Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Φίλοι των ζώων: Χανιά - Το πρόβλημα των αδέσποτων και οι ευθύνες των δήμων

ΚρήτηΟικολογική Πρωτοβουλία Χανίων  
Οι οικολόγοι υποψήφιοι για το Δήμο Χανίων , Σάββατο, 14 Οκτώβριος 2006 
Παρά το γεγονός πως πρόσφατα «γιορτάσαμε» την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, θέματα όπως η κακομεταχείριση των ζώων και η φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα (κυρίως σκυλιά) που είναι σχετικά με τις αρμοδιότητές τους καθόλου δεν απασχόλησαν την προεκλογική συζήτηση.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, θέματα όπως η μεταχείριση των ζώων εργασίας και παραγωγής, των ζώων στα τσίρκα, των ζώων συντροφιάς έχουν απασχολήσει κυρίως τις φιλοζωικές οργανώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες παράγουν αξιόλογο έργο, σε ένα τομέα όπου το κράτος (και η τοπική αυτοδιοίκηση), συνήθως υστερεί απελπιστικά.

Από πού προέρχεται το πρόβλημα των αδέσποτων;

Συνήθως  το πρόβλημα ξεκινά από αυτούς που έχουν σκυλιά και κάποια στιγμή τα παρατούν, ή πετούν στα σκουπίδια τα κουταβάκια που γέννησε η σκύλα τους. Υπ΄ όψιν πως και οι ιδιοκτήτες αρσενικών σκυλιών συμμετέχουν στη δημιουργία του προβλήματος, εφ’ όσον αφήνουν τον σκύλο τους ανεξέλεγκτο να ζευγαρώνει στη γειτονιά. Πολλοί αγοράζουν ένα κουταβάκι επειδή το ζήτησε το παιδί τους για να παίζει (κάποιος πρέπει να τους πει πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια…) και όταν το παιδί βαριέται το παιχνίδι, το ζώο καταλήγει στο δρόμο…Το φθινόπωρο είναι εποχή «παραγωγής» αδεσπότων, γιατί πολλοί επισκέπτες από Αθήνα ή αλλού επιστρέφουν από τις διακοπές τους παρατώντας τα σκυλιά τους…

Αυτές οι συμπεριφορές, όπως και το να έχει κανείς το σκύλο του συνέχεια αλυσοδεμένο στο ύπαιθρο χωρίς περιποίηση, όπως συχνά βλέπουμε, δεν είναι βέβαια «φιλοζωικές».

Θα πρέπει επίσης να πούμε πως για ζώα συντροφιάς όπως τα σκυλιά δεν είναι λύση η «ελευθερία» του δρόμου….Έχουμε όλοι δει ζώα να περιφέρονται σε θλιβερή κατάσταση, άρρωστα, συχνά χτυπημένα. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι με αρρωστημένα μυαλά που, ακόμα και χωρίς καμιά ενόχληση από τα αδέσποτα, ή με κάποιες αστείες προφάσεις, τα πυροβολούν ή, το πιο συνηθισμένο, τα δηλητηριάζουν με γεωργικά «φάρμακα» που πουλιούνται παντού…Φυσικά αυτό είναι παράνομο, όμως μόνο αν πιαστεί κανείς επ’ αυτοφώρω μπορεί να προσαχθεί σε δίκη…..πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. Έτσι η πρακτική της «φόλας» συνεχίζεται, προς δόξαν του πολιτισμού μας….

Τι πρέπει να γίνει; 

Το πιο βασικό είναι να αναπτυχθεί στους πολίτες μια πραγματική (και όχι επιφανειακή-ψεύτικη) φιλοζωική αντίληψη. Αυτό είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, και πρέπει από τη σχολική ηλικία να γίνεται ενημέρωση. Οι διάφοροι σύλλογοι αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο αναπτύσσοντας προγράμματα ευαισθητοποίησης.

Ειδικά για τα σκυλιά ο καθένας πρέπει να ξέρει πως χρειάζονται χρόνο, φροντίδα και κάποια έξοδα. (Εμβόλια κ.λ.π.) Είναι μία ευθύνη. Αν κάποιος δεν μπορεί να τα διαθέσει αυτά, καλύτερα να μην πάρει σκύλο. Από τη στιγμή που έχει σκυλιά και δεν μπορεί να κρατήσει τους απογόνους τους, το σωστό είναι να τους κάνει στείρωση.

Με τον τρόπο αυτό και με τη σταδιακή περισυλλογή των αδεσπότων το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί σταδιακά. Τα κυνοκομεία που φτιάχνονται από δήμους ή/και από διάφορες οργανώσεις είναι μια αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή. Εκεί μπορούν τα σκυλιά να τραφούν κανονικά, να θεραπευτούν αν είναι άρρωστα, κ.λ.π. Το ιδανικό θα ήταν να δοθούν όλα σε ιδιοκτήτες που θα τα προσέχουν.

Η δημιουργία και η λειτουργία ενός κυνοκομείου στοιχίζει πολύ. Στο κυνοκομείο στα Νεροκούρου τα έξοδα φτάνουν τα 5.000 € το μήνα. Επιπλέον κάποιες  δουλειές γίνονται με εθελοντική εργασία. Η  Τ.Ε.Δ.Κ. άρχισε πρόσφατα, μετά από ενέργειες του Παγκρήτιου Συλλόγου, Προστασίας Ζώων «Κιβωτός», να δίνει κάποια χρήματα (1.500 € το μήνα περίπου). Παρ’ όλα αυτά, οι ανάγκες είναι πιεστικές, και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από την πολιτεία, γιατί οι δωρεές σε χρήμα και ζωοτροφές από τους ιδιώτες δεν φτάνουν. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως υπάρχουν χρήματα, για λειτουργία κυνοκομείων, στειρώσεις σκύλων, προγράμματα ευαισθητοποίησης πολιτών κ.α., που στα Χανιά δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε.

Τελειώνοντας, αναφέρουμε πως σήμερα υπάρχει ολοκληρωμένη και αυστηρή νομοθεσία για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, για τις μετακινήσεις τους από χώρα σε χώρα, για τα κυνοκομεία, για την προστασία των ζώων από θάνατο και κακομεταχείριση κ.α.  Σε περίπτωση που υπάρχει γνώση παρανομίας μπορεί να επέμβει η αστυνομία και ο εισαγγελέας.
     
Οι οικολόγοι υποψήφιοι για το Δήμο Χανίων
Κατερίνα Αναστασάκη, Κατερίνα Καλυβιανάκη, Βαγγέλης Κατσανεβάκης, Γιώργος Παπαδάκης, Φώτης Ποντικάκης, του συνδυασμού «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ» (επικεφαλής ο Ν. Παπαντωνάκης)

Ν. 3170/2003
Αρθρο 7
«1. Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείρισή τους...»Σημείωση 9ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κρήτη
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κρήτη:
Πεζοπορία κι Ορειβασία στην Κρήτη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Χανιά - Το πρόβλημα των αδέσποτων και οι ευθύνες των δήμων" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα