Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Απόψεις - Ιδέες: Τι θα πει φυσική καταστροφή;

Νησιά

του Φώτη Τερζάκη

Την επαύριο των Χριστουγέννων 2004 Ευρώπη και Αμερική έμαθαν τη λέξη τσουνάμι. Οι κάτοικοι του Ινδικού και του Ειρηνικού ονομάζουν έτσι τα φονικά παλιρροϊκά κύματα που ξεσηκώνονται από μεγάλης κλίμακας σεισμούς στον βυθό του ωκεανού, και με ταχύτητα εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα ερημώνουν τις ακτές που βρίσκονται στο πέρασμά τους - όπως από τα πρόσφατα 8,9 ρίχτερ στις βορειοδυτικές ακτές της Σουμάτρας, με τον εφιαλτικό απολογισμό: κάπου 15.000 νεκροί στην Ινδία, 50.000 στη Σρι Λάνκα, 6.000 στην Ταϊλάνδη και πάνω από 100.000 στην ίδια τη Σουμάτρα.

Θύματα θρήνησαν ακόμα η Μαλαισία, η Βιρμανία, οι Μαλβίδες, μέχρι και το Κέρας της Αφρικής (Σομαλία).



Εικόνες τρομακτικές, καθώς η κατάσταση των επιζώντων στις περιοχές της τραγωδίας είναι ακόμη πιο οικτρή: 1,5 εκατομμύρια παιδιά είναι αυτή τη στιγμή άστεγα και χωρίς οικογένεια, ο αριθμός των νεκρών από επιδημίες, κυρίως ελονοσία, ενδέχεται να ξεπεράσει τους 100.000...

*Βιβλική καταστροφή, όπως λέμε· ακριβέστερα όμως μιλάμε για «φυσική καταστροφή»: ο άνθρωπος έρμαιο των ανεξέλεγκτων καπρίτσιων της μοίρας, άχυρο στη μανία των φυσικών δυνάμεων, τις οποίες ο πολιτισμός δεν έχει «ακόμα» τη δύναμη να τιθασεύσει...

Τέτοια σκεφτόταν και πριν από δυόμισι αιώνες ο Βολτέρος, με αφορμή τους φονικούς σεισμούς της Λισαβόνας, που έκαναν στα μάτια του να φαντάζει γελοία η θεοδικία του Λάιμπνιτζ - ότι ο κόσμος μας είναι ο καλύτερος δυνατός, χάρη στην πρόνοια του Θεού που τον κατασκεύασε και στον Λόγο που ενεργεί μέσα του. Μοιάζει να είναι ο έσχατος φιλοσοφικός αναλογισμός, όμως ο Ρουσό ήρθε να του υποδείξει εκείνο που ο φιλισταϊσμός και του πλέον εκλεπτυσμένου αστού υποκρίνεται πως αγνοεί: ας δούμε καλύτερα ποια είναι η ευθύνη του ίδιου του πολιτισμού, δηλαδή του ανθρώπου, που χτίζει πολυώροφες κατοικίες βάζοντας όλο και λιγότερα ή πιο φτηνά υλικά μέσα τους, χάριν του κέρδους των εργολάβων...

*Το ρουσοϊκό επιχείρημα, ήδη διορατικό όταν διατυπώθηκε, γίνεται όλο και πιο έγκυρο όσο ο πολιτισμός δραστικοποιεί τις προσπάθειές του να τιθασεύσει τη φύση: ποιος δεν βλέπει ότι η συχνότητα και το εύρος των φυσικών καταστροφών αυξάνονται σε αναλογία με τις τεχνολογικές δυνατότητες παρέμβασης στη φύση - πράγμα που διαπιστώνουμε δραματικά μέσα στην τελευταία δεκαετία;

Και αυξάνονται όχι μόνο εξαιτίας της ίδιας τής τεχνολογικής παρέμβασης, αλλά και λόγω εκείνου που συνδέεται εγγενώς με την τεχνολογική ανάπτυξη: της αύξουσας ανισοτήτων μεταξύ των ανθρώπων.

Οι πρωτόγνωρες καταστροφές των πρόσφατων χρόνων έπληξαν αδιακρίτως ολόκληρο τον πλανήτη, όμως οι συνέπειες μετριούνται αλλιώς στον ανεπτυγμένο Βορρά και στον υπανάπτυκτο Νότο: το 2004 οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις στις ανεπτυγμένες χώρες έφτασαν το ύψος-ρεκόρ των 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως ο φτωχός Νότος πληρώνει έναν φόρο περίπου 150.000 ζωών ετησίως (που προβλέπεται άλλωστε ν' αυξηθεί).

*Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Φήμες λένε ότι την ημέρα της καταστροφής η Ινδία έκανε πυρηνική δοκιμή στην περιοχή· επισήμως βέβαια δεν μπορούσε παρά να διαψευσθεί, αλλά η άρνηση της Ινδίας να δεχθεί εξωτερική βοήθεια επιτείνει την υποψία.

Και αν ωστόσο δεν έκανε, δεν μπορεί άραγε να έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, και αν όχι αυτή, το Πακιστάν, όταν μάλιστα ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες πυρηνικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συστηματικά τον Ειρηνικό για τέτοια πειράματα; Και ποιος άραγε εξωθεί όλο και περισσότερες χώρες σε αυτή τη θανατηφόρα κούρσα, όταν η πυρηνική ασπίδα γίνεται η μόνη τους προστασία απέναντι στην κτηνώδη ισχύ εκείνων που ήδη διαθέτουν μέσα κοσμογονικής καταστροφής;

*Το δίδαγμα του Ιράκ και του Ιράν είναι πρόσφατο. Θα πει, βέβαια, κάποιος ότι ο αιτιώδης δεσμός ανάμεσα στις πυρηνικές δοκιμές και τέτοιους είδους καταστροφές δεν είναι επιβεβαιωμένος· αυτό όμως, κατανοούμενο σωστά, σημαίνει μόνον ότι η «επιστημονική» συλλογιστική που διαθέτουμε είναι απελπιστικά ανεπαρκής εξασφάλιση απέναντι στους πιο εφιαλτικούς κινδύνους.

*Παρατήρησαν πολλοί -και ορθά- ότι οι χώρες που επλήγησαν δεν διέθεταν υποδομή για την πρόληψη φυσικών καταστροφών, ενώ οι επενδύσεις τους ήταν συντριπτικά στην τουριστική βιομηχανία.

Ξεχνάμε όμως ότι οι χώρες αυτές εντάχθηκαν ως ήδη αιχμάλωτες και καταληστευμένες στο διεθνές διακρατικό σύστημα, και ότι το πού θα επενδύσουν τους πενιχρούς τους πόρους δεν ήταν ποτέ δική τους επιλογή αλλά υπαγορευμένο από ένα άκαμπτο παγκόσμιο σύστημα καταμερισμού της εργασίας: ποιος τις έχει ορίσει ως αποκλειστική πηγή ακατέργαστων πρώτων υλών και εξευτελισμένης ανθρώπινης εργασίας; Ποιος έκανε την Ταϊλάνδη ένα φτηνό διεθνές μπορντέλο; (Για όποιον δεν το γνωρίζει, ο αμερικανικός στρατός τα χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ έφτιαξε εκεί τις υποδομές, που δεν είχε παρά να εκμεταλλευθεί τουριστικά, εν συνεχεία, η χώρα).

*Γιατί τώρα η Ινδία και η Σρι Λάνκα, μακρύτερα κάπως από το επίκεντρο της έκρηξης, είχαν πολύ περισσότερους νεκρούς απ' ό,τι η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία ή τα νησιά Ανταμαν; Βεβαίως, λόγω του τρομακτικού υπερπληθυσμού τους.

Το ότι όμως η εκτίναξη των δημογραφικών δεικτών συναρτάται ευθέως με τη βιοτική ένδεια, το χαμηλό ποσοστό επιβίωσης και την αδυναμία σχεδιασμού ενός βιώσιμου μέλλοντος -δείτε το παράδειγμα της Αφρικής- δεν είναι πρωτίστως «φυσικό» γεγονός, ούτε συνδέεται με τον ειδικό χαρακτήρα ενός πληθυσμού, αλλά συνέπεια των όρων διαβίωσής του.

*Ο Τρίτος Κόσμος πολλαπλασιάζεται μαζικά επειδή πρέπει να πεθαίνει μαζικά· πρέπει να πεθαίνει μαζικά επειδή είναι φτωχός και ανίσχυρος· είναι φτωχός και ανίσχυρος επειδή Ευρώπη και Αμερική έχουν τραφεί και τρέφονται με το αίμα του: και αυτό εξηγεί την ανακουφισμένη προθυμία τους για βοήθεια στις «φυσικές καταστροφές» - το βολικότερο άλλοθι και ταυτόχρονα ναρκωτικό στην ανοικονόμητη ενοχή τους.

* Ο ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ είναι συγγραφέας - δοκιμιογράφος.

πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 23/01/2005



Σημείωση 11ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Τι θα πει φυσική καταστροφή;" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα