Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Πολιτισμός: Η Σίφνος περιμένει, του Γιώργου Κιούση

ΣίφνοςΜεσοπέλαγες μουσικές του ανέμου, ξεκλειδώνουν συνομιλίες με το γαλάζιο. Αρμενίζουν στη θάλασσα του χρόνου... οι υποσχέσεις
Ιούλιος του 2004, λίγες μόνον ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς και ο τότε υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος εγκαινιάζει ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο στη Σίφνο, το οποίο υποδέχεται την ολυμπιακή φλόγα. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να δουν οι Σιφνιοί το όνειρό τους, το όνειρο των παιδιών τους, να παίρνει σάρκα και οστά.

Η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία του ξεκίνησε από την περίοδο της χούντας, από το 1969, όταν ο Σύνδεσμος Σιφνίων παραχώρησε το οικόπεδο για τη δημιουργία του κέντρου. Οι προσπάθειες συνεχείς όλα αυτά τα χρόνια από τους κατοίκους και τους εκπροσώπους τους, συνεχής ωστόσο και η αποτυχία τους, αφού πάντα σκάλωναν στη γραφειοκρατία, στην έλλειψη βούλησης, στην έλλειψη τόλμης της κεντρικής διοίκησης. Το παρελθόν, ωστόσο, το ξεχνάς εύκολα, όταν -έστω ύστερα από τόσα χρόνια- βλέπεις ένα άρτιο αθλητικό κέντρο με στεγασμένους αγωνιστικούς χώρους, παραδοσιακές πλακόστρωτες κερκίδες, γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, αποδυτήρια, αίθουσα γυμναστικής κ.ά.

Πέρασαν πολλοί μήνες από τη δημιουργία του, ενάμισης χρόνος σχεδόν και λογικά οι Σιφνιοί θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι που διαθέτουν στο νησί τους ένα από τα πιο σύγχρονα αθλητικά κέντρα στις Κυκλάδες. Και πράγματι θα ήταν, αν το κέντρο λειτουργούσε.

Ωστόσο, δεν λειτουργεί και όχι απλά δεν λειτουργεί, αλλά σιγά σιγά καταρρέει, αφού η ΓΓΑ δεν έχει αναλάβει τη διαχείρισή του. Ο δήμος του νησιού, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχει ζητήσει από τη ΓΓΑ (από τον Ιανουάριο του 2005) ν' αναλάβει τη διαχείρισή του, ωστόσο κανείς δεν απάντησε.

Το αποτέλεσμα; Το κέντρο σιγά σιγά καταρρέει, πλημμυρίζουν οι αίθουσες, καταστρέφονται τα γήπεδα, ανεξέλεγκτα ζώα βόσκουν στις εγκαταστάσεις. Περίπου μισό αιώνα περίμενε η Σίφνος να κατασκευαστεί ένα κέντρο για τη νεολαία της. Κάποιοι απαισιόδοξοι στο νησί πιστεύουν πως θα χρειαστεί άλλο τόσο για να λειτουργήσει...
Γ.ΠΑΝ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/04/2006

 

 

«Εν Σίφνω»... περιπλάνησις Γράφει ο Στέλιος Παρασκευόπουλος:

«Εκεί σαν μπω, μες σ' εκκλησία των Γραικών, με των θυμιαμάτων της τες ευωδίες, με τες λειτουργικές φωνές και συμφωνίες, τες μεγαλοπρεπείς των ιερέων παρουσίες και κάθε των κινήσεως τον σοβαρό ρυθμό...» Κωνσταντίνος Καβάφης
«Να ήταν άραγε η γαλάζια φαντασία της σιωπηλής θάλασσας που τυλίγει ζεστά αυτό το νησί; Μήπως η μυσταγωγία των χρωμάτων που γλυκαίνει τις ψυχές των κατοίκων του; Μήπως το λευκό που προστατεύει το παρθένο της φύσης και της ίδιας της ζωής; Μήπως ήταν ο καθάριος αγέρας που φυσούσε εκεί ψηλά στις εκκλησιές, στέλνοντας αγγελικά μηνύματα ταπεινοφροσύνης;
Να ήταν άραγε ο γλυκός μόχθος των ψαράδων που στο λιόγερμα έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής; Ή, μήπως, η ποίηση των στωικών τσικαλάδων (αγγειοπλάστες) που με μια χούφτα χώμα, σαν σύγχρονοι Θεοί, δίνουν ζωή στη γη;».

Κάπως έτσι παραδόθηκε στη σκλάβα ομορφιά της «μάγισσας» Σίφνου ο συνάδελφος Στέλιος Παρασκευόπουλος, ο οποίος μαζί με τον φωτογράφο Γιάννη Μάνο δημιούργησαν το εξαίρετο λεύκωμα «Εν Σίφνω: στην πάλλευκη ομορφιά της παράδοσης και της γεύσης», εκδόσεις Ι. Σιδέρης, αφιερωμένο στον Ιφιγένεια Γιαννοπούλου. Τόποι, εκκλησιές, άνθρωποι-επαγγέλματα, συνταγές, πανηγύρια, έθιμα, ιστορίες, βεγγέρες, γλυκά, λουκούμια, βανίλια.

Φλάροι, ρεβιθάδα με βρόχινο νερό, συνταγές του αρχιμάγειρα Τσελεμεντέ.

Η Σίφνος, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, πήρε τ' όνομά της από τον Σίφνο, γιο του ήρωα της Αττικής, του Σούνιου. Κατά μία άλλη εκδοχή, το όνομα προήλθε από το επίθετο «σιφνός», που σημαίνει κενός, κούφιος, άδειος. Εξαιτίας των μεταλλείων που υπήρχαν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους στη Σίφνο, πολλοί πίστευαν ότι το νησί είναι κούφιο στο υπέδαφός του από τις γαλαρίες που είχαν ανοιχτεί για την εξόρυξη των μεταλλευμάτων.

«Στους ολόδροσους κήπους της καθημερινότητάς μας, ας μοσχοβολήσουν τα λουλούδια όλων των εποχών. Ας αφήσουμε τις μυρωδιές τού χθες και του σήμερα να μας πάνε μακριά. Ελεύθερα. Χωρίς φραγμούς, συρματοπλέγματα και τσιμεντένιες περιφράξεις. Ας κρατήσουμε λοιπόν τη Σίφνο έτσι όπως είναι. Ζωντανή και ωραία. Γιατί έτσι πρέπει να είναι η περιούσια γενέθλια γη μας. Η πατρίδα μας. Η Ελλάδα μας».

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/07/2006Σημείωση 9ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σίφνος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σίφνος:
Σίφνος - Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική & Παραδοσιακή Δόμηση στις Κυκλάδες


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Η Σίφνος περιμένει, του Γιώργου Κιούση" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα