Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Συνέντευξη του Αλέξανδρου Μαβή, περιβαλλοντολόγου, μέλους του Δικτύου Αιγαίου

Νησιάστο ραδιοσταθμό "Αλήθεια" της Χίου από τη Χριστίνα Ψιλή

-Σαν Δίκτυο Αιγαίου έχετε ασχοληθεί και με την αιολική ενέργεια και με άλλα ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον.

-Το Περιφερειακό Δίκτυο Αιγαίου είναι ένας άτυπος συνασπισμός οργανώσεων και πολιτών από τα νησιά του Αιγαίου με 7 περίπου χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας.
Ενδιαφερόμαστε για μια εναλλακτική ανάπτυξη προσαρμοσμένη στην κλίμακα των νησιών. Τελευταία εκδίδουμε κι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, την "Εύπλοια", μάλιστα το 5ο τεύχος του περιοδικού είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στην αιολική ενέργεια και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε το εξής:
Η αιολική ενέργεια φυσικά είναι  καλή κι επιτέλους μετά από πολλά χρόνια έχει καταστεί συμφέρουσα οικονομικά και εφαρμόσιμη.
Δυστυχώς όμως στη χώρα μας δεν έχει εκπονηθεί κανένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία, όσον αφορά την επίτευξη του στόχου του 20% μέχρι το 2010 σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο. Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο να υπολειπόμεθα των στόχων που τίθενται εθνικά και να τρέχουμε την τελευταία στιγμή να προλάβουμε και στο βωμό της βιασύνης μας να θυσιάζεται κάθε δεοντολογία.
Στην ?νδρο π.χ. όπου ζω, νησί διασυνδεδεμένο με το εθνικό δίκτυο, το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων έχει τεθεί εδώ και μια πενταετία. Στην ?νδρο, ένα νησί με ανάγκες που δεν ξεπερνάνε τα 15 MW σχεδιάζεται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα 400 MW κι απ όσο ξέρω στη Χίο με ανάγκες γύρω στα 50 MW η επένδυση για την οποία συζητάνε είναι 350 MW κι αφορά μόνο ένα δήμο, μόνο μια χωροθέτηση, χωρίς να υπάρχει καμία συνολική αντιμετώπιση ούτε καν για το νησί της Χίου.
Θα θελα να προσθέσω ότι τα αιολικά πάρκα είναι μεν εγκαταστάσεις παραγωγής καθαρής ενέργειας αλλά δεν παύουν να είναι μεγάλες βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια έχει ύψος από 120 έως 150 μέτρα, το μισό περίπου ύψος του πύργου του ?ιφελ. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο αποτελεί ιδιαίτερη επιβάρυνση για το νησιωτικό τοπίο. Από τις εταιρείες δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια προσαρμογής στα νησιωτικά δεδομένα, το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι η μέγιστη οικονομική απόδοση. Έπειτα σκεφτείτε ότι τα τμήματα αυτών των γιγάντιων μηχανών θα πρέπει να ανέβουν σε πολύ απότομα πρανή, γιατί συνήθως τα μέρη με το υψηλό αιολικό δυναμικό είναι βουνοκορφές ή κορυφές λόφων, φανταστείτε λοιπόν τι είδους έργα οδοποιίας χρειάζονται για να μπορέσουν να μεταφερθούν τα τμήματα των αυτά με τροχοφόρα μήκους 40 μ.,  να συναρμολογηθούν, πάνω στην ισοπεδωμένη πλέον βουνοκορφή, όπου οι εκβραχισμοί και τα συνοδευτικά έργα μαζί με τις ανεμογεννήτριες των 160 μέτρων δεν έχουν πια καμία σχέση με τη νησιωτική κλίμακα.
Το ζήτημα έχει και μια πολύ σημαντική κοινωνική πλευρά. Το θεσμοθετημένο πλαίσιο αυτή τη στιγμή δίνει ένα 2/100 επί της ετησίας παραγωγής των αιολικών πάρκων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό νομίζω πως δεν έχει προηγούμενο. Δεν γνωρίζω καμιά άλλη επένδυση που να αφήνει στον τόπο που εδράζεται, πόσον μάλλον όταν χρησιμοποιεί έναν πόρο υπερκείμενο της υποκειμένης εν προκειμένω, όπως τον άνεμο, τόσο πενιχρό ποσοστό. Εκείνο που ξέρω είναι ότι με εισήγηση του Β΄ τμήματος του ΣτΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το θέμα του ανταποδοτικού οφέλους, κατά πόσον δηλ. είναι συνταγματικό μια επένδυση να ανταποδίδει οικονομικά στην κοινωνία με τους όρους αυτούς. 

- Μάλιστα, από τη μια μεριά λοιπόν υπάρχει ο παράγοντας περιβάλλον, από την άλλη η οικονομική σχέση των επενδυτών με την τοπική κοινωνία, με την τοπική αυτοδιοίκηση.

- Ναι, γιατί ο διαχειριστής αυτού του προτεινόμενου ποσοστού θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Ύστερα, όταν εμείς τοποθετούμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας μιλάμε για προσαρμοσμένες στο νησιωτικό τοπίο εγκαταστάσεις και διάσπαρτες στο χώρο, ώστε κι ένας απομονωμένος οικισμός με προβληματική σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο και συχνές διακοπές το χειμώνα, να
μπορεί να τροφοδοτείται από την αιολική ενέργεια. Καμία τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει όμως, ούτε καν κάποιο τιμολογιακό όφελος. Ενώ θα έπρεπε, εφ όσον εφαρμοστεί η καθαρή αιολική ενέργεια που είναι και πόρος των νησιών, να εξασφαλιστεί  η κατανομή αυτού του οφέλους τιμολογιακά στους κατοίκους των νησιών και σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνει με το 2/100 και δεν υπάρχει και το πλαίσιο που να προβλέπει κάτι τέτοιο.

- Έχοντας ένα ασαφές θεσμικό τοπίο, έτσι όπως σωστά το προσδιορίσατε προηγουμένως, θεωρείτε ότι πρέπει, στην προκειμένη περίπτωση, να τηρούμε στάση αναμονής έως ότου αυτό αποσαφηνιστεί και να μην προχωρούμε σε τέτοιου είδους επενδύσεις ακόμη και μικρότερης κλίμακας;

- Εμείς λέμε τις θέσεις μας, η αρχή μας είναι αυτή κι από εκεί και πέρα ένας ενημερωμένος πολίτης μπορεί να διαμορφώσει κατά περίπτωση τη δική του άποψη. Εκείνο που θέλω να πω αρνούμενος την ετικέτα του αντιαναπτυξιακού και του αρνητή και όλα αυτά τα αρνητικά και ακυρωτικά που μας προσάπτουν είναι ότι δεν είναι δυνατόν η εγκατάσταση αιολικών πάρκων να γίνεται χωρίς σχεδιασμό, όπως στην περίπτωση της ?νδρου, όπου κάθε δήμος μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα διαφορετικά, άρα ούτε σε επίπεδο νησιού δεν υπάρχει σχεδιασμός.
Η πολιτεία απουσιάζει πλήρως από το σχεδιασμό ο οποίος επαφίεται στις εταιρείες και τα συμφέροντά τους. Η έννοια π.χ. της φέρουσας ικανότητας και της νησιωτικής κλίμακας δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της πολιτείας. Το ΣτΕ σε μια απόφασή του με την οποία ακύρωσε τη χωροθέτηση αιολικού πάρκου στη Μονεμβασιά για περιβαλλοντικούς λόγους, αισθητική υποβάθμιση του τοπίου,
λάθος επιλογή θέσης κλπ. αξιώνει το σχεδιασμό τουλάχιστον σε επίπεδο νομού. Κάτι τέτοια δεν έχει γίνει ακόμη.
Όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας, νομίζω ότι το παραγόμενο στη Χίο ρεύμα θα πουλιέται κατά πάσα πιθανότητα εκτός Ελλάδας, γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διασύνδεση της Χίου με τον κορμό του εθνικού δικτύου, μάλλον πρόκειται για μια επένδυση με τελικό αποδέκτη την Τουρκία.

- Με βάση σχετικά δημοσιεύματα της Καθημερινής αυτός είναι ο στόχος της εταιρείας. Ένα ακόμη ζήτημα που μπαίνει είναι και η άποψη που κατατίθεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Δικτύου σας από την Greenpeace σχετικά με τα αιολικά πάρκα, μια άποψη που για να το πω απλά λέει ότι αν κάποιος κάνει ταμείο η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Καλύτερα να χρησιμοποιούμε τον άνεμο παρά να καίμε πετρέλαιο. Το μη χείρον βέλτιστον.

- Η λέξη κλειδί είναι το ΠΑΡΑ. Δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης της παρούσας πρακτικής, υπάρχει θέμα επιπρόσθετης παραγωγής. Στη Γερμανία, όταν εκδόθηκε το Μανιφέστο  του Darmstadt με το οποίο Γερμανοί επιστήμονες βλέποντας το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους υπήρχαν 5000 ανεμογεννήτριες και δεν είχαν καταφέρει να κλείσουν ούτε ένα πυρηνικό σταθμό, ούτε ένα σταθμό παραγωγής με λιγνίτη, γιατί παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση σε τέτοιο βαθμό, οπότε η απάντηση είναι ότι θα έχουμε ΚΑΙ τις ανεμογεννήτριες.
Η λύση είναι μια εθνική στρατηγική διαχείρισης της ζήτησης, για μας είναι το κεντρικό θέμα. Στα νησιά έχουμε κατ έτος το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης ενέργειας σε ολόκληρη την Ε.Ε. και σαν κράτος είμαστε πάρα πολύ σπάταλοι και κακοδιαχειριστές στην ενέργεια. Δεν υπάρχει εθνική στρατηγική στο θέμα . Η Greenpeace λέει ναι στην αιολική ενέργεια αλά το θέμα της αντικατάστασης δεν το θίγει, παραμένει έωλο.

- Εσείς σαν Δίκτυο έχετε σκοπό να κάνετε κάποιες παρεμβάσεις για τις επενδύσεις στη Χίο, Λέσβο, Λήμνο;

- Μέσα από το ηλεκτρονικό περιοδικό μας μιλάμε στον κόσμο, δημοσιεύουμε σχετικά άρθρα. Αν υπάρξει κάποια ένωση πολιτών, κάποια άτομα που θέλουν να αντιδράσουν και θέλουν τη βοήθειά μας έχουμε τη γνώση και την εμπειρία από τις δικές μας περιπτώσεις π.χ. το αιολικό πάρκο της Σύρου σε περιοχή Natura που μετά από προσφυγή της Ένωσης Πολιτών στο ΣτΕ κηρύχθηκε παράνομο. Είμαστε, λοιπόν, πρόθυμοι να βοηθήσουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας πάνω στο θέμα οποιονδήποτε το χρειαστεί.



Σημείωση 7ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Συνέντευξη του Αλέξανδρου Μαβή, περιβαλλοντολόγου, μέλους του Δικτύου Αιγαίου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα