Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ανανεώσιμες Π.Ε.: Λέσβος - Ναι! στις Εναλλακτικές Προτάσεις Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

ΜυτιλήνηΌχι! στην Υποβάθμιση της Γέρας


Με δεδομένο τη μεγαλύτερη ανάγκη παροχής περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας στη Λέσβο και την προτεινόμενη από το Νομαρχιακό Συμβούλιο χωροθέτηση, για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην περιοχή «Μάγειρα», που ανήκει στο Δήμο της Γέρας, σημειώνουμε τα εξής:
Η Γέρα κι ο Κόλπος της Γέρας κατά το παρελθόν, είχε επιβαρυνθεί περιβαλλοντολογικά με τα απόβλητα του Εργοστάσιου Σουρλάγκα (Βυρσοδεψείο) καθώς και με το Εργοστάσιο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που λειτουργούσε συμπληρωματικά στο Πέραμα (Εγγλέζας) και παρείχε ενέργεια στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ σήμερα (;) συνεχίζουν να υπάρχουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαϊκών καυσίμων του Μαμιδάκη, που αποτελούν μόνιμη απειλή οικολογικού ατυχήματος.
Ακόμη και σήμερα μετά το κλείσιμο των δύο εργοστασίων δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ο Κόλπος της Γέρας έχει επανέλθει αποδεδειγμένα στη φυσιολογική του κατάσταση. Σε μια εποχή που η Γέρα αρχίζει δειλά-δειλά να αναπτύσσεται τουριστικά τόσο στον Κόλπο όσο και στα δυτικά παράλια έρχεται η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με βάση την πρόταση «Τρούμπη» να προτείνει ομόφωνα και πανηγυρικά (;) τη θέση «Μάγειρα» ως καταλληλότερη για τη δημιουργία Εργοστασίου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η πρόταση «Τρούμπη», όμως,  δεν λαμβάνει υπόψη της σοβαρότατα ζητήματα όπως:


Αυριανές εικόνες στη Γέρα

1) Το τριπλάσιο κόστος της εγκατάστασης στο χώρο αυτό, το οποίο δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί παραλογισμός και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. 
Αυριανές εικόνες στη Γέρα
2) Ο κίνδυνος ρύπανσης από τη μεταφορά πετρελαίων σε όλα τα Νοτιοδυτικά παράλια (Βατερά, Δρώτα, Μελίντα, Πλωμάρι, ?γιος Ισίδωρος, Μάγειρα, Γιαλιώτισσα, Φαρά, Τάρτι, Τσαφ, Λιγονάρι, Μυρσίνια έως και τον Κόλπο της Γέρας).
 
3) Τη μόνιμη απόρριψη πετρελαίων & πίσσας από τα διερχόμενα πλοία


Αυριανές εικόνες στη Γέρα

4) Τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργεια με πυλώνες, η οποία θα χωρίσει τη Γέρα στα δύο και θα προκαλέσει αισθητική, περιβαλλοντολογική κι οικονομική υποβάθμιση με τη εκχέρσωση των ελαιόδεντρων.

Οι θέσεις και οι προτάσεις μας:
Πρωτίστως Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)
και με προϋποθέσεις Πετρελαϊκές Εγκαταστάσεις και Σταθμοί Παραγωγής

Σε μια εποχή όπου οι αναπτυγμένες χώρες εκμεταλλεύονται τις Α.Π.Ε., με κάθε τρόπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από τη Λευκή Βίβλο για τις Α.Π.Ε. θέτει ως στόχο το διπλασιασμό της συνεισφοράς των Α.Π.Ε. ως το 2010. Θα είναι εντελώς αδιανόητο να μην αξιοποιηθεί το δυναμικό των ανεκμετάλλευτων μορφών ενέργειας, που προσφέρονται στο νησί μας παράλληλα με τις υπάρχουσες ενεργειακές πηγές. Κι αυτό καθώς οι ανανεώσιμες πηγές του νησιού μας είναι ανεξάντλητες (βιομάζα ελαιοπυρήνα, αιολική, γεωθερμική, υδρο-αιολική, ηλιακή - φωτοβολταϊκή ενέργεια), ενώ οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι από μηδενικές ως ασήμαντες.

Οι πολιτικοί φέρουν κι έχουν ευθύνη να εξετάσουν και να κάνουν μελέτες πρωτίστως σε εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις και κατόπιν να εξετάσουν ως ύστατη κι αναγκαστική λύση τη δημιουργία νέας Ηλεκτρικής Μονάδας με βάση το πετρέλαιο. Είναι ανήκουστο να έχουν γίνει μελέτες για Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και να πλουτίζουν εταιρείες ορυκτών καυσίμων, ενώ ούτε καν  έχουν γίνει σοβαρές μελέτες για τις ΑΠΕ του νησιού μας.

Μειονεκτήματα Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων Παραγωγής Ηλ. Ενέργειας (Συνοπτικά)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ
• Υποβάθμιση των παραλίων -όπου και να εγκατασταθούν,
• Ελλιμενισμός πλοίων για την τροφοδοσία καυσίμων
• Δεξαμενές καυσίμων
• Εγκαταστάσεις
• Νέα δίκτυα μεταφοράς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
• Εξάρτηση από το πετρέλαιο εφ’ όρου ζωής
• Ασύμφορο κόστος κι υψηλό, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
• Όποιος πάρει την άδεια να χτίσει νέο θερμικό εργοστάσιο (ΔΕΗ), θα φροντίσει να εξασφαλίσει από το κράτος προστασία από τον οικονομικό ανταγωνισμό που μπορούν να του κάνουν οι ΑΠΕ. ?ρα παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ δεν θα γίνει ποτέ, ή τουλάχιστον για 55 χρόνια, που θα χρειαστεί ξανά νέο εργοστάσιο το νησί!
• Την επιδότηση των 0.22 ΕΥΡΩ/κβω θα συνεχίσει να την πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, για να πηγαίνει στους σεΐχηδες, αντί να γίνονται έργα υποδομής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα έχουν παράπλευρα οφέλη για τους κατοίκους της Λέσβου: π.χ. διαχείριση των επιφανειακών υδάτων προς όφελος των καλλιεργειών.

Πλεονεκτήματα ΑΠΕ (μικρή αναφορά)

Εργοστάσιο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με βιομάζα (ελαιοπυρήνα)

Η απορία μας είναι, γιατί υπάρχει τόσο στρουθοκαμηλισμός για τη χρήση του εισαγόμενου, του πανάκριβου και με τόσα άλλα προβλήματα, του πετρελαίου και δεν γίνεται καμία σκέψη ούτε καν συζήτηση γι΄ αυτό που υπάρχει σε πληθώρα στη λεσβιακή γή, ο ελαιοπυρήνας.
Συνοπτικά αναφέρουμε ότι η κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου με την καύση ελαιοπυρήνα θα είχε πολλαπλά πλεονεκτήματα έναντι του πετρελαίου, καθώς:
• είναι εγχώριο καύσιμο χαμηλού κόστους κι όχι εισαγόμενο, συνεπώς μείωση του συναλλάγματος που δαπανάται
• η τιμή του σε σχέση με την ενεργειακή του αξία είναι χαμηλή κατά συνέπεια αποτελεί ένα φθηνό καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο
• δεν υπάρχει εξάρτηση τιμής, όπως στο πετρέλαιο
• συμβάλλει οικονομικά καθώς επαναχρησιμοποιούνται τα υπολείμματα και παραπροϊόντα της ελιάς
• δεν απαιτεί τη μεταφορά και το κόστος που απαιτούν τα πλοία
• δεν ενέχει τους κινδύνους μεταφοράς (ρύπανσης)
• δεν απαιτεί υποχρεωτικά παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις, έτσι μπορούν να γίνουν εγκαταστάσεις σε οικονομικότερη θέση για την τροφοδοσία του δικτύου και την αποφυγή του κόστους δημιουργίας νέων πυλώνων
• είναι φιλικό προς το περιβάλλον, διότι το διοξείδιο του άνθρακα, που απελευθερώνεται, έχει ήδη δεσμευτεί κατά τη δημιουργία του ελαιοκάρπου από την ατμόσφαιρα, συνεπώς οι επιπτώσεις της χρήσης του στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» είναι ουδέτερες

?λλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που μπορούν συνδυαζόμενες να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Λέσβου:

1. ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ. Αναγγέλθηκε ήδη επένδυση 33 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ από τη ΔΕΗ στη Στύψη, που θα δώσει εγγυημένη ισχύ 8-10 MW, ενώ γεωθερμικά πεδία υπάρχουν και στον Πολιχνίτο.
2. ΥΔΡΟ-ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Δοκιμασμένη στη Λέσβο η αιολική ενέργεια καλύπτει ήδη μέρος της λεσβιακής κατανάλωσης. Συνδυαζόμενη με έναν αντλησιοταμιευτήρα μονάχα -με βάση το μικρό φράγμα της Ερεσού- και νέες ανεμογεννήτριες στη Δυτ. Λέσβο που έχει πλούσιο αιολικό δυναμικό, μπορεί βάσει μελέτης του ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (καθηγ. Δ. Χρηστάκης ) να καλύψει το 80% των αναγκών της Λέσβου στην επόμενη δεκαετία. Και στην πενταετία που θα ακολουθήσει να καλυφθεί και το υπόλοιπο 20%. Εάν όμως γίνουν κι άλλοι αντλησιοταμιευτήρες στις αποξηραμένες λίμνες Πολιχνίτου κι Αγιάσου, κι ανεμογεννήτριες στον πλουσιότατο σε αιολικό δυναμικό Όλυμπο, η κάλυψη του 100% των αναγκών της Λέσβου σε ηλεκτρισμό, είναι δεδομένη, και σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
3. ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ήδη λειτουργούν αυτόνομες οικιακές μονάδες που κάνουν χρήση της φωτοβολταϊκής ενέργειας, ενώ σε μεγάλη χρήση είναι και οι ηλιακοί συλλέκτες (ηλιακοί θερμοσίφωνες).

Όλα όμως αυτά τα συστήματα για να αποδειχθούν πως είναι Η ΛΥΣΗ για το ενεργειακό πρόβλημα της Λέσβου, πρέπει να γίνει μια τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας από τη Νομαρχία με ανάθεση σε ειδικούς φορείς: Πανεπιστήμια, Ειδικά Γραφεία/Εταιρίες μελετών που θα αποφανθούν πότε μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα. Αν αυτό είχε γίνει πέντε χρόνια πριν, τώρα  θα είχαμε ηλεκτρισμό από Α.Π.Ε.

Οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας

Σύμφωνα και με αναφορές, το κόστος παραγωγής μιας κιλοβατώρας, καίγοντας μαζούτ στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης ήταν 0,3 ευρώ (Δεκέμβριος 2004 - σήμερα προφανώς περισσότερο) και το αντίστοιχο κόστος από ανεμογεννήτριες ιδιωτών είναι 0,03 ευρώ. Ο Έλληνας σήμερα πληρώνει 0,08 την κιλοβατώρα, ενώ από αυτό συνάγεται ο Έλληνας φορολογούμενος επιδοτεί 0,22 ευρώ τους σεΐχηδες του κόλπου. Ακόμη θα πρέπει να προστεθεί και το πρόστιμο, που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας στο λογαριασμό του (1-4 Ευρώ), ανάλογα με την κατανάλωση, για τους ρύπους που προκαλεί η ΔΕΗ και επιβάλλει η Ε.Ε. (Τα Νέα 30-9-05).

?μεσα να προχωρήσει Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας

Η Νομαρχία, οι Δήμοι κι άλλοι φορείς να αρχίσουν καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων, μέσω ενός προγράμματος, για την αντιμετώπιση του ελλείμματος της ηλεκτρικής ενέργειας, που υπάρχει στο νησί. Κι αφετέρου να επισημανθούν ποιοι καταναλωτές αυξάνουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Συμπέρασμα

Είναι καιρός και να σκεφτούμε για τις επόμενες γενιές και να μην κάνουμε μονομερείς επιλογές που κατασπαταλούν επί αόριστο το δημόσιο χρήμα, καθώς αυτό δεν είναι απεριόριστο. Να αντιληφθούμε τις εναλλακτικές προτάσεις, που θα δώσουν παράλληλη λύση (με διασκορπισμένες εγκαταστάσεις) στο ενεργειακό,  υπάρχον πρόβλημα του νησιού μας και να αποφύγουμε την υποβάθμιση μιας περιοχής με μια νέα συμβατική ενεργειακή εγκατάσταση, ενώ άλλες περιοχές θα αναπτύσσονται ανενόχλητα.


Το Δ.Σ.  του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Αθήνας



Σημείωση 9ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Μυτιλήνη
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Μυτιλήνη:
Ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο Μυτιλήνης έσπασε του Στρατή Μπαλάσκα


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Λέσβος - Ναι! στις Εναλλακτικές Προτάσεις Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.08 Δευτερόλεπτα