Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ανάπτυξη: Σχετικά με το ντοκιμαντέρ "Η αποικιοκρατία του Γκολφ"

Κρήτη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ «Η αποικιοκρατία του γκολφ» με θέμα το Κάβο ΣίδεροΤο 1989 ένας ?γγλος επιχειρηματίας επισκέφτηκε τη Κρήτη, γνώρισε τον Ηγούμενο της Μονής Τοπλού και άρχισε διαπραγματεύσεις με σκοπό την παραχώρηση μιας τεράστιας έκτασης (26.000 στρέμματα) για τουριστική αξιοποίηση στην βορειοανατολική άκρη του νησιού, στο Κάβο Σίδερο. Τα σχέδια του επιχειρηματία να χτίσει εκεί την μεγαλύτερη τουριστική εγκατάσταση στα Βαλκάνια προκάλεσε μια δημόσια αντιπαράθεση που εδώ και 20 χρόνια αναζωπυρώνεται κάθε τόσο.

Με μοναδικό σκοπό να αναλάβει αυτό το έργο ιδρύθηκε το 1992 η εταιρεία Loyalward Limited (όμιλος Minoan Group). Έξι χρόνια αργότερα υπογράφεται η οριστική σύμβαση από την Loyalward και το κοινωφελές ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» που ειδικά για αυτή τη περίσταση είχε ιδρύσει ο Ηγούμενος. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το προτεινόμενο έργο εγκρίθηκε το 2007 από την ελληνική κυβέρνηση, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη εναντίωση της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις σε ελληνικές εφημερίδες στις 9 Απριλίου 2009 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση του 2007, με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την τουριστική ανάπτυξη του Κάβο Σίδερο, μετά από προσφυγή οικολογικών οργανώσεων και πολιτών. Εφόσον αυτή η ακύρωση επιβεβαιωθεί, θα είναι μια απόφαση ορόσημο που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε παρόμοια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρατηρητές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία της δίκης.

Η τουριστική αξιοποίηση του Κάβο Σίδερο είναι αμφιλεγόμενη για διάφορους λόγους: Πρώτον, λόγω του αρχαιολογικού πλούτου που βρίσκεται θαμμένος εκεί και παραμένει επί το πλείστον ανεξερεύνητος. Από τη Μινωική μέχρι τη Βυζαντινή εποχή η περιοχή υπήρξε τόπος διαμονής και έντονης αγροτικής δραστηριότητας. Μέχρι σήμερα έχει διατηρηθεί ένα μοναδικό στην Ευρώπη τοπίο αρχαίων καλλιεργειών. Δεύτερον, λόγω της σπάνιας χλωρίδας που φιλοξενεί, όπως είδη προσαρμοσμένα στη ξηρασία που υπάρχουν μόνο στο συγκεκριμένο μέρος της Κρήτης και πουθενά αλλού ή τους Κρητικούς φοίνικες, ένα από τα πιο σπάνια δέντρα στον κόσμο. Επί πλέον είναι μέρος της διαδρομής που ακολουθούν αποδημητικά πουλιά και φιλοξενεί σπάνια είδη αετών, όρνεων και γερακιών.

Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κι έχει ενταχθεί ως προστατευόμενη περιοχή στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000 που στοχεύει στην προστασία της βιολογικής ποικιλομορφίας.

Από την ίδρυση της μέχρι σήμερα η Loyalward επιδιώκει να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα οικολογικό προφίλ σε συνεργασία με τον οργανισμό «Forum for the Future» και το αρχιτεκτονικό γραφείο Αλέξανδρου Τομπαζή. Επικριτές όμως πιστεύουν ότι τα πολυτελή σχέδια για το έργο κρύβουν νομικές και περιβαλλοντολογικές ασυναρτησίες.

Ιδιαίτερα επίμαχα θέματα είναι η παροχή νερού και ενέργειας. Οι γνώμες των ειδικών διίστανται στην ερώτηση εάν η Ανατολική Κρήτη θα έχει επαρκή ύδρευση και ενέργεια για 10.000 τουρίστες, 3.000 εργαζόμενους και τρία γήπεδα γκολφ. Δίπλα στη σύγκρουση διαφορετικών συμφερόντων τίθεται και το κοινωνικό θέμα, δηλαδή τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει μια ξαφνική αύξηση του πληθυσμού σε μια περιοχή που διατηρείται ένας πιο παραδοσιακός τρόπος ζωής.

Το ντοκιμαντέρ "Η αποικιοκρατία του γκολφ" στοχεύει στο να παρουσιάσει αυτό το επίκαιρο και σύνθετο θέμα κυρίως μέσα από συνεντεύξεις με εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους: περιβαλλοντολόγους, αρχαιολόγους, δικηγόρους, εκπροσώπους της εκκλησίας, της εταιρείας και του κράτους, περιβαλλοντολογικές ομάδες, ακαδημαϊκούς και φυσικά με τους κατοίκους της περιοχής. Το ντοκιμαντέρ θα είναι ένα ντοκουμέντο της περιοχής και των κατοίκων της που έρχονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα πρωτοφανών αλλαγών. Επίσης θα ρίξει μια ματιά στο μέλλον εξερευνώντας ιδέες για μια αειφόρο διαχείριση της περιοχής που θα την αξιοποιήσει με βάση τα φυσικά πλεονεκτήματα της και θα τη διατηρήσει για τις ερχόμενες γενιές.

Όλη η ομάδα του ντοκιμαντέρ εργάζεται σε εθελοντική βάση. Για την κάλυψη των υλικών εξόδων για την αποπεράτωση της ταινίας υπάρχει ανάγκη οικονομικής στήριξης. Η ομάδα παραγωγής του ντοκιμαντέρ ελπίζει ότι υπάρχουν φίλοι που θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τους πόρους ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Δείτε εδώ το trailer του ντοκιμαντέρ:
http://www.youtube.com/watch?v=w84-KfnV6p4

Μπορείτε να συνεισφέρετε με οποιοδήποτε ποσό πολύ εύκολα από τον υπολογιστή σας μέσω PayPal ακολουθώντας ή αντιγράφοντας το παρακάτω link:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=4429094
Δεν είναι απαραίτητο να έχετε λογαριασμό στο PayPal! Αρκεί μια χρεωστική/πιστωτική κάρτα. Tο PayPal είναι μια online υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων. Χρησιμοποιείται ευρέως για ασφαλείς συναλλαγές μέσω του Internet.  
 
Εάν έχετε λογαριασμό στο PayPal μπορείτε να συνεισφέρετε απευθείας στο cavo.sidero(at)yahoo.com

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο cavo.sidero(at)yahoo.com


Συντελεστές:
Ευάγγελος Καλαϊτζής, Σκηνοθέτης
Cliff Cook, Σενάριο
Dr. Ανάγια Σαρπάκη, Αρχαιολόγος-αρχαιοβοτανολόγος

Επιστημονική καθοδήγηση:
Jennifer Moody, M.A., PhD. Environmental Archaeologist, MacArthur Fellow 1989-1994, Research Fellow, Department of Classics University of Texas at Austin
Dr. Oliver Rackham, M.A., PhD., OBE, Fellow of the British Academy, Honorary Professor of Historical Ecology Cambridge University, past-Master of Corpus Christi College
(Οι Rackham και Moody είναι συγγραφείς του βιβλίου The Making of the Cretan Landscape, 1996, Η Δημιουργία του Kρητικού Τοπίου, 2004)
Dr. Καλλιόπη Πεδιαδίτη, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων
Φειδίας Κοντεμενιώτης, Δικηγόρος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κρήτη
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κρήτη:
Πεζοπορία κι Ορειβασία στην Κρήτη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Σχετικά με το ντοκιμαντέρ "Η αποικιοκρατία του Γκολφ"" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα