Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Περί Χωροταξικού Σχεδιασμού της Patricia van Der Wal

Πελοπόννησος

O πανηγυρικός χορός των συμφερόντων

Aπό το περιοδικό της Πελοποννήσου ΕΠΑΘΛΟ, τεύχος 49, Μάρτιος-Απρίλιος 2006
e-mail: epathlo@otenet.grΟ χωροταξικός σχεδιασμός, συγκεκριμένα η έλλειψή του, αποτελεί πλέον το τελευταίο μεγάλο αγκάθι για τις ανεμογεννήτριες. Όπως είναι γνωστό, αντικείμενο του χωροταξικού σχεδιασμού είναι, ο καθορισμός των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και των χρήσεων γης στο χώρο αλλά και στο χρόνο. Προκειμένου να καταπολεμηθεί η άναρχη ανάπτυξη, η ανάμιξη ασύμβατων χρήσεων και η καταστροφή του περιβάλλοντος, το Σύνταγμα του 1975 επιτάσσει ότι πρέπει εκ των προτέρων να σχεδιαστεί από το κράτος σε ποιες ακριβώς περιοχές θα γίνει οικιστική ανάπτυξη, που θα είναι βιομηχανική ζώνη, που θα είναι η γεωργική γη, που θα γίνουν συγκοινωνιακά έργα, ποιες περιοχές θα προστατευθούν από άποψη φυσικού ή πολιτιστικού περιβάλλοντος, ποιες θα αναπτυχθούν τουριστικά και σε τι βαθμό κλπ.

Μέχρι τώρα ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων ασκείται από τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας, τον ?ρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το φθινόπωρο του 2004, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με «απόφαση-Βόμβα», όπως την χαρακτήρισε οικονομική εφημερίδα, ακύρωσε την απόφαση αδειοδότησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου, λόγω ακριβώς της έλλειψης Χωροταξικού Σχεδιασμού στην ευρύτερη περιοχή, κατόπιν προσφυγής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ελληνικού Μονεμβασίας.
Η απόφαση αυτή δημιούργησε νομολογία και έθεσε μετέωρες σχεδόν όλες τις επενδύσεις για την εγκατάσταση αιολικών «πάρκων» ανά την Ελλάδα.

Όμως η δυνατότητα προσφυγής της τοπικής κοινωνίας στο ΣτΕ, θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν, αφού ετοιμάζονται μεγάλες ανατροπές.
Αν έχετε αναρωτηθεί γιατί αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό με ραγδαίους ρυθμούς οι «στρατιές» αιτήσεων στη Ρ.Α.Ε από ιδιώτες και μεγάλους ξένους ομίλους από τον χώρο της ενέργειας  για εγκατάσταση αιολικών πάρκων που φτάνουν πλέον τα παράλογα 12.8 GW (!), η απάντηση είναι μάλλον απλή:  Με την αναθεώρηση του συντάγματος, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό, καθώς και με το νέο Θεσμικό και Αδειοδοτικό πλαίσιο για την παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και το Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που ετοιμάζεται πυρετωδώς από το ΥΠΑΝ, και που βρίσκονται όλα σε άμεση συνάρτηση, η κυβέρνηση επιχειρεί τόσο την υποβάθμιση του ΣτΕ, που  αποτελεί τον τελευταίο πρόπυργο υπεράσπισης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, όσο και να καταστήσει νόμιμες τις σχεδιαζόμενες καταστροφικές επεμβάσεις στα δάση και στο φυσικό περιβάλλον, οι οποίες υπό το ισχύον Σύνταγμα είναι ανεπίτρεπτες.

Το ΣτΕ σχεδιάζεται να υποβαθμιστεί από την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου ενώ στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ θεσπίζονται μέτρα «για την προστασία του κλίματος και της ατμόσφαιρας» και  «για την προώθηση κατά προτεραιότητα σε σχέση με τις τοπικές επιπτώσεις» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που τροποποιούν «ενοχλητικά» σημεία του νόμου 2742/1999,  ο οποίος ορίζει μέχρι σήμερα ότι άδεια εγκατάστασης χορηγείται μόνο εφόσον έχει προηγηθεί η σύνταξη των Ειδικών ή Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ή ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων.

Για να πάρετε μια γεύση για το τι πρόκειται να γίνει σας παραθέτουμε το εξής απόσπασμα από το Προσχέδιο Νόμου:

1. «Σε περιπτώσεις ήδη θεσμοθετημένων Περιφερειακών Πλαισίων, ρυθμιστικών σχεδίων, γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ζωνών οικιστικού ελέγχου ή άλλων σχεδίων χρήσεων γης, το περιεχόμενο των οποίων δεν καλύπτει επαρκώς η έρχεται σε αντίθεση με τις κατεύθυνσης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε., οι σχετικές ρυθμίσεις συναξιολογούνται κατά τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.»

2. «Για τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, οικισμών προ του 1923 και οικισμών με πληθυσμό μέχρι και 2.000 κατοίκους, η εγκατάσταση έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. επιτρέπεται, κατ' αρχήν, όπου δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση χωροθέτησή τους με βάση το υφιστάμενο καθεστώς.»

Σημειώνουμε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. χαρακτηρίζονται ως δημόσιας ωφέλειας και η εγκατάστασή τους σε δασικές εκτάσεις επιτρέπεται από τον νόμο 2941/2001. Οι δασικές εκτάσεις αναμένεται να αποτελέσουν και αυτές αντικείμενο χωροταξικού σχεδιασμού, αν και σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα καμία άλλη χρήση δεν είναι επιτρεπτή για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις παρά μόνον να υπάρχουν εσαεί ως δάση.

Καλή μας (Επαν)Ανάσταση!
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Πελοπόννησος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Πελοπόννησος:
Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Παναγιώτη Ντόντου


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Περί Χωροταξικού Σχεδιασμού της Patricia van Der Wal" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.06 Δευτερόλεπτα