Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ρύπανση: Μια παραλία των Σπετσών που μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο

Σπέτσεςτου Γιώργου Λιάλιου

Ενας μικρός Κουρουπητός έχει δημιουργηθεί στην περιοχή Αγριόπετρες των Σπετσών. Σκουπίδια και βοθρολύματα απορρίπτονται χύδην σε μια παραλία και καταλήγουν στη θάλασσα, με προφανείς συνέπειες όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Παράλληλα, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια εργασιών οδοποιίας, πολλά ξενοδοχεία και κατοικίες στο νησί έχουν στήσει το δικό τους παράνομο... αποχετευτικό δίκτυο, διοχετεύοντας τα λύματά τους απευθείας στη θάλασσα, λίγα μέτρα από τις παραλίες λουομένων.

Τη μόλυνση επιβεβαιώνουν και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποίησε η Νομαρχία, αλλά και ανήσυχοι από την κατάσταση πολίτες.

Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού, στην περιοχή Αγριόπετρες, που βρίσκεται στα νότια του νησιού, έχει την τελευταία δεκαετία δημιουργηθεί μια παράνομη χωματερή... επάνω στο κύμα! «Τα απορριμματοφόρα ”αδειάζουν” σε μια πλαγιά λίγα μέτρα πάνω από την παραλία. Κατόπιν ο δήμος είτε καίει τα σκουπίδια ή τα σκεπάζει με χώμα», εξηγούν στην «Κ» τρεις κάτοικοι του νησιού, οι πρέσβεις ε.τ. κ. Παύλος Αποστολίδης και κ. Διαμ. Βακαλόπουλος και ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Γιάννης Κοκκάλας. «Από την καύση των σκουπιδιών στην παράνομη χωματερή έχει πιάσει πολλές φορές φωτιά το παρακείμενο δάσος. Η δε επιχωμάτωση "σπρώχνει" τα σκουπίδια προς την παραλία και τη θάλασσα». Για την πρακτική της καύσης των σκουπιδιών έχουν γίνει καταγγελλίες στη Νομαρχία Πειραιά, η οποία παρενέβη ζητώντας να τερματιστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως τα σκουπίδια των Σπετσών (όπως και του Πόρου, της Υδρας και του Αγκριστρίου) θα έπρεπε σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας (17/9/ 2001) να συγκεντρώνονται σε κοντέινερ στο νησί, να μεταφέρονται σε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Τροιζηνία και από εκεί σε χωματερή στην Αργολίδα. Η απόφαση ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί, καθώς οι σταθμοί μεταφόρτωσης δεν έχουν κατασκευαστεί. Στις Αγριόπετρες δεν καταλήγουν μόνο τα σκουπίδια του νησιού, αλλά και σημαντικές ποσότητες λυμάτων. Εκμεταλλευόμενοι τη γενική αναρχία, ορισμένοι από τους συλλογείς βοθρολυμάτων «ξεφορτώνουν» στην ίδια περιοχή. Οι κ. Βακαλόπουλος, Αποστολίδης και Κοκκάλας απέστειλαν δείγματα θαλασσινού νερού για μικροβιολογικές εξετάσεις και τα αποτελέσματα έδειξαν μεγάλες συγκεντρώσεις κολοβακτηριδίων σε πολλές από τις παραλίες του νησιού, όπως στις Αγιο Μάμα, Γαρύφαλο, Κούζινο, Αγια Μαρίνα, Αγιοι Ανάργυροι, Σχολές κ.α. Ανάλογους ελέγχους πραγματοποίησε το καλοκαίρι και το τμήμα υγειονομικών ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά.
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο νομάρχης κ. Γιάννης Μίχας, οι έλεγχοι έδειξαν υψηλές τιμές κολοβακτηριδίων μπροστά από ορισμένα ξενοδοχεία του νησιού, οι οποίες «δύναται να οφείλονται σε μόλυνση του θαλάσσιου αποδέκτη εξαιτίας ανεξέλεγκτης διαρροής ή απόρριψης λυμάτων», καθώς εστιατόρια, ξενοδοχεία και σπίτια στην Ντάπια και αλλού στέλνουν με παράνομες σωληνώσεις τα λύματά τους απευθείας στη θαλασσα. Η παράνομη πρακτική αποκαλύφθηκε πρόσφατα κατά την κατασκευή ενός δρόμου.
Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή του νησιού υποστηρίζει πως η λύση για τα δύο προβλήματα έχει δρομολογηθεί. «Οσον αφορά τα σκουπίδια, η χωματερή μας είναι μία από τις 1.100 παράνομες της χώρας. Τον Ιούλιο πήραμε άδεια από την Περιφέρεια, ώστε να δημιουργήσουμε σταθμό μεταφόρτωσης. Οταν ολοκληρωθεί, η χωματερή θα κλείσει και θα αποκατασταθεί», λέει στην «Κ» ο δημαρχος Σπετσών, κ. Βαγ. Κονταξάκης. «Για τα λύματα καταφέραμε μετά από δέκα χρόνια γραφειοκρατίας να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού, ενώ έχει ζητηθεί από τις επιχειρήσεις που παρανομούσαν να δημιουργήσουν στεγανούς βόθρους».

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/9/2006Σημείωση 9ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σπέτσες
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σπέτσες:
Η Παναγία η Αρμάτα, του Σπύρου Καλογερόπουλου


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Μια παραλία των Σπετσών που μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα