Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ρύπανση: Στοπ στις ασκήσεις βολής του Γιώργου Κιούση

ΝησιάΤέρμα στις ασκήσεις βολής με πραγματικά πυρά σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, σε βραχονησίδες με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον.
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προέβη σε αποκατάσταση συνδέσμου με το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και εξέδωσε σχετική «Διαταγή Διαρκούς Ισχύος» προς τα Γενικά Επιτελεία και τους Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε στο εξής οι διεξαγόμενες ασκήσεις να σχεδιάζονται με βάση τα λεπτομερή στοιχεία και τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αρχιπέλαγος...
Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της δράσης της οικολογικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» με έδρα την Ικαρία, η οποία στα τέλη Σεπτεμβρίου πρωτοστάτησε στην ακύρωση προγραμματισμένης άσκησης βολής στις προστατευόμενες βραχονησίδες Ανυδρο και Πετροκάραβο (βόρεια της Πάτμου). Το «Αρχιπέλαγος» ενημέρωσε τις στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές της χώρας για το παράνομο της συγκεκριμένης άσκησης, ενώ παράλληλα υλοποίησε και τη φύλαξη των συγκεκριμένων βραχονησίδων με 2 σκάφη και με συμμετοχή πολλών μελών της οργάνωσης και κατοίκων της περιοχής (παρ' όλες τις δύσκολες καιρικές συνθήκες). Σημαντική ήταν και η άμεση κινητοποίηση μεγάλου αριθμού επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων από πολλές χώρες του κόσμου. Η παρέμβαση του «Αρχιπελάγους» είχε αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συγκεκριμένη άσκηση, αλλά και να ανοίξει το μεγάλο θέμα των ανεξέλεγκτων βολών και εκρήξεων στο Αιγαίο, από τις Ενοπλες Δυνάμεις (της Ελλάδας, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ). Σύμφωνα με τα μέλη του «Αρχιπελάγους», η οργάνωση συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια στοιχεία για δεκάδες ασκήσεις με πραγματικά πυρά που λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στο Αιγαίο. Οι ασκήσεις αυτές υλοποιούνται σε κατοικημένα νησιά, σε ακατοίκητες νησίδες, αλλά και στο ανοιχτό πέλαγος. Εχουν δραματικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, σκοτώνουν εκατομμύρια ζωντανούς οργανισμούς, παράγουν τεράστια ηχορύπανση κυρίως στα θαλάσσια οικοσυστήματα (με σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά), ενώ παράλληλα ελευθερώνουν τοξικές ουσίες στο περιβάλλον.

Ουράνιο
Οπως λένε, «για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, ένα παράδειγμα είναι η επίσημη παραδοχή του ΓΕΝ το 2003, για τη χρήση 20.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε ασκήσεις στο Αιγαίο. Τα βλήματα αυτά ήταν δωρεά του αμερικανικού στρατού, τα οποία, σύμφωνα με δήλωση του ΓΕΝ, τα χρησιμοποίησαν αγνοώντας την τεράστια επικινδυνότητα του υλικού. Για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που προκαλούνται από τη χρήση πραγματικών πυρών σε βιότοπους, αλλά και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, παράλληλα με τη δράση μας, ευελπιστούμε ότι οι φορείς πολιτών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση θα συνειδητοποιήσουν τη σημαντικότητα του προβλήματος και θα συμμετάσχουν ενεργά στη λύση του».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/12/2005

Τέρμα στις ασκήσεις βολής με πραγματικά πυρά σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής ?μυνας. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της δράσης της οικολογικής οργάνωσης "Αρχιπέλαγος" με έδρα την Ικαρία, η οποία στα τέλη Σεπτεμβρίου πρωτοστάτησε στην ακύρωση προγραμματισμένης άσκησης βολής στις προστατευόμενες βραχονησίδες ?νυδρο και Πετροκάραβο (βόρεια της Πάτμου). Η παρέμβαση του "Αρχιπελάγους" είχε αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συγκεκριμένη άσκηση, αλλά και να ανοίξει το μεγάλο θέμα των ανεξέλεγκτων βολών και εκρήξεων στο Αιγαίο από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα μέλη του "Αρχιπελάγους", δεκάδες ασκήσεις με πραγματικά πυρά λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στο Αιγαίο. Οι ασκήσεις αυτές υλοποιούνται σε κατοικημένα νησιά, σε ακατοίκητες νησίδες, αλλά και στο ανοιχτό πέλαγος. Έχουν δραματικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, σκοτώνουν εκατομμύρια ζωντανούς οργανισμούς, παράγουν τεράστια ηχορύπανση κυρίως στα θαλάσσια οικοσυστήματα (με σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά), ενώ παράλληλα ελευθερώνουν τοξικές ουσίες στο περιβάλλον. Παράδειγμα είναι η επίσημη παραδοχή του ΓΕΝ το 2003, για τη χρήση 20.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε ασκήσεις στο Αιγαίο. Τα βλήματα αυτά ήταν δωρεά του αμερικανικού στρατού, τα οποία, σύμφωνα με δήλωση του ΓΕΝ, τα χρησιμοποίησαν αγνοώντας την τεράστια επικινδυνότητα του υλικού!
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/12)


 Σημείωση 6ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Στοπ στις ασκήσεις βολής του Γιώργου Κιούση" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα