Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ: σαν τα μανιτάρια

ΠελοπόννησοςΣε απέραντο αιολικό πάρκο κινδυνεύει να μετατραπεί η μεγάλων τουριστικών δυνατοτήτων επαρχία της Τροιζηνίας καθώς έχουν εκδοθεί ήδη 2 άδειες παραγωγής από το ΥΠΑΝ και άδειες εγκατάστασης από τη Νομαρχία Πειραιά για ΑΠ συνολικής ισχύος 31,45 MW στις θέσεις Ψηλή Ράχη/Λαμπούσα-Σπασμένη Πλάκα και Βρωμοσυκιά όπου αναμένεται να  εγκατασταθούν 37 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 kW και ύψους 80 περίπου μέτρων η κάθε μία.

Τα ΑΠ που θα ανήκουν στην εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ Α.Ε., θυγατρική του Ομίλου Μπόμπολα, θα εκτείνονται στην κορυφογραμμή των Αδερών, μια περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 849/8/25-9-79) και οικολογικής σημασίας. Φιλοξενεί σπάνια και ευαίσθητα είδη και έχει χαρακτηρισθεί ως ζώνη διάβασης αποδημητικών πτηνών. Είναι ορατή από όλη την επαρχία Τροιζηνίας, την Ύδρα, τις Σπέτσες και την επαρχία Ερμιονίδας.
Ο ίδιος όμιλος έχει καταθέσει, μέσω της επίσης θυγατρικής του ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΝΕΙΟΥ Α.Ε., τρεις ακόμη αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 60 MW στις θέσεις Ασπροβούνι, Ορθολίθι και Αδέρες και μέσω της θυγατρικής του ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ VECTOR-CESA HELLAS ΣΩΡΟΣ μία αίτηση για ΑΠ ισχύος 26,4 MW στη θέση Σώρος. Δύο ακόμη αιτήσεις έχουν κατατεθεί από την υπό σύσταση εταρεία BUSINESS ENERGY Ο.Ε. και την TRIZINIA AIOLOS Α.Ε.  για ΑΠ συνολικής ισχύος 24,6 MW στις θέσεις Αδέρες & Ορθολίθι και ?γιος Γεώργιος.
Ήδη από την 1η Δεκεμβρίου του 2000 η ΡΑΕ είχε ανακοινώσει ότι η συνολική ισχύς των ΑΠ που θα συνδεθούν μετά την ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς της ΔΕΗ, θα ανέλθει στα 100 MW στην Τροιζηνία. Σ’ αυτά τα πάρκα όμως δεν περιλαμβάνονται εκείνα για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι είχαν ήδη πάρει απάντηση από τη ΔΕΗ ότι μπορούν να συνδεθούν στα υπάρχοντα ως τότε δίκτυα.

Τί λέει η ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Δ/νσης Περιβάλλοντος κ. Οικονομοπούλου το ΝΣ γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τα δύο ΑΠ που είναι στη φάση της εγκατάστασης.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Το ΔΣ αποφάσισε θετικά για τα δύο ΑΠ. Ο Δήμαρχος Γιάννης Σαμπάνης δήλωσε ότι «δεν έχει αντίρρηση όταν υπάρχει λελογισμένη εγκατάσταση, ενώ θα αντιδράσει αν επιχειρηθεί να γεμίσει όλο το όρος με ανεμογεννήτριες». Το σκεπτικό της θετικής απόφασης του Δήμου όπως τόνισε ήταν ότι «αφού είμαστε υπέρ των ηπίων μορφών ενέργειας θα ήταν παράλογο να πούμε ότι τις θέλουμε αλλά όχι στην περιοχή μας». Σύμφωνα με τον ίδιο τα υπόλοιπα ΑΠ για τα οποία υπάρχουν αιτήσεις είναι δύσκολο να εγκριθούν ενώ και ο Δήμος θα ζητήσει νέα φωτορεαλιστική απεικόνιση γι' αυτά. Επεσήμανε δε πως αν γίνει δεκτή από το ΣτΕ η προσφυγή που έχουν καταθέσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τροιζηνίας, «τότε το έργο θα ακυρωθεί».
Το ερώτημά μας είναι πώς αφού η ΡΑΕ έχει αποφασίσει ισχύ 100 MW στην περιοχή δεν θα εγκριθούν οι υπόλοιπες αιτήσεις;

Αντιδράσεις: Αντιδράσεις για την εγκατάσταση των δύο ΑΠ εξεδήλωσαν ο Πολιτιστικός σύλλογος Γαλατά «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τροιζηνίας και πολλοί κάτοικοι της περιοχής .
Σύμφωνα με τους ίδιους οι όποιες ενημερώσεις των κατοίκων ξεκίνησαν μετά την έκδοση των αδειών.
Μέσω Διαμαρτυρίας-Καταγγελίας που εξέδωσαν ζήτησαν την παρέμβαση της πολιτείας ώστε να σταματήσει κάθε ενέργεια για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στις Αδέρες αλλά και να ανακληθεί και αφαιρεθεί κάθε σχετική άδεια, επισημαίνοντας τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής όσο και τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εγκατάσταση στο περιβάλλον, τον τουρισμό, τις δραστηριότητες και την υγεία των κατοίκων και παραθέτοντας στοιχεία από προηγούμενη εμπειρία σε χώρες όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί ΑΠ. 
Με το ίδιο σκεπτικό οι δύο σύλλογοι προσέφυγαν και στο ΣτΕ στα τέλη Ιουλίου του 2005 και η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 26 Νοεμβρίου του 2006. Εν τω μεταξύ με προσωρινή απόφαση του Ε' τμήματος του ΣτΕ ανεστάλησαν οι εργασίες.
Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά Σταύρος Κούβαρης δήλωσε: «η τοπική κοινωνία δεν ενημερώθηκε εξ αρχής. Ο κόσμος που ενημερώνεται τώρα παίρνει θέση. Συμφωνούμε με τις ΑΠΕ, αλλά ΑΠΕ δεν είναι μόνο τα Αιολικά Πάρκα. Δεν στρεφόμαστε εναντίον των ηπίων μορφών ενέργειας αλλά εναντίον αυτού που επιχειρείται μέσω της εγκατάστασης τόσων ανεμογεννητριών. Για μας απαραίτητο στοιχείο είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον».
Ο Σύλλογος έχει ήδη έρθει σε επαφή και με τις βάσεις δεδομένων Ευρωπαίων, Αμερικανών και Καναδών που αντιδρούν ενώ έχει έρθει και σε επαφή με το ελληνικό τμήμα της EUROPA NOSTRA που προτίθεται να συμμετάσχει στο υπό δημιουργία ελληνικό δίκτυο.
Αναταραχή και στο κομμάτι μικροϊδιοκτητών εκτάσεων  έφερε η έναρξη των εργασιών στα δύο ΑΠ στις 12/6, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ» του δημοσιογράφου Βασίλη Κουτουζή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το Δημόσιο υπέγραψε το πρωτόκολλο εγκατάστασης στις 19/5 χωρίς να εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Όταν η εταιρεία ξεκίνησε τη διαπλάτυνση του δρόμου αρκετοί παρόδιοι ιδιοκτήτες αντέδρασαν καθώς αυτά τα κτήματα δεν έχουν αποζημιωθεί. Αντιδράσεις επίσης εκδήλωσε και η Μητρόπολη Ύδρας που έχει μετόχι στην περιοχή.

Στην ΎΔΡΑ
Και η τουριστική και ιστορική Ύδρα βρίσκεται  στη λίστα των αιτήσεων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 0,65 MW στη θέση ?γιος Νικόλαος.

Aπό το περιοδικό της Πελοποννήσου ΕΠΑΘΛΟ, τεύχος 49, Μάρτιος-Απρίλιος 2006
e-mail: epathlo@otenet.gr
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Πελοπόννησος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Πελοπόννησος:
Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Παναγιώτη Ντόντου


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Πελοπόννησος

"ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ: σαν τα μανιτάρια" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.11 Δευτερόλεπτα