Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Α.Π.Ε και προστασία του τοπίου

Κρήτη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥΟ Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, με άρθρα, παρεμβάσεις και με αφιερώματα στην ραδιοφωνική εκπομπή του Συλλόγου, έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Οπως  διατυπώνεται και στο κείμενο θέσεων του Συλλόγου μας, υποστηρίζουμε την αύξηση του μεριδίου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ιδίως από τον ήλιο και τον άνεμο εφόσον, εννοείται, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιοριστούν ενδεχόμενες επιπτώσεις στο τοπίο και το περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε οτι, οσο μεγάλο και αν είναι το ώφελος απο τις Α.Π.Ε., δεν πρέπει να τοποθετείται σε δεύτερη μοίρα η προστασία του τοπίου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Προβαίνουμε σε αυτή την επισήμανση με αφορμή την ταυτόχρονη έγκριση, απο την Περιφέρεια Κρήτης εξι (6) φακέλων με τις αντίστοιχες προμελέτες για εγκατάσταση έξι (6) μονάδων Φωτοβολταϊκών, ισχύος 80 Κw η κάθε μία (συνολικά 480 Kw ) σε περιοχή του Δήμου Ν.Φωκά, η οποία περικλείεται απο τους χαρακτηρισμένους με Προεδρικό Διάταγμα (9-8-1995) παραδοσιακούς οικισμούς: Αγ. Κωνσταντίνο, Αγ. Γεώργιο, Ζουρίδι, και Κάτω Πόρο.

Η επένδυση προγραμματίζεται να γίνει σε τέσσερα αγροτεμάχια, που απέχουν  ελάχιστα απο το κέντρο του χωριού Ζουρίδι. Το πρώτο αγροτεμάχιο (στη θέση Μαμουνάς), απέχει 250 μ, τα άλλα δύο (που είναι όμορα, συνολικής έκτασης 20 περίπου στρεμμάτων στις θέσεις Λειβάδα και Λειβάδι) απέχουν 350 μ. περίπου, ενώ το τέταρτο αγροτεμάχιο (θέση Καλοπέρνα), που απέχει 550 περίπου μέτρα απο το κέντρο του χωριού, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση και σε άμεση οπτική επαφή (όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα τρία) με το Νησί, περιοχή μέ προβυζαντινές αρχαιότητες, στην ακριβώς απέναντι πλευρά του φαραγγιού. 

Απο αυτά τα αγροτεμάχια, τα τρία πρώτα βρίσκονται σε άμεση οπτική επαφή με την βυζαντινή εκκλησία του Χριστού, με μια τούρκικη βρύση( στον πλάτανο) και μια βρύση (βενετσιάνικη;) κάτω απο το νεκροταφείο.  Είναι δε ορατά ακόμα και απο την πλατεία
του χωριού Ζουρίδι στο οποίο, σύμφωνα με τους όρους δόμησης που επιβάλλει το
Π. Δ. στους παραδοσιακούς οικισμούς, «η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων επιτρέπεται μόνον εφόσον εντάσσονται στο ύψος του στηθαίου του δώματος και δεν είναι ορατοί απο τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού».                               

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός οτι το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 διέρχεται ακριβώς δίπλα στα όρια και των τριών πρώτων αγροτεμαχίων, ενώ διέρχεται σε απόσταση μερικών μέτρων απο το τέταρτο αγροτεμάχιο έχοντας άμεση οπτική επαφή και με αυτό. Σύμφωνα με την βεβαίωση της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης: «το Ε4 έχει στόχο την ανάδειξη των περιοχών που διασχίζει, προωθώντας τον φυσιολατρικό - πολιτιστικό -  ορειβατικό χαρακτήρα τους που δεν αρμόζει με την παρουσία των φωτοβολταϊκών».

Ωστόσο, πουθενά στις προμελέτες δεν αναφέρεται οτι έχει λειφθεί μέριμνα για την αποφυγή της οπτικής ρύπανσης (επιλογή άλλων θέσεων, φύτευση δέντρων περιμετρικώς των μονάδων). Αντίθετα, όλος σχεδόν ο διαθέσιμος χώρος των αγροτεμαχίων, που σήμερα είναι κατάφυτα με ελιές, θα ισοπεδωθεί και θα στρωθεί
με ηλιακούς συλλέκτες.  

Ιδιαίτερα μας προβληματίζει το γεγονός της αποσπασματικής παρουσίασης του έργου σε έξι επι μέρους προμελέτες (η κάθε μιά απο τις οποίες παρουσιάζεται ως να είναι η μοναδική επένδυση στην περιοχή) χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά στις υπόλοιπες, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, ώστε να μπορούν να σταθμιστούν οι αλληλεπιδράσεις απο άλλες εγκαταστάσεις και παρεμφερείς δραστηριότητες. Εδώ θα πρέπει να τονισθεί οτι η κατ’ αυτόν τον τρόπο παρουσίαση του έργου αντιβαίνει στο πνεύμα των γνωμοδοτήσεων του Σ.τ.Ε σχετικά με τιςσυσσωρευτικές επιπτώσεις των έργων που γίνονται σε μια περιοχή.

Παρεπιμπτόντως, αναφέρουμε οτι αυτές οι φαινομενικά άγνωστες μεταξύ τους  εταιρείες που αγνούν η μια την ύπαρξη της άλλης (και το γεγονός, βεβαίως, οτι προβαίνουν ταυτοχρόνως και κατα σύμπτωση στην ίδια επένδυση, στην ίδια περιοχή) έχουν μετόχους ή εκπροσώπους με κοινό επίθετο και σε κάποιες περιπτώσεις ίδια διεύθυνση.

Επι πλέον οι εν λόγω μελέτες βρίθουν απο ελλειπείς ή ασαφείς πληροφορίες όπως π.χ. για το αν η θέση του έργου βρίσκεται εντός ή εκτός ορίων του οικισμού Ζουρίδι (η Πολεοδομία βεβαιώνει οτι βρίσκεται εκτός οικισμού Αγ. Γεωργίου!). Η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αντιλαμβάνεται οπτική επαφή μόνο με μια τούρκικη κρήνη, το Νησί δεν το αναφέρει κανείς, ούτε βεβαίως και το γεγονός οτι η περιοχή της επένδυσης περικλείεται απο παραδοσιακούς, και μόνο, οικισμούς χαρακτηρισμένους με Π.Δ.

Θεωρούμε οτι η παρουσίαση εσφαλμένων ή ελλειπών στοιχείων δίνει την εντύπωση μιας προσπάθειας να παρακαμθεί η νομοθεσία σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις περιβαλλοντικές πληροφορίες και την συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Μας προκαλεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός οτι υπάρχει τάση να δικαιολογούνται οι αποσιωπήσεις και οι ασάφειες, και να καθησυχάζονται οι πολίτες, με το επιχείρημα οτι πρόκειται απλώς για μια προ-μελέτη και όχι για την οριστική  Μελέτη Περιβαλλλοντικών Επιπτώσεων. Δυστυχώς, όμως, προμελέτες όπως οι συγκεκριμένες στις οποίες αναφερόμαστε, εφ όσον πάρουν την προέγκριση, καταλήγουν να θεωρούνται απο την Διοίκηση ως οριστικές εγκρίσεις Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Καθώς δε η αρμοδιότητα των εγκρίσεων εχει περιέλθει στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας, παρεμποδίζεται σημαντικά, αν δεν αποκλείεται, η  συμμετοχή των πολιτών στην λήψη αποφάσεων που αφορούν το Περιβάλλον.

Η κατ’ αυτόν τον τρόπο έγκριση προκαταρκτικών Μελετών για αδειοδότηση έργων, πολύ φοβούμεθα οτι γίνεται προκειμένου να παρακαμθεί ο νόμος που επιβάλλει την συμμετοχή όλων των πολιτών (και όχι των κρατικών υπηρεσιών μόνο) στην διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν Περιβαλλοντικά ζητήματα. 

Είναι πράγματι κρίμα. Με τέτοιου είδους πρακτικές και με την αλόγιστη εγκατάσταση ΑΠΕ (οπουδήποτε κι αν βρίσκεται το χωράφι του χρηματοδοτούμενου «επενδυτή») υπάρχει ο κίνδυνος αφ ενός μεν να προσθέσουμε άλλο ένα μέσο καταστροφής του τόπου μας και αφ ετέρου να δημιουργηθεί - δικαιολογημένα - κλίμα αντίδρασης στην προχωροθέτηση ΑΠΕ.
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κρήτη
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κρήτη:
Πεζοπορία κι Ορειβασία στην Κρήτη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Α.Π.Ε και προστασία του τοπίου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα