Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Θάλασσα-Ακτές: Κρυφοί παράδεισοι του Αιγαίου, του Χρήστου Μανωλά

ΝησιάΔελφίνια, φάλαινες και χελώνες σε Kύθηρα, Pόδο και Θράκη!

Δύο όψεις παρουσιάζουν οι ψαρότοποι στις ελληνικές θάλασσες: ενώ οι ειδικοί καταγγέλλουν ότι - εξαιτίας της υπεραλίευσης - τα ψάρια που αλιεύονται στο Αιγαίο και στο Ιόνιο είναι πλέον τα μικρότερα σε μέγεθος και ηλικία ολόκληρης της Μεσογείου, οι βιολόγοι αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν τρεις θαλάσσιες περιοχές που θα μπορούσε να χαρακτηριστούν... παράδεισοι
Θαλάσσια χελώνα. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος που συνάντησαν 
Νότια των Κυθήρων, Νοτιοανατολικά της Ρόδου και στις εκβολές του Έβρου, στο Θρακικό Πέλαγος, εντοπίστηκαν οικοσυστήματα που αποτελούνται από πολλές εκατοντάδες είδη ψαριών, ασπόνδυλων οργανισμών όπως σφουγγάρια και κοράλλια, ενώ καταγράφηκαν και σημαντικοί πληθυσμοί από σπάνια και προστατευόμενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών. Τέσσερα διαφορετικά είδη δελφινιών και δύο είδη φαλαινών είναι μερικά μόνο από αυτά. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα εντυπωσιάστηκαν και από το πλήθος θαλάσσιων χελωνών που συνάντησαν.
«Ακόμη και κοινά είδη, όπως οι κουτσομούρες, οι μπακαλιάροι, τα λυθρίνια και τα χταπόδια, επιβιώνουν σε μεγάλους αριθμούς και πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ευκολία», λένε οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα - πρόκειται για προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος Αιγαίου». «Κατ' αρχήν, η θάλασσα σε αυτές τις τρεις περιοχές έχει μεγάλο βάθος. Επίσης, δύσκολα μπορεί να προσεγγίσουν σε αυτές οι ψαράδες, εξαιτίας ισχυρών ρευμάτων. Τα ψάρια δεν ενοχλούνται ούτε από διερχόμενα καράβια - αφού οι περιοχές αυτές δεν ανήκουν σε διαδρόμους που χρησιμοποιούν τα πλοία της γραμμής ή τα εμπορικά καράβια».
Ωστόσο υπάρχουν και επιμέρους λόγοι που μετατρέπουν την καθεμία από αυτές τις περιοχές σε θαλάσσιους Κήπους της Εδέμ: στο Θρακικό Πέλαγος φτάνουν, μέσω των Δαρδανελλίων, μεγάλες ποσότητες θαλάσσιων ειδών. Τα πολλά ποτάμια που εκβάλλουν εκεί εμπλουτίζουν τη θάλασσα με πλαγκτόν - και έτσι, όσα είδη ζουν εκεί βρίσκουν άφθονη τροφή.
Στη Νότια Δωδεκάνησο υπάρχουν, σε μεγάλο βάθος, υποθαλάσσιες πηγές που επίσης εμπλουτίζουν την περιοχή με νερό πλούσιο σε θρεπτικά - για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς - στοιχεία. Τέλος, η θαλάσσια περιοχή νότια των Κυθήρων είναι από τις πιο βαθιές στον ελληνικό χώρο (με βάθος μεγαλύτερο των 5 χλμ.). Ο βυθός έχει εντυπωσιακά ανάγλυφα και σπηλαιώδεις στοές που αποτελούν ιδανικές φωλιές και κρυψώνες για πολλά είδη.
Την ίδια στιγμή όμως που οι επιστήμονες της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος Αιγαίου» - πρόκειται για υδροβιολόγους, ιχθυολόγους, φυτολόγους, μηχανικούς περιβάλλοντος, χημικούς, οι οποίοι πέντε ολόκληρα χρόνια μελετούν τα ελληνικά νερά - έχουν καλά νέα, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace καταγγέλλει ότι στις ιχθυαγορές της Αθήνας και του Πειραιά πωλούνται ψάρια με μικρότερο μέγεθος από αυτό που ορίζει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. «H γονοκτονία στο μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών θαλασσών συνεχίζεται, την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν πως έχει μειωθεί ο αριθμός των ψαριών, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό ότι ένα κιλό ψιλές κουτσομούρες που πωλούνται σήμερα στην αγορά, αν τις αφήναμε να μεγαλώσουν, σε δύο χρόνια θα ζύγιζαν περίπου 50 κιλά. Επιπλέον θα είχαν προλάβει να ωριμάσουν και να γεννήσουν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή τους για τις επόμενες χρονιές», είπε στα «NEA» η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.
LINKS: * http://www.archipelago.gr/, * http://www.greenpeace.gr/
(πηγή : ΤΑ ΝΕΑ , 28/02/2006)


Το χαμόγελο των δελφινιών και τα τραγούδια των φαλαινών έχουν ηλικία 20.000.000 χρόνων!
Εδώ και 4 χιλιετίες διαποτίζουν τον πολιτισμό των Ελλήνων, μέσα από τους μύθους, τους θρύλους και τα όνειρά τους, αλλά και την τέχνη και την επιστήμη τους.
Τα ελληνικά πελάγη παρουσιάζουν έναν απρόσμενο πλούτο θαλάσσιας ζωής.
Ποιος γνώριζε ότι οι φυσητήρες και οι φάλαινες είναι μόνιμοι κάτοικοι των ελληνικών θαλασσών, πριν το Ινστιτούτο Πέλαγος τους ανακαλύψει στην Κρήτη και το Ιόνιο και τους δείξει ζωντανά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης;
Το Ινστιτούτο Πέλαγος είναι μία ελληνική, μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, που εργάζεται για την προστασία και την προώθηση της έρευνας σχετικά με τα δελφίνια, τις φάλαινες και το φυσικό τους περιβάλλον στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
(πηγή : ΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΗΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ)
http://www.pelagosinstitute.gr/


H επιστροφή των θηλαστικών
Δελφίνια, φάλαινες, φώκιες επανεμφανίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες
Του Χρήστου Μανωλά
Οι ειδικοί μιλούν για αναποτελεσματικά μέτρα προστασίας των θαλάσσιων πλασμάτων. Όμως τα κοπάδια τους σε Iόνιο και Aιγαίο όλο και μεγαλώνουν...
Επέστρεψαν και είναι πολλά. Δελφίνια, φάλαινες, μεσογειακές φώκιες, είδη που στο παρελθόν είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες, τώρα κάνουν δυναμική επανεμφάνιση στο Αιγαίο και το Ιόνιο, όπου καταγράφονται μεγαλύτερα κοπάδια απ' ό,τι την προηγούμενη δεκαετία.
Τα καλά νέα έρχονται από την περιβαλλοντική οργάνωση Αρχιπέλαγος Αιγαίου και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας της οργάνωσης, φορείς του οποίου μελετούν τους πληθυσμούς πολλών ειδών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Είναι σημαντικό ότι ακόμα και το κοινό δελφίνι του Αιγαίου γνωστό στους ανθρώπους από πολύ παλιά, έκανε και πάλι την εμφάνισή του στα ελληνικά νερά. Το όνομά του οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούσε το πιο κοινό είδος δελφινιού στην αρχαία Ελλάδα. «Αυτό το είδος δελφινιού είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη χημική ρύπανση και την ηχορρύπανση των θαλασσών» αναφέρει η κ. Αναστασία Μήλιου, υπεύθυνη επιστημονικής έρευνας του Αρχιπελάγους Αιγαίου.
H ερευνήτρια συμπληρώνει ότι «στο ανατολικό Αιγαίο βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς, ίσως και από τους τελευταίους, πληθυσμούς κοινού δελφινιού στην ανατολική Μεσόγειο». Αλλά και είδη όπως το ζωνοδέλφινο, το ρινοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο έχουν καταγραφεί σε μεγάλους πληθυσμούς.
Θετική εικόνα δίνουν και τα κατά τόπους λιμεναρχεία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι αναφορές για δελφίνια που βρίσκονταν νεκρά στις ελληνικές ακτές δεν ξεπέρασαν συνολικά τις 200. Κατά μέσο όρο υπήρχαν 50 κάθε χρόνο. Τα διαθέσιμα στοιχεία της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, από τον Αύγουστο του 1991 ώς και τον Αύγουστο του 2001, έκαναν λόγο για 79 ανάλογες αναφορές το έτος. Χάνουμε αποδεδειγμένα 20 δελφίνια λιγότερα κάθε χρόνο.
Φάλαινες κατά καλαμαριών. Οι φυσητήρες, είδος φαλαινών των ελληνικών θαλασσών, δίνουν επίσης σταθερά ραντεβού με τους ερευνητές τα τελευταία χρόνια, νοτίως της Κρήτης, στο ανατολικό Αιγαίο, στο βαθύ φαράγγι ανάμεσα στη Χίο και την Ικαρία, στην περιοχή μεταξύ Χαλκιδικής και Βορείων Σποράδων, καθώς και στην περιοχή που ορίζεται από τα παράλια της Τουρκίας, τη Ρόδο, και τις νότιες ακτές της Πελοποννήσου. Οι φυσητήρες μεταναστεύουν από τις ελληνικές θάλασσες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αναζητώντας τροφή - τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με τα μεγάλα βαθύβια καλαμάρια που ζουν σε αφθονία στα βαθιά νερά του Αιγαίου και του Λιβυκού Πελάγους.
Είναι ένα είδος πραγματικά εντυπωσιακό, αφού ξεπερνά τα 18 μέτρα μήκος και τους 50 τόνους βάρος. Χαρακτηριστικό τους, το πτερύγιο που έχουν στη ράχη, το οποίο φτάνει και τα 2 μέτρα. H όρκα είναι ιδιαίτερα κοινωνικό ζώο. Αν και δεν είναι σαν τα δελφίνια που παίζουν με τον άνθρωπο και τα κύματα πίσω από τα σκάφη, εντούτοις η κοινωνική τους οργάνωση είναι σύνθετη. Αναπτύσσουν δική τους διάλεκτο, διαφορετική σε κάθε κοινότητα, φροντίζουν με σχεδόν ανθρώπινο τρόπο τα μικρά τους, στα οποία διδάσκουν τους κανόνες συμβίωσης στην ομάδα.
Φώκιες στα δίχτυα. Όσο για τις μεσογειακές φώκιες, παρ' όλο που ο πληθυσμός του είδους μειώνεται σημαντικά παγκοσμίως, στις ελληνικές θάλασσες εμφανίζονται σε σημαντικούς πληθυσμούς. Καταγράφονται σε περιοχές όπως οι Βόρειες Σποράδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, καθώς και τα νότια παράλια της Θάσου. Τα σπάνια αυτά θηλαστικά συχνάζουν στις περιοχές αυτές αναζητώντας τροφή στους πλούσιους ψαρότοπους. Όπως αναφέρουν ωστόσο οι επιστήμονες ο πληθυσμός κινδυνεύει και από τον ανθρώπινο παράγοντα. H μείωση των ιχθυαποθεμάτων ωθεί τις φώκιες να αναζητούν την τροφή τους ολοένα και συχνότερα στα δίχτυα των ψαράδων τα οποία και καταστρέφουν. Παρ' όλο που η ελληνική νομοθεσία ορίζει αποζημιώσεις, αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη και οι παράκτιοι αλιείς έχουν επωμιστεί αποκλειστικά να καλύπτουν το κόστος προστασίας της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα.
Ανασφαλή. Το ότι καταγράφονται αυτά τα σπάνια είδη στα ελληνικά νερά δεν σημαίνει ότι οι θάλασσές μας είναι ασφαλείς γι' αυτά. «Οι κίνδυνοι που τα απειλούν αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. H χημική μόλυνση των θαλασσών από τους χιλιάδες τόνους αστικών λυμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών που καταλήγουν στα πελάγη, η ηχορρύπανση που προκαλείται όταν πραγματοποιούνται ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού (της Ελλάδας, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ), καθώς και η υπεραλίευση που μειώνει συστηματικά τα ιχθυαποθέματα, άρα την τροφή των θηλαστικών, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για αυτά τα σπάνια είδη» αναφέρει ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Αρχιπελάγους. «Στις ελληνικές θάλασσες δεν εφαρμόζεται κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας».
Απροστάτευτη η φώκια
Παρ' όλο που στην Ελλάδα δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί πόροι για την προστασία των δελφινιών και των φαλαινών, για την προστασία της μεσογειακής φώκιας, ως είδος που απειλείται άμεσα υπό εξαφάνιση, έχουν χρησιμοποιηθεί τεράστια κονδύλια από εθνικούς, ευρωπαϊκούς, αλλά και ιδιωτικούς πόρους. «Δεδομένου όμως ότι καμία οικονομική ενίσχυση δεν έχει αποδοθεί ποτέ στους ψαράδες, οι οποίοι θίγονται οικονομικά από το είδος αυτό, το πρόβλημα της προστασίας της φώκιας δεν έχει ποτέ λάβει την κατάλληλη προσέγγιση. H μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) είναι όπως περιγράφει και το όνομά της ένα είδος μοναχικό, που αποφεύγει κατά το δυνατόν την παρουσία του ανθρώπου» λέει ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Αρχιπελάγους Αιγαίου. «Το γεγονός ότι σε προστατευόμενες περιοχές ασκείται οικοτουρισμός, με επίκεντρο τις σπηλιές όπου ζουν αυτά τα σπάνια θηλαστικά, είναι ένας παράγοντας που δείχνει πόσο μη αποτελεσματικές είναι οι δράσεις για την προστασία του είδους στην Ελλάδα» συμπληρώνει. Αυτή τη στιγμή στο θαλάσσιο πάρκο Βορείων Σποράδων υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 40 φώκιες.

πηγή : ΤΑ ΝΕΑ , 24/06/2006



Σημείωση 8ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Κρυφοί παράδεισοι του Αιγαίου, του Χρήστου Μανωλά" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα