Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Φίλοι των ζώων: Σκύρος - Τα Σκυριανά Πόνυ

Σκύρος

της Βάννας Μαρκετάκη

Ενα άλογο ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών!



Μία άποψη για την προέλευση του σκυριανού αλόγου τοποθετεί την εμφάνισή του περίπου το 2000 π.Χ., ως αποτέλεσμα της συνάντησης και επιμειξίας των άγριων φυλών Tarpan και ProtoOriental. Μία άλλη θεωρία εντοπίζει την προέλευσή τους από χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ενώ μία τρίτη, που φαίνεται να είναι και η επικρατέστερη έπειτα από σειρά εξετάσεων του γενετικού τους κώδικα, υποστηρίζει πως τα «αλογάκια» αντιπροσωπεύουν ένα είδος αλόγου το οποίο εξελίχθηκε στην Αμερική πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, μετανάστευσε στην Αλάσκα, έπειτα στην Ασία και κατέληξε στη Bορειοανατολική Ευρώπη πριν από 12.000 χρόνια. Κατά την αρχαιότητα εντοπίζονται στην Αθήνα, στη Μυτιλήνη, στη Θάσο, στη Ρόδο κ.α., ενώ στο νησί της Σκύρου τα έφεραν Αθηναίοι έποικοι τον 5ο αι. π.Χ. Κατά την Eπανάσταση του 1821 μεταφέρθηκαν κατά εκατοντάδες από τη Σκύρο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για να βοηθήσουν στον αγώνα.
Πώς να τα αναγνωρίσετε
Τα σκυριανά πόνυ είναι από τα πιο μικρόσωμα πόνυ στον κόσμο με ύψος ακρωμίου από 90 εκ. έως 115 εκ.
  
Για το χαρακτηρισμό τους σε καθαρόαιμα υπάρχει διχογνωμία όσον αφορά το χρώμα. Σύμφωνα με τον Alec Copland, είναι καφέ και κοκκινωπό, με μαύρα στίγματα στα πόδια, μπεζ χρώμα στα μάτια και κάτω από την κοιλιά. Μπορεί να υπάρχει μία σκούρα ρίγα σε όλο το μήκος της πλάτης, χωρίς να υπάρχουν λευκά σημάδια πουθενά. Οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, όμως, δεν εξαιρούν τα λευκά σημάδια από τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του καθαρόαιμου.
Στα λοιπά χαρακτηριστικά, τις χαρακτηριστικές μαύρες και σκληρές οπλές, τα μάτια που προεξέχουν, τα κοντά αυτιά, το δυνατό λαιμό, ανοιχτά πλευρά, πλάτη ανοιχτή και επίπεδη και χαμηλή ουρά φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι ειδικοί.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι πρόγονοί τους συνόδευαν το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη νικηφόρα εκστρατεία του στην Ασία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα αλογάκια αναπαριστώνται στο αέτωμα του Παρθενώνα, όπως και ότι απεικονίζονται σε αρχαίο νόμισμα με τον βασιλιά Φίλιππο να τα ιππεύει. Με ή χωρίς ένδοξο παρελθόν, τα σκυριανά πόνυ ή αλλιώς απλώς... αλογάκια φημίζονται για τον εξαιρετικό τους χαρακτήρα, την άψογη σχέση τους με τον άνθρωπο, τη δύναμη, την ανθεκτικότητά τους και το καλλίγραμμο σώμα τους που θυμίζει άλογο σε μικρογραφία, στοιχεία που τα καθιστούν μοναδικά στο είδος τους και αξιολάτρευτα. Μόνο που σήμερα, λόγω αδιαφορίας ή άγνοιας, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Για αιώνες τα βρίσκουμε στη Σκύρο να βοηθάνε στην αγροτική παραγωγική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα πόνυ διαβιούν ελεύθερα -ζουν πάντα έξω, δεν μπαίνουν ποτέ σε στάβλο- στο νότιο τμήμα της Σκύρου, όπου υπάρχει νερό και φαγητό. Από το τέλος της άνοιξης μεταναστεύουν στο βόρειο κομμάτι του νησιού, που είναι πιο γόνιμο. Εως τη δεκαετία του '60, σε αντάλλαγμα της τροφής τους συνεισέφεραν στις αγροτικές εργασίες βοηθώντας στην παραγωγή. Λίγο πριν επιστρέψουν τα πόνυ στο βουνό, διοργανώνονταν δύο ιπποδρομίες, η πρώτη με το τέλος του αλωνισμού στις 29 Ιουνίου, των Αγίων Αποστόλων και η δεύτερη στις 2 Σεπτεμβρίου, του Αγίου Μάμα.

Τα παραγκώνισαν τα τρακτέρ
Η σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου τους ξεκίνησε από τη δεκαετία του '60, που η εκβιομηχάνιση τα καθιστούσε περιττά στις παραγωγικές διαδικασίες του νησιού. Στην περιθωριοποίησή τους από τον κοινωνικό ιστό και στην παύση των εκδηλώσεων που τα έφερνε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος συνέβαλε και η έλλειψη οικονομικού οφέλους από την εκτροφή τους, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούνταν πλέον από τον άνθρωπο. Η Πολιτεία δεν φρόντισε να δώσει οικονομικά κίνητρα στους κατόχους τους -ένα ελάχιστο ποσό επιδότησης που παρεχόταν, σταμάτησε να δίνεται από το 1998- προσφέροντάς τους με τον τρόπο αυτό ένα κίνητρο για τη διάσωσή τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, τα σκυριανά πόνυ, όπως και άλλα απειλούμενα είδη, υπάγονται στο πρόγραμμα διατήρησης σπάνιων φυλών. Αυτό μεταφράζεται σε μία ετήσια οικονομική ενίσχυση του ποσού των 475 ευρώ ετησίως ανά αλογάκι άνω των 6 μηνών. Για τη χορήγηση του ποσού αυτού θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να κάνει αίτηση στη Διεύθυνση έπειτα από Ανακοίνωση - Πρόσκληση της πρώτης στις κατά τόπους Διευθύνσεις. Για να κριθεί κάποιος κατάλληλος να επιδοτηθεί θα πρέπει να διαθέτει, σύμφωνα με κανονισμό της Ε.Ε., 11 στρέμματα γης ανά ζώο. Προϋπόθεση που φαίνεται άκρως παράλογη για τα ελληνικά δεδομένα. Επίσης, το υπουργείο Γεωργίας υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν πλέον ιδιοκτήτες πόνυ στη Σκύρο διότι ο ντόπιος πληθυσμός φαίνεται να τα έχει αφήσει να διαβιούν ελεύθερα. Οι κάτοικοι του νησιού από τη μεριά τους δεν δύνανται να επιβαρυνθούν το κόστος της ανατροφής και της αναπαραγωγής τους, δεδομένης της έλλειψης οικονομικών κινήτρων. Σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της γραφειοκρατίας μπλεγμένα, τα σκυριανά αλογάκια μειώνονται, ενώ το υπουργείο παρακολουθεί ως απλός θεατής ένα μοναδικό ελληνικό ζώο να χάνεται αντί να πάρει πρωτοβουλίες, π.χ. να φροντίσει εκείνο την ανατροφή και την προστασία των ελάχιστων καθαρόαιμων στο νησί.
Επιπλέον των επιβαρυντικών αυτών παραγόντων, ένας «παράλογος» νόμος της δεκαετίας του '60, απαγόρευσε την εξαγωγή τους από το νησί εκμηδενίζοντας κάθε πιθανότητα διατήρησης του είδους, καθώς μία πιθανή επιδημία μπορεί να αφανίσει παντελώς ολόκληρο τον πληθυσμό τους. Παράλληλα, επιτρέπεται η συμβίωσή τους με όνους, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των καθαρόαιμων.
Τι θα μπορούσε να γίνει; Ισως αυτό που εφαρμόστηκε για την προστασία ενός άλλου είδους πόνυ, του Aslantic Pony, στην Ισλανδία. Εδώ και 1.000 χρόνια απαγορεύτηκε η εισαγωγή οποιουδήποτε άλλου είδους αλόγου ή όνου, ενώ επετράπη η εξαγωγή τους. Aκριβώς τα αντίθετα μέτρα από αυτά που έχει πάρει η ελληνική Πολιτεία.

Σώζονται στη Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα
Εκτός από το νησί της Σκύρου, καθαρόαιμα πόνυ υπάρχουν ακόμη σε δύο μέρη στην Ελλάδα. Στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην Κέρκυρα, στο κτήμα «Σίλβια», με πρωτοβουλία της κ. Σύλβιας Δημητριάδη - Steen που διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη διάσωσή του, μέσω ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του προγράμματος «Σίλβα». Η κ. Δημητριάδη κατάφερε πριν από δέκα χρόνια να περιθάλψει στο κτήμα της έξι σκυριανά πόνυ, από τα οποία τα τέσσερα ήταν καθαρόαιμα. Με προτροπή του καθηγητή Kτηνιατρικής Aνατομίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Alec Copland, ο οποίος είναι ειδικός στην έρευνα για τα πόνυ και λάτρης των σκυριανών αλόγων, και με τη βοήθεια κι άλλων καθηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκίνησε την προστασία, την ανατροφή και την αναπαραγωγή του σκυριανού πόνυ. Στο διάστημα των δέκα αυτών ετών, το κτήμα «Σίλβια» απαριθμεί 26 καθαρόαιμα αλογάκια πιστοποιημένα από τον δρα Alec Copland και το υπουργείο Γεωργίας. Τα πόνυ είναι οι ιδανικοί «σύντροφοι» για παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σίλβα», λοιπόν, περιλαμβάνονται μαθήματα ιππασίας για παιδιά, ένα πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου παιδιά από τα δημοτικά σχολεία του νησιού επισκέπτονται το κτήμα και τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα άλογα και να γνωρίσουν από κοντά τον εξαίρετο χαρακτήρα τους, παιχνιδιάρικο, μειλίχιο και υπομονετικό. Στοιχείο που σύμφωνα με την κυρία Δημητριάδη, ίσως να συμβάλει στη διάσωσή του.

info Πρόγραμμα «Σίλβα»
Ναυσικάς 40, 491 00 Κανόνι, Κέρκυρα.
Email: skyrianhorse@hotmail.com
Website: http://www.skyrianhorse.org/
Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ
T 2310-995 187 έως 91



Σημείωση 6ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σκύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σκύρος:
Οι ανεμογεννήτριες πλησιάζουν


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Σκύρος

"Σκύρος - Τα Σκυριανά Πόνυ" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα