Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Μεσσηνία - και στους βιότοπους και στα κάστρα

Πελοπόννησος

Έχουν ήδη εκδοθεί 2 άδειες παραγωγής για ΑΠ συνολικής ισχύος 29,3 MW και έχουν κατατεθεί αιτήσεις για 5 ακόμη ΑΠ συνολικής ισχύος 134,1 MW. Καμία ΜΠΕ δεν έχει φτάσει στη Νομαρχία για γνωμοδότηση.

Τί λέει η ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Σύμφωνα με τον Αντινομάρχη, αρμόδιο για το περιβάλλον, Παναγιώτη Νίκα «η άποψη της Νομαρχίας για τις ΑΠΕ και δη για τις ανεμογεννήτριες είναι θετική». Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως «το όλο θέμα πιθανόν να εγείρει αντιδράσεις από την πλευρά των οικολόγων».Στο Δήμο ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Έχει κατατεθεί μία αίτηση για ΑΠ συνολικής ισχύος 5,1 MW στη θέση Μαλεβός. Η περιοχή  βρίσκεται στην κορυφή ενός από τα σημαντικότερα βουνά του Μοριά και της Ελλάδας, τον Ταϋγετο. Οι παλαιότεροι την αποκαλούσαν αεροδρόμιο, καθώς πρόκειται στην ουσία για οροπέδιο.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του Δήμου  Γρηγόρη Πουλόπουλο, δεν υπάρχει σχετικό αίτημα ή μελέτη από την εταιρεία στις Τεχνικές Υπηρεσίες ενώ ο Δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης δεν θεώρησε σκόπιμο να προβεί σε δηλώσεις εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία.

Στο Δήμο ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Αν και το αιολικό δυναμικό της περιοχής, σύμφωνα με τους χάρτες του ΚΑΠΕ, είναι σχεδόν μηδενικό υπάρχει ήδη κατατεθειμένη αίτηση για ΑΠ συνολικής ισχύος 18 MW στη θέση Αριές-Γουδιάς-Ψηλή Ράχη-Μαρματζούκα και μία ακόμη αίτηση για ΑΠ συνολικής ισχύος 48 MW στη θέση Κακαδιά-Σφακίδια-?γιος Κωνσταντίνος που θα είναι κοινό με το Δήμο Κυπαρισσίας. Η πιθανή εγκατάσταση ΑΠ δεν έχει φτάσει καν σαν θέμα στην περιοχή, όπως και στους περισσότερους Δήμους. Οι τοπικοί άρχοντες και οι κάτοικοι δεν έχουν ενημερωθεί από κανέναν και δεν γνωρίζουν ούτε για ποιες θέσεις ακριβώς πρόκειται.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: «Αν μια τέτοια εγκατάσταση επιχειρήσει να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του Καποδιστριακού μας Δήμου θα μας βρει αντιμέτωπους», μας δήλωσε ο Δήμαρχος ?λκης Ξύγκας, διατυπώνοντας παράλληλα εύλογα ερωτήματα για τον χρόνο και τον τρόπο που επιχειρείται αυτή η επέμβαση στο σύνολο της Πελοποννήσου.

Στο Δήμο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Η αίτηση για κοινό ΑΠ και μάλιστα μεγάλης ισχύος με το Δήμο Φιλιατρών είναι ήδη κατατεθειμένη.
Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Ο Δήμος δεν έχει ενημερωθεί από κανέναν για το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης εταιρείας ούτε του έχουν γνωστοποιηθεί οι θέσεις πιθανής εγκατάστασης και όπως μας δήλωσε ο Δήμαρχος Ηλίας Τσιγγάνος «το θέμα δεν έχει απασχολήσει ποτέ το Δ.Σ. Αν ζητηθεί η άποψή μας θα ενημερωθούμε, θα καλέσουμε και τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής και θα αποφασίσουμε».

Στο Δήμο ΠΥΛΟΥ
?δεια παραγωγής έχει ήδη δοθεί για ΑΠ συνολικής ισχύος 6,8 MW στην περιοχή ?γιος Αθανάσιος που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Πύλου και Μεθώνης.
Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Η έκδοση άδειας είναι γεγονός παντελώς άγνωστο για το Δήμο, τον οποίο δεν ενημέρωσε κανείς, και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη θέση είναι αδιευκρίνιστη. Παλαιότερα πάντως είχε δεχτεί κρούση από άλλη εταιρεία για την εγκατάσταση ΑΠ στη θέση ?γιος Νικόλαος και η απόφαση ήταν κατ' αρχήν αρνητική εξ αιτίας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Δημήτρη Καρακάιδο, «Το ενεργειακό πρόβλημα στη χώρα μας θα πρέπει να εξετασθεί βαθύτερα και συνολικότερα και σε συνάρτηση πάντα με το περιβάλλον».
 
Στο Δήμο ΜΕΘΩΝΗΣ
Δύο ακόμη αιτήσεις έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ για ΑΠ συνολικής ισχύος 63 MW, στις θέσεις Βίγλα-Βιγλίτσα και Τρία Χαντάκια-Καράβι-Κάτω Ράχη-Ψηλοβίγλα.
Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Παρά τις επίμονες προσπάθειές μας δεν καταφέραμε να μιλήσουμε με το Δήμαρχο, ούτε και με κάποιον αρμόδιο.

Στο Δήμο ΚΟΡΩΝΗΣ
Έχει ήδη εκδοθεί μία άδεια παραγωγής για ΑΠ ισχύος 22,5 στη θέση Μαυροβούνι του Ακρωτηρίου Ακρίτας. Πρόκειται για δασική περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και ως εκ τούτου προστατευόμενη και από το εθνικό και από το κοινοτικό δίκαιο. Βρίσκεται στον τελευταίο ορεινό όγκο της Βαλκανικής που αποτελεί σημαντικό βιότοπο μεταναστευτικών πτηνών από και προς το ταξίδι τους στην Αφρική. Οι ανεμογεννήτριες, τεράστιες σε σχέση με το ύψος του βουνού που δεν ξεπερνά τα 500μ., θα είναι ορατές από την Κορώνη, τη μοναδικής ομορφιάς Φοινικούντα αλλά και από τις νήσους Οινούσες (βρίσκονται ακριβώς απέναντι), που είναι επίσης περιοχή ενταγμένη στο Natura με δάση χαρουπιάς και κουμαριάς μοναδικά στην Ευρώπη και που ανάλογά τους υπάρχουν και στον ορεινό όγκο όπου η εταιρεία προτίθεται να εγκαταστήσει το ΑΠ.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Σύμφωνα με το Δήμαρχο Δημήτρη Βεργόπουλο, ο Δήμος είχε στην αρχή θετική άποψη. Στην πορεία όμως και λόγω των εντόνων αντιδράσεων η θέση του άλλαξε και η τελική απόφαση ήταν αρνητική κατά πλειοψηφία. Λόγω του ότι οι προθεσμίες είχαν εκπνεύσει όμως δεν μπόρεσε να κάνει προσφυγή. 
Αντιδράσεις: Στις προθέσεις για την εγκατάσταση ΑΠ αντέδρασαν: το Τοπικό Συμβούλιο Χρυσοκελαριάς, το Τοπικό Συμβούλιο Ακριτοχωρίου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κορώνης.
Κάτοικοι της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Δικηγόρος Καλαμάτας Διονύσης Μουτζούρης, προσέφυγαν στο ΣτΕ το Μάιο του 2005 καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης. Το Ε' τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε την 610/25-5-05 προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών και ορίστηκε δικάσιμος για τις 24-5-06. Στις 23 Σεπτεμβρίου εκδικάστηκε η αίτηση οριστικής αναστολής και με την απόφαση 853/13-10-05 απαγορεύθηκε στην εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ Α.Ε. να κάνει οποιεσδήποτε εργασίες ως την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης. Η εταιρεία έκανε αίτηση ανάκλησης στο ΣτΕ το οποίο όμως με την 215/13-3-06 απόφασή του την απέρριψε.
Όπως μας δήλωσε ο κ. Μουτζούρης, «δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε μια τέτοιου είδους παρέμβαση στην περιοχή μας που από τη μια έχει επιλεγεί ως άξια προστασίας και από την άλλη επιχειρείται η αισθητική και περιβαλλοντική της υποβάθμιση με την μετατροπή της σε ζώνη παραγωγής ενέργειας». 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Πελοπόννησος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Πελοπόννησος:
Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Παναγιώτη Ντόντου


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Μεσσηνία - και στους βιότοπους και στα κάστρα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα