Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Παραδ/κοί Οικισμοί: Λέσβος - Χρονικό προαναγγελθέντων βιασμών

Μυτιλήνη

Δυο ιστορίες. Ένα καλντερίμι, μια πατωμένη και δυο δίδυμα καφενεία. Στην ?γρα και στη Μυτιλήνη. Και τα δυο βορά στην λεγόμενη ανάπτυξη. Το ένα το "φάγε το τυροκομείο με σερβιτόρο το Δήμο Καλλονής, το ένα από τα δίδυμα καφενεία του Κιουμπέκα το τρώει η Αγροτική Τράπεζα με σερβιτόρο το Υπουργείο Αιγαίου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.Ένας ακόμα δρόμος με τη δική του ιστορία
Δήμος Καλλονής. Η Δημοτική αρχή σήμερα καταρρέει κάτω από το βάρος των προσωπικών συγκρούσεων στο γενικότερο πλαίσιο μιας αντιδραστικής πολιτικής του. Μέσα σ' αυτό τον βάρβαρο τι ποιο εύκολο να παραδοθούν βορά σε ιδιωτικά συμφέροντα στοιχεία της φυσιογνωμίας των χωριών του Δήμου. Μιλάμε για την πατωμένη, το καλντερίμι στη θέση «Φτερίδια» της Αγρας. Ήταν ένα μνημείο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του χωριού σε μια άλλη εποχή. Ήταν ένα έργο, που είχε ενσωματωμένο τον ανθρώπινο μόχθο και το μεράκι. «Στα νεότερα χρόνια η "πα-τωμένες", μαζί και αυτή σίγησαν. Έχασαν την αίγλη τους. Έχασαν την επαφή τους με τον ανθρώπινο παλμό, το βηματισμό των ανθρώπων, το διασκελισμό της σύγχρονης ζωής. Σήμερα οι άνθρωποι δεν περπατάμε. Κυλάμε πάνω σε ρόδες σαν ανάπηροι», σημειώνει σε επιστολή της που δημοσιεύτηκε για το ζήτημα αυτό στο «Εμπρός» η κ. Ουρανία Κιουβρέκη η οποία τονίζει: «Ωστόσο αυτό δεν μας εμποδίζει να εκτιμάμε τα έργα των γονιών μας σαν κι αυτό τον "ντοσιμέ" στα "Φτερίδια" της ?γρας, που συνέδεε το χωριό με τα "Κοντίσια". Εσχάτως, μάλιστα, τέτοια έργα εκτιμήθηκαν ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν προγράμματα διαμόρφωσης μονοπατιών, αποκατάστασης παλαιών, περιπατητικών διαδρομών. Πολλές περιοχές έχουν ενταχθεί». Το καλντερίμι αυτό όμως είχε μια ατυχία, η άνω απόληξη του δρόμου καταλήγει στο τυροκομείο του κ. Σαχτουρη. Τι εστί Σαχτούρης εκτός από τυροκόμος; Τυγχάνει Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καλλονής. Τα καλά και συμφέροντα. Τον ξήλωσαν τον ντοσιμέ. Μέχρι να έρθουν οι βροχές η πληγή έχασκε. Η κατά τα' άλλα όμως ευλογία της βροχής αποτέλειωσε το ανοσιούργημα. Γιατί, πραγματικά, τέτοιες ενέργειες συνιστούν ανοσιούργημα.
Τα καφενεία της Μυτιλήνης
Βίοι παράλληλοι. Μυτιλήνη ένα κτίριο, δυο καφενεία. Του Κιουμπέκα και το Πανελλήνιο. Η ζωντανή ιστορία της πόλης. Η ξεπεσμένη αριστοκρατία, οι ανερχόμενοι αστοί, οι μικροαστοί, οι εργάτες... όλοι πέρασαν από εκεί. Η ζωή παίζει όμως παράξενα παιχνίδια. Το διωκόμενο ΚΚΕ μετά τον Εμφύλιο δεν μπόρεσε να τα δεχθεί ως κληρονομιά όπως ήθελε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου το οποίο με τον καρό κατέληξε στην άλλη άκρη. Στην Τράπεζα, στην Αγρότική. Δεν φτάνει λοιπόν που οι τραπεζίτες πίνουν το αίμα των αγροτών και των άλλων εργαζόμενων θέλησαν να καρπωθούν και το «αίμα» της φυσιογνωμίας της πόλης. Γιατί; Δεν σκεφτήκατε γιατί επιλέγουν παράδοσιακά κτίρια; Μα για να χρυσώσουν το χάπι. Τους  το έχουν πει κι οι διαφημιστές τους. Να αποχτήσουν  πρεστίζ. Κρατούσαν κλειστα λοιπόν τα καφενεία, το  Κρυστάλ, του Κιουμπέκα και το Πανελλήνιο. Εκβιάζοντας. Τους πράσινους ; πριν και τώρα τους γαλάζιους. Και το πέτυχαν. Αποχαρακτηρίζεται λέει το Κρυστάλ. Να σώσουμε τουλάχιστον το Πανελλήνιο. Και πάνω στη σκύλευση του χαρακτήρα της πόλης από τον Παυλίδη κάνουν πολιτικό παιχνίδι τα Σηφουνάκια. Θαρρείς και δεν ήταν τόσα χρόνια στην κυβέρνηση, θαρρείς και το κράτος δεν ελέγχει την Αγροτική. Έκαναν κουμάντο οι τραπεζίτες τόσα χρόνια τους κυβερνώντες. Ας το παραδεχτούν κι ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Τα καφενεία μπορούσαν να φύγουν από τον έλεγχο της Αγροτικής. Μια διαταγή στον Διοικητή της ΑΤΕ ήταν αρκετή από τον πολιτικό του προϊστάμενο. Δεν έγινε ούτε από τους πρώην ούτε από τους νυν. Το κακό είναι ότι υπομένουμε μοιρολατρικά την κατάσταση. Ακούς αυτές τις μέρες από ανθρώπους που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, της κληρονομιάς της πόλης να λένε; «ε... τουλάχιστον να σωθεί το Πανελλήνιο». Έλεος. Ο βιασμός δεν έχει παραθετικά. Η πόλη βιάζεται από τις τράπεζες και τους εργολάβους και το αστικό πολιτικό προσωπικό. Δεν είμαστε ρομαντικοί. Δεν υπερασπίζουμε γενικά και αόριστα την παράδοση. Τους δημόσιους χώρους διεκδικούμε. Το δημόσιο υπερασπίζουμε από την επέλαση του ιδιωτικού. Την δημοκρατία του ελεύθερου ορίζοντα από τη δικτατορία του τείχους των ιδιωτικών συμφερόντων. Οι ψευτοπλακοστρώσεις και οι αναπλάσεις προσόψεων μόνο σε ένα ρηχό αισθητικό επίπεδο προσφέρουν. Η ουσία είναι αλλού. Στην υπεράσπιση και επέκταση του δημόσιου χώρου, στην υπεράσπιση της μνήμης. Τα τεφτέρια μας είναι ανοιχτά. Αυτοί που χρωστούν πρέπει να πληρώσουν. Ο λογαριασμός δεν έκλεισε. Μόλις τώρα ανογει!
Α.Σ.Σημείωση 2ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Μυτιλήνη
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Μυτιλήνη:
Ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο Μυτιλήνης έσπασε του Στρατή Μπαλάσκα


     Article Rating
Average Score: 1
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Μυτιλήνη

"Λέσβος - Χρονικό προαναγγελθέντων βιασμών" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα