Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Κοινωνία Πολιτών: Περιβαλλοντικές οργανώσεις της Σύρου

Σύρος

Περιβαλλοντικές οργανώσεις της Σύρου

του Γιώργου Σαρτζετάκη



ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ  “ΓΑΙΑ”

1997
Η Περιβαλλοντική Ομάδα Κυκλάδων  “ΓΑΙΑ” ιδρύθηκε στα τέλη του 1997 στην Ερμούπολη της Σύρου. Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει ως σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος των Κυκλάδων σε όλες του τις μορφές (φυσικό,  ανθρωπογενές, πολιτιστικό),την ενημέρωση και οικολογική ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας και την δημιουργία του πνεύματος της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, τη μελέτη, προώθηση και επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την εξασφάλιση πόρων σε μη κερδοσκοπική βάση για την εξυπηρέτηση των παραπάνω.
1998
Η δράση της ομάδας ξεκίνησε με καθαρισμούς που πραγματοποίησε σε διάφορες παραλίες του νησιού με αποκορύφωμα αυτών στις ακτές της Ποσειδωνίας το καλοκαίρι του 98 υπό την αιγίδα της τότε Κοινότητας Ποσειδωνίας, όπου συμμετείχαν και στελέχη του περιοδικού Οικοτοπία. Την ίδια χρονική περίοδο βοηθά την κινηματογραφική λέσχη Σύρου στη δημιουργία μιας ταινίας διάρκειας 20 περίπου λεπτών η οποία αναφέρεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού.
Στις 10 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς καταθέτει φάκελο στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς με γενικό τίτλο “Η ατέρμονη ομορφιά του Σύριγγα” για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα “Υιοθετώ και προστατεύω”. Το πρόγραμμα είχε ως αντικείμενο την υιοθεσία περιοχών, που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, από περιβαλλοντικές οργανώσεις, με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Η πρότασή της εγκρίθηκε για τη σχολική χρονιά ‘98-’99. Το πρόγραμμα, με τη συμβολή της ομάδας,  υλοποιήθηκε με επιτυχία, και βοήθησε τους μαθητές του 2ου Λυκείου Σύρου να γνωρίσουν μαζί με το περιβάλλον και την ιστορία της γενέτειράς τους. Χάρη σ’ αυτό το πρόγραμμα, το ενδιαφέρον της ομάδας έγινε εντονότερο για την Απάνω Μεριά της Σύρου μια περιοχή η οποία παραμένει ακόμα παρθένα. Αυτή η επέμβαση απέδειξε ότι οι ενέργειες  περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών μπορούν να καταλήξουν σε πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ διαπίστωσε  ότι ανάλογες ενέργειες συναντούν σημαντικές δυσκολίες επίτευξης των στόχων τους όταν απευθύνονται στους μεγάλους, ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οικονομικά και τοπικά συμφέροντα.
1999
Η εμπειρία της, ιδιαίτερα σε σχέση με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης την δίδαξε ότι σε πολλές περιπτώσεις η απλή καταγγελία επεμβάσεων που δεν σέβονται το εξαιρετικό περιβάλλον των νησιών και η κινητοποίηση ενεργών πολιτών δεν αρκεί:  Έτσι στις 15-1-1999 κατέθεσε  προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορούσε την διάνοιξη δρόμου Κίνι – Δελφίνι, γιατί μέρος του δρόμου προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί μέσα στην περιοχή που έχει προταθεί για ένταξη στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000.  Η εκδίκαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1999 και η απόφαση δικαίωσε την επιχειρηματολογία της Περιβαλλοντικής Ομάδας Κυκλάδων  «ΓΑΙΑ» ακυρώνοντας την εκτέλεση του έργου 
Στις 9 και 30 Μαρτίου 1999 κατατέθηκαν μια σειρά αιτήσεων στον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων με τις οποίες ζητούσε, όπως ορίζει ο νόμος, να της χορηγηθούν κάποιες  Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  διαφόρων έργων. Οι αιτήσεις αυτές παραμένουν ακόμη αναπάντητες, παρά την επιστολή υπενθύμισης που απέστειλε η ομάδα στις 24 Ιουνίου.
Στις 21 Απριλίου του ίδιου χρόνου έστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο της Ποσειδωνίας με την οποία ζητούσε την προστασία και την αειφορική διαχείριση της παραλίας των Αγκαθωπών στην οποία φύεται και ο περίφημος  «κρίνος της θάλασσας». Η επιστολή κοινοποιείται και σε άλλους αρμόδιους φορείς. Ο Δήμος της Ποσειδωνίας στη αρχή αδιαφόρησε και  συνέχισε συστηματικά να «καθαρίζει» την ακτή με «ειδικό» μηχάνημα, καθαρίζοντας μαζί και τους κρίνους. 
Στις 18 Σεπτεμβρίου παρεμβαίνουμε με επιστολή και φωτογραφικό υλικό προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια τότε υπουργό κα. Ελισάβετ Παπαζώη για την «μεταποίηση» των λιθόχτιστων νεοκλασικών γεφυριών στη περιοχή της Λαλακιάς στην Ερμούπολη.
 
2000
Από τον Απρίλιο του 2000 ξεκινά καταιγισμός επιστολών, προς όλους τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία φράγματος στην τοποθεσία Αετός που περιλαμβάνεται στην ευρύτερη περιοχή που έχει προταθεί για ένταξη στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000. Η πίεση που ασκήσαμε με τις επιστολές μας είχε επιτυχή κατάληξη, αφού η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του  Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δεν δέχτηκε την θετική γνωμοδότηση, για την έκδοση της απαραίτητης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και σταμάτησε αυτό το καταστροφικό έργο.
Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή,  τον Οκτώβριο του 2000, η «ΓΑΙΑ» συμμετείχε, μαζί με άλλες οικολογικές οργανώσεις, στην αποστολή επιστολών προς τους βουλευτές του Νομού Κυκλάδων  αντιδρώντας έτσι στην αναθεώρηση των άρθρων 24, 94, 95 και 100, του Συντάγματος.
Από τον Νοέμβριο του 2000 συμμετέχει στο άτυπο Περιφερειακό Δίκτυο Οργανώσεων και Ενώσεων Πολιτών Αιγαίου για  το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά.
2001
Το 2001 κατάφερε να πείσει το Δήμο Ποσειδωνίας να κάνει αίτηση για γαλάζια σημαία με την ελπίδα να προστατευτούν και οι παραλίες όπου ευδοκιμεί ο κρίνος. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου πραγματοποίησε διάφορες παρεμβάσεις  στις αρμόδιες Υπηρεσίες  για κτίσματα που θεωρούσε αυθαίρετα, καταγγέλλοντας στους υπεύθυνους φορείς το γνωστό φαινόμενο, το οποίο είναι αρκετά διαδεδομένο σε όλα τα νησιά, δηλαδή, να χτίζει κάποιος, με την ανοχή, σε μερικές περιπτώσεις, των λεγομένων υπευθύνων δημόσιων υπηρεσιών, εφαρμόζοντας τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις με κανόνα το προσωπικό του συμφέρον.
Τέλος κατατέθηκαν προσφυγές στο ΣΤΕ που αφορούν το Αιολικό Πάρκο στο Σύριγγα (περιοχή Natura Σύρου), καθώς και τα προβλεπόμενα έργα στα αεροδρόμια Σύρου και Μήλου. Οι προσφυγές για τα αεροδρόμια εκδικάστηκαν τον Νοέμβριο του 2002, με θετική εισήγηση. Αυτή του αιολικού πάρκου, το οποίο στο μεταξύ κατασκευάστηκε,  αναβλήθηκε  αρκετές φορες.

2002
Το 2002 ήταν και αυτή μια χρόνια  αρκετά ενεργή . Αρκετές ήταν οι παρεμβάσεις για διάφορα θέματα (διανοίξεις δρόμων, ρέματα, κ.ά.) σε Δημόσιες Υπηρεσίες και στο Συνήγορο του Πολίτη. Ειδικότερα γίνεται μια μεγάλη αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για παράνομη διάνοιξη δρόμου από την Αιολική Α.Ε προκείμενου να μεταφέρει τις ανεμογεννήτριες καθώς επίσης για την κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών στη πλάγια του λόφου Βόλακας κοντά στο χωριό Κίνι. Επίσης στην ίδια αναφορά συμπεριλάμβανε καταγγελία για δόμηση σε ρέματα στη περιοχή Δελφίνι και κατασκευή χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λιμενοβραχιόνων με παράλληλη αλίευση βράχων στις περιοχές Φάμπρικα , Αχλάδι και Φοίνικα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί στο Συνήγορο κάποιες σοβαρές απαντήσεις. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν φαίνεται να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Τέλος, η «ΓΑΙΑ» συμμετέχει, ως μέλος, ενεργά στις δράσεις του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας,  καθώς και στις δράσεις του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων. 
2003
Το 2003 συνεχίζεται ο αγώνας όπου δίνεται βάρος στο θέμα της παράνομης οικοπεδοποίησης και στις παράνομες διανοίξεις δρόμων. Στις 18 Απριλίου πραγματοποιεί εκδήλωση με τη συνεργασία της Ένωσης Πολιτών Σύρου και το Μουσικό Όμιλο Σύρου. Στην εκδήλωση αυτή ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος κ. Μιχαήλ Δεκλερής με θέμα προβλήματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητος στα μικρά νησιά. Τον Αύγουστο υποστηρίζει την Δασική Υπηρεσία Κυκλάδων στην επέκταση των καταφυγίων αγρίας ζωής στα νησιά. Σε αυτό το θέμα λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ειδικότερα στη Σύρο έχει ‘’παγώσει’’ το θέμα  λόγω του ότι η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου υποκύπτει στις αντιδράσεις των κυνηγών. Προς το τέλος της χρονιάς βγαίνουν οι αποφάσεις για τα αεροδρόμια Σύρου και Μήλου. Αρνητική για τη Σύρο και θετική για τη Μήλο.
2004
Αρχές Ιουνίου φιλοξενούνται στη Σύρο εκπρόσωποι οργανώσεων από τα νησιά του Αιγαίου με σκοπό το Περιφερειακό Δικτύου Αιγαίου να πάρει επιτέλους νομική μορφή με τη δημιουργία ενός καταστατικού.
Τέλος της χρονιάς εκδικάζεται στο ΣτΕ μετά από πολλές αναβολές και η περίπτωση του Αιολικού Πάρκου. Αναμένεται η τελική απόφαση.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ‘’ΕΥΠΛΟΙΑ’’
Η Ένωση Πολιτών έκανε αισθητή τη παρουσία της στα δρώμενα το 1996.
Στην αρχή ξεκίνησε ως ομάδα προστασίας του μεσαιωνικού οικισμού της ?νω Σύρου. Αργότερα άρχισε να ασχολείται και με αλλά θέματα του νησιού κυρίως με αυτά της Απάνω Μεριάς (Βόρεια Σύρος).
 Το 1998 ξεκινάει και η συνεργασία της με την Π.Ο.Κ. ‘’ΓΑΙΑ’’. Συμμετέχει επίσης στην προσπάθεια ενός Πανελλήνιου Δικτύου Ενώσεων Πολιτών.
Το 1999 πρωτοστατεί  στη δημιουργία του άτυπου Περιφερειακού Δικτύου Νήσων Αιγαίου.
Μέχρι σήμερα η δράση της είναι κοινή με αυτή της Π.Ο.Κ. ‘’ΓΑΙΑ’’, αφού ασχολούνται και οι δυο ομάδες με τα ίδια προβλήματα.
Το φθινόπωρο του 2004 παίρνει επιτέλους νομική μορφή με καταστατικό, ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.

Μαζί και οι δυο ομάδες αυτό τον καιρό (έτος 2005), δίνουν δικαστικούς αγώνες, αποτέλεσμα των καταγγελιών για τις παράνομες διανοίξεις δρόμων και οικοπεδοποιήσεις.
 

Δεδομένη είναι και η συνεργασία των δύο ομάδων με τις υπόλοιπες τοπικές, μεγάλες, διεθνείς και πανελλήνιες, περιβαλλοντικές οργανώσεις.
   
Στα μελλοντικά  τους σχέδια περιλαμβάνονται κυρίως:
• Η  πραγματοποίηση  ημερίδων
• Η δημιουργία μιας νέας ταινίας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Σύρου
• Η έκδοση βιβλίων ή φυλλαδίων για τη χλωρίδα και πανίδα του νησιού καθώς και για άλλα θέματα

Για την υλοποίηση των δύο τελευταίων δράσεων, σκοπεύουν, τα θέματα και τα κείμενα να επιλεγούν κυρίως από τους μαθητές των Λυκείων, που ελπίζουν να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Στο πρόγραμμα λοιπόν και η περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Αυτό που αναζητούν όμως περισσότερο απ’ όλα είναι η βοήθεια και συμπαράσταση των απλών πολιτών.



Σημείωση 2ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Σύρος

"Περιβαλλοντικές οργανώσεις της Σύρου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα