H ανεξέλεγκτη αλιεία στο Aιγαίο και το Iόνιο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις
Καταστροφική αποβαίνει η παράνομη αλιεία στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς αρκετές θαλάσσιες περιοχές ερημώνουν από ψάρια ενώ όσα έχουν... γλιτώσει είναι μικρά σε μέγεθος και σε ηλικία - μικρότερα από ποτέ, όπως λένε οι επιστήμονες!
Έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποδεικνύει τη θλιβερή πραγματικότητα των ελληνικών θαλασσών: τα μεγαλύτερα ποσοστά από γόπες, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, λυθρίνια, σαυρίδια, μπακαλιάρους που αλιεύθηκαν από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2005 είχαν μικρότερο μέγεθος από το επιτρεπόμενο - ασχέτως του τρόπου ψαρέματος.
Μάλιστα, οι ειδικοί μιλούν για «γενοκτονία» για ορισμένα είδη ψαριών: το 99% των σπάρων που ψαρεύτηκαν με τράτα, αλλά και το 94% όσων ψαρεύτηκαν με παραγάδι είχαν μικρότερο - ακόμα και το μισό - μέγεθος από αυτό που απαιτείται για να μπορέσει το είδος να έχει μια ομαλή αναπαραγωγή.
«Νεκρές» θάλασσες
Οι τράτες, τα γρι-γρι, τα δίχτυα, τα παραγάδια ερήμωσαν τις θάλασσες νότια της Ζακύνθου, στις Κεντρικές Κυκλάδες, ανατολικά του Σουνίου, στις Σποράδες. «Οι Έλληνες έχουν φτάσει στο σημείο να ψαρεύουν ό,τι... κολυμπάει», αναφέρει η κ. Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον. H ίδια συμπληρώνει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο - ακόμα και με εξαφάνιση - είναι εκείνα που πωλούνται ακριβά όπως ο σαργός και το φαγκρί.
Ευχολόγια...
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των αρμόδιων υπουργείων παρακολουθούν τη γενοκτονία και περιορίζονται σε... ευχολόγια. «Πολλοί κάτοικοι των νησιών εξασκούν το επάγγελμα του ψαρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες», λένε από το Τμήμα Αλιείας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, από τη δική τους πλευρά, «σηκώνουν τα χέρια ψηλά». «Ο γαύρος είναι το ψάρι που αλιεύεται περισσότερο στη χώρα μας. Παραπάνω από 16.000 τόνους πιάνουμε κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το μέγεθός του σήμερα να είναι το μισό του κανονικού. Κάποτε υπήρχε πολύς γαύρος στο Φάληρο και στον Σαρωνικό. Τώρα για να βρει κανείς έστω και λίγους πρέπει να ψάξει αρκετά ναυτικά μίλια μακριά», αναφέρουν ενδεικτικά.
Νέα μέτρα
«Τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία δεν φτάνουν», λέει ο καθηγητής του Αριστοτελείου κ. Κωνσταντίνος Στεργίου, που επιμελήθηκε την έρευνα. «H επιβολή ενός ελάχιστου μεγέθους στα δίχτυα ή η απαγόρευση της αλιείας σε μια συγκεκριμένη εποχή ή ζώνη βάθους έχει, θεωρητικά, ευεργετικά αποτελέσματα. Στην πράξη όμως δεν εφαρμόζεται ποτέ. ?ρα κάτι άλλο πρέπει να γίνει».
H κ. Τσενικλή συμφωνεί ότι οι έλεγχοι από πλευράς Πολιτείας είναι ανύπαρκτοι. «Σε έρευνες που πραγματοποιήσαμε στις δύο μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας βρήκαμε από γόπες, μαρίδες, αθερίνες και σκουμπριά μέχρι και ξιφίες σε πολύ μικρά μεγέθη, πολύ μικρότερα από αυτά που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Τα ψάρια αυτά είναι παράνομα, ωστόσο διακινούνται χωρίς κανένα πρόβλημα στις αγορές και τα εστιατόρια. Είναι προφανές ότι δεν γίνονται έλεγχοι, ούτε επιβάλλονται πρόστιμα».
(πηγή : ΤΑ ΝΕΑ , 30/03/2006)
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ
Στην Μυτηλήνη, μας λένε κάτοικοι της Δρυόπης και της Καλλονής, ότι με την ανοχή των αρμοδίων Λιμενικών Αρχών, στον κόλπο της Καλλονής συντελείται μια μεγάλη καταστροφή. Οι ανεμότρατες συχνά πλησιάζουν πέρα από το επιτρεπόμενο όριο την ακτή και «σαρώνουν» τα πάντα, καταστρέφοντας το γόνο των ψαριών, και φυσικά το πλαγκτόν. Ντόπιοι ψαράδες, ερασιτέχνες και παράκτιοι, με τους οποίους μιλήσαμε μας έλεγαν ότι ο κόλπος της Καλλονής είναι από τη φύση του ένα εκκολαπτήριο ψαριών, και ότι θάπρεπε να απαγορευτεί το ψάρεμα με ανεμότρατες από τη γραμμή της Κρασοπαναγιάς Μεθάνων – Νήσιζα Καλλονής και μέσα, ως τις ακτές της Καλλονής. Και εμεις νομίζουμε ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πρέπει να πάρει κάποια μέτρα.
Στην Εύβοια : Ρημάζουν το γόνο! Δεν είναι μόνο οι κάποιοι ασυνείδητοι επαγγελματίες που με την παράνομη δραστηριότητά τους συμβάλουν στην καταστροφή των ψαρότοπων του Ευβοικού και όχι μόνο. Το ίδιο σε μικρότερο βαθμό όμως συμβαίνει και από πολλούς ασυνείδητους ερασιτέχνες, που αν το δει όμως κανείς στο σύνολό του η συμμετοχή τους σ' αυτή την καταστροφή είναι σημαντική.
Η κατοχή από τους ερασιτέχνες ψαράδες σκαφών και εργαλείων (δίχτυα, παραγάδια κλπ ), είναι τέτοια που τους δίνει την δυνατότητα να λειτουργούν σαν επαγγελματίες. Και κακά τα ψέματα κάποιοι το κάνουν. Αυτό που όμως που είναι το χειρότερο είναι η επιλογή του τρόπου ψαρέματος ενάντια στους νόμους και στους σχετικούς περιορισμούς. Έτσι έχουμε γίνει μάρτυρες και βλέπουμε δίχτυα εκατοντάδων μέτρων να απέχουν 15 μέτρα από την ακτή ή ακόμη να ξεκινούν και από αυτή, παραγάδια στα 50 κλπ. Και είναι θαύμα που την καλοκαιρινή περίοδο κάποιοι από αυτούς που μπλέχτηκαν σε τέτοια εργαλεία - γιατί υπήρχαν τέτοια περιστατικά - δεν πνίγηκαν.
Το τελευταίο διάστημα στο στόχο αυτών των ασυνείδητων αυτών ψαράδων έχουν μπεί οι παραλίες και οι ακτές που λόγω του βάθους και της διαμόρφωσής τους αποτελούν χώρους αναπαραγωγής συγκεκριμένων ειδών ψαριών. Έτσι σε παραλίες όπως η Λιανή άμμος, το Μπούρτζι, τα Βρυσσάκια, η παραλία Αλιβερίου, δίχτυα μικρά, μεγάλα, μονά, διπλά, απλά, μανωμένα, με μικρό μάτι ( μήπως και ξεφύγει κάτι ), πιζόβολα, ταψιά κλπ, αποδεκατίζουν στην κυριολεξία τον γόνο που εμπλουτίζει την θάλασσα κάθε φορά. Μια συμπεριφορά καθόλα παράνομη, που σε συνδυασμό με τις καταστρεπτικές επεμβάσεις των μεγάλων επαγγελματικών εργαλείων, μηχανότρατες, ανεμότρατες , όπου στα δέκα ψάρια κρατούν το ένα και τα υπόλοιπα τα πετούν, έρχεται να εξηγήσει την ¨εξαφάνιση ¨ των ψαριών από τον Ευβοικό αλλά και αλλού.
Το Λιμενικό στην καθε περιοχή (και αυτό είναι δυστυχώς ο κανόνας) φροντίζει να τα έχει καλέ με τους ντόπιους, για να τρώει κανένα ψαράκι,
οι οποίοι κένουν οτι θέλουν χωρίς κανένα ελεγχο. Θα σας πω ενα περιστατικό: Τέλη Ιανουαρίου στο Πηλι Ευβοιας ωρα 9.30 το βράδυ πίσα σκοταδι και κακοκαιρια αερας 5αρι βοριας (οποιος ξερει την περιοχη ξερει οτι σηκωνει κυμα) και θερμοκρασια κατω απο 5 βαθμούς. Δυο παλικάρια (ντόπιοι) με στολές κατέδυσης στεγανές φεύγουν με ενα φουσκωτό 5,40 με Yam 130 χωρίς βοηθητική χωρίς φώτα μόνο με ένα GPS φορτωμένοι με ψυγεία και μπουκάλες για Αλλόνησο (20-30 μίλια) για νυχτερινό με μπουκάλες. Από ότι έμαθα μετά το κάνουν τακτικά βουτάνε στα 40-50 μέτρα και καθαρέζουν 60-70 κιλά ψάρια κάθε φοράα τα οποία βεβαίως πουλάνε. Επιβάλλεται το Λιμενικό να εποπτεύει διαρκώς και αυτές τις παραλίες εφαρμόζοντας τους νόμους και τους περιορισμούς και επιβάλλοντας τις ανάλογες κυρώσεις.
Στο Σαρωνικό : Στη περιοχή από Λαγονήσι μέχρι Σούνιο οι βιντζότρατες δουλεύουν όλη μέρα σε βάθη από 5 μ . Επίσης όλο το 24ωρο υπάρχουν ριγμένα δίχτυα σχεδόν σε κάθε καβάκι σε βάθη από 0 μ (σύρριζα στα βράχια).Τα δίχτυα αυτά τα ρίχνουν κάνοντας συνεχή «S», όχι ευθεία και στο τέλος στροφή.Τα δίχτυα αυτά σαφώς δεν είναι αφρόδικτα, αλλά στο μεγαλύτερο μήκος τους, με το τρόπο που τα ρίχνουν, τα φελαδούρια τους επιπλέουν καλύπτοντας όλο το ύψος του νερού στο σημείο αυτό.
-Αυτό που έχω παρατηρήσει επίσης είναι ότι βρίσκονται μέσα στο νερό 20 ώρες το 24ωρο, καλάροντας και ξαναρίχνοντας τα δίκτυα συνεχώς.Συνήθως δε τα δίχυα είναι άδεια.Θεωρώ λοιπόν ότι η ανάγκη για μεροκάματο τους οδηγεί σε αυτή τη πρακτική (ψάρεμα συνεχώς και αδιακρίτως). Βλέποντας όμως τα αλιεύματα στο μώλο της Νέας Φώκαιας (Κασσάνδρα) όταν βγαίνουν στα μουλωχτά για να πάνε στις ταβέρνες θεωρώ επίσης ότι τελικά το μεροκάματο βγαίνει και είναι ικανοποιητικό. Αυτό τελικά δεν είναι υπεραλίευση;
Μετέφερα το ερώτημα σε κοντινό συγγενή μου ο οποιος ασκούσε ψαροντούφεκο στην δεκαετία του 60 με πανάρχαια μέσα βεβαια αλλα είναι από τους εκατοντάδες στην ελλάδα που το έκαναν (έχω ακούσει πολλά περιοδικά να παρουσιάζουν τύπους και να λένε "ο πρώτος ψαροντουφεκάς στην ελλάδα" και μου προκαλούν γέλιο) έχει δουλέψει σε τράτες πολλά χρονια και γενικά ξέρει παρα πολλά για την θάλασσα.
ξέρετε τι μου είπε; το 80 και κύριος το 80 μια συνηθισμένη ψαρια από ροφούς σε 1-2 μέρες ψάρεμα ήταν περίπου 25 ροφοί από 1-23 κιλά.θέλετε "κι άλλο"; Μήπως να μιλήσουμε για μαγιάτικα; Που τα σκότωναν κατά χιλιάδες 10 μετρα από την ακτή; Με δυναμίτη τα μαγιάτικα βεβαια. Παρ' ότι είμαι νέος 20 χρόνων μπορώ να κρίνω καταστάσεις. Εγώ στην ζωή μου έχω δει 9 φορες ροφό και 2 φορες έχω "σκοτώσει", έναν 5 κιλά και τον άλλο γύρο στα 12-14 κιλά και οι 2 σε 10 μετρα νερό περίπου και ο λόγος που τα σκότωσα ήταν απλά γιατί μου είχε εξάψει την περιέργεια αυτό το ψάρι έτσι όπως το παρουσίαζαν τα περιοδικά ότι αλλάζει χρώμα έχει πιτσιλιές κτλ... Έκτοτε ΜΟΝΟ τους βλέπω και ρίχνω διπλα τους για να φοβηθούν, μονο αυτό, σιγά το ενδιαφέρον που έχει ο ροφός κύριοι, σιγά τον ρομαντισμό που κουβαλάνε όλοι αυτοί που γράφουνε στα περιοδικά και οργώνουν κυριολεκτικά την θάλασσα, που άραγε τα βάζουν όλα αυτά τα ψαρια, έχω μεγάλη απορία...
Απέκτησα μιαν υπεύθυνη και σοβαρή στάση απέναντι στη θάλασσα πήρα διδαχές από τον παππου μου για το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει. Σιωπηλά και αργά και όλοι αυτοί που το στόμα τους δεν κλείνει για τα κιλά και τα μαύρα που υποτίθεται γνωρίζουν το πρόβλημα γιατί συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους; Γιατί κατακρίνουν το Λιμενικό ότι δήθεν τους βαράει με ψεύτικες κλήσεις; Γιατί το Λιμενικό δεν επεμβαίνει σε όλα αυτά τα περιοδικά που εκτελούν έργο παράνομο; ΓΙατί πολύ απλά τα έχουν βρει μεταξύ τους και οι αναγνώστες είναι τα θέματα. Τρομάζω με το πόσα πολλά ψαρια μπορούν να γεμίσουν μια βάρκα 1.5 x 4 μέτρα. Ας μην δουλευόμαστε ρε παιδιά με δικαιολογίες του τύπου ηχορύπανση και θόρυβος από τις πέτρες που πετάνε τα πιτσιρίκια για να κάνουν γελάκια πάνω στο νερό....
Νησιά του Σαρωνικού: Δεν είναι μόνο το νυχτερινό ψαροντούφεκο παράνομο, είναι και το ψαροντούφεκο με μπουκάλες. Είχα γνωρίσει κάποιους που έκαναν αυτή τη δουλειά μόνο τους τουριστικούς μήνες στην περιοχή ανάμεσα Αίγινα-Μέθανα - Πόρο και πουλούσαν τα ψάρια στις ταβέρνες.
Στην Τήνο : Πριν ένα χρόνο περίπου είχαμε πάει για καθετί στην Τήνο. Έπαθα ΣΟΚ. Πολλές περιοχές κοντά στις ακτές ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΕΣ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΙΤΕΣ αληθινή σφαγή. Επειδή δεν είμαι πολύ σχετικός μου είπαν οτι αυτοί που το έκαναν μάζεψαν ότι μπορούσαν και τα υπόλοιπα .......
πηγή: http://www.greekdivers.com/forum/index.php?showtopic=6910&st=40
Σημείωση 8ο Τεύχος