Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ανανεώσιμες Π.Ε.: Καταναλώνουν το δικό τους ρεύμα που παράγουν από τον ήλιο και τον άνεμο

ΚρήτηΤου Γιώργου Κώνστα

Ο ταχυδρόμος έχει έξι χρόνια να παραδώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού στην κ. Γεωργία Νικηφοράκη και τον σύζυγο της κ. Βαγγέλη Λαζάρη, οι οποίοι κατοικούν στις Στέρνες Ακρωτηρίου στα Χανιά Κρήτης.
Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές του ηλιακού σπιτιού λειτουργούν με το ρεύμα από τον ήλιο και τον άνεμο. Για το πλυντήριο όμως χρειάζεται να βοηθήσει η γεννήτρια (με υγραέριο)

Η ενέργεια του ηλίου και του ανέμου είναι αρκετή για να έχουν φως, να βλέπουν τηλεόραση, να ακούν μουσική, να μαγειρεύουν. Αυτός είναι και ο λόγος που γύρισαν μια και καλή την πλάτη στη ΔΕΗ!
Οι ιδιοκτήτες πάντως επισημαίνουν πως το ηλιακό σπίτι τους δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα συμβατικά. «Η μόνη ιδιαιτερότητα είναι ότι είμαστε υπεύθυνοι για τα αποθέματα της ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως σχεδιάζουμε ανάλογα το πρόγραμμά μας. Την ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο τη χρησιμοποιούμε για της περισσότερες από τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού (κουζίνα, απορροφητήρα, σίδερο κ.τ.λ.), καθώς επίσης και για τον κυκλοφορητή του καλοριφέρ. Για το πλυντήριο όμως δεν επαρκεί», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Βαγγέλης Λαζάρης.

300 watt την ημέρα.
Για να μπορούν να φέρουν εις πέρας τις καθημερινές δουλειές τους έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό που παράγει 300 watt ημερησίως· το ίδιο ισχύει και για την ανεμογεννήτρια. Ενώ ποτέ δεν λείπουν από το σπίτι τους οι μπαταρίες αποθήκευσης που αρκούν για τρεις ημέρες. Ωστόσο όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα πολλές ηλεκτρικές συσκευές και παράλληλα λειτουργεί το πλυντήριο το οποίο καταναλώνει πολύ ρεύμα, το σύστημα υπερφορτώνεται και μπλοκάρει. Στις περιπτώσεις αυτές καταφεύγουν στη λύση της γεννήτριας με υγραέριο.
«Και αυτό όμως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, αν αυξηθούν τα φωτοβολταϊκά στην οροφή του σπιτιού. Αν ήμασταν καλύτερα ενημερωμένοι σε ό,τι αφορά τα τεχνολογικά ζητήματα, το φωτοβολταϊκό σύστημα θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερης απόδοσης», συμπληρώνει ο κ. Λαζάρης.

Τεχνικά προβλήματα. Το αντρόγυνο σημειώνει ότι για να αυτονομηθούν ενεργειακά έπρεπε να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα, κυρίως τεχνικής φύσεως. «Η πρώτη φορά που άκουσα πως είναι δυνατόν να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια για οικιακή κατανάλωση από τον ήλιο και τον άνεμο ήταν σε ένα από τα μαθήματα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, όπου και φοίτησα. Σε θεωρητικό επίπεδο ήμασταν καταρτισμένοι. Όταν όμως το αποφασίσαμε πριν από περίπου 7 χρόνια, δεν υπήρχε κανείς για να μας λύσει τις απορίες εξαιτίας της έλλειψης πρακτικού παραδείγματος», τονίζει η κ. Γεωργία Νικηφοράκη.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τις πρώτες τους κινήσεις σπασμωδικές. Συζητούσαν με μηχανολόγους και υδραυλικούς, κανείς όμως δεν μπορούσε να τους κατατοπίσει πλήρως.
Από την οροφή στο ισόγειο. Τελικά, με τη βοήθεια ενός φίλου τους, του κ. Σήφη Καπριδάκη που εργάζεται ως ηλεκτρολόγος, κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση. «Εν τέλει, η λειτουργία είναι κάθε άλλο παρά πολύπλοκη: η ηλιακή ενέργεια και η αιολική αποθηκεύεται σε μπαταρίες. Αφού λοιπόν συλλεχθεί από τα φωτοβολταϊκά και την ανεμογεννήτρια που βρίσκονται στην οροφή του σπιτιού, διοχετεύεται στο ισόγειο», εξηγεί η κ. Νικηφοράκη.
Οικονομική λύση. Στον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό απαραίτητος είναι και ο μετασχηματιστής (inverter) που μετατρέπει την αρχική τάση, η οποία δεν ξεπερνά τα 12 βολτ, σε 220, ώστε να γίνει συμβατή με τα ηλεκτρικά σκεύη του εμπορίου. Στην ερώτηση εάν ύστερα από έξι χρόνια λειτουργίας της εγκατάστασης έχουν τελικά αποσβεσθεί τα χρήματα που επένδυσαν, οι ιδιοκτήτες δίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη θετική απάντηση: «Συνολικά μας κόστισε 15.000 ευρώ. Έχουμε όμως αρκετά χρόνια να πληρώσουμε λογαριασμό της ΔΕΗ, γεγονός που αποδεικνύει πως αποτελεί μια σαφώς πιο οικονομική λύση. Πληρώνουμε ωστόσο το υγραέριο που αγοράζουμε για τη λειτουργία του ψυγείου, της κουζίνας, του πλυντηρίου, του θερμοσίφωνα και του καλοριφέρ. Αγοράζουμε όμως μόλις μία φορά τον χρόνο, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο τα έξοδα του νοικοκυριού»!

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 30/12/2006



Σημείωση 11ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κρήτη
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κρήτη:
Πεζοπορία κι Ορειβασία στην Κρήτη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Καταναλώνουν το δικό τους ρεύμα που παράγουν από τον ήλιο και τον άνεμο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα