Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Ποιος θα προστατεύσει το περιβάλλον από τους «προστάτες» του; του Π. Μπασάκου

ΣύροςΗ χωροθέτηση ενός αιολικού πάρκου στη Σύρο τείνει να εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα, με επιπτώσεις που θα γίνουν αισθητές και έξω από τα όρια του νησιού, εφόσον τα πορίσματα της σχετικής συζήτησης μπορούν να αποτελέσουν έναν πιλότο για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων και σε άλλες περιοχές.
Την πρωτοβουλία για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου - μεμονωμένες ανεμογεννήτριες λειτουργούν ήδη στο νησί - είχε η εταιρεία «Αιολική Νεωρίου Α.Ε.». Το σχετικό επιχειρηματικό  σχέδιο είναι μάλιστα ενταγμένο στο β’ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Η «Αιολική Νεωρίου Α.Ε.», με κριτήρια τη συχνότητα και την ταχύτητα των ανέμων, (χωρίς, ωστόσο, να προσκομίσει κάποια σχετική ανεμολογική μελέτη) επέλεξε ως θέση του πάρκου μία από τις κορυφές του όρους Σύριγγας. Το σημείο αυτό, στην καρδιά της τελευταίας περιοχής του νησιού που έχει μείνει ανέπαφη από οχλούσες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αποτελεί ένα βιότοπο μεγάλης αξίας, με σπάνια είδη πανίδας, ορνιθοπανίδας και χλωρίδας, των οποίων οι πληθυσμοί είναι σε άριστη κατάσταση. Γι’ αυτόν άλλωστε το λόγο το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων έχει εντάξει τον Σύριγγα στον εθνικό κατάλογο του δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Το δίκτυο αυτό αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ελληνικής πολιτείας, για να διασωθεί ό,τι σώζεται από τη χλωρίδα, την πανίδα και το τοπίο στην Ευρώπη.

Χρήση και κατάχρηση της αιολικής ενέργειας
Ήδη λοιπόν η επιλογή αυτή της αιολικής εταιρείας αναδεικνύεται ως προβληματική: πέρα από την αισθητική ρύπανση, που κατά ορισμένους είναι δευτερεύουσα, μία από τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών είναι και η καταστροφή της ορνιθοπανίδας: τα πουλιά είτε προσκρούουν στις έλικες του πάρκου, οι οποίες σχηματίζουν ένα φράγμα, και αποδεκατίζονται, είτε σκιάζονται  τους φτερωτούς αυτούς γίγαντες και εγκαταλείπουν την περιοχή.
Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ήρθαν στο  φως, χάρη στην έρευνα και τις παρεμβάσεις μιας τοπικής περιβαλλοντικής κινήσεως, της Ένωσης Πολιτών Σύρου, η προβληματική αυτή επιλογή της «Αιολικής» δεν ήταν  απλό σφάλμα. εκτίμησης ή αβλεψία. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι η κορυφή του παγόβουνου, απλή λεπτομέρεια ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου «αξιοποίησης» της παρθένας περιοχής.  Η εταιρεία  ισχυρίζεται ότι το υφιστάμενο οδικό δίκτυο δεν επαρκεί για τη μεταφορά του εξοπλισμού της.  Επομένως, θα χρειαστεί να ανοίξει δρόμο που να οδηγεί από την παραλία της προστατευόμενης περιοχής, όπου προτίθεται να ξεφορτώσει τα  μηχανήματα, στην κορυφή του Σύριγγα όπου θα τα μεταφέρει. Τόσο η δυνατότητα χρήσης των δρόμων που ήδη υπάρχουν, όσο και το ενδεχόμενο εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς (λ.χ. ελικόπτερο, ή αναβατόρια) είτε απορρίπτονται από την εταιρεία συνοπτικά είτε δεν εξετάζονται καν, ενώ είναι σαφές ότι μια στοιχειωδώς επαρκής αιτιολόγηση μιας τόσο δαπανηρής επιλογής θα χρειαζόταν κάποιας μορφής οικονομική και τεχνική μελέτη.
Η εταιρεία αισθάνεται μια ακατανίκητη έλξη προς τον δύσκολο, δαπανηρό και περιβαλλοντικά επαχθέστατο, δρόμο: τι είναι αυτό που κάνει τη λύση αυτή τόσο ελκυστική;
Στις προτάσεις της  προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ?νω Σύρου, - το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, τηρεί εν προκειμένω εξαιρετικά επιφυλακτική στάση - η εταιρεία υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα ενός δρόμου, ο οποίος θα συνδέει τις μικρές παραλίες της προστατευόμενης περιοχής με την πρωτεύουσα Ερμούπολη. Προτείνει μάλιστα, αν ο Δήμος το θέλει, να τον ασφαλτοστρώσει κιόλας. Με άλλα λόγια οι παραλίες της προστατευόμενης περιοχής, το ενδιαίτημα της μεσογειακής φώκιας και τα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας, θα μεταβληθούν σε Beaches.

Αιολική ενέργεια και κερδοσκοπία με τη γη.
Ποια αιρετή αυτοδιοίκηση μπορεί, και για πόσο καιρό, να αντισταθεί στις πιέσεις για οικοπεδοποίηση; Η προσδοκώμενη πρόσοδος από τη μεταβολή χρήσης της γης - «αξιοποίηση» είναι ο τρέχων ευφημισμός- είναι ιλιγγιωδώς πολλαπλάσια από τα κέρδη που μπορεί να παραγάγει η πώληση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Μ’ αυτό τον τρόπο, ο δύσκολος δρόμος γίνεται πράγματι πιο ελκυστικός για μια εταιρεία. Αυτό είναι εύλογο, ίσως, από τη σκοπιά μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Το παράλογο είναι πως η καταστροφή αυτή του περιβάλλοντος επιχειρείται με «όχημα» την επίκληση περιβαλλοντικών ευαισθησιών, με εκμετάλλευση της ευρείας αποδοχής των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας από την κοινή γνώμη. Το παράλογο επίσης είναι πως με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκεται η καταστρατήγηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος υψηλής προτεραιότητας, όπως είναι το NATURA 2000.
Ωστόσο, αν η συγκεκριμένη περίπτωση είναι αξιοσημείωτη, και ευρύτερα διδακτική, είναι για την ευελιξία και  μεθοδικότητα η οποία επιδείχθηκε προκειμένου να παρακαμφθεί η νομοθεσία, η οποία απαιτεί περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε παρόμοια επέμβαση.

Το χρονικό μιας έωλης απάτης.
Το συνολικό μήκος του δρόμου, που απαιτείται για να συνδεθούν οι παραλίες με την κορυφή, είναι περίπου 3500 μ. Από αυτά, ένα τμήμα, μήκους περίπου 1500 μ. βρίσκεται στην πλαγιά ενός βουνού από μάρμαρο, με σχεδόν κατακόρυφες πλαγιές.. Για το τμήμα αυτό δεν είναι δυνατόν να βρεθεί περιβαλλοντολόγος που να δεχτεί να υπογράψει μελέτη θετική για διάνοιξη δρόμου - τόσο οφθαλμοφανώς τεράστια και ανεπανόρθωτη θα είναι η καταστροφή.
Εδώ οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες των «υπό αξιοποίηση» εκτάσεων, πέτυχαν την έγκριση διάνοιξης δασικού δρόμου, ανασύροντας μια  ξεχασμένη εγκύκλιο του 1982, της οποίας η νομιμότητα σήμερα αμφισβητείται βάσιμα, σύμφωνα με την οποία μπορεί να ανοιχτεί δρόμος εφόσον το μήκος του είναι κάτω του χιλιομέτρου.
Έτσι, το τμήμα  αυτό «βαφτίστηκε» δασικός δρόμος, και το μήκος του «μετρήθηκε» σε 750μ., για να αντιστοιχεί στην εγκύκλιο.
Έτσι, για την Αιολική Νεωρίου μένει πια να ζητήσει άδεια για το υπόλοιπο του δρόμου, μήκους 2000 μ., που να συνδέει το μαρμαρένιο βουνό με την παραλία. Εδώ είχαν την ευαισθησία να παρουσιάσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά τι μελέτη!

Πώς οι προστάτες του περιβάλλοντος το καταστρέφουν.
Ο περιβαλλοντολόγος που  συνέταξε την μελέτη και που, κατά τεκμήριον,  πληρώθηκε για αυτό από χρήματα της ΕΕ, προφανώς δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο νησί. «Το τοπίο του Σύριγγα», γράφει ο ειδικός επιστήμων, «δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» - αυτά για μια περιοχή του δικτύου NATURA 2000, που έχει περάσει από το ψιλό κόσκινο τόσων ειδικών και έχει προταθεί ακριβώς για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.
Παραπέρα αναφέρει: «Εξάλλου η κύρια τουριστική ανάπτυξη σημειώνεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού». Αλλά ακόμα και το χάρτη να είχε δει, θα διαπίστωνε ότι το εν λόγω τμήμα του νησιού είναι έρημο, και ότι ο τουρισμός κατοικεί στο Νότο.
Ο κατάλογος με τις οφθαλμοφανείς ανακρίβειες της μελέτης θα έπαιρνε πολύ χώρο. Ας σημειώσουμε απλώς ότι ο επιστήμων που είναι ταγμένος να προστατεύει το περιβάλλον, προτείνει την αντικατάσταση της βλάστησης της προστατευόμενης περιοχής με διαφορετική (!) καθώς επίσης και την τουριστική αξιοποίηση των παραλιών (!!)

Για ποιους κρούουν οι αιολικές άρπες;
Είπαμε ότι τα πορίσματα της συζήτησης για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη Σύρο μπορεί να έχουν ευρύτερη σημασία. Η σημασία αυτή έγκειται, αφενός, στην ευαισθητοποίηση απέναντι στην προχειρότητα με την οποία σήμερα, συχνά, τα διάφορα ανά την Ελλάδα γραφεία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκπονούν μελέτες σε προκάτ έντυπα κλισέ χωρίς να μπουν στον κόπο να μελετήσουν, όπως οφείλουν, επισταμένως την περιοχή του αντικειμένου μελέτης. Αφετέρου, στη διαπίστωση ότι οι επιχειρηματίες που επενδύουν στις ήπιες μορφές ενέργειας - μορφές που είναι άκρως επιθυμητές, γιατί η ευρεία χρήση τους θα αλλάξει σημαντικά τους δείκτες  ρύπανσης - ποιοτικά σκέπτονται σαν όλους τους άλλους επιχειρηματίες χωρίς να τους δεσμεύει το αντικείμενο και η ειδοποιός διαφορά του.
Και επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη το σχετικό ευρωπαϊκό επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με σκοπό βεβαίως να μειωθεί η χρήση συμβατικών πηγών, και εξ’ αυτού προκύπτει και η γενναιόδωρη χρηματοδότηση με τους ευεργετικούς όρους προς τους επιχειρηματίες, θα πρέπει η ΕΕ να προσέξει βάζοντας ασφαλιστικές δικλείδες προς τους παραλήπτες των κοινοτικών χρημάτων για την εξασφάλιση της ποιότητας εκτέλεσης  και λειτουργίας των έργων.
Τελειώνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι καθόλου δεν συνάδει, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεσμεύεται απέναντι στην ΕΕ για τη διατήρηση και προστασία ενός τόπου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όπως είναι ο Σύριγγας Σύρου, να επιτρέπει καταστροφικές εργασίες μέσα στην ίδια περιοχή. Και δεν νοείται η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της, ενώ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την κήρυξη του τοπίου σε διατηρητέο και προστατευόμενο, στη συνέχεια να χρηματοδοτεί την καταστροφή του.

 Σημείωση 7ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Σύρος

"Ποιος θα προστατεύσει το περιβάλλον από τους «προστάτες» του; του Π. Μπασάκου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα