Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιότοποι-Βιοπ/λότητα: WWF: Απειλούνται οι οάσεις της άγριας ζωής στο Αιγαίο

Νησιά

WWF Ελλάς

Δελτίο Τύπου

3 Φεβρουαρίου 2009        
    
Απειλούνται οι οάσεις της άγριας ζωής στο Αιγαίο



Διαρκώς εντείνονται οι απειλές που αντιμετωπίζουν σπάνια, απειλούμενα και ενδημικά είδη στο Αιγαίο καθώς οι νησιωτικοί υγρότοποι που τα φιλοξενούν είναι πλέον τα περισσότερο απειλούμενα οικοσυστήματα του Αιγαίου, επισημαίνει το WWF Ελλάς.

Τα μπαζώματα, οι επιχωματώσεις, οι εκχερσώσεις, η δόμηση και η ρύπανση με στερεά απορρίμματα είναι οι κυριότερες παράνομες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν και συρρικνώνουν τους νησιωτικούς υγροτόπους της Ελλάδας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων μπορεί να σημαδεύτηκε και φέτος από θλιβερές διαπιστώσεις για την κατάσταση των 10 ελληνικών υγροτόπων Ραμσάρ αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερη η εικόνα των εκατοντάδων άλλων μικρότερων υγροτόπων, της νησιωτικής κυρίως χώρας.

Από τους 672 υγρoτόπους που κατέγραψε το πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» σε 65 νησιά του Αιγαίου, μόνο δύο προστατεύονται επαρκώς. Και αυτό, παρά το γεγονός πως πολλοί εξ’ αυτών βρίσκονται εντός των ορίων προστατευταίων ή προστατευόμενων περιοχών.

Αν και η συνολική έκταση των υγροτόπων είναι μικρότερη του 1% της έκτασης των νησιών του Αιγαίου, φιλοξενούν πολλούς σπάνιους τύπους οικοτόπων και αποτελούν χώρους διατροφής, φωλιάσματος και αναπαραγωγής πληθυσμών εκατοντάδων ειδών ζώων, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα ή και ενδημικά. Επιπλέον, οι υγρότοποι του Αιγαίου αποτελούν ένα δίκτυο τεράστιας σημασίας για δεκάδες εκατομμύρια πουλιά τα οποία τους χρησιμοποιούν ως σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και διατροφής κατά τις μεταναστευτικές περιόδους.

Η διατήρηση όμως των υγροτόπων είναι αποφασιστικής σημασίας και για την επιβίωση των δεκάδων υδρόβιων ειδών που υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο στα νησιά μας. Κάποια από τα σημαντικότερα ενδημικά είδη είναι τα εξής:

- Το ενδημικό ψάρι της Ρόδου (γκιζάνι, Ladigesocypris ghigii),  που αν και καταφέρνει να ζει στο εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον των ρεμάτων του νησιού,  θεωρείται ένα από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ψαριών των γλυκών νερών στην Ευρώπη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ένας από τους πληθυσμούς του έχει ήδη εξαφανιστεί (στη λίμνη των Νάνων), ενώ αυτοί που απομένουν έχουν τάσεις μείωσης.

- Το ενδημικό ψάρι της Λέσβου (Oxynoemacheilus theophilii) ανακαλύφθηκε πρόσφατα και είναι γνωστό μόνο από τις πηγές του ποταμού Ευεργέτουλα, ο οποίος ρυπαίνεται έντονα.

- Ο ενδημικός βάτραχος της Καρπάθου (Pelophylax cerigensis) είναι γνωστός μόνο από μια τοποθεσία του νησιού. Το είδος απειλείται κυρίως λόγω της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων του - μόνιμα ή εποχικά τέλματα και λιμνούλες γλυκού νερού, και ρύακες.

- Ο ενδημικός βάτραχος της Κρήτης (Pelophylax cretensis) απαντάται σε αρκετές περιοχές του νησιού. Παρόλα αυτά, η εξάπλωσή του είναι πλέον κατακερματισμένη διότι έχουν εξαφανιστεί πολλοί πληθυσμοί από ρύακες και εκβολές λόγω της ρύπανσης με απόβλητα ελαιουργείων. Σήμερα, η ρύπανση έχει κάπως μειωθεί αλλά η υποβάθμιση των υγροτόπων συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς.

«Αν και αρκετοί υγρότοποι στα νησιά του Αιγαίου είναι τόσο υποβαθμισμένοι που  σίγουρα θα εξαφανιστούν στο άμεσο μέλλον, μπορούμε τουλάχιστον να συμβάλλουμε και εμείς στη διάσωση εκατοντάδων άλλων. Ήδη σε 6 νησιά – λειτουργεί το «Δίκτυο Παρακολούθησης Υγροτόπων του Αιγαίου» του WWF Ελλάς, στο οποίο συμμετέχουν τοπικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες,» δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Καλούστ Παραγκαμιάν. 


Περισσότερες πληροφορίες:

Καλούστ Παραγκαμιάν, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος «Προστασία Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας», τηλ: 2810 328019, k.paragamian@wwf.gr       

Ιάσονας Κάντας, Συνεργάτης Επικοινωνίας, τηλ: 210-3314893, 6972938640, pressoffice@wwf.gr
 

Σημειώσεις προς συντάκτες:

1.        Περισσότερες πληροφορίες στο WWF Ελλάς: «Υγρότοποι του Αιγαίου» http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=224&Itemid=247

2.        Το  «Δίκτυο Παρακολούθησης των Υγροτόπων του Αιγαίου» αναφέρει περιπτώσεις υποβάθμισης των υγροτόπων στη Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών του WWF Ελλάς. Στο Δίκτυο συμμετέχουν τοπικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες και έχει ήδη εξαπλωθεί σε έξι νησιά – την ?νδρο, την Πάρο, την Κω, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Σκύρο. Στον ένα χρόνο λειτουργίας του Δικτύου έχουν αντιμετωπιστεί 29 τέτοιες περιπτώσεις υποβάθμισης υγροτόπων.

3.        Το WWF Ελλάς διαθέτει ελεύθερα, κατόπιν επικοινωνίας με την οργάνωση,  τα δεδομένα του προγράμματος μέσω της βάσης δεδομένων που έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας http://ygrotopoi.wwf.gr . Επίσης παρέχουμε τα δεδομένα αυτά σε οποιονδήποτε δημόσιο οργανισμό τα χρειάζεται για την εκπόνηση μελετών και σχεδίων.

4.        Δείτε εδώ την έκθεση: «Ελληνικοί Υγρότοποι Ραμσάρ: Αξιολόγηση Προστασίας και Διαχείρισης»

        http://www.wwf.gr/images/stories/docs/2009_ngo_ramsar_report_gr.pdf




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"WWF: Απειλούνται οι οάσεις της άγριας ζωής στο Αιγαίο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα