΠΕ στην Ελλάδα : έννοια, κατηγορίες, στόχοι πολιτικής
 Όπως είναι γνωστό, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον και αποτελούν βασική συνιστώσα της βιώσιμης ανάπτυξης.
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι οι μη ορυκτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, η ενέργεια των κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η βιομάζα, τα αέρια που εκλύονται από χώρους υγειονομικής ταφής και από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, τα βιοαέρια, η γεωθερμική ενέργεια και η υδραυλική ενέργεια που αξιοποιείται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
 Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί βασική προτεραιότητα της παγκόσμιας κοινωνίας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μάλιστα, η Ε.Ε., με την οδηγία 2001/77/ΕΚ, έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το 2010, το 22,1% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κοινότητα να προέρχεται από ΑΠΕ.
 Ειδικώς για την Ελλάδα, οι εθνικοί στόχοι είναι το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πρέπει να ανέλθει, από 11 % που είναι σήμερα, σε 20,1 % μέχρι το 2010 και σε 29% μέχρι το 2020. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κυότο που έχει κυρωθεί στη χώρα μας και σύμφωνα και με το Δεύτερο Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης των Εκπομπών, η Ελλάδα έχει αναλάβει για την περίοδο 2008-2012 την υποχρέωση συγκράτησης της αύξησης των εκπομπών της στο + 25% σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 για ορισμένα αέρια και του 1995 για ορισμένα άλλα, προωθώντας, μεταξύ άλλων, για το σκοπό αυτό και τη χρήση ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.
 
 Η χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ και η ανάγκη ρύθμισης τους μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού.
 Κρίσιμο είναι το ζήτημα της χωροθέτησής τους. Κι αυτό γιατί, αν και τα έργα ΑΠΕ μπορεί να χαρακτηρισθούν κατ’ αρχήν ως δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, εν τούτοις έχουν και αυτά τις επιπτώσεις τους. Οι επιπτώσεις αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος της ΑΠΕ.
 Για την πρόληψη, την άμβλυνση και την αποτροπή των επιπτώσεων αυτών, είναι ιδιαίτερα σημαντική και άμεση η ανάγκη καθιέρωσης κανόνων και κριτηρίων για τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ στο σύνολο του εθνικού χώρου. Έτσι, προστατεύεται το περιβάλλον και ενισχύεται η επενδυτική ασφάλεια.
 Την ανάγκη αυτή υπέδειξε, άλλωστε, και το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πρόσφατες αποφάσεις του.
 
  Σκοπός του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ
Σκοπός του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ είναι :
α. Η διαμόρφωση πολιτικών χωροθέτησης έργων ΑΠΕ, ανά κατηγορία δραστηριότητας και χώρου, βάσει των διαθέσιμων σε εθνικό επίπεδο στοιχείων.
β. Η καθιέρωση κριτηρίων χωροθέτησης που θα επιτρέπουν τη δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων ΑΠΕ και την αρμονική ένταξή τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
γ.  Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού χωροθέτησης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθεί ανταπόκριση στους στόχους των εθνικών και κοινοτικών πολιτικών για την ενέργεια και το περιβάλλον.
Με τα παραπάνω επιδιώκεται, εκτός των άλλων, να παρασχεθεί ένα σαφές σύνολο ενιαίων κανόνων και κριτηρίων στις αδειοδοτούσες αρχές και στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Σήμερα, οι διάφορες υπηρεσίες χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια για τη χωροθέτηση. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται σύγχυση, να επιβαρύνεται το περιβάλλον, να υπάρχει πληθώρα προσφυγών και να καθυστερούν οι μεγάλες επενδύσεις παραγωγής πράσινης ενέργειας. Αυτές τις καταστάσεις αντιμετωπίζουμε με τους κανόνες και τα κριτήρια που θέτουμε, τα οποία θα είναι δεδομένα και δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.
Δομή του Ειδικού Πλαισίου
Το Ειδικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ αποτελείται από 28 άρθρα, τα οποία κατανέμονται σε  Κεφάλαια, που απαρτίζουν ισάριθμες θεματικές ενότητες. Ειδικότερα, στο Ειδικό Πλαίσιο: 
1.  Προσδιορίζονται οι σκοποί του Ειδικού Πλαισίου και η έκταση εφαρμογής του, ενώ παράλληλα επεξηγούνται οι βασικοί όροι που χρησιμοποιούνται στο κείμενο.
2.  Καθορίζονται οι κατευθύνσεις και τα κριτήρια για τη χωροθέτηση των αιολικών εγκαταστάσεων, των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (Μ.ΥΗ.Ε.) και των λοιπών κατηγοριών έργων ΑΠΕ (εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας, ενέργειας από βιομάζα ή βιοαέριο και γεωθερμικής ενέργειας).
3. Καθορίζονται οι βασικές απαιτήσεις για την εναρμόνιση των υποκειμένων χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων (Περιφερειακά Πλαίσια, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.), Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.), κλπ) στις κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου. Εντοπίζονται συγκεκριμένες ζώνες εγκατάστασης αιολικών έργων σε ορισμένα νησιά, που προσφέρονται για τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ η υλοποίηση των οποίων σκοντάφτει στο θεσμοθετημένο σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) κλπ.).
4. Περιλαμβάνεται το Πρόγραμμα Δράσης, δηλαδή μέτρα, ενέργειες και δράσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματική εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου, καθώς και τους φορείς και τις πηγές χρηματοδότησής τους.


Συνοπτική παρουσίαση των βασικών ρυθμίσεων του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ 
Θα προσπαθήσω τώρα να σας παρουσιάσω πολύ συνοπτικά τις σημαντικότερες ρυθμίσεις του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Στο τέλος της συνέντευξης, θα σας διανείμουμε τη Μελέτη και το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης που θα δοθεί προς διαβούλευση, ώστε όλα όσα θα πούμε να τα δείτε αναλυτικότερα. 
Σημειώνω ότι στην παρουσίαση που σας κάνω, δίνω έμφαση και αναφέρομαι αναλυτικότερα στην Αιολική Ενέργεια αφού αυτή είναι η σημαντικότερη και μπορεί να ικανοποιήσει σε συντριπτικό ποσοστό την προσδοκώμενη αύξηση παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας από ΑΠΕ –χωρίς να περιλαμβάνονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. 

 Προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς 2010 σε MW Ποσοστιαία συμμετοχή ανά τύπο ΑΠΕ το 2010
Αιολικά πάρκα 3.372 87%
Μικρά υδροηλεκτρικά 364 9.4%
Βιομάζα 103 2.7%
Γεωθερμία 12 0.4%
Φωτοβολταϊκά 18 0.5%
Σύνολα 3.869 100%

1. Αιολική Ενέργεια
Το  αιολικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας είναι πολύ σημαντικό.
Λαμβάνοντας υπόψη το αιολικό δυναμικό μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών του εθνικού χώρου γίνεται διάκριση στις εξής κατηγορίες:
 
α. Ηπειρωτική χώρα και Εύβοια
β. Αττική
γ. Κατοικημένα Νησιά Ιονίου, Αιγαίου και Κρήτη
δ. Υπεράκτιος θαλάσσιος χώρος και ακατοίκητες νησίδες

Ειδικότερα :
α. Στην ηπειρωτική χώρα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Εύβοια λόγω εγγύτητας και μεγέθους. Διακρίνουμε τις περιοχές σε δύο κατηγορίες :
 Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας
και Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας.


Αναλυτικότερα:
1. Οι Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) είναι οι περιοχές  της ηπειρωτικής χώρας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών (ύπαρξη εκμεταλλεύσιμου αιολικού δυναμικού, αυξημένη ζήτηση εγκατάστασης Ανεμογεννητριών, κλπ) και προσφέρονται για την επίτευξη  χωροταξικών στόχων,  όπως ελεγχόμενη συγκέντρωση των αιολικών εγκαταστάσεων. Στις περιοχές αυτές προσδιορίζεται η μέγιστη δυνατότητα χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων, αποκαλούμενη και «φέρουσα ικανότητα». Από τα στοιχεία της μελέτης προέκυψαν τρείς βασικές περιοχές Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ):

? Η ΠΑΠ 1 στη Βόρειο Ελλάδα, στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, στην οποία προβλέπουμε ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε 480 τυπικές ανεμογεννήτριες δηλαδή  960 MW. («Τυπική ανεμογεννήτρια» είναι αυτή που έχει διάμετρο φτερωτής 85 μ. και παράγει ισχύ 2 MW.)

? Η ΠΑΠ 2 στην κεντρική Ελλάδα, στους Νομούς Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας,  και Εύβοιας, στην οποία προβλέπουμε ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε 1619 τυπικές ανεμογεννήτριες δηλαδή 3.238 MW.
? Η ΠΑΠ 3 στην  Πελοπόννησο, στους Νομούς Λακωνίας και Αρκαδίας, στην οποία προβλέπουμε ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε 438 τυπικές ανεμογεννήτριες δηλαδή  876 ΜW.
2. Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ). Ως ΠΑΚ ορίζονται αντίστοιχα ομάδες ή επιμέρους περιοχές πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της ηπειρωτικής χώρας καθώς και μεμονωμένες θέσεις, οι οποίες δεν εμπίπτουν σε ΠΑΠ αλλά διαθέτουν ικανοποιητικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό, και προσφέρονται για το λόγο αυτό για την χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων.
Και στις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες περιοχών, καθορίζονται κριτήρια για κάθε χωροθέτηση αιολικής εγκατάστασης, π.χ. αποστάσεις από οικισμούς, παραγωγικές δραστηριότητες, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές προστασίας της φύσης και του τοπίου κλπ. Πχ από μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ελάχιστη απόσταση 3 χλμ, από κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία 500μ, από παραδοσιακούς οικισμούς 1500 μ. κ.λπ.
β. Στην Αττική, που αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερη κατηγορία  λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα της (υψηλοί δείκτες «αστικότητας», αυξημένες εντάσεις και συγκρούσεις χρήσεων γης). Για την περιοχή αυτή, προσδιορίζονται ευρύτερες ζώνες υποδοχής και κριτήρια χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, προβλέπουμε ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε 50 τυπικές ανεμογεννήτριες δηλαδή 100 MW, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν στις περιοχές της Πάστρας, του Πάνειου, σε τμήμα του Λαυρεωτικού Ολύμπου και στο τμήμα της περιοχής Μερέντας που είναι εκτός ελέγχου του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». 
γ. Στα κατοικημένα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης. Το αιολικό δυναμικό τους είναι πολύ υψηλό, 14310 MW. Εξαιτίας, όμως, των  ειδικών χαρακτηριστικών τους, όπως η περιορισμένη έκταση, ο έντονος τουριστικός προσανατολισμός, το αξιόλογο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, τίθενται αυστηρότεροι περιορισμοί. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι οι μέγιστες επιτρεπόμενες πυκνότητες σε επίπεδο πρωτοβάθμιου ΟΤΑ είναι διπλάσιες στις ΠΑΠ από ό,τι στις νησιωτικές περιοχές. 
δ. Στον υπεράκτιο θαλάσσιο χώρο και τις ακατοίκητες νησίδες. Αντιμετωπίζονται ως ιδιαίτερη κατηγορία  λόγω της ειδικής γεωμορφολογίας και λειτουργίας τους. Γι’ αυτό καθορίζονται και ειδικά κριτήρια χωροθέτησης  π.χ. σε σχέση με την ναυσιπλοΐα, με τον τρόπο εγκατάστασης  στο θαλάσσιο χώρο κ.α.   

Οι κανόνες χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων είναι :
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του Χωροταξικού Σχεδίου :
1. Καθορίζονται ζώνες ασυμβατότητας/αποκλεισμού, εντός των οποίων απαγορεύεται η χωροθέτηση αιολικών μονάδων. Οι ζώνες αυτές περιλαμβάνουν τις ασύμβατες χρήσεις και τις ελάχιστες αποστάσεις που πρέπει να τηρούν οι αιολικές εγκαταστάσεις από συγκεκριμένες δραστηριότητες και περιοχές (επισυνάπτονται σχετικοί πίνακες).  Ειδικότερα οι ζώνες αυτές αφορούν:
- Περιοχές Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος: περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, πυρήνες εθνικών δρυμών, οικότοποι προτεραιότητας, αξιόλογες ακτές και παραλίες κ.α. 
- Περιοχές και στοιχεία Πολιτιστικής Κληρονομίας:  αρχαιολογικοί χώροι, πολιτιστικά μνημεία και ιστορικοί τόποι
- Οικιστικές Δραστηριότητες:  οικισμοί, παραδοσιακοί οικισμοί, μεμονωμένες κατοικίες κ.α.
- Δίκτυα Υποδομής και Ειδικές Χρήσεις: Οδικοί ?ξονες, σιδηροδρομικές γραμμές , δίκτυα τηλεπικοινωνίας  
- Παραγωγικές Δραστηριότητες:  Τουριστικές ζώνες και καταλύματα, αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ιχθυοκαλλιέργειες κ.α. 

2. Τίθενται αποστάσεις για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της απόδοσής τους  :
- μέγιστες αποστάσεις από το οδικό δίκτυο, π.χ.  15 χλμ. στις περιοχές ΠΑΚ και 20 χλμ. στις περιοχές ΠΑΠ
- μέγιστες αποστάσεις  από τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας  όπως ορίζει η ΔΕΗ.
- ελάχιστες αποστάσεις από σημαντικά σημεία παρεμβολής, που εμποδίζουν την εκμετάλλευση του ανέμου: 7 φορές το ύψος του σταθερού στοιχείου παρεμβολής 
- ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ τους, αυτό εξαρτάται από τη διάταξη των εγκαταστάσεων κλπ.  Π.χ. 3 φορές τη διάμετρο της φτερωτής της ανεμογεννήτριας όταν αναπτύσσονται κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου.
3. Καθορίζονται μέγιστες επιτρεπόμενες πυκνότητες αιολικών εγκαταστάσεων σε επίπεδο πρωτοβάθμιου ΟΤΑ κατά κατηγορίες χώρου.
Για παράδειγμα στις περιοχές ΠΑΠ επιτρέπεται μία ανεμογεννήτρια για κάθε 1000 στρέμματα του συνόλου της επιφάνειας του ΟΤΑ, στις περιοχές ΠΑΚ μία ανεμογεννήτρια για κάθε 1600 στρέμματα και στις νησιωτικές περιοχές μία ανεμογεννήτρια για κάθε 2000 στρέμματα.

4. Καθορίζονται, κατά κατηγορία χώρου, κανόνες ένταξης των αιολικών εγκαταστάσεων στο τοπίο.

2. Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ)

Η αξιοποίηση του υδροδυναμικού, αποτελεί εθνικό στόχο, αφού πρόκειται για μια ΑΠΕ με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μεγάλη ειδική ισχύ και δυνατότητα συνδυασμού με άλλες χρήσεις του νερού. Στην Ελλάδα, έχουμε μεγάλο πλήθος αξιοποιήσιμων θέσεων και η κατασκευή και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών έργων (ΜΥΗΕ) μπορεί να έχει σημαντική προσφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο. Απαράιτητη προϋπόθεση είναι ο ορθολογικός προγραμματισμός και σχεδιασμός του τόπου και του τρόπου εγκατάστασης.

Ως εκ τούτου, μέσα από το χωροταξικό σχεδιασμό των μικρών υδροηλεκτρικών έργων   (ΜΥΗΕ), αποσκοπούμε:
 α) Στον εντοπισμό υδατικών διαμερισμάτων με εκμεταλλεύσιμο υδραυλικό δυναμικό Αναγνωρίζονται υδατικά διαμερίσματα που διαθέτουν σημαντικό εκμεταλλεύσιμο υδραυλικό δυναμικό (Βλέπε συνημμένο διάγραμμα 2). Διευκρινίζεται, πάντως, ότι η αναγνώριση αυτή δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού περιοχών με μικρότερο δυναμικό.
β) Στον προσδιορισμό περιοχών ασυμβατότητας/αποκλεισμού χωροθέτησης μικρών υδροηλεκτρικών έργων (ΜΥΗΕ). Καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες πρέπει να αποκλείεται η εγκατάσταση ΜΥΗΕ για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας της δραστηριότητας. Πχ αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές απολύτου προστασίας κ.ά.
γ) Στην εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας των υδατορευμάτων. Εκτιμάται η «φέρουσα ικανότητα» των υδατορευμάτων μικρών υδροηλεκτρικών έργων (ΜΥΗΕ), δηλαδή η μέγιστη δυνατότητα εγκατάστασης έργων ΜΥΗΕ στην ίδια «γραμμή» ύπαρξης υδροδυναμικού. Καθορίζονται κριτήρια χωροθέτησης που διασφαλίζουν αφενός τη συνύπαρξη των ΜΥΗΕ με άλλες χρήσεις που εξυπηρετούνται από τον ίδιο υδατόρευμα -όπως ιδίως η ύδρευση οικισμών και η άρδευση γεωργικών εκτάσεων- και αφετέρου τη διατήρηση των υδροβιολογικών και οικολογικών χαρακτηριστικών των υδατορευμάτων.
δ) Στον καθορισμό κριτηρίων και κανόνων ένταξης των μικρών υδροηλεκτρικών έργων (ΜΥΗΕ) στο φυσικό, πολιτιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής εγκατάστασης.

Οι περιοχές αξιοποίησης υδάτινου δυναμικού, εντοπίζονται κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, όπου η ύπαρξη νερού και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από μεταξύ τόπου υδροληψίας και σταθμού παραγωγής ενέργειας εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ΜΥΗΕ.
Μεγάλη πυκνότητα εκμεταλλεύσιμου δυναμικού παρουσιάζουν τα υδατικά διαμερίσματα της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και της Δυτικής και Βόρειας Πελοποννήσου, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στον αντίστοιχο χάρτη. Στον χάρτη διακρίνονται τα 14 υδατικά διαμερίσματα και το εκτιμώμενο υδροδυναμικό που ανέρχεται σε 4363 MW. 
O στόχος μας είναι το 2010 οι εγκατεστημένη ισχύς από μικρά υδροηλεκτρικά έργα να ανέρθει στα 364 MW από τα 60 περίπου MW που έχουμε σήμερα.  

3. ?λλες μορφές ανανεώσιμων πηγών 
α. Ηλιακή Ενέργεια

Πέρα από την αιολική και την υδραυλική ενέργεια των υδατορευμάτων, και οι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν περιθώρια εκμετάλλευσης, με κυριότερη την ηλιακή ενέργεια, την οποία απαντά κανείς παντού.

Αυτό φαίνεται να έχει γίνει συνείδηση και σε πολλούς πολίτες αφού με βάση στοιχεία του 2006, η συνολική περιοχή επιφάνειας των ήδη εγκατεστημένων ηλιακών συσσωρευτών, οι οποίοι αποτελούν παθητικό σύστημα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση ύδατος στον κατοικημένο τομέα στην Ελλάδα, υπολογίζεται περίπου στα 3 εκ. m2. Το όφελος είναι αναμφισβήτητο αλλά είναι μικρό αν μείνουμε μόνο σε τέτοιου είδους αξιοποίηση του ήλιου.

Με τα ενεργά συστήματα εκμετάλλευσης, η ηλιακή ενέργεια επεξεργάζεται με συστήματα φωτοβολταϊκών κυψελών και μετατρέπεται σε ηλεκτρική, ενώ υπάρχει το πλεονέκτημα της εύκολης χωροθέτησης, της μεγάλης διάρκειας ζωής και του μικρού κόστους συντήρησης.

Μέσα από το ειδικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ενδεικτικά μπορεί να θεωρηθούν ως  περιοχές προτεραιότητας για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας (Φωτοβολταϊκά πεδία) οι γυμνές και άγονες περιοχές με  χαμηλό υψόμετρο, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα, οι οποίες είναι κατά προτίμηση αθέατες από πολυσύχναστους χώρους και έχουν δυνατότητες διασύνδεσης με το Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Μπορεί, βέβαια, η ηλιακή ενέργεια να είναι παντού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε ανάπτυξη φωτοβολταϊκών οπουδήποτε. Γι’ αυτό και στο ειδικό πλαίσιο, ορίζονται περιοχές αποκλεισμού για τέτοιου είδους  χωροθετήσεις, όπως οι περιοχές Natura, η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, οι περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, τα μνημεία μείζονος σημασίας κ.α.

β. Ενέργεια από βιομάζα και βιοαέρια

Για την εκμετάλλευση της βιομάζας και των βιοαερίων, προνομιακές θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής της πρώτης ύλης, σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, σε γεωργικές και κτηνοτροφικές βιομηχανίες κ.α. ενώ τίθενται όρια στις ελάχιστες αποστάσεις από τις γειτνιάζουσες χρήσεις γης.

γ. Τέλος, για τη γεωθερμική ενέργεια, είναι προφανές ότι εγκαθιστούμε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις εκεί που υπάρχει γεωθερμικό πεδίο. Βεβαιωμένη είναι η ύπαρξη τέτοιου πεδίου στη Μήλο και τη Νίσυρο και στη Λέσβο στην οποία έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής ενέργειας 8 MW.

Αναμενόμενα αποτελέσματα από την έγκριση και εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ
Με την έγκριση του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ επιτυγχάνεται:
- Η καθιέρωση σαφών, ενιαίων και αναλυτικών χωροθετικών κανόνων και κριτηρίων για κάθε κατηγορία έργων ΑΠΕ.
Μέχρι σήμερα η έλλειψη κριτηρίων οδηγούσε στη διόγκωση της γραφειοκρατίας, στην παρεμπόδιση των επενδύσεων, σε αυθαιρεσίες της διοίκησης και, σε μερικές περιπτώσεις, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Η ύπαρξη συγκεκριμένων και σαφών κανόνων χωροθέτησης θα συμβάλλει: 
- Στην απλοποίηση και συστηματοποίηση των προϋποθέσεων χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ, στην ενίσχυση της επενδυτικής ασφάλειας και στην άρση των εμποδίων και της γραφειοκρατίας.
- Στον περιορισμό των πεδίων συνδιαλλαγής, των συνεπαγόμενων τριβών μεταξύ διοίκησης, επενδυτών και τρίτων και στην επιτάχυνση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν σαφείς ενιαίοι κανόνες με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να εφαρμόζουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στη λήψη αποφάσεων.
- Στο να ξέρει κάθε επενδυτής τι μπορεί να κάνει, πού και πώς.
- Στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των πλέον ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών και στην αρμονική «συνύπαρξη» τους με οικιστικές και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
Οι πυκνότητες, οι αποστάσεις και ορισμένα άλλα κριτήρια χωροθέτησης θα συμβάλλουν εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος στον εξορθολογισμό των σχετικών διοικητικών διαδικασιών και στην αποφυγή πολλών από τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.
- Ειδικώς για τα αιολικά έργα, ο προσδιορισμός της φέρουσας ικανότητας των Περιοχών Αιολικής Προτεραιότητας και η εισαγωγή μεθοδολογίας εκτίμησης του «κορεσμού» του τοπίου από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα συντελέσει στην αρμονική ένταξη των αιολικών μονάδων στο περιβάλλον. Έτσι εξυπηρετούμε τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και την παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, συμβάλλοντας στο κύριο ζητούμενο που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.
- Οι παρεχόμενες από το Ειδικό Πλαίσιο κατευθύνσεις προς τα κατώτερα επίπεδα σχεδιασμού (Περιφερειακά Πλαίσια, Γ.Π.Σ., Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. κλπ) προωθούν την ενσωμάτωση των αναγκαίων για τη στήριξη των ΑΠΕ ρυθμίσεων σε όλα τα υποκείμενα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου κρατά σε αγωνία την παγκόσμια κοινωνία και αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα του πλανήτη μας. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών χρειάζεται μια συστηματική προσπάθεια από όλους τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε εθνικό. Είναι αδήριτη ανάγκη να μειωθεί η παραγωγή ενέργειας από καύση ορυκτών καυσίμων και να αυξηθεί στα μεγαλύτερα δυνατόν επίπεδα η παραγωγή πράσινης ενέργειας. Για το λόγο αυτό, τυχόν εμπόδια στην ανάπτυξη τους από το σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο δεν θα επιτραπούν αλλά θα αντιμετωπισθούν σε κεντρικό επίπεδο.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο καθένας από εμάς, ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτεί ολοένα περισσότερη ενέργεια που παράγεται από την καύση ορυκτών σε άλλες περιοχές  (Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη) στις οποίες επιβαρύνεται το περιβάλλον, να επιζητά  καθαρότερο περιβάλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του και, ταυτόχρονα, να αντιδρά σε κάθε προσπάθεια παραγωγής κάθε φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας.
Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις στηρίζουν την υλοποίηση των επενδύσεων ΑΠΕ και την ανταπόκριση στους σχετικούς κοινοτικούς και εθνικούς στόχους, προωθούν την ορθολογική χωροθέτηση της δραστηριότητας και την ασφάλεια των επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εφαρμογή των αρχών της αειφορικής διαχείρισης και ανάπτυξης.

Κλείνοντας, θέλω να σας υπογραμμίσω ότι δίνω μεγάλη έμφαση στη διαδικασία της διαβούλευσης. Η διαδικασία αυτή, περιμένω να είναι εποικοδομητική και θα μας βοηθήσει να συμπληρώσουμε και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το Χωροταξικό Σχέδιο.
Πάντως ειλικρινά πιστεύω ότι η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ καλή και γι’ αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, τους μελετητές και τους συμβούλους, το ΚΑΠΕ, τα Υπουργεία, και ιδιαίτερα το Υπουργείο Ανάπτυξης, και τους εκπροσώπους τους που συνεργάσθηκαν μαζί μας. Θέλω όμως ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον Διευθυντή της Υπηρεσίας κ. Μαυρωνά που σήκωσε το κύριο βάρος αυτής της προσπάθειας.
Όπως σας είπα και στην αρχή, η διαδικασία της διαβούλευσης θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες και τον Απρίλιο το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ  θα εγκριθεί από το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο .

 

 


ΠΙΝΑΚΑΣ
Αποστάσεις αιολικών εγκαταστάσεων από γειτνιάζουσες χρήσεις γης, δραστηριότητες και δίκτυα τεχνικής υποδομής

A. Αποστάσεις για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας
και απόδοσης των αιολικών εγκαταστάσεων
Α. Μέγιστη απόσταση από υφιστάμενη οδό χερσαίας προσπέλασης οποιασδήποτε κατηγορίας - Για εγκατεστημένη ισχύ/μονάδα κάτω των 10 MWe: Σε ΠΑΠ και Αττική: 20 χλμ. μήκους όδευσης
- Σε άλλες περιοχές (ΠΑΚ): 15 χλμ. ανεξάρτητα από την εγκατεστημένη ισχύ / μονάδα
- Σε νησιά: 10 χλμ. ανεξάρτητα από την εγκατεστημένη ισχύ / μονάδα
Β. Μέγιστη απόσταση από το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) Όπως ορίζει ο ΔΕΣΜΗΕ στους όρους σύνδεσης της εγκατάστασης (υψηλή τάση) και η ΔΕΗ (μέση και χαμηλή τάση)
Γ. Ελάχιστη απόσταση (Α) από σημαντικά σταθερά στοιχεία άμεσης παρεμβολής (φυσικά ή ανθρωπογενή) που εμποδίζουν την εκμετάλλευση του ανέμου  7 φορές το ύψος του σταθερού στοιχείου άμεσης παρεμβολής (Α=7xΥ)
Δ. Ελάχιστη απόσταση (Α) μεταξύ των ανεμογεννητριών - Με ανάπτυγμα κάθετα στην κατεύθυνση του κυρίαρχου ανέμου: 3 φορές τη διάμετρο (d) της φτερωτής της ανεμογεννήτριας (A=3d)
- Με ανάπτυγμα παράλληλο στην κατεύθυνση του κυρίαρχου ανέμου: 7 φορές τη διάμετρο (d) της φτερωτής της ανεμογεννήτριας (Α= 7d)


Β. Αποστάσεις από περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος
Ασύμβατη χρήση Ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης από την ασύμβατη χρήση
Περιοχές απολύτου προστασίας της Φύσης του άρθρου 19 παρ.1,2 Ν.1650/86 (Α΄160)
 Σύμφωνα με την εγκεκριμένη ΕΠΜ ή το σχετικό π.δ. (του άρθρου 21 του ν. 1650/86) ή την σχετική ΚΥΑ (ν. 3044/02)
- Πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, κηρυγμένα μνημεία της φύσης, αισθητικά δάση που δεν περιλαμβάνονται στο προηγούμενο εδάφιο.
- Οι οικότοποι προτεραιότητας περιοχών της Επικράτειας που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας του δικτύου NATURA 2000 σύμφωνα με την απόφαση 2006/613/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 259 της 21.9.2006, σ. 1).  

 


Κρίνεται κατά περίπτωση στο πλαίσιο της διαδικασίας Έγκρισης των Περιβαλλοντικών  τους Όρων.

Αξιόλογες ακτές και παραλίες (π.χ.αμμώδεις)  1.000 μ.
Περιοχές ΖΕΠ ορνιθοπανίδας (SPA)  Κρίνεται κατά περίπτωση στο πλαίσιο της ΕΠΟ, μετά από ειδική ορνιθολογική μελέτη

Γ. Αποστάσεις από περιοχές και στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς
Ασύμβατη χρήση Ελάχιστη απόσταση  εγκατάστασης από την ασύμβατη χρήση
Εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα άλλα μείζονος σημασίας μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους. της παρ. 5. εδάφιο ββ του άρθρου 50 του Ν. 3028/02  3.000 μ.
Ζώνη απολύτου προστασίας (Ζώνη Α) λοιπών αρχαιολογικών χώρων  Α=7d, όπου (d) η διάμετρος της φτερωτής της ανεμογεννήτριας, τουλάχιστον 500 μ.
Κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία και ιστορικοί τόποι  Α=7d, όπου (d) η διάμετρος της φτερωτής της ανεμογεννήτριας, τουλάχιστον 500 μ.


Δ. Αποστάσεις από οικιστικές δραστηριότητες
Ασύμβατη χρήση Ελάχιστη απόσταση2 εγκατάστασης από την ασύμβατη χρήση
Πόλεις και οικισμοί με πληθυσμό >2000 κατοίκων ή οικισμοί με πληθυσμό < 2000 κατοίκων που χαρακτηρίζονται ως δυναμικοί, ή και τουριστικοί ή και αξιόλογοι 1.000 μ από το όριο  του οικισμού ή του σχεδίου πόλης κατά περίπτωση
Παραδοσιακοί οικισμοί 1.500 μ. από το όριο3 του οικισμού
Λοιποί οικισμοί 500 μ. από το όριο3 του οικισμού
Οργανωμένη δόμηση Α΄ ή Β΄ κατοικίας (Π.Ε.Ρ.ΠΟ., Συνεταιρισμοί κλπ) ή και διαμορφωμένες περιοχές Β΄ κατοικίας, όπως αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της Μ.Π.Ε. κάθε μεμονωμένης εγκατάστασης αιολικού πάρκου 1.000 μ. από τα όρια του σχεδίου ή της διαμορφωμένης περιοχής αντίστοιχα.
Ιερές Μονές 500 μ. από τα όρια της Μονής
Μεμονωμένη κατοικία (νομίμως υφιστάμενη) Εξασφάλιση ελάχιστου επιπέδου θορύβου μικρότερου των 45 db.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξασφαλίζεται ελάχιστο επίπεδο θορύβου στα όρια των ανωτέρω οικιστικών δραστηριοτήτων μικρότερο των 45 db.


Ε. Αποστάσεις από δίκτυα τεχνικής υποδομής και ειδικές χρήσεις
Ασύμβατη χρήση Ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης από την ασύμβατη χρήση
Κύριοι οδικοί άξονες, οδικό δίκτυο αρμοδιότητας των Ο.Τ.Α. και σιδηροδρομικές γραμμές Απόσταση ασφαλείας 1,5d από τα όρια της ζώνης απαλλοτρίωσης της οδού ή του σιδηροδρομικού δικτύου αντίστοιχα
Γραμμές υψηλής τάσεως
 Απόσταση ασφαλείας 1,5d από τα όρια από τα όρια διέλευσης των γραμμών Υ.Τ.
Υποδομές τηλεπικοινωνιών (κεραίες), RADAR Κατά περίπτωση μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου φορέα
Εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες της αεροπλοϊας  Κατά περίπτωση μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου φορέα


ΣΤ. Αποστάσεις από ζώνες ή εγκαταστάσεις παραγωγικών δραστηριοτήτων
Ασύμβατη χρήση Ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης από την ασύμβατη χρήση
Αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ζώνες αναδασμού, αρδευόμενες εκτάσεις  Απόσταση ασφαλείας 1,5d

Ιχθυοκαλλιέργειες Απόσταση ασφαλείας 1,5d
Μονάδες εσταυλισμένης κτηνοτροφίας:  Απόσταση ασφαλείας 1,5d
Λατομικές ζώνες και δραστηριότητες Όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία.
Λειτουργούσες επιφανειακά μεταλλευτικές - εξορυκτικές ζώνες και δραστηριότητες  500 μ.
ΠΟΤΑ, και άλλες περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα, θεματικά πάρκα, τουριστικοί λιμένες και άλλες θεσμοθετημένες ή διαμορφωμένες τουριστικά περιοχές (όπως αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της ΜΠΕ για κάθε μεμονωμένη εγκατάσταση). 1.000 μ. από τα όρια της ζώνης / περιοχής 
Τουριστικά καταλύματα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, ειδικές τουριστικές υποδομές,, τουριστικοί λιμένες 1.000 μ. από τα όρια της μονάδας 4.
Λοιπά τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις 500 μ 4.


3 Η αναφερόμενη απόσταση δεν λαμβάνεται υπόψη στη περίπτωση που η άτρακτος μιας α/γ δεν είναι ορατή από την ασύμβατη χρήση.

Για να κατεβάσετε τους χάρτες πατήστε εδώ.



Σημείωση 11ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Συνέντευξη τύπου του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα