Τριάντα πέντε διαφορετικά είδη καρχαριών καταγράφηκαν την τελευταία διετία σε ελληνικά νερά από ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τριάντα πέντε διαφορετικά είδη καρχαριών καταγράφηκαν την τελευταία διετία σε ελληνικά νερά από ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα περισσότερα από τα είδη που εντοπίστηκαν στο Αιγαίο θεωρούνται ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Ωστόσο, πριν από 18 μήνες, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου ένας λευκός καρχαρίας - είδος το οποίο θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο και ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεων σε ανθρώπους παγκοσμίως.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα καρχαριοειδή εντοπίστηκαν - εκτός από τη θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου και τη Νότια Κρήτη, όπου ούτως ή άλλως «συχνάζουν» - και στις Κεντρικές Κυκλάδες, στις Σποράδες και νότια της Πελοποννήσου, όπου δεν είχε καταγραφεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν.
«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό των καρχαριών στο Αιγαίο, το Ιόνιο, το Κρητικό πέλαγος», αναφέρει ο κ. Θοδωρής Τσιμπιρίδης, ερευνητής της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος». «Πρόκειται για άγρια ψάρια, που ζουν σε μεγάλα βάθη. Οι ελληνικές θάλασσες έχουν πολλά τέτοια σημεία και είναι φυσικό να βρίσκονται εδώ».
Ο ίδιος, όπως και άλλοι επιστήμονες, επισημαίνει ότι πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια πενταετία, προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την ύπαρξη μεταναστευτικού ρεύματος καρχαριών από την Κεντρική Μεσόγειο προς τα ελληνικά νερά. «Εάν, πάντως, συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να ερευνηθεί. Οι καρχαρίες αποφεύγουν τις κλειστές θάλασσες, προτιμούν να μένουν μακριά από τις ακτές, οπότε το Αιγαίο δεν είναι ιδεώδες γι' αυτούς. Εάν κάτι τους ανάγκασε να έρθουν προς τα εδώ πρέπει να το ψάξουμε», λένε.
Κυνηγοί
«Οι καρχαρίες είναι κυνηγοί και πάνε όπου υπάρχει τροφή. H παρουσία τους είναι θετικό δείγμα τόσο για το Αιγαίο όσο και για το Ιόνιο - σημαίνει ότι υπάρχει ζωή», λέει η ερευνήτρια κ. Αναστασία Μήλλου, από το «Αρχιπέλαγος». Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σπάνια ο καρχαρίας επιτίθεται στον άνθρωπο - «μόνο όταν πεινάει πάρα πολύ ή αν έχει φοβηθεί».
Στη χώρα μας, πολλές φορές, νεαροί καρχαρίες πιάνονται σε παραγάδια τα οποία προορίζονταν για ξιφίες. «Συνήθως το μέγεθός τους είναι κατά πολύ μικρότερο των 2 - 2,5 μέτρων. Οι καρχαρίες πιάνονται είτε με τράτες είτε με παραγάδια ή ακόμα και με δίχτυα», λέει στα «NEA» ο κ. Γιώργος Στεργίου, επαγγελματίας ψαράς από την Κάλυμνο.
Χρήστος Μανωλάς
πηγή : ΤΑ ΝΕΑ, 26/05/2006
Σημείωση 8ο Τεύχος