ΑΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 104 32 Αθήνα τηλ:210 5231342, stps@archelon.gr
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Θεώνη Καρκούλια
ΘΕΜΑ 1: «Ολοκλήρωση της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για φέτος το πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο. Τα μέλη και οι εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποίησαν για 23η συνεχόμενη χρονιά δράσεις προστασίας των φωλιών και μαρκάρισμα των θηλυκών χελωνών.
Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα του Συλλόγου στη Ζάκυνθο είναι το μακροβιότερο στο Μεσογειακό χώρο και από τα παλαιότερα σε όλο τον κόσμο. Με το πρόγραμμα αυτό συλλέγονται πληθυσμιακά δεδομένα που σε μερικά χρόνια θα δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν ο πληθυσμός χελωνών της Ζακύνθου είναι σταθερός ή εμφανίζει πτωτική τάση. Οι ερευνητές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ επεξεργάζονται τα στοιχεία των σχεδόν 1000 φετινών φωλιών, που αν και λιγότερες από τον μέσο όρο βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο των φυσιολογικών ετήσιων διακυμάνσεων. Οι μισές από αυτές εντοπίστηκαν στην αυστηρά προστατευόμενη παραλία των Σεκανίων και οι υπόλοιπες στις άλλες προστατευόμενες περιοχές του Κόλπου Λαγανά. Ο Σύλλογος παραδίδει τα στοιχεία που συλλέγει στο Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου για τις ανάγκες διαχείρισης των παραλιών στον Κόλπο.
Παράλληλα, περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες του νησιού έλαβαν απευθείας ενημέρωση για τη θαλάσσια χελώνα από τους 120 εθελοντές του Συλλόγου στο σταθμό ενημέρωσης του Γέρακα, σε περισσότερες από 800 προβολές σε ξενοδοχεία και στα πλοιάρια που κάνουν περιήγηση στον Κόλπο. Στις εισόδους των παραλιών, η ενημέρωση των επισκεπτών γίνεται σε συνεργασία με τους φύλακες του Θαλάσσιου Πάρκου.
Θέμα 2: «Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων».
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, ο ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποίησε δύο επανεντάξεις θαλασσίων χελωνών στο φυσικό τους περιβάλλον και οργάνωσε δενδροφύτευση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα.
Συγκεκριμένα, αποχαιρετήσαμε τη θαλάσσια χελώνα Odyssey που παρέμεινε στο Κέντρο Διάσωσης για ενάμισι χρόνο και τη Μήδεια που έμεινε τέσσερις μήνες. H Odyssey μάλιστα φέρει δορυφορικό πομπό στο καβούκι της, προσφορά του προγράμματος ανταλλαγής νέων σε όλο τον κόσμο People to People. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρακολουθηθεί η πορεία της on line από την ιστοσελίδα http://www.seaturtle.org/ και να αντληθούν πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή και τη διαδρομή της.
Εντωμεταξύ, σε μία προσπάθεια να ομορφύνουμε το Κέντρο Διάσωσης καλέσαμε εθελοντές και φυτέψαμε αλμυρίκια. Ύστερα από μία συντονισμένη προσπάθεια, στην οποία επικρατούσε το κέφι και ο ενθουσιασμός από τους μαθητές του Εκπαιδευτηρίου του Κωστέα Γείτονα και από άλλους εθελοντές, φυτεύτηκαν πάνω από 40 δέντρα.
Επιδοθήκαμε στις γεωργικές μας δεξιότητες με την ελπίδα μετά από κάποια χρόνια να συναντηθούμε κάτω από τη σκιά των δέντρων που φυτέψαμε.
Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την έρευνα, την περίθαλψη και την διαχείριση των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους καθώς και την ενημέρωση του κοινού.
Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στις φετινές προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη αυτού του μοναδικού βιοτόπου.
Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την έρευνα, την περίθαλψη και την διαχείριση των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους καθώς και την ενημέρωση του κοινού.
Σημείωση 9ο Τεύχος