ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
INSTITUTE FOR AEGEAN PREHISTORY, POST-DOCTORAL FELLOWSHIPS
The Prehistoric Archaeology of the Aegean
http://projectsx.dartmouth.edu/history/bronze_age/
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές
Βυζαντινά Μουσεία και Συλλογές
Ιστορικά και Λαογραφικά Μουσεία
Μουσεία Ελληνικής Τέχνης (αρχαίας, βυζαντινής, νεώτερης)
Μουσεία Ασιατικής Τέχνης
Εικαστικά Μουσεία και Πινακοθήκες
Μουσεία Θεάτρου
Μουσεία Μουσικής
Ναυτικά Μουσεία
Μουσεία Φυσικής Ιστορίας
Μουσεία Επιστήμης και Τεχνολογίας
http://www.culture.gr/
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1986 για να στεγάσει την ιδιωτική Συλλογή της Κυκλαδικής και της Αρχαίας Ελληνικής τέχνης του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή.
Ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, αρχαιολογικά κατάλοιπα του οποίου εκτίθενται στο Μουσείο, άνθισε στα νησιά των Κυκλάδων και δέσποσε στο κεντρικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της 3ης χιλιετίας π.Χ. από το 3200 έως το 2000 π.Χ. περίπου.
Η Κυκλαδική Συλλογή εκτίθεται στον 1ο όροφο του Μουσείου και περιέχει 350 αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν κάθε χρονολογική φάση και τυπολογική εξέλιξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού: μαρμάρινα ειδώλια, μετάλλινα όπλα και εργαλεία, κεραμική: http://www.cycladic-m.gr/gr_version/index.htm
5.000 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Μα καλά, είναι δυνατόν 5.000 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού να κρυφτούν σε ένα μικροσκοπικό δισκάκι; Προς μεγάλη υπερηφάνεια του Μπιλ Γκέιτς και των ομοϊδεατών του, αλλά και μεγάλη χαρά των φίλων των Κυκλάδων που διαθέτουν υπολογιστή, στην εποχή των multimedia το εγχείρημα είναι «παιχνιδάκι»
Εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες, οι υπεύθυνοι στο Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σάς καλούν σε ένα ταξίδι στις μαγικές Κυκλάδες. Και μάλιστα τώρα, που τα έρημα βράχια των νησιών του Αιγαίου αντανακλούν το γλυκό φως του χειμωνιάτικου ήλιου, είναι μια υπέροχη εποχή για να τα επισκεφτείτε.
«Ο Κυκλαδικός Πολιτισμός - Τέχνη και Πολιτισμός στο Αιγαίο» είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά CD-RΟΜ που έχουν βγει στη μικρή ιστορία της εγχώριας ηλεκτρονικής παραγωγής. ?λλωστε, η δημιουργία, που συνυπογράφουν το Μουσείο και η εταιρεία Αthens Τechnology Center, κέρδισε πρόσφατα το ελληνικό βραβείο «Μobius» για τον πολιτισμό, στον διαγωνισμό που διοργάνωσαν το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Οι νικητές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό που θα γίνει στο Παρίσι την άνοιξη.
Θέμα είναι, βέβαια, ο πολιτισμός των Κυκλάδων από τους προϊστορικούς ως τους νεώτερους χρόνους. Οι σχεδιαστές του απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό κάθε ηλικίας, σε όποιον αγαπά ή θέλει να γνωρίσει την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φύση των μοναδικών στον κόσμο νησιών των Κυκλάδων. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται όχι μόνο στις γνωστές περιόδους του αρχαίου πολιτισμού, αλλά και σε σχετικά άγνωστες στιγμές της ιστορίας της περιοχής, όπως η ύστερη βυζαντινή περίοδος και η τουρκοκρατία, που επηρέασαν έντονα τη μεταγενέστερη εξέλιξή τους και τη σημερινή εικόνα τους.
Τα περιεχόμενα καλύπτουν τέσσερις κύριες χρονικές περιόδους (προϊστορικούς, ιστορικούς, χριστιανικούς και νεώτερους χρόνους) φτάνοντας στις αρχές του 20ού αιώνα. Σε κάθε περίοδο παρουσιάζονται πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για την τέχνη και την αρχιτεκτονική, την καθημερινή ζωή και τη ναυτιλία - ναυσιπλοΐα. Τα κείμενα έχουν γραφτεί από ερευνητές, αρχαιολόγους, βυζαντινολόγους, λαογράφους και ιστορικούς της τέχνης. Περιέχει πάνω από 600 φωτογραφίες από αρχαία και σύγχρονα έργα τέχνης, αρχαιολογικά ευρήματα και χώρους, λαϊκή τέχνη και αρχιτεκτονική, λιθογραφίες και χαλκογραφίες περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα, φωτογραφίες των αρχών του 20ού. Δεκαεπτά αριστουργηματικά εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζονται σε τρισδιάστατη αναπαράσταση.
Την ολοκλήρωση του έργου επέβλεψε ο επιμελητής του μουσείου κ. Δημήτρης Πλάντζος, η καθηγήτρια κ. Λίλα Μαραγκού και ο καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας είχαν την επιστημονική επιμέλεια των κειμένων, ενώ την τεχνολογική επιμέλεια ο κ. Νίκος Δεσύπρης τεχνικός διευθυντής της ΑΤC.
Κυκλαδικός Κόσμος
*** Το πρόγραμμα «Ο Κυκλαδικός Κόσμος - Τέχνη και Πολιτισμός στο Αιγαίο» κυκλοφορεί στα αγγλικά, ενώ σύντομα θα βγει στα ελληνικά.
*** Λειτουργεί σε ΡC και Μacintosh.
*** Διατίθεται στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1, τηλ: 7228321-23, email: info@cycladic-m.gr)
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Το Αιγαίο Πέλαγος αποτελεί μια από τις τελευταίες περιοχές της Μεσογείου που στηρίζει ξεχωριστή βιοποικιλότητα θαλάσσιας και χερσαίας χλωρίδας και πανίδας. Απαιτείται άμεση δράση: ουσιαστική έρευνα και αποτελεσματικές δράσεις διαχείρισης, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, για να επιτευχθεί αειφορική προστασία αυτών των ξεχωριστών οικοτόπων.
http://www.archipelago.gr/
ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS γεννήθηκε το 1990 από μία ομάδα ανθρώπων που τους ένωσε η ανησυχία για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας, όπως η άναρχη και ολοένα επεκτεινόμενη οικοδόμηση, ο μαζικός τουρισμός, η ρύπανση της θάλασσας και των υδάτων, η αλλαγή του κλίματος, η καταστροφή των δασών, η υπεραλίευση και η εξαφάνιση σπάνιων ειδών που άλλαζαν, και αλλάζουν, για πάντα το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αγαπούμε και στο οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας.
Σήμερα η οργάνωση αριθμεί μερικές χιλιάδες μέλη-υποστηρικτές στην Ελλάδα και συνεργάζεται στενά με δεκάδες άλλες περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη, συμμετέχοντας και συμβάλλοντας στη δημιουργία σημαντικών δικτύων συνεργασίας σε περιβαλλοντικά και πολιτισμικά θέματα. http://www.medsos.gr/
ΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΗΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος είναι μία επιστημονική μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τη μελέτη και την προστασία των κητωδών. Κητώδη είναι τα δελφίνια, οι φάλαινες, οι φώκαινες και μερικά ακόμη συγγενικά τους ζώα.
http://www.pelagosinstitute.gr/
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Το νεοϊδρυθέν Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας (EΛKEΘE) ιδρύθηκε για να συντονίσει την κρατική χρηματοδοτούμενη θαλάσσια έρευνα στην Eλλάδα. Aπό την ίδρυσή του, 3 Iουνίου 2003, το κέντρο λειτουργεί με ενιαία διοικητική δομή. Tο EΛKEΘE αποτελείται από 5 Iνστιτούτα, το καθένα υπεύθυνο για ένα διαφορετικό θεματικό αντικείμενο: Ωκεανογραφίας, Υδατοκαλλιεργειών, Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, Εσωτερικών Υδάτων, Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής.
http://www.hcmr.gr/
ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Μια ιστοσελίδα με πληροφορίες για τις ελληνικές ακτές, τη ναυσιπλοΐα, την ελληνική θάλασσα μέσα από το μύθο και την ιστορία, τη θαλάσσια ζωή, τα ηφαίστεια του Αιγαίου, τους φάρους και πολλά άλλα θαλάσσια θέματα.
http://www.thalassa.gr/
ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
http://www.explorecrete.com/greek/fish-1gr.html
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΣΤΡΑΚΩΝ
Ιδιωτική συλλογή με αντιπροσωπευτικά είδη της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.
Πίνδου 14, Μοσχάτο, τηλ. 210 9412393
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η εφαρμογή νέας φιλοσοφίας σε θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των παράκτιων αλιέων.
Εκπαίδευση για τη βελτίωση των αλιευτικών τεχνικών και της διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων στο Θρακικό Πέλαγος και στα νησιά Λέσβο και Χίο.
http://www.dimitra.gr/coast/index.asp
ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ – ΔΙΚΑΙΗ ΑΛΙΕΙΑ
Οι βιομηχανικοί αλιευτικοί στόλοι έχουν αποδεκατίσει και έχουν καταστρέψει σχεδόν την ίδια την αλιεία τους και τώρα, αντί να γίνει αποδεκτό ότι πρέπει να μειώσουν την αλιεία τους, οι αλιευτικοί στόλοι γυρίζουν το άπληστο βλέμμα τους προς τον Ειρηνικό και τη δυτική Αφρική. Έτσι αντί να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα στην περιοχή τους , οι αλιευτικοί στόλοι από το Βορρά το μεταφέρουν στους σχετικά υγιείς ωκεανούς στο Νότο. Το μέλλον αυτών των ωκεανών και των παράκτιων κοινοτήτων των οποίων η βιωσιμότητα εξαρτάται από αυτούς , βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στο έλεος των αδίστακτων ψαράδων και μιας αυξανόμενης σφαιρικής όρεξης για τον τόνο.
http://oceans.greenpeace.org/gr/245656/247792
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας ιδρύθηκε το 1949 και από το 1971 στεγάζεται στο κτήριο της Μαρίνας Ζέας, στη Φρεαττύδα, στον Πειραιά.
Σκοποί του Μουσείου είναι η αναζήτηση, περισυλλογή, συγκέντρωση, συντήρηση, διαφύλαξη και έκθεση των αντικειμένων που έχουν σχέση με την επίδοση των Ελλήνων στα θαλάσσια έργα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.
Στις 10 μεγάλες αίθουσες που έχουν συνολική επιφάνεια περίπου 1850 τ.μ. παρουσιάζεται με ανάγλυφο τρόπο η ναυτική πορεία του ελληνισμού μέσα στους αιώνες. Στην πρώτη στεγάζεται η Ναυτική Πινακοθήκη, με έργα των σημαντικότερων θαλασσογράφων του 19ου και 20ου αιώνα (Προσαλέντη-Βολανάκη-Χατζή κ.ά.).
Στη συνέχεια παρουσιάζεται η ναυτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην προϊστορία, στην αρχαιότητα, στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο ως το τέλος του 18ου αιώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους και από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις μέρες μας. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη μετάβαση από την ιστιοφόρο ναυτιλία στην ατμοπλοΐα. Οι τελευταίες εκθεσιακές ενότητες αφορούν την ιστορία και εξέλιξη του εμπορικού ναυτικού.
Στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας υπάρχει επίσης μία μεγάλη συλλογή χαρτών του Ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου χώρου από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Εδώ λειτουργεί και η μοναδική ναυτική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 10.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών, οργανωμένη με το σύστημα Dewey. Η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή στο κοινό. Δέχεται και εξυπηρετεί πάνω από 2000 ερευνητές και μαθητές το χρόνο.
Μαρίνα, Λιμάνι Ζέας, τηλ. 210 4516822
ΝΗΣΙΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ : ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ
Βορειοανατολικά της Αλοννήσου απλώνεται ένας αριθμός από ακατοίκητα μικρότερα νησιά και βραχονησίδες: η Περιστέρα, οι Δύο Αδελφοί, τα Σκάντζουρα, η Κυρα-Παναγιά, τα Γιούρα, η Ψαθούρα και το Πιπέρι. Η Αλόννησος, μαζί με τα παραπάνω ερημονήσια, συνθέτουν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα απαράμιλλης ομορφιάς, που φιλοξενεί -εκτός από τη Μεσογειακή φώκια- και άλλα σπάνια και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας (όπως το γεράκι μαυροπετρίτης, ο αιγαιόγλαρος και το αγριοκάτσικο των Γιούρων, είδος ενδημικό, συγγενικό με το κρι-κρι της Κρήτης). Είναι μια περιοχή μοναδική για την πολύπλευρη αξία της (βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, παιδαγωγική), γι’ αυτό, από το 1992, έχει χαρακτηρισθεί Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, το πρώτο της Ελλάδας και το μεγαλύτερο σε μεσογειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ίδρυση του ΕΘΠΑΒΣ αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα σε διεθνές επίπεδο για την προστασία της Monachus monachus. Η MOm, συνέβαλε καθοριστικά όχι μόνο στο σχεδιασμό και την ίδρυσή του, αλλά και στην οργάνωση και λειτουργία δραστηριοτήτων ζωτικής σημασίας όπως η εφαρμογή της νομοθεσίας, η ενημέρωση του κοινού και η παρακολούθηση της κατάστασης του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
http://www.mom.gr/Draseis_Prostasia_htm/Alonnisos_htm/Alonnisos.htm
ΑΝΔΡΟΣ : ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην ‘Ανδρο από το 1979. Εκτός από το έργο του Ανδριώτη γλύπτη Μ. Τόμπρου, που αποτελεί τον πυρήνα της συλλογής του, η συλλογή περιλαμβάνει έργα των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Παράλληλα με την Ελληνική συλλογή, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς, καταρτίζεται και η συλλογή με έργα μεγάλων ξένων καλλιτεχνών. Τον Ιούλιο του 1986, εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα του Μουσείου, όπου έγιναν μέχρι σήμερα διεθνείς εκθέσεις όπως: Picasso, Kypka, Matisse, Kandinsky, Balthus, Henri Cartier-Bresson, Paul Klee, καθώς και Ελλήνων καλλιτεχνών: Μπουζιάνη, Γαλάνη και σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη εκθέσεις: Κ. Ν. Καραγάτση, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Δ. Μυταρά, Α. Φασιανού, Γ. Γαΐτη, Ο. Ζούνη κ.ά.
http://www.culture.gr/4/42/422/42202/42202e/g42202e1.html
ΚΡΗΤΗ : ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://www.imbc.gr/
ΛΕΣΒΟΣ : ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, συντήρηση και φύλαξη του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο της Φύσης.
http://www.aegean.gr/petrified_forest/Frames/HTML/Greek/Frames.htm
ΛΕΣΒΟΣ : ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κοντά στο Μουσείο Θεόφιλου. Περιλαμβάνει έργα Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ, Λε Κορμπιζιέ, Ρουό, Λεζέ, Μιρό, Τζακομέτι, Τσαρούχη κ.ά. Ιδρυτής ο Τεριάντ (Ελευθεριάδης).
http://www.lesvos.gr/nomos/lesvos_tourist_guide/gr-architecture.htm
ΛΕΣΒΟΣ : ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ
Είναι δωρεά του Λέσβιου τεχνοκρίτη Ελευθεριάδη - Τεριάντ. Το επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης. Περιλαμβάνει έργα του ζωγράφου. Εδώ, περιφρονημένος, ταπεινωμένος, αγνοημένος και πάμφτωχος, ο Θεόφιλος δούλευε για ένα κομμάτι ψωμί. Αρκετό καιρό ζωγράφιζε για λογαριασμό της οικογένειας Ελευθεριάδη. Το 1934 μετά το θάνατό του ο γιος Ελευθεριάδης πρόβαλε το έργο του στο Παρίσι και σ' άλλες πόλεις της Ευρώπης. Το μουσείο πρόσφατα ανακαινίστηκε και τα έργα φιλοξενούνταν στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Τηλεφωνήστε πριν το επισκεφθείτε. (Αδραμυτίου 46, τηλ. 41644), 3,5 χλμ από την πόλη.
http://www.lesvos.gr/nomos/lesvos_tourist_guide/gr-architecture.htm
ΛΗΜΝΟΣ : ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΣΠΟΓΓΑΛΙΕΙΑΣ
Στη Νέα Κούταλη εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας. Σημαντικά δείγματα αρχαίων αντικειμένων, που είχαν ανελκυστεί κατά καιρούς από τους Κουταλιανούς σπογγαλιείς και δωρίθηκαν στη συνέχεια από τους ίδιους στην νέα τους πατρίδα, την Νέα Κούταλη της Λήμνου, παρουσιάζει το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κούταλης Λήμνου, που εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδος. Πρόκειται για αμφορείς, που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους και προέρχονται από διάφορες περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου (Κόρινθο, Χίο, Θάσο, Ρόδο, Λέσβο και των ακτών της Αδριατικής, της Ταραγωνίας, Βόρειας Ισπανίας και της Αιγύπτου). Εντυπωσιακά είναι επίσης τα μολύβδινα εξαρτήματα ξύλινων αγκυρών, καθώς και ένας ικανός αριθμός εφυαλωμένων πινακίων με εγχάρακτες παραστάσεις, βυζαντινών χρόνων. Στο νέο Μουσείο αναβιώνει η ιστορία της μικρής αλλά σημαντικής Κούταλης της Προποντίδος έως και τον εκπατρισμό του 1922 και την εγκατάσταση των κατοίκων της στη Λήμνο.
Η έκθεση περιλαμβάνει κειμήλια και φωτογραφίες, στολές δυτών καθώς και εξαρτήματα σπογγαλιευτικών καϊκιών.
Η αρχαιολογική μελέτη των αντικειμένων της Συλλογής έγινε από την αρχαιολόγο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) Αγγελική Σίμωσι, η συντήρηση των αντικειμένων από τη συντηρήτρια της ΕΕΑ Σμαράγδα Συμεωνίδου, ενώ η μουσειολογική επιμέλεια της παρουσίασης του Μουσείου ανήκει στον αρχιτέκτονα Κων/νο Δαμιανίδη, εξειδικευμένο στην παραδοσιακή ναυπηγική.
ΜΗΛΟΣ : ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΡΟΔΟΣ : ΕΝΥΔΡΕΙΟ
Σκοπός του Ενυδρείου είναι η διατήρηση και προβολή ταριχευμένων και ζωντανών εκθεμάτων του θαλασσίου μεσογειακού χώρου. Στα ενυδρεία οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν είδη από Ανθόζωα, Μαλάκια Γαστερόποδα και Κεφαλόποδα, Καρκινοειδή, Εχινόδερμα, Ψάρια των Οικογενειών Dasyatidae, Muraenidae, Serranidae, Mullidae, Sparidae, Centrachantidae, Labridae, Scaridae, Siganidae, Mugilidae, Scorpaenidae, Triglidae, Balistidae, Monacanthidae, και θαλάσσιες χελώνες.
Στο Μουσείο παρουσιάζονται εκθέματα όπως Ασπόνδυλα, είδη καρχαριών και άλλων ψαριών, θαλάσσιες χελώνες, Οδοντοκήτη και μεσογειακές φώκιες.
http://www.culture.gr/4/42/421/42106/42106d/g42106d1.html
ΣΑΜΟΣ : ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ
http://users.hol.gr/~sbazanis/frfeline.htm
ΣΑΜΟΣ : ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Natural History Museum of the Aegean, Samos
Οι ανασκαφές που έγιναν στη Σάμο το 19ο αλλά και στις αρχές του 20ου αι. από ?γγλους και Γερμανούς παλαιοντολόγους έφεραν στο φως πλήθος από οστά, δόντια, κεφαλές. Βρέθηκαν 50 συνολικά διαφορετικά είδη προβοσκιδωτών θηλαστικών ζώων που ήρθαν από την Ασία, με την οποία ήταν ενωμένο το σημερινό νησί όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, και μέσω αυτής διασκορπίστηκαν στην Ευρώπη σύμφωνα με τη γνώμη των επιστημόνων.
Με τις γεωλογικές μεταβολές χωρίστηκε η Σάμος από την Ασία, τα ζώα παγιδεύτηκαν και με την πάροδο του χρόνου εξαφανίστηκαν. Τα οστά βρέθηκαν σε κοιλάδες και χειμάρρους των Μυτιληνιών, όπου τα ζώα μετά από καταστροφικές πλημμύρες, κατά τους επιστήμονες, πνίγηκαν και θάφτηκαν στη λάσπη, επίσης οστά βρέθηκαν και μέσα σε ηφαιστειακή στάχτη, όταν μετά από εκρήξεις ηφαιστείων μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακού υλικού κάλυψαν τις εκτάσεις γύρω, όπου σκεπάστηκαν τα ζώα και σ` αυτό οφείλεται η καλή συντήρησή τους.
e-mail: nhmsam@otenet.gr info@nhma.gr zimalis@nhma.gr museum@nhma.gr
Μυτιληνιοί Σάμου, 83101 Σάμος
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ : ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΑΣ
Η ιστορία της Οίας, είναι ποτισμένη με την αλμύρα της θάλασσας και την νοσταλγία των μεγάλων ταξιδιών. Τα ξύλινα καΐκια των «Απανωμεριτών» θαλασσοπόρων, χτισμένα με μεράκι και μαστοριά στους ταρσανάδες του Αμουδιού και της Αρμένης, διέσχιζαν την Μεσόγειο, κουβαλώντας κυρίως, το πολύτιμο, ηδύ Βισάντο: Το «λιαστό» σαντορινιό κρασί που γέμιζε για αιώνες τα δισκοπότηρα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Τα ξύλινα ιστιοφόρα, ξεφόρτωναν στην Οδησσό το μεθυστικό τους φορτίο και επέστρεφαν φορτωμένα ξυλεία, σιτηρά, πανάκριβες πορσελάνες, βαρύτιμα ασημικά, χειροποίητες επιπλώσεις ακόμα και πιάνα για τις θρυλικές βεγγέρες των καπετανόσπιτων. Η ναυτική ιστορία της Οίας, είναι ιστορία ευμάρειας, πλούτου αλλά και του πρόσκαιρου μαρασμού που προκάλεσε η απώλεια της τεχνολογικής πρόκλησης του Ατμού.
Τα ίχνη του παλιού ναυτικού μεγαλείου, ανέλαβε να διασώσει το 1951 ο καπετάνιος Αντώνης Δακορώνιας, δημιουργώντας το Ναυτικό Μουσείο. Στεγασμένο σήμερα, σε ένα θαυμάσιο καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα δωρεά της Οιάτισσας Ντίνας Μανωλέσσου Μπιρμπίλη, αφηγείται στιγμιότυπα περιπέτειας, πλούτου και θαλασσινού μόχθου. Σπάνια ακρόπρωρα, βαριές άγκυρες, ολοσκάλιστες ναυτικές κασέλες, και εξάντες, συνυπάρχουν με μοντέλα και υδατογραφίες παλιών και νέων πλοίων, «Χνάρια» καρνάγιων, στολές και εργαλεία ναυπηγών.
Επίσης παρουσιάζονται σπάνια έγγραφα, βιβλία, ναυλοσύμφωνα, προικοσύμφωνα, διαθήκες και φωτογραφίες.
Το Ναυτικό Μουσείο Οίας, διασώζει κάτι από τη λάμψη των αλλοτινών καιρών και ψιθυρίζει μια ιστορία πολυκύμαντη όπως η θάλασσα.
Ώρες Λειτουργείας: 10:00-14:00 & 17:00- 20:00 , καθημερινά εκτός Τρίτης
Τηλέφωνο: 22860 71156
ΣΥΡΟΣ : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ
Τα Κυκλαδονήσια τα ανακαλύψαμε από τους ποιητές. Την «Αμοργό» του Νίκου Γκάτσου, την ευρύτερη οπτική του Οδυσσέα Ελύτη. Όμως την ανακάλυψη του οικονομικού και βιομηχανικού θαύματος της Σύρου, που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, την οφείλουμε σε μια ομάδα νεαρών ιστορικών ερευνητών. Το πρώτο τους «δοκίμιο», ύστερα από χρόνια έρευνας και συλλογής υλικού, κατατέθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.
Ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα ελληνικά μουσεία όπου αντί για αγάλματα ανθρώπων βλέπεις μηχανές που έφτιαξαν τα ανθρώπινα χέρια και αντί για πληροφορίες ιστορικού περιεχομένου διαβάζεις την Ιστορία μέσα από έγγραφα σχετικά με το εμπόριο και τη ναυτιλία και βλέπεις τους εργάτες και τεχνίτες να εξηγούν τη δουλειά τους σε βιντεοταινίες.
http://www.syros.com.gr/
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΟΣΚΟΒΗ
Λαογραφικό υλικό, εικαστικά έργα νεοελληνικής τέχνης και η συλλογή της προσωπικής συγγραφικής δουλειάς του δωρητή.
Δωδώνης 119, Σεπόλια, τηλ 5126611
Δευτ & Παρασ. 10-1, Τετ. 5-8.