Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Χίος - Aνεμομαζώματα... του Θοδωρή Χαβιάρα

ΧίοςΦαίνεται ότι με τ’ ανεμομαζώματα θα κάνουν ανάπτυξη και ξαφνικά, πήραν τα μυαλά τους αέρα. Αντί να σκεφτούν πώς θα ανορθώσουν τον ο παραπαίοντα οικονομικά δήμο Ομηρούπολης, εκμεταλλευόμενοι τον καθαρό αέρα και το ιερό περιβάλλον της τεράστιας περιοχής που διαφεντεύουν, τόλμησαν να κουβεντιάσουν «αέρα» για τα κέρδη μιας «αεριτζίδικης» επιχείρησης, εκμετάλλευσης του αέρα….

Ζητώ συγνώμη για την παρήχηση της λέξης αέρας αλλά, η περί ανεμογενητριών συζήτηση, αγγίζει το παράλογο, αν δεν είναι καθαρός «αέρας κοπανιστός». Η εγκατάσταση 187 τεράτων, στο ευαίσθητο και εύθραυστο νησιωτικό τοπίο είναι τόσο ανεδαφική και περίεργη, που πάνω απ’ όλα, κάνει τους νησιώτες να υποψιάζονται ότι πρόκειται για «παιχνίδια» του χρηματιστηρίου.
Για να ενημερωθούν οι καλόπιστοι συμπολίτες μας που ακούγοντας «αιολική ενέργεια» βλέπουν θετικά την απαράδεκτη επενδυτική πρόταση, είναι ίσως ανάγκη να αναφερθεί ότι με τη μαζική και σχεδόν ληστρική εκμετάλλευση κάποιου φυσικού πόρου (στην περίπτωσή μας του αέρα) επέρχεται σχεδόν αυτόματα, κατάρρευση του οικοσυστήματος και να γιατί.
Σύμφωνα με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί στις ΗΠΑ και την Αγγλία όπου ήδη υπάρχουν μεγάλα «αιολικά πάρκα» λέει ότι: Κάθε πυλώνας χρειάζεται ζωτικό χώρο 100 έως 150 στρέμματα, αν συνυπολογίσει κανένας τους αναγκαίους δρόμους και τις υποδομές. Στην περίπτωσή μας λοιπόν, μιλάμε για μία συνολική έκταση 28.050 (είκοσι οχτώ χιλιάδες πενήντα) στρεμμάτων ή 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα καταστραφούν παντελώς. Δηλαδή έκταση πέντε φορές σαν τον Κάμπο
Ο υπόκωφος θόρυβος που παράγεται από τ’ αποκρουστικά τέρατα ύψους από 70 – 120 μέτρα (σαν ένα κτίριο 35 ορόφων) το καθ’ ένα είναι τόσος και τέτοιας ποιότητας που θα ενοχλεί σε ακτίνα χιλιομέτρων.
Επιπλέον τεράστιος αριθμός αποδημητικών αλλά και ενδημικών πουλιών θα σκοτώνεται από τις τεράστιες προπέλες ημέρα και νύχτα ενώ, σπάνια είδη όπως οι αετοί και ορισμένα γεράκια θα εξαλειφθούν για πάντα. Έχουν μετρηθεί μέχρι και 6800 σκοτωμένα πουλιά κάτω από μία μόνο ανεμογενήτρια, στη διάρκεια ενός χρόνου κι αυτό τα λέει όλα.
Για να μην κουράσω θα παραθέσω ένα ακόμα προβληματισμό. Αφού είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον της εταιρίας προσανατολίζεται στην εξαγωγή του ηλ. ρεύματος στην Τουρκία, γιατί δεν σχεδιάζουν την επένδυση εκεί; Γιατί πρέπει να καταστραφεί το περιβάλλον των ακριτικών νησιών για να ενισχυθεί ενεργειακά η γειτονική χώρα; Μήπως εκεί τους έχουν πει ήδη «ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε;».
Ως απλός πολίτης αυτού του τόπου, με εντυπωσιάζει η απάθεια και η ενδοτικότητα των αιρετών των ΟΤΑ, που μέχρι σήμερα, τόλμησαν να πάρουν θέση επί του θέματος. Μα καλά, αυτοί δεν είναι που μιλούν για τουρισμό; Αυτοί δεν κόπτονται ότι για το περιβάλλον και την προστασία του; Δεν σκέπτονται άραγε τα ψηφάκια από τους τουριστικούς επιχειρηματίες τους οποίους κολακεύουν σε κάθε ευκαιρία;
Έχουμε πλούσια εμπειρία από αποτυχημένα επενδυτικά σχέδια όπως της «Βαμβακουργίας», της «ΒΙΑΛ», των «πλαστικών», του «σωλήνα του Ναγού», της «μαρίνας στο Καστέλλο», των γεωτρήσεων με υδράργυρο κλπ, κλπ. Μας φτάνουν τα θλιβερά κουφάρια για να μας θυμίζουν ότι οι επενδύσεις χρειάζονται λεπτομερή μελέτη όλων των παραμέτρων, και κυρίως να είναι συμβατές με τις ανάγκες και τα μεγέθη. ?λλως η ζωή τις καταδικάζει σε πτώχευση και η τοπική κοινωνία μένει πληγωμένη και φτωχότερη.
Το μήνυμα από τη χιακή κοινωνία πρέπει να είναι δυνατό και καθαρό προς κάθε κατεύθυνση. «Μην τολμήσετε τοπικοί άρχοντες και κυβέρνηση να ενθαρρύνετε ούτε κατ’ ελάχιστο την καταστροφή του νησιού μας». Η οργή και η αγανάκτησή μας είναι τόση που θα το αισθανθείτε στις επερχόμενες εκλογές. Η Χίος δεν πρόκειται «να εκδοθεί επί χρήμασι». Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε μόνο προσωρινοί διαχειριστές των πραγμάτων ενώ η ζημία που θα προκύψει θα σημαδέψει τον τόπο για πολλά - πολλά χρόνια.

14/6/2006

 

 Σημείωση 7ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Χίος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Χίος:
Ο Αντώνης από τη Χίο


     Article Rating
Average Score: 4
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Χίος

"Χίος - Aνεμομαζώματα... του Θοδωρή Χαβιάρα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα