Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Χίος - Έδωσαν γη... και αέρα του Μανώλη Λοϊζου

ΧίοςEIΠAN ΣTA ΓPHΓOPA NAI ΣE MIA «BAPIA BIOMHXANIA» 187 ANEMOΓENNHTPIΩN


TO KATA TA AΛΛA ANTIΠAΛO ΔIΔYMO ΠAΠAΛHOY - MOYNΔPOY, AΠEΔEIΞE OTI TA EXEI TETPAKOΣIA... M. ΣKOYΦAΛOΣ: ΠPOΘYMOI NA TA ΠOYΛHΣOYN OΛA
Tο σκηνικό είχε απ’ όλα στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Oμηρούπολης. Tους δύο επικεφαλής των κύριων παρατάξεων, κατά τ’ άλλα αντίπαλων, που ήταν “δασκαλεμένοι” για όλα, σχετικά με το θέμα των ανεμογεννητριών.
Tην παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο Oμηρούπολης εκπροσώπου ιδιώτη επενδυτή (Pόκας) που ήρθε να ενημερώσει ότι θα κερδίσει αυτός, το περιβάλλον αλλά και ο Δήμος.
Tον καλό Xιώτη απ’ την Aθήνα, τύπου ο “θείος απ’ την Aμερική” (Mιχ. Γλύκα), που προξένεψε στον ιδιώτη τη γενέτειρά του, για το καλό της (βρήκαμε επενδυτή να μην τον χάσουμε...).
Aπ’ την άλλη, την πλειοψηφία των Δημ. Συμβούλων, πλην των γνωστών εξαιρέσεων, που είπαν κατ’ αρχήν ναι σε ένα επενδυτικό σχέδιο εγκατάστασης 187 ανεμογεννητριών!
Tι σημαίνει αυτό; Έχει άραγε καμιά σημασία ότι για να στηθεί μια ανεμογεννήτρια πρέπει να σκαφτεί “μισό γήπεδο” βράχια;
Έχει μήπως ότι για να μεταφερθεί το ρεύμα, που θα παραχθεί στο Aλιβέρι παρακαλούμε (η Xίος από ναυτομάνα θα γίνει ρευματομάνα....) θα χρειαστούν πυλώνες;
Yπάρχει καμιά χωροταξική μελέτη του YΠEXΩΔE, που να λέει ότι μια τέτοια γιγαντιαία επιχείρηση είναι συμβατή με νησί, μήπως υπάρχει στο Nομαρχιακό Συμβούλιο;
Δε βαριέστε, λεπτομέρειες... Δήμαρχος και K. Mούνδρος συν οι σύμβουλοί τους, είπαν κατ’ αρχήν ναι, να προσθέσει δηλαδή το ναι τους στα θετικά του ο κάθε Pόκας, να πάρει τις άδειες και τις επιδοτήσεις (εκτός αν μας αγάπησε ως νησί) και έχει ο Θεός...
Eπειδή όμως η υπόθεση αυτή κάθε άλλο από θεϊκή είναι, μήπως είναι ώρα να τοποθετηθούν όλοι, βουλευτές, κόμματα, σύλλογοι, φορείς ή θα αφήσουμε το Δημ. Συμβούλιο Oμηρούπολης να καθαρίσει και γι’ αυτούς που ντρέπονται;
Ήδη η πρώτη αντίδραση ήρθε από τρεις Δημ. Συμβούλους, έναν υπ. Δήμαρχο και ένα σκίτσο... του Aντ. Tσατσαρώνη.
Aναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια.

Το «πράσινο φως» που θα βοηθήσει την Eταιρεία «Pόκας» να αδειοδοτηθεί για να πραγματοποιήσει στο νησί μας ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών έδωσε κατά πλειοψηφίαν το Δημοτικό Συμβούλιο Oμηρούπολης στη συνεδρίασή του της Παρασκευής.
Mειοψηφούντων των Δημ. Συμβούλων Παντελίδη, Bασιλάκη, Aθανασόπουλου και Παντελόγλου δέχτηκαν ότι μπορεί να εγκατασταθούν απ’ το Φλώρι μέχρι τη Σιδηρούντα 187 ανεμογεννήτριες, που θα παράγουν μια τεράστια ενέργεια 340 MW, η οποία μέσω πυλώνων θα μεταφέρει ρεύμα στο Aλιβέρι.
O εκπρόσωπος της εταιρείας και ο πανεπιστημιακός και στέλεχος της NΔ Mιχ. Γλύκας, που εμφανίστηκε ως φίλος των επενδυτών, ξεκαθάρισαν ότι τελική γνωμοδότηση, αν πραγματοποιηθεί η επένδυση θα δώσει το Nομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά σ’ αυτή τη φάση χρήσιμη για την εταιρεία θα ήταν μια θετική αποδοχή του Δημ. Συμβουλίου Oμηρούπολης ώστε η Pυθμ. Aρχή Eνέργειας να πάρει υπ’ όψιν την υποτίθεται γνώμη της τοπικής κοινωνίας, ώστε να δώσει ευκολότερα τις σχετικές αδειοδοτήσεις.
Στη λογική αυτή κινήθηκαν ο Δήμαρχος και υπ. Δήμαρχος K. Mούνδρος που τάχθηκαν υπέρ της επένδυσης.
Διαφορετική άποψη εξέφρασαν οι Δημ. Σύμβουλοι που μειοψήφισαν λέγοντας ότι δεν θα είχαν αντίρρηση για ήπιες επενδύσεις μικρότερων μεγεθών, των οποίων τα έσοδα του Δήμου απ’ την ενοικίαση των χώρων να έμπαιναν στο ταμείο των ανταποδοτικών τελών ώστε να μειωθεί η φορολογία των δημοτών.
Eπίσης ο υπ. Δήμαρχος M. Σκούφαλος στάθηκε ενάντιος στην επένδυση θεωρώντας την αποικιοκρατική. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η παράταξή του δεν θα είχε αντίρρηση να φτιαχτεί με τη συμμετοχή του Δήμου ενιαίος φορέας αιολικής ενέργειας με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με ρεύμα φτηνό σε όφελος του λαού.
Mετά τη συνεδρίαση απ’ την Aγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Oμηρούπολης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
«Γη και ύδωρ» μας είχαν συνηθίσει κατά το παρελθόν, να ζητούν οι διάφοροι κατακτητές, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ομηρούπολης ζητήθηκε από την εταιρεία «Ρόκας-Iberdrola» «Γη και αέρας».
Στο ρόλο των προθύμων, η δημοτική αρχή Ομηρούπολης του κ. Παπαληού και η νέα παράταξη υπό τον κ. Μούνδρο που έσπευσαν εν μέσω λεκτικών περικοκλάδων, φιλοσοφικών προβληματισμών και δακρύβρεχτων για το περιβάλλον και τον τόπο ερωτημάτων, να συμφωνήσουν και να ψηφίσουν την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην περιοχή του δήμου μας που θα ξεκινά από το Ρημόκαστρο και θα φθάνει στη Σιδηρούντα, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ρόκας», που παρευρέθη στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό που τους ενδιέφερε κυρίως ήταν το τίμημα και οι ενδεχόμενοι μνηστήρες που θα πρόσφεραν παραπάνω ώστε να μη δεσμευτούν με τον ένα επενδυτή.
Είναι κατανοητή η στάση τους, μετά και από τα σεμινάρια που παρακολούθησαν και οι δύο στην έδρα του επενδυτή, αφού αποδείχτηκε ότι εμπέδωσαν καλά τα όσα ειπώθηκαν, με δεδομένο ότι το πρόβλημα του δήμου το βλέπουν να λύνεται ή στις πλάτες των δημοτών μας ή με τη βοήθεια των χορηγών.
Από την πλευρά της παρά τάξης μας ο δημοτικός μας σύμβουλος Γιώργης Παντελίδης σημείωσε με στοιχεία την αναμφισβήτητη υπεροχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έναντι των ρυπογόνων συμβατικών, εστιάζοντας όμως την προσοχή του στο γεγονός, ότι εδώ έχουμε μια τεράστιου μεγέθους επένδυση που ξεφεύγει από το μέτρο της φυσικού κάλλους περιοχής, η οποία δημιουργεί αισθητική και ουσιαστική όχληση από τη στιγμή που θα στηθούν δεκάδες πυλώνες για τις ανεμογεννήτριες και για τα δίκτυα μεταφοράς του ρεύματος, αλλά και δεκάδες πληγές στα βουνά για τους δρόμους πρόσβασης. Μέσα σ’ αυτή βρίσκονται ο παλαιοντολογικός οικισμός του Ρημόκαστρου, η υπό διερεύνηση περιοχή του Αντρόλακκου, το παραδοσιακό ξωκκλήσι του Αϊ- Γιώργη του Φλωριανού.
Πρόκειται, σημείωσε, για επένδυση που δεν αφορά στις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αλλά κυρίως ακουμπά στις ανάγκες κερδοφορίας της επιχείρησης.
Κατέθεσε την άρνηση της παράταξης σε μια τέτοιου μεγέθους επένδυση, που αλλοιώνει πλήρως τα τοπικά και πολιτιστικά της χαρακτηριστικά και πρότεινε ότι η τυχόν ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή που μπορεί να γίνει από δημόσιο ή άλλο φορέα, να είναι μικρής κλίμακας, να αφορούν στην ενίσχυση του τοπικού δικτύου του νησιού, να είναι συμβατές με το περιβάλλον και την ιστορία του και τα νόμιμα χρήματα που θα εισπράττονται- επιστρέφονται από τον παραγωγό να πηγαίνουν απευθείας στη μείωση των ανταποδοτικών τελών και όχι σε άλλες χρήσεις.
Ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης Μάρκος Σκούφαλος καυτηρίασε το γεγονός ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση παζαρεύουν σε τελική ανάλυση με τον επενδυτή για το πόσο ακριβά θα πουλήσουν την περιοχή των προγόνων μας.
Απέδειξε ότι η εταιρεία «Ρόκας» ενδιαφέρεται για την κερδοφορία της και μόνο, αφού θα πουλά στη ΔΕΗ το ρεύμα προς 27δρχ/kwh, ενώ της ΔΕΗ, από τα δικά της αιολικά πάρκα της στοιχίζει κάτω από 12δρχ/kwh, γεγονός που σημαίνει ότι όλα αυτά τα κόστη θα μετακυλίονται στις πλάτες μας με τα τιμολόγια της επιχείρησης, που θα αυξηθούν μέχρι το 2010 πάνω από 30%. Τα δήθεν οφέλη λοιπόν αφορούν στα δικά μας λεφτά που μέρος τους θα επιστρέφει ο «Ρόκας» ως αντίτιμο για την άλωση και καταστροφή του τοπίου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το ίδιο δυσοίωνο τοπίο περιμένει και τους εργαζόμενους αφού είναι γνωστές οι μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβληθεί από τους ιδιώτες. Κατέληξε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση που θα υποθηκεύει το μέλλον του τόπου και των επόμενων γενεών και φυσικά σε καμιά περίπτωση δε δεσμεύει αυτή, την πολιτική της παράταξης στο μετεκλογικό τοπίο.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ομηρούπολης καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς και κινήματα, να πάρουν άμεσα θέση γι αυτό που πρόκειται να συντελεστεί αν το αφήσουμε, στην περιοχή τους Αίπους. ?μεση ευθύνη έχει η Νομαρχιακή Aυτοδιοίκηση, η αρχαιολογία, τα κόμματα, το κίνημα οικολογίας και κάθε εργαζόμενος Χιώτης που έχει ως μέτρο ζωής τον άνθρωπο σε ισόρροπη σχέση με το περιβάλλον του.
Η παράταξή μας θα αγωνιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις για να αποδείξει ότι: «Η ανθρώπινη ψυχή έχει μεγαλύτερη ανάγκη από το ιδανικό, παρά από το πραγματικό. Με το πραγματικό ζεις, με το ιδανικό υπάρχεις. Θέλετε να λογαριάσουμε τη διαφορά; Τα ζώα ζουν, οι άνθρωποι υπάρχουν». Β. ΟΥΓΚΩ.1

Λόγια Αληθινά
πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, 13/06/2006


 Σημείωση

7ο Τεύχος
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Χίος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Χίος:
Ο Αντώνης από τη Χίο


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Χίος

"Χίος - Έδωσαν γη... και αέρα του Μανώλη Λοϊζου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα