Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Aρκαδία - Το απάνεμο φαγοπότι

ΠελοπόννησοςΈχετε γεια βρυσούλες λόγγοι βουνά ραχούλες…

Στην Αρκαδία η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, καθώς είναι ο νομός για τον οποίο σχεδιάζονται τα περισσότερα αιολικά πάρκα και σε όλη του την έκταση με έμφαση στην ανατολική πλευρά. Παρά δε το γεγονός ότι ικανής έντασης ταχύτητες ανέμου, σύμφωνα με τους χάρτες του ΚΑΠΕ, καταγράφονται κυρίως σε ένα περιορισμένο κομμάτι του ΝΑ άκρου του νομού, οι εταιρείες θέλουν να “αλώσουν” κάθε σπιθαμή με εξαίρεση το ΒΔ άκρο, όπου οι μέσες ετήσιες ταχύτητες ανέμου είναι 0-4m/sec.
Έχουν εκδοθεί ήδη 12 άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 159,8 ΜW ενώ έχουν κατατεθεί και 37 αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 588,75 ΜW. Εύκολα καταλαβαίνει δηλαδή κανείς ότι δεν θα μείνει βουνό για βουνό και σημείο για σημείο χωρίς ανεμογεννήτριες.
Αν εκδοθούν άδειες για όλα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο Νομό Αρκαδίας θα φτάσει τα 748,55 ΜW όταν σε ολόκληρη τη χώρα η μέχρι σήμερα εγκατεστημένη ισχύς είναι 610 ΜW.
Το αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και μετά από τέτοια ανάπτυξη ΑΠ δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης ούτε στο ελάχιστο της παραγωγής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Τι θα προσφέρουν λοιπόν τόσα αιολικά πάρκα, ειδικά σε ένα νομό που το τελευταίο διάστημα στρέφεται στην ήπια μορφή ανάπτυξης και  τον Αγροτουρισμό αξιοποιώντας τα μικρά ορεινά χωριά του;

Τί λέει η ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Το ΝΣ έχει γνωμοδοτήσει προ 3 ετών ομόφωνα θετικά επί 4 ΜΠΕ που υποβλήθησαν για περιοχές των Δήμων Σκυρίτιδας και Βαλτετσίου ενώ αναμένεται να έρθει προς γνωμοδότηση το επόμενο διάστημα μια ακόμη ΜΠΕ για περιοχή του Δήμου Λεωνιδίου.

Στο Δήμο ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Έχουν εκδοθεί άδειες για δύο ΑΠ συνολικής ισχύος 13,35 MW στις θέσεις Δραγούνι (Μπαστούνα) και  ?γιος Παντελεήμων και έχουν κατατεθεί οκτώ αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 138,1 MW στις θέσεις Κούκουρα, Δολιανίτικα, Παλιοηλίας, Ταρναρά, Βίγλα, Προφήτης Ηλίας-Κούκουρα-Νεραϊδορράχη, Μεγάλος Κόζακας-Αετοφωλιά, και Ξεροβούνι-Αετοφωλιά, μία αίτηση για ΑΠ ισχύος 18 MW στη θέση Δραμπάλα στα όρια του Δήμου με το Δήμο Σκυρίτιδας, και μία για ΑΠ ισχύος 32 MW στο όρος Τιμένιο στα όρια του με το Δήμο Λέρνας Αργολίδας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μέσες ετήσιες ταχύτητες ανέμου στην περιοχή, σύμφωνα με το ΚΑΠΕ, είναι μικρές, γεγονός που δεν αιτιολογεί τουλάχιστον με προφανή τρόπο το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών. 

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Ο Δήμαρχος Στρατής Δαλιάνης δήλωσε: “Το πρόβλημα με την εγκατάσταση ΑΠ είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι περίπλοκο. Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. είναι ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο και να γίνει αυστηρή χωροθέτησή τους ώστε να μη δηλώνονται αυθαίρετα από τις εταιρείες όλες οι βουνοκορφές. Είμαστε σύμφωνοι με τις ΑΠΕ αλλά δεν συμφωνούμε με την άλωση του σύμπαντος. Μ’ αυτό το σκεπτικό δεν προχωρήσαμε σε απαντήσεις στις επιμέρους αιτήσεις των εταιρειών”.
Αντιδράσεις: Σθεναρή αντίδραση στην εγκατάσταση ΑΠ προβάλλει ο Κυνηγετικός Σύλλογος ?στρους. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του Δημήτρη Γκάβρο “η ανυπαρξία αντιδράσεων από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας οφείλεται στην άγνοια. Στην πλάτη μας παίζονται παιχνίδια με τα πακέτα επιδοτήσεων”, επισημαίνει, “με σημαντικά κομμάτια του περιβάλλοντος να πέφτουν στο βωμό του κέρδους. Η αιολική ενέργεια δεν είναι αξιόπιστη πηγή, τα ΑΠ χρειάζονται συμβατικούς σταθμούς παραγωγής για να λειτουργήσουν και τελικά δεν λύνουν κανένα ενεργειακό πρόβλημα. Το μόνο που καταφέρνουν είναι μια καταστροφική παρέμβαση στο περιβάλλον, διαταράσσοντας τη χλωρίδα, την πανίδα και το οικοσύστημα γενικότερα. Αυτά όμως δεν τα ξέρει ο κόσμος”, καταλήγει.

Στο Δήμο ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ
Στο Δήμο Λεωνιδίου, μια περιοχή τουριστική με μοναδικές εναλλαγές του τοπίου, έχει ήδη εκδοθεί μία άδεια παραγωγής για ΑΠ συνολικής ισχύος 28,5 MW στη θέση Λεύκες Πελετών, που θα ανήκει στην εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛ/ΣΟΥ Α.Ε., θυγατρική της γαλλικής EDF. Θα περιλαμβάνει 19 ανεμογεννήτριες των οποίων ο πυλώνας μόνο θα φτάνει τα 70 περίπου μέτρα.  Παράλληλα θα κατασκευαστεί υποσταθμός και γραμμή υψηλής τάσης για την σύνδεσή του με την υπό κατασκευή γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ ?στρος-Μολάοι.  Κατατεθειμένες είναι επίσης εννέα αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 114,1 MW στις θέσεις Μαδάρα, Διάσελα-Παλιοψα_λα, Γαϊδουρορράχη-Αγριαχλαδιά, Τσαφοπρέρι,Τσούμος,Πευκάκι, ?νω Ριζοβούνι και Πελετά και Μαραντζάκι-Πυργάκι στα όρια του με το Δήμο Ζάρακα Λακωνίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι αφού κατέθεσαν τις αιτήσεις τους οι εταιρείες για τις περιοχές Μαδάρα και Μαραντζάκι-Πυργάκι εκ των υστέρων “ανακάλυψαν” ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο αιολικό δυναμικό.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Το Δ.Σ. αποφάσισε από το 2002 ομόφωνα θετικά για την εγκατάσταση ΑΠ με κύριο σκεπτικό, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ηλία Μάνο, το αντισταθμιστικό όφελος. Πρόσφατα μάλιστα έγινε και κρούση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα στη θάλασσα, κάτι όμως που, σύμφωνα με τον κ. Μάνο, δεν ευνοείται λόγω  βάθους.
Αντιδράσεις: Αντιδράσεις εξέφρασε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λεωνιδίου καθώς όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος, “οι κυνηγοί που ζουν καθημερινά τα βουνά και τα δάση βλέπουν καθαρά την καταστροφή που επιτελείται  στο περιβάλλον με τις ανεξέλεγκτες διανοίξεις δρόμων, τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας που απαιτούνται για τα ΑΠ, και την τελικά διαγραφόμενη μετακίνηση της πανίδας. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και όλο αυτό να σταματήσει”.

Στο Δήμο ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ
Σε μια περιοχή όπου η μέση ετήσια τιμή της ταχύτητας του ανέμου, σύμφωνα με το ΚΑΠΕ,  δεν ξεπερνά τα 6m/sec, οι εργασίες για την εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών στη θέση Κακό Τσούρμο-Μιχαλορράχη-Κόλλια Ράχη για ΑΠ συνολικής ισχύος 24 MW και 16-19 ανεμογεννητριών στη θέση Μεγαβούνι/Κούκουρας για ΑΠ συνολικής ισχύος 18 MW προχωρούν ήδη. Οι δρόμοι έχουν διανοιχτεί και η Γερμανική Εταιρεία UMWEL TKONTOR HELLAS, στην οποία ανήκουν, έχει πληροφορήσει ότι θα είναι έτοιμα μέσα στο 2006. Έχει επίσης εκδοθεί μια ακόμη άδεια παραγωγής για τη θέση Κράβαρης για ΑΠ ισχύος 4,8 MW. Παράλληλα έχουν κατατεθεί τρεις αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 33,2 MW στις θέσεις Κουκονίρια-Λυκορράχη, Ρεζενίκος-Αλεπότρυπες, Κούκουρας-Κόλλια Ράχη  και Τσεμπερού στα όριά του με τους Δήμους Μεγαλόπολης και Φαλαισίας.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Ο Δήμος γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τα δύο ΑΠ που εγκαθίστανται καθώς, σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιώργο Δημόπουλο, “πρόκειται για ορεινές περιοχές χωρίς βλάστηση, μακριά ώστε να μη δημιουργείται οπτική όχληση και το οικονομικό όφελος θα είναι σημαντικό”.
Αντιδράσεις: Σύμφωνα με το Δήμαρχο αντιδράσεις δεν υπήρξαν καθώς η τοπική κοινωνία “ενημερώθηκε από την εταιρεία και πείσθηκε”.

Στο Δήμο ΤΕΓΕΑΣ
Για το Δήμο Τεγέας, περιοχή σημαντικής αρχαιολογικής σημασίας, έχουν κατατεθεί τρεις αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 68,5 MW στις θέσεις Προφήτης Ηλίας και Προφήτης Ηλίας-Ξεράκι-Κουμπάρα του Δήμου Τεγέας, και Προφήτης Ηλίας-Καφετζή-Σιδένια στα όρια των Δήμων Τεγέας και Κορυθίου.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα θετικά στην εγκατάσταση με την προϋπόθεση να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην αισθητική του ορεινού όγκου. Σύμφωνα με το δήμαρχο Δημήτρη Βόσνο, οι κάτοικοι του Δ.Δ. Ριζών όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, ενημερώθηκαν και η συνέλευση του χωριού αποφάσισε θετικά υπό όρους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο απόσπασμα του πρακτικού 20/8-8-2005 της συνεδρίασης του Δ.Σ. Τεγέας, η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει μόνο “όπισθεν και ανατολικά του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία και με προϋπόθεση ότι δεν θα προκληθεί καμία σοβαρή αισθητική ή περιβαλλοντική επέμβαση ή επιβάρυνση και θα τηρηθούν αναλυτικά όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι... Δεν θα κατασκευαστούν τεχνικά έργα που ενδεχομένως θα κατέστρεφαν ή θα επηρέαζαν αρνητικά το υδατικό ισοζύγιο στον ορεινό όγκο απ' όπου υδρεύεται το Δ.Δ Ριζών και να μην χρησιμοποιηθεί ο υπάρχων δρόμος από βαριά εργολαβικά οχήματα λόγω ενδεχόμενης καταστροφής του, ενώ τυχόν βλάβες που θα προκληθούν στο οδικό δίκτυο από το έργο, να αποκατασταθούν από την Εταιρεία-φορέα που θα υλοποιήσει το έργο. Είναι δε αντίθετο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών κατά τη Δυτική πλευρά (πάνω από τον οικισμό) λόγω υψηλής οικολογικής, πολιτιστικής αλλά και αισθητικής σημασίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής”. “Αν η εταιρεία δεν τηρήσει τους όρους αυτούς και επιχειρήσει εγκατάσταση στα δυτικά ή στην κορυφή θα μας βρει αντιμέτωπους και ιδιαίτερα σκληρούς” μας δήλωσε ο κ. Βόσνος.
Η απόφαση του Δ.Σ. είναι όμως μόνο γνωμοδοτική, συμπληρώνουμε εμείς.
Αντιδράσεις: Αντιδράσεις δεν έχουν υπάρξει καθώς προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση ώστε να διαγνωσθεί αν η εταιρεία θα τηρήσει ή όχι τους όρους που έχουν τεθεί.

Στο Δήμο ΚΟΡΥΘΙΟΥ
Στο Δήμο Κορυθίου, το Παρθένιον όρος, ένα ιερό βουνό καθώς σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ήταν η κατοικία του Πάνα, κινδυνεύει σήμερα να γίνει ?κατοικία? ανεμογεννητριών μετά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ΑΠ συνολικής ισχύος 57 MW στις θέσεις Παρθένιον και Ψηλή Ράχη-Μεσοκορφή-Αγία Κυριακή.
Σύμφωνα με τον Κυνηγετικό σύλλογο Τρίπολης και την Γ' Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου η συγκεκριμένη περιοχή της Αρκαδίας είναι διάδρομος αποδημητικών πτηνών (μπεκάτσας, φάσσας, τρυγονιού, ορτυκιού, πάπιας, τσίχλας κ.ά) και αποτελεί έναν από τους καλύτερους βιότοπους ορεινής πέρδικας και λαγού. Στατιστικές μελέτες ειδικών επιστημόνων συνεργατών της Ομοσπονδίας αναφέρουν πως “στα τεράστια πτερύγια των ανεμογεννητριών θα σκοτώνονται κάθε χρόνο 6-7 χιλιάδες πουλιά επιφέροντας σημαντική καταστροφή στο οικοσύστημα”.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Το Δ.Σ., μετά και από τις αντιδράσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρίπολης, ανέβαλλε την απόφασή του τον Ιούλιο προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα των ΑΠ από εκπροσώπους της ΡΑΕ. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιώργο Κάρλη “η κατ’ αρχήν  εκτίμηση είναι πάντως θετική» ενώ θεωρεί ότι «οι ισχυρισμοί του κυνηγετικού συλλόγου ότι η περιοχή αποτελεί πέρασμα αποδημητικών πτηνών είναι ανυπόστατοι”.
Αντιδράσεις: Τόσο ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τρίπολης, που αριθμεί σήμερα 1.600 μέλη, όσο και η Γ' Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, με 50.000 κυνηγούς σε όλη την Περιφέρεια, αντιδρούν στην εγκατάσταση ΑΠ στο σύνολο της Πελοποννήσου. Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρίπολης και μέλος του Δ.Σ. της Γ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Ρουμελιώτης μας δήλωσε πως “Οι κυνηγετικές οργανώσεις αντιτίθενται στη δημιουργία ΑΠ θεωρώντας τα ως μη ενδεδειγμένη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα και επισημαίνοντας πως από τις εργασίες εγκατάστασής τους καταστρέφονται βιότοποι, χλωρίδα και πανίδα. Θα σταθούμε στο πλευρό όλων των Συλλόγων που απειλούνται από τη δημιουργία ΑΠ στην περιοχή τους, γιατί δε θέλουμε να δούμε να καταστρέφονται οι περιοχές που γεννηθήκαμε και ζούμε και θα αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε αλώβητο το φυσικό περιβάλλον”. 
Σε ανακοίνωσή του για τα ΑΠ στο Δήμο Κορυθίου  ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τρίπολης τονίζει πως “η δημιουργία τους πλήττει παράλληλα την κτηνοτροφία ενώ καταστρέφει και ένα χώρο αρχαιολογικής σημασίας. Εκτός αυτών, ακόμη και για το ερευνητικό στάδιο, της μέτρησης του αέρα δηλαδή, απαιτείται άδεια Δασαρχείου και περιβαλλοντική μελέτη που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, ενώ το σχέδιο εγκατάστασής τους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή νομοθεσία που απαγορεύει την ανάπτυξή τους σε βιότοπους, περάσματα πουλιών, αρχαιολογικούς χώρους, τοπία φυσικού κάλλους και θρησκευτικά μνημεία”.

Στο Δήμο ΣΚΥΡΙΤΙΔΑΣ
Δύο ΑΠ συνολικής ισχύος 40 MW στις θέσεις Ασπροβούνι-'Ανω Σπληθάρια και Αγριοκερασιά-Βλαχοκερασιά βρίσκονται ήδη στη φάση της ολοκλήρωσης. Βρίσκονται στο Δ.Δ. της Βλαχοκερασιάς σε ανεξάρτητες βουνοκορφές και απέχουν 1-2 χλμ. από τους οικισμούς. Δύο ακόμη άδειες έχουν εκδοθεί για ΑΠ συνολικής ισχύος 18,3 MW στις θέσεις Μποζίκι και Τσούκα.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Το Δ.Σ. έχει αποφασίσει θετικά από το 1999 για την εγκατάσταση ΑΠ. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Κων/νο Κατσαφάνα “είναι καλό για την περιοχή και αποδοτικό για την εθνική οικονομία. Δεν τίθεται θέμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η οπτική όχληση που συχνά αναφέρεται είναι εντελώς υποκειμενικός παράγοντας. Όταν πρωτοείδα τις ανεμογεννήτριες στο εξωτερικό δεν μου έκαναν άσχημη εντύπωση. Σε άλλον μπορεί να μην αρέσουν”.
Αντιδράσεις: Σύμφωνα με τον Δήμαρχο στην περιοχή δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Αυτό που μπαίνει σαν ερώτημα είναι εάν ενημερώθηκαν οι δημότες το 1999.

Στο Δήμο ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
Δύο αιτήσεις βρίσκονται κατατεθειμένες στη ΡΑΕ για ΑΠ συνολικής ισχύος 42,5 MW στις θέσεις Λατσώνα-Λεσοβίτι και Πόρτες-Τούμπι-Βαθειά Λούτσα. Βρίσκονται στο όρος Αρτεμίσιο στην κορυφή του οποίου έχουν ήδη τοποθετηθεί δοκιμαστικά μετρητές.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Ο Δήμος δεν έχει πάρει ακόμη απόφαση αν και,  σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αθανάσιο Γκόφη, είναι “κατ' αρχήν θετικός κυρίως λόγω του οικονομικού οφέλους από τα τέλη”.
Αντιδράσεις: Αντιδράσεις εξέφρασαν αρχικά οι κάτοικοι του Δ.Δ. Σάγκα “για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν, αν και το χωριό είναι στο κέντρο της περιοχής εγκατάστασης του ΑΠ Πόρτες-Τούμπι-Βαθιά Λούτσα και σε απόσταση 1-2 χλμ. από τις ανεμογεννήτριες”, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημήτρης Μαυρόγιαννης. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως “καμία ενημέρωση δεν υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο”.

Στο Δήμο ΦΑΛΑΙΣΙΑΣ
Ένα ΑΠ συνολικής ισχύος 12,35 MW στη θέση Τσεμπερού έχει πάρει άδεια παραγωγής αν και πρόκειται για καταφύγιο θηραμάτων, ενώ και οι χάρτες του ΚΑΠΕ δίνουν μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου 0-4m/sec στην περιοχή. Υπάρχει επίσης αίτηση για ΑΠ συνολικής ισχύος 5,6 MW στη θέση Νικολού Ράχη.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιάννη Φουσέκη το ΑΠ στη θέση Τσεμπερού δε θα γίνει τελικά λόγω του καταφυγίου, ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη θέση Νικολού Ράχη που είναι μάλιστα αδιευκρίνιστη. “Είμαστε γενικά σύμφωνοι με τις ΑΠΕ, με τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον και την απαραίτητη χωροταξική διάταξη” δήλωσε ο κ. Φουσέκης.
Αντιδράσεις: Αφού δεν υπάρχει ενημέρωση δεν έχουν υπάρξει και αντιδράσεις.

Στο Δήμο ΛΕΒΙΔΙΟΥ
Υπάρχουν δύο αιτήσεις στη ΡΑΕ για ΑΠ συνολικής ισχύος 18,65 MW στις θέσεις Προφήτης Ηλίας και Καλαμάκι-Καρούμπαλο.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Το Δ.Σ. έχει πάρει ομόφωνα θετική απόφαση για την εγκατάσταση. “Οι περιοχές ενδείκνυνται, δεν είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ελέγχθηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες μας και δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από κανέναν”, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθανάσιος Καβουρίνος, τονίζοντας πως “αν υπήρχε και η παραμικρή αντίθεση το θέμα δεν θα ετίθετο καν”.

Στο Δήμο ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑΣ
Έχουν κατατεθεί τρεις αιτήσεις στη ΡΑΕ για ΑΠ συνολικής ισχύος 18,4 MW στις θέσεις Μαύρη Βρύση, Δεχούνιον, Νεραϊδορράχη.

Στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΑ
Μία αίτηση για ΑΠ συνολικής ισχύος 18,7 MW έχει κατατεθεί στη ΡΑΕ για τη θέση Κορομηλιά-Μαζαράκι στο πανέμορφο γραφικό χωριό του Πάρνωνα. Το σημείο, στο οποίο έχουν ξεκινήσει ήδη μετρήσεις του ανέμου χωρίς να ενημερωθεί η Κοινότητα,  βρίσκεται μέσα στο οικολογικό πάρκο του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.500 μ. με μια ακτίνα ορατότητας ως το Ναύπλιο και το Γύθειο. Εύκολα αντιληπτό γίνεται το ότι οι ανεμογεννήτριες θα φαίνονται από παντού.

Τί λέει η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: Ο πρόεδρος Δημήτρης Τζοβάνης δήλωσε πως “Κανείς δεν ενημέρωσε την Κοινότητα. Αν το γνωρίζαμε θα είχαμε αντιδράσει ήδη αφού μια τέτοια προοπτική μας βρίσκει αντίθετους. Φαίνεται ότι πάνε να μας καταλάβουν εξ απήνης ενώ όλοι γνωρίζουμε πως κανονικά καμία παρέμβαση δεν επιτρέπεται στο οικολογικό πάρκο”.
Αντιδράσεις: Που να βρεθούν αφού προσπαθούν να τους πιάσουν στον ύπνο;
 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Πελοπόννησος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Πελοπόννησος:
Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Παναγιώτη Ντόντου


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Aρκαδία - Το απάνεμο φαγοπότι" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα