Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Χίος - Ανακοίνωση της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ

ΧίοςΣχετικά με τις ιδιωτικές επενδυτικές δραστηριότητες στην αιολική ενέργεια
10/6/2006

«Είναι πολλά τα λεφτά …?ρη…»(*)
(*) Ατάκα του ηθοποιού Σπύρου Καλογήρου σε γνωστή ελληνική ταινία.

Το ΚΚΕ σχετικά με τις επενδυτικές δραστηριότητες των εταιρειών «Ρόκας-Iberdrola» που αφορούν τις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στην περιοχή του ΒΑ Αιγαίου και συγκεκριμένα στα νησιά Λήμνο, Λέσβο και Χίο, έχει να παρατηρήσει τα εξής:
1. Ο βαθμός αξιοποίησης κάθε πηγής ενέργειας πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια που να εξασφαλίζουν:
* Φθηνό ρεύμα και γενικότερα φθηνό ενεργειακό προϊόν για το λαό.
* Να αναβαθμίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εργαζομένων και να οδηγούν στη διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους στον ενεργειακό τομέα.
* Να εξασφαλίζουν ένα αξιόπιστο και ευσταθές σύστημα ηλεκτροπαραγωγής για τη χώρα μας και ειδικότερα για τα νησιά μας.
* Να αξιοποιείται αυτή η ενέργεια για την ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών ή εγχώριων βιομηχανικών κλάδων.
2. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (πχ αιολική, γεωθερμία, ηλιακή) σαφώς υπερτερούν σε σχέση με τις ρυπογόνες (πετρέλαιο, λιγνίτης, πυρηνική κλπ) και υψηλού κόστους πηγές των οποίων τα αποθέματα εξαντλούνται αργά αλλά σταθερά, με ότι αυτό σημαίνει για την οικολογική οικονομία του πλανήτη. Το αν όμως τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ, θα αποδώσουν τα αναμενόμενα σε σχέση με τα κριτήρια που η ίδια η λογική αλλά και η επιστήμη θέτει, εξαρτάται από το ποιος σε τελική ανάλυση τα εκμεταλλεύεται, και για ποίου το όφελος; Δυστυχώς στην στρεβλή καπιταλιστική κοινωνία μας, όταν ακόμα και ο ίδιος ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα ή εργαλείο, διαπιστώνουμε ότι οι ΑΠΕ και άλλες φυσικές πηγές γίνονται το μέσον για τον πολλαπλασιασμό των κερδών του κεφαλαίου που τις διαχειρίζεται.
3. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ σήμερα σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις εντολές της ΕΕ, και με τη συναίνεση του ΣΥΝ που τάσσεται υπέρ του ευρωμονόδρομου, προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο για να ανταγωνιστούν με επιτυχία άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ κλπ, αλλά και να απελευθερώσουν την ηλεκτρική ενέργεια με την ιδιωτικοποίηση των φορέων παραγωγής, ώστε να επενδυθούν τα συσσωρευμένα από την πολύπλευρη ληστεία του λαού κέρδη του κεφαλαίου αφενός και ο πολλαπλασιασμός τους χωρίς οικονομικό ρίσκο αφετέρου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δραστηριοποιούνται μεγάλες ελληνικές εταιρείες (πχ Ρόκας Μυτιληναίος, Κοπελούζος), προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους, πετυχαίνοντας υψηλές επιδοτήσεις από την ΕΕ, και τον αναπτυξιακό νόμο του ΥΠΑΝ. Στήνουν με λίγα λόγια κερδοφόρες επιχειρήσεις με μηδαμινά ίδια κεφάλαια, επιδοτούμενοι από το αίμα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού μέσω των διαφόρων αναπτυξιακών νόμων.
4. Την ίδια στιγμή, η πώληση ρεύματος προς την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ γίνεται με όρους ληστρικούς, αφού η ΔΕΗ αγοράζει από τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα 27 δρχ/ kWh όταν το κόστος από τα δικά της αιολικά πάρκα είναι μικρότερο των 12 δρχ/ kWh (στοιχεία ΡΑΕ). Ήδη στον λογαριασμό που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές ενσωματώνεται το ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ, που ουσιαστικά περνάει μέσω των επιδοτήσεων στους ιδιώτες παραγωγούς.
Αυτό δηλαδή που ξέχασε να μας πει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ρόκας», ήταν ότι τα εκατομμύρια ευρώ, που θα εισπράττουν οι Δήμοι των νησιών, θα είναι τα δικά μας χρήματα, από αυτά που θα απομυζά η εταιρεία του, σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση της ΝΔ. Το μέρος των χρημάτων το οποίο θα καταθέτει στους Δήμους σαν συμβατική του υποχρέωση, αποτελούν τα τριάντα αργύρια προς τις τοπικές κοινωνίες για να καμφθούν τυχόν αντιρρήσεις και να υποκύψουν στον έμμεσο εκβιασμό που τους γίνεται με την συνεργασία των πρόθυμων Δημοτικών αρχόντων, υπηρετούντων ή υποψηφίων, που σπεύδουν ταχέως να δώσουν διαπιστευτήρια.
5. Η ΔΕΗ βαδίζει πλέον στην τροχιά της λειτουργίας μίας Α.Ε. έχοντας σαν μοναδικό κριτήριο το κέρδος για τους μετόχους της. Πρόσφατα έδωσε στην δημοσιότητα το Business Plan της επιχείρησης το οποίο μέχρι το 2010 προβλέπει :
* Αύξηση των κερδών κατά 480εκ. € εκ των οποίων τα 150εκ. € θα προέλθουν από την μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή μερική απασχόληση, μειώσεις επιδομάτων και μισθών και τα 240 εκ. € θα τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα μέσα από τις αυξήσεις της kWh που τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί μέχρι και 30%.
* Περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζόμενων στην ΔΕΗ κατά 1600, παρά το γεγονός ότι θα αυξηθεί ο κύκλος εργασιών, δηλαδή εντατικοποίηση της δουλειάς και αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στην ΔΕΗ. Διαστρεβλώνεται έτσι μια από τις βασικές λειτουργίες των ΑΠΕ που δεν πρέπει να είναι μόνο φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και προς τον εργαζόμενο άνθρωπο.
Καθορίζει σαν πρώτο στόχο την «δημιουργία αξίας για τους μετόχους», δηλαδή περισσότερα κέρδη.
6. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η αισθητική αλλοίωση του Δωρικού τοπίου του Αίπους, αφού το πλήθος των αιτούμενων ανεμογεννητριών είναι υπερβολικά μεγάλο, ξεφεύγοντας από κάθε μέτρο και χωροταξικές προδιαγραφές, ενώ είναι αναπόφευκτη η κατασκευή λαβύρινθου δρόμων-πληγών για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στα σημεία που θα εγκατασταθούν οι αμέτρητοι πυλώνες.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η επέλαση του κάθε «Ρόκα» δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό που έχει ενεργειακά ανάγκη το νησί μας και γενικότερα τα νησιά μας. Τα νησιά μας και ιδιαίτερα τα μεγάλα που έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από το πετρέλαιο, έχουν ανάγκη από υβριδικά συστήματα, (υδροαιολικά), μεικτά με άλλες ΑΠΕ, (πχ γεωθερμία στην Μυτιλήνη). Συστήματα τα οποία αποσκοπούν να απεξαρτήσουν τα νησιά μας από την ενεργοβόρα εξάρτηση του πετρελαίου. Τέτοια συστήματα δοκιμάστηκαν και λειτούργησαν το 2000 στην Κύθνο με ευθύνη τεχνικών της ΔΕΗ, πετυχαίνοντας να αλλάξουν την φιλοσοφία καθιερώνοντας σαν κύρια πηγή τις ΑΠΕ και σαν εφεδρική τις πετρελαιομηχανές της ΔΕΗ. Παράλληλα μελετήθηκε και κατασκευάζεται το Υβριδικό της Ικαρίας. Δυστυχώς η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από την ΔΕΗ απαξιώνεται σταδιακά και παραδίδεται στους ιδιώτες.
Με την κατασκευή φραγμάτων στα νησιά μπορεί σήμερα με κατάλληλα υβριδικά πάρκα να λυθούν δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που είναι το ενεργειακό και η υδροδότηση με επίκεντρο όμως τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα υπερκέρδη των εταιρειών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΚΚΕ δηλώνει ότι το θέμα των ΑΠΕ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά μέσα στα πλαίσια της απελευθέρωσης-ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα που γίνεται σήμερα υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Οι ΑΠΕ μπορούν να αποδώσουν τις τεράστιες δυνατότητές τους μόνο από έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο εθνικό φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, στόχος επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε. Σε ένα περιβάλλον που προϋποθέτει βέβαια την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσει  να γίνεται αυτό που πριν 450 χρόνια έλεγε ο Rabelais, πριν καν ο καπιταλισμός κάνει την εμφάνισή του: «Η επιστήμη χωρίς την ανθρώπινη συνείδηση, είναι καταστροφή», ή επί το λαϊκότερον «η καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού θα επέλθει, όταν οι πολυεθνικές αρχίσουν να κυβερνούν τις κυβερνήσεις», γεγονός που ήδη συμβαίνει.(Τσόμσκι)Σημείωση 7ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Χίος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Χίος:
Ο Αντώνης από τη Χίο


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Χίος

"Χίος - Ανακοίνωση της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα