Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Έρχεται ο Ρόκας για άνεμο...εξηγήσεις

ΧίοςΉ ήπια επένδυση ανεμογεννητριών ή ας ξεχάσει το νησί μας
Mπάχαλο η υπόθεση εγκαταστάσεων του NOX

 Η εταιρεία Ρόκας και τα επενδυτικά της σχέδια για δημιουργία τεράστιου αιολικού πάρκου στη Χίο επανέρχονται στο προσκήνιο, αφού όπως ανακοίνωσε ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Ρόκας θα έρθει στη Χίο στις 24 και 25 Νοεμβρίου για ενημέρωση.
Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι η εταιρεία ήδη έχει καταθέσει την πρότασή της στη ΡΑΕ κι αναμένει την έγκριση της αρχής για το ξεκίνημα της επένδυσης που, όπως υποστηρίζει, μετρά πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη μια κι από την άλλη τη μετατροπή μεγάλων εκτάσεων του νησιού μας σε τεράστια αιολικά πάρκα με υπερμεγέθεις ανεμογεννήτριες και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον μας και χωρίς να μας ρωτήσει κανείς.
 Με αφορμή αυτό το θέμα όμως κι από το δ/ντή της ΔΕΗ Χίου ?γη Τσιλίμη μπήκε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Συγκεκριμένα ο κ. Τσιλίμης υποστήριξε ότι οι ανεμογεννήτριες για να δουλέψουν χρειάζονται ρεύμα και η ΔΕΗ δεν μπορεί να σηκώσει τόσες πολλές ανεμογεννήτριες. Απαντώντας ο Νομάρχης είπε ότι το σχέδιο της εταιρείας κι αυτό που ανεβάζει το κόστος είναι το καλώδιο που θα φέρνει το ρεύμα από τη Στερεά Ελλάδα.
Τότε ήταν η σειρά του Παναγιώτη Καμίτση να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου και να προειδοποιήσει το σώμα λέγοντας «προσέξτε μη γίνουμε Κεφαλονιά» θυμίζοντας την περιπέτεια που έζησε το καλοκαίρι η Κεφαλονιά με το μπλακ άουτ. Με δεδομένο ότι θα έρθει η εταιρεία ξανά για ενημέρωση διαφάνηκε η ανάγκη όλα τα ερωτηματικά να μπουν στο τραπέζι αλλά και μια τάση να στρώσουμε με δάφνες το δρόμο της ΡΟΚΑΣ. Στις 24 και 25 του μήνα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ειδικά όταν ο Pόκας σχεδιάζει τα ίδια πράγματα στη Λέσβο, στη Λήμνο, στην Iκαρία, στην Kάρυστο... και «όπου κάτσει».
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο περιθώριο της έγκρισης ΜΠΕ για την εγκατάσταση της νέας μονάδας της ΔΕΗ. Η ΜΠΕ του έργου εγκρίθηκε με τις πρόσθετες προϋποθέσεις, η χρησιμοποίηση ως καυσίμου από τον ΑΣΠΧίου του μαζούτ να είναι χαμηλού θείου με περιεκτικότητα 1% κατά μέγιστο και την εγκατάσταση και λειτουργία ενός σταθμού παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή του ΑΣΠ.
Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέου ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους, πρόσθετου στα υφιστάμενα που θα έχει ισχύ 14 MW και μαζί με τα 48,8 MW που παράγουν οι υπόλοιπες μηχανές να έχουμε φτάσει τα 62,8 και να έχουμε καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας σε ενέργεια.
Από τους Νομαρχιακούς συμβούλους της μειοψηφίας επισημάνθηκε η ανάγκη σε επόμενο νομαρχιακό συμβούλιο, ίσως με τη νέα του σύνθεση να συζητηθεί το ενεργειακό για το νησί σε συνδυασμό και με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ: 22/11/2006

 

ΧΙΟΣ - 24/11/2006
YΠOMNHMA ΔEKAΔΩN ΠOΛITΩN ΣTON EΠENΔYTH “POKKAΣ EΠE”
OXI σε βαριά βιομηχανία ανεμογεννητριών

Mε αφορμή τον ερχομό του επενδυτή Pόκκα στο νησί μας σήμερα και αύριο όπως ακούστηκε στο πρόσφατο Nομαρχιακό Συμβούλιο, από δεκάδες συμπολίτες μας κατατέθηκε σε κάθε αρμόδιο το παρακάτω υπόμνημα:
«Οι κάτωθι υπογράφοντες το παρόν υπόμνημα, λαμβάνοντας γνώση της από 7-6-2006 πρότασης της Εταιρείας «ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ ΙΙ Ε.Π.Ε.» για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη νήσο Χίο, η οποία έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Ομηρούπολης, εκφράζουν τη διαφωνία και την ανησυχία τους για τους ακόλουθους λόγους:
1. Η προτεινόμενη χωροθέτηση δέκα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 374 MW (187 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2 MW έκαστη), που αφορά σε μεγάλης έκτασης περιοχές, κυρίως στο οροπέδιο του Αίπους, αλλά και σε γειτονικές αυτού περιοχές (Περδικόβουνο, Φλωριανού Βουνό, Τριάδι Πιτυούς κ.ά.), αποτελεί μια τεράστια επένδυση για το μέγεθος και τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού μας, που υπολογίζονται ότι δεν ξεπερνούν τα 50 ΜW.
2. Η κατασκευή τους θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη αλλοίωση στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, δεδομένου ότι πρόκειται για κατασκευές τεραστίων διαστάσεων (κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει πυλώνες ύψους πάνω από 70 μ., πτερύγια διαμέτρου 30 μέτρων τουλάχιστον, ενώ για τη στήριξή τους σε βάσεις από μπετόν (υπολογίζεται η χρήση 500μ3 για καθεμία, ήτοι 93.500 μ3 για το σύνολο των Α/Γ) θα απαιτηθούν εκσκαφές και εκβραχισμοί μεγάλης έκτασης. Θα πρέπει δε να συνυπολογισθούν στην αισθητική βλάβη, που θα προκληθεί, η τοποθέτηση πυλώνων σε μήκος πολλών χιλιομέτρων για τις γραμμές μεταφοράς στους υποσταθμούς ή τις εκτεταμένες εκσκαφές σε περίπτωση υπόγειας διέλευσης του παραπάνω δικτύου, καθώς και η διάνοιξη πολλών δρόμων πρόσβασης για βαρέα οχήματα σε όλη την προς εκμετάλλευση έκταση.
3. Ένα μεγάλο τμήμα της έκτασης αυτής, που καταλαμβάνει το ανατολικό οροπέδιο του Αίπους και φθάνει ως την ακτογραμμή, έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος, λόγω της ύπαρξης στην περιοχή σημαντικών αρχαίων λειψάνων...
4. Στο σύνολό της σχεδόν η περιοχή αποτελεί έναν εκτεταμένο βοσκότοπο, όπου βόσκουν περίπου 3.000 αιγοπρόβατα, συνεχίζοντας την παραδοσιακή χρήση του χώρου. Στο παρελθόν σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, που αποτελεί σημαντικό τομέα στην οικονομία του τόπου μας, δαπανήθηκαν χρήματα από το Δήμο για την εκτέλεση έργων, όπως ανέγερση σύγχρονων μαντριών, κατασκευή ομβριοδεξαμενής κ.λ.π.). Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι βέβαιο ότι θα πλήξει ανεπανόρθωτα την κτηνοτροφία, αναιρώντας το χαρακτήρα και την κατά προορισμό χρήση της γης στην περιοχή.
5. Όλη η περιοχή αποτελεί ένα ευαίσθητο και άθικτο μέχρι σήμερα οικοσύστημα με αξιόλογη πανίδα και χλωρίδα, ενώ στο δυτικό της τμήμα καλύπτεται από δάση, που είναι από τα λίγα εναπομείναντα στο νησί. Οι ήπιες ανθρώπινες δραστηριότητες δε μετέβαλαν ουσιαστικά το χαρακτήρα του πολιτιστικού και αγροτικού τοπίου, που παρέμεινε ιστορικά αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας. Η Χίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως κομβικό σημείο για τη μετανάστευση των πτηνών και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα διερχόμενα σμήνη. Σύντομα θα ενημερωθούν διεθνείς οργανώσεις προστασίας των πτηνών και της άγριας πανίδας για τα μελετώμενα επενδυτικά σχέδια.
6. Η απουσία ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, που θα συνεκτιμά τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, υποσκάπτει τις προοπτικές για περιβαλλοντικά συμβατή ανάπτυξη. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού και μιας ενεργειακής πολιτικής που θα πρέπει να στοχεύει πρώτα στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την προώθηση και άλλων μορφών ενέργειας, πλην της αιολικής, όπως π.χ. της ηλιακής (φωτοβολταϊκά συστήματα).
Για όλους τους παραπάνω λόγους, εκφράζουμε την αντίθεσή μας για την κατασκευή των συγκεκριμένων έργων με τη μορφή, την έκταση και τον τρόπο, που σχεδιάζεται να γίνουν αυτά, καθώς εμφανώς στοχεύουν στο κέρδος της συγκεκριμένης επιχείρησης και στις ενδεχόμενες χρηματιστηριακές βλέψεις της.
Επισημαίνουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπό τον όρο ότι αυτή γίνεται βάσει ενός χωροταξικού σχεδιασμού, που σέβεται τη φυσιογνωμία κάθε τόπου και οι όποιες προτάσεις συζητούνται όχι πρόχειρα, αλλά με αίσθημα ευθύνης και αφουγκραζόμενοι την άποψη της τοπικής κοινωνίας και των διαφόρων φορέων αυτής.
Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε δυναμικά με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας και όλα τα νομικά μέσα, ώστε να μην υλοποιηθεί μια τέτοια επένδυση, που θα καταστρέψει ένα από τα πλέον ανέγγιχτα τμήματα του νησιού, πραγματικό μνημείο μόχθου και αγώνων των προγόνων μας, που θεωρούμε χρέος μας να το παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές».

Ακολουθούν εκατοντάδες υπογραφές

 

 Σημείωση 10ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Χίος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Χίος:
Ο Αντώνης από τη Χίο


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Έρχεται ο Ρόκας για άνεμο...εξηγήσεις" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα