Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Pεύμα στην Aττική από τα νησιά! του Γιώργου Πουλερέ και Γιώργου Φιντικάκη

ΝησιάTο πλούσιο αιολικό δυναμικό του Aιγαίου έχουν βάλει στο μάτι μεγάλοι ελληνικοί και ξένοι ενεργειακοί όμιλοι. Aπώτερος στόχος τους, να πωλούν και στην ηπειρωτική Eλλάδα το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν στα νησιά

Αιολικά πάρκα της ΔΕΗ λειτουργούν εδώ και πάνω από μία δεκαετία στα Ψαρά, τη Σάμο και το Ξηρολίμνι της Σητείας. Οι πετρελαιοκίνητες μονάδες της στα νησιά προκαλούν στην επιχείρηση ζημία 350 εκατ. ευρώ ετησίως 

Την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών του Αιγαίου έχουν βάλει στο στόχαστρο μεγάλοι ελληνικοί και ξένοι ενεργειακοί όμιλοι. Ταυτόχρονα και με αιχμή τα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος άνω των 3.000 MW που σχεδιάζουν να στήσουν στα νησιά, στοχεύουν ακόμη παραπέρα και συγκεκριμένα στην ίδια την «καρδιά» του Νότιου Συστήματος της χώρας (Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), όπου θα πωλούν την πλεονάζουσα ενέργεια που θα παράγουν.

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι στα νησιά του Αιγαίου η ΔΕΗ είναι εύκολος «αντίπαλος», λόγω του ακριβού κόστους των πετρελαιοκίνητων μονάδων της, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις σπεύδουν η μία μετά την άλλη να «καπαρώσουν» τις περιοχές που διαθέτουν πλούσιο, φθηνό και άκρως αποδοτικό αιολικό δυναμικό.
Επισημαίνεται ότι οι πετρελαιοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά προκαλούν στην επιχείρηση ζημία 350 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, αφού το κόστος παραγωγής είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό στην ηπειρωτική Ελλάδα (λόγω λιγνίτη και υδροηλεκτρικών έργων), ενώ αντίθετα η παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι πολύ φθηνότερη.

«Βλέπουν« μακριά

Ήδη οι όμιλοι Ρόκα - Iberdrola, Μυτιληναίου, και Κοπελούζου - Σαμαρά έχουν καταθέσει προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επενδυτικά σχέδια, τα οποία - όλα μαζί - θα κοστίσουν άνω των 4 δισ. ευρώ και με την ολοκλήρωση τους θα μπορούν να παράγουν συνολικά κοντά στα 3.000 MW. Δεδομένο όμως ότι οι ανάγκες των νησιών του Αιγαίου σε ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να καλυφθούν με περίπου 1.200 MW, γίνεται σαφές ότι οι επενδύσεις αυτές «βλέπουν» πολύ πιο μακριά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Λήμνος, όπου ο όμιλος Ρόκα και οι Ισπανοί στρατηγικοί επενδυτές τους θέλουν να στήσουν αιολικά πάρκα, δεν χρειάζονται παραπάνω από 100 MW για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια. Και όμως, το επενδυτικό σχέδιο του συγκεκριμένου ομίλου προβλέπει αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος... 1.636 MW. Το υπόλοιπο θα διοχετεύεται μέσω υποθαλάσσιου δικτύου υψηλής τάσης στο Λαύριο και απο εκεί θα διαχέεται σε όλη την Αττική.

H συγκυρία της εκδήλωσης αυτού του ξαφνικού ενδιαφέροντος από τους «μνηστήρες» της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το αιολικό δυναμικό των νησιών του Αιγαίου, δεν είναι βέβαια τυχαία. Δεν είναι μόνο η απελευθέρωση της αγοράς, που μετά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα της «παιδικής της ηλικίας» φαίνεται πως αρχίζει να ωριμάζει. Είναι και το γεγονός ότι ήδη η κυβέρνηση κάνει λόγο για τη δυνατότητα διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας με το λεγόμενο νότιο σύστημα ηλεκτροδότησης, μέσω υποβρύχιου καλωδίου που θα φτάνει στην Εύβοια και το Λαύριο και σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα θα είναι έτοιμο έως το 2010.

Πρόκειται για ιδιαίτερα μακρόπνοο σχέδιο, για την υλοποίηση του οποίου πρέπει να ξεπεραστούν σοβαρά τεχνικά προβλήματα και φυσικά, θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. ?λλωστε, εξαιτίας αυτών των μεγεθών η ΔΕΗ δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να προχωρήσει στη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, προτιμώντας τη δημιουργία αυτόνομων μονάδων που λειτουργούν με πετρέλαιο. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και το κόστος του μαύρου χρυσού καθιστά τη λειτουργία των πετρελαιοκίνητων μονάδων ασύμφορη για μια επιχείρηση που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον αποχαρακτηρισμό της ως Δημόσιας Επιχείρησης Κοινής Ωφέλειας. Φαίνεται ότι η προοπτική να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών από ιδιώτες βρίσκει σύμφωνη τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς έτσι θα μπορέσει να αποδεσμευθεί από μια ζημιογόνο δραστηριότητα.

Υποβρύχια καλώδια

Στελέχη και των τριών ομίλων που έχουν ανακοινώσει τα μακρόπνοοα σχέδιά τους, παραδέχονται ότι κλειδί για να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις είναι οι διασυνδέσεις των αιολικών πάρκων με το νότιο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Για τον λόγο αυτό και επειδή εκτιμούν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα καθυστερήσει πολύ να προχωρήσει στο έργο διασύνδεσης των νησιών, ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι τα έργα της υποβρύχιας διασύνδεσης. Πάντως, στα αντίπαλα στρατόπεδα άλλων επιχειρηματικών ομίλων που επίσης ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επικρατεί σκεπτικισμός για τα σχέδια των Ρόκα, Μυτιληναίου και Κοπελούζου. Μάλιστα, κάποιοι από τα στρατόπεδα αυτά κάνουν λόγο για μια προσπάθεια των τριών ομίλων να «καπαρώσουν» περιοχές με πλούσιο δυναμικό μπλοκάροντας ανάλογα επενδυτικά σχέδια από άλλα επιχειρηματικά σχήματα.

«Κυνήγι θησαυρού» από τρεις μεγάλους
 
Επένδυση προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 44 αιολικών πάρκων στα νησιά του Βορ. Αιγαίου (Χίο, Λέσβο, Λήμνο) σχεδιάζει ο όμιλος του X. Ρόκα 

Αίτηση για τη διασύνδεση τριών νησιών του B. Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Λήμνος) και την εγκατάσταση 44 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 1.636 MW, υπέβαλε η X. Ρόκας στη PAE, στο πλαίσιο των επενδυτικών σχεδίων της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ρόκας, το συνολικό ποσό της επένδυσης εκτιμάται σε 2,4 δισ. ευρώ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις παγκοσμίως στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Από την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης προκύπτουν τεράστια ενεργειακά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τη χώρα μας, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι όμιλοι Κοπελούζου - Σαμαρά
 
Σχέδιο 700 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων 400 μεγαβάτ σε ?νδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο, ανακοίνωσαν οι όμιλοι Κοπελούζου - Σαμαρά 

Μακρόπνοο σχέδιο 700 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εξετάζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 400 MW, στα νησιά ?νδρος (170 MW), Τήνος (50 MW), Πάρος (72 MW), Νάξος (108 MW), ανακοίνωσαν και οι όμιλοι Κοπελούζου - Σαμαρά. Το σχέδιο προβλέπει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου, που θα συνδέει τα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Λαυρίου. H πρόταση στηρίζεται στη νομοθεσία που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές να αναλαμβάνουν οι ίδιοι και τα έργα διασύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο. Όλες οι διασυνδέσεις μεταξύ των νησιών θα γίνουν με υποβρύχια καλώδια, δηλαδή δεν πρόκειται να περάσει από κανένα νησί γραμμή υψηλής τάσης, ενώ εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο τα νησιά που θα εξυπηρετηθούν, εκτός από αυτά που έχουν τα αιολικά πάρκα, θα είναι η Σύρος, η Αντίπαρος, η Ίος, η Σίκινος, η Φολέγανδρος και τα Κουφονήσια. Ως προς τη διαχείριση του υποβρύχιου καλωδίου, αυτή - σύμφωνα με τη νομοθεσία - θα γίνεται από τον διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), ενώ η πρόσβαση και άλλων χρηστών θα είναι ελεύθερη, με την καταβολή όμως αντιτίμου στον ιδιοκτήτη του.


Ο όμιλος Μυτιληναίου
 
Ο όμιλος Μυτιληναίου σχεδιάζει τη δημιουργία πάρκου παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, ισχύος περίπου 800 MW, στα νησιά Μήλο, Κίμωλο, Πολύαιγο και Σέριφο 

Πάρκο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο, συνολικής ισχύος περίπου 800 MW, σχεδιάζει να αναπτύξει και ο όμιλος Μυτιληναίου. Το έργο θα αναπτυχθεί στα νησιά Μήλος - όπου ο όμιλος εκμεταλλεύεται παράλληλα και το γεωθερμικό πεδίο με μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος μέχρι 100 MW - Κίμωλος, Πολύαιγος, Σέριφος. Όπως και στην περίπτωση Κοπελούζου, τα αιολικά πάρκα θα διασυνδεθούν μέσω υποβρύχιων καλωδίων με το ηπειρωτικό σύστημα στην περιοχή του Λαυρίου. Ειδικά για τη Σέριφο, όπου έχει γίνει η αρχική χωροθέτηση και αποτελεί το πρώτο βήμα του έργου αυτού, προβλέπεται η εγκατάσταση 87 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 260 MW, στο βόρειο τμήμα τoυ νησιού.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 27/05/2006



Σημείωση 7ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Pεύμα στην Aττική από τα νησιά! του Γιώργου Πουλερέ και Γιώργου Φιντικάκη" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα