Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ανανεώσιμες Π.Ε.: Ευρωπαϊκός Συνασπισμός κατά των αιολικών πάρκων

ΝησιάΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, 4-10-2008

Στις 4 Οκτωβρίου, στις 2 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Παρισιού η 2η μεγάλη, ειρηνική διαδήλωση κατά των αιολικών πάρκων. Η επιτυχία της διαδήλωσης ήταν άνευ προηγουμένου, αφού συμμετείχαν πάνω από χίλιοι διαδηλωτές, εκπροσωπώντας 176 ομοσπονδίες και οργανώσεις και 20 από τις 22 περιφέρειες, όπως, επίσης, αντιπροσωπείες άλλων χωρών: Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία. Μεταξύ τους βρισκόταν και ο υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 1988 με τους πράσινους, Antoine Waechter.

 

 


Γιατί έγινε η διαδήλωση της 4ης Οκτωβρίου; Τι προηγήθηκε;


Αφού αποκλείστηκαν από το νόμο - Grenelle1 για το περιβάλλον, οι εθνικές ομοσπονδίες και οι τοπικές οργανώσεις από όλη τη Γαλλία αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Ένωση της 6ης Οκτωβρίου προκειμένου για την οργάνωση μιας εθνικής διαδήλωσης στο Παρίσι για την υπεράσπιση των τοπίων και για την αφύπνιση της κυβέρνησης όσο αφορά στην οικολογική απάτη και το οικονομικό σκάνδαλο των αιολικών πάρκων, καθώς το κράτος ετοιμάζεται για μεγάλες δεσμεύσεις σχετικά με το χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Η αντίθεση όλων αυτών των πολιτών στο σχέδιο ανάπτυξης αιολικών πάρκων στη γαλλική επικράτεια έγκειται στα εξής σημεία:

α) πάνω από χίλιες ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί στις 4 γωνιές της Γαλλίας, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις σε περιοχές που είναι γνωστές για την απουσία σημαντικών ανέμων. Σύμφωνα με την τρέχουσα ενημέρωση των τοπικών οργανώσεων, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ισχύος 8.000 MW. Οι οργανώσεις αυτές πέτυχαν να εμποδίσουν την κατοχύρωση κάποιων από αυτά τα σχέδια, ακυρώνοντας τις οικοδομικές τους άδειες. Ωστόσο, το αιολικό λόμπυ, διαμέσου δελτίων τύπου και διαφημιστικών πλύσεων εγκεφάλου στη Grenelle για το περιβάλλον, προσπαθεί να επικυρώσει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 25.000 MW στη γαλλική επικράτεια, δηλαδή, την εγκατάσταση μιας εκατοστής γιγαντιαίων σκιάχτρων (ύψους ίσου με τρεις ασπίδες θριάμβου υπερκείμενες η μια της άλλης) ανά διαμέρισμα!

β) Η ισχύς των 25.000 MW ισοδυναμεί με μια ορδή 10.000 ανεμογεννητριών, καθεμιά από τις οποίες είναι ορατή από απόσταση 10 χιλιομέτρων μέρα και νύχτα, στις εξοχές, τις παραλίες και τα βουνά λεηλατώντας για εικοσαετίες το χώρο και την ησυχία πολλών τόπων κατοικίας και παραθερισμού.

γ) Το πιο ανησυχητικό είναι πως αυτό το αμιγώς οικονομικής φύσης σχέδιο, με πρόφαση τη βιώσιμη ανάπτυξη και σχεδιασμό, δεν έχει πιθανότητα να φέρει πραγματικά ενεργειακά ή περιβαλλοντικά οφέλη.


Την ίδια μέρα, στις 6 Οκτωβρίου 2007, πάνω από 1500 γάλλοι πολίτες, μέλη εθνικών ομοσπονδιών και τοπικών οργανώσεων και βουλευτές από όλη τη Γαλλία συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν ενάντια στην αδικαιολόγητη και σκανδαλώδη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων. Παρότι μια αντιπροσωπεία είχε τότε εκθέσει τις διεκδικήσεις όλων αυτών των πολιτών στον Υπουργό Περιβάλλοντος, ένα χρόνο μετά, οι ίδιοι άνθρωποι, κρίνοντας πως το κράτος δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του, αλλά, περιφρονώντας τις δημοκρατικές αρχές, είναι στη διαδικασία συζήτησης για την ψήφιση του σχεδίου νόμου, το οποίο φέρεται υποκινούμενο από το λόμπυ της αιολικής βιομηχανίας: πρόκειται για το νόμο για το περιβάλλον, ο οποίος προτάθηκε στη βουλή τον Οκτώβριο του 2008 και ο οποίος ορίζει μια κρατική δαπάνη από τα χρήματα των φορολογουμένων, ίση με 2,5 δις το χρόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 25 000 MW, αιολικής προέλευσης ή για την ανάπτυξη πάνω από 10.000 με 15.000 ανεμογεννητριών στη γαλλική επικράτεια. Η διαδήλωση της 4ης Οκτωβρίου αποτέλεσε καταγγελία του στρατηγικού αυτού λάθους που διακινδυνεύει την αγοραστική δύναμη και τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των Γάλλων. 


Και τι έχει συμβεί κατά τη διάρκεια του 2008;


Οργανώθηκε πλήθος ενεργειών ενάντια στα αιολικά πάρκα, πολλές εκ των οποίων μέσω των ΜΜΕ, αλλά και η σύνταξη πρότασης νόμου, που υποστηρίχθηκε από 72 γερουσιαστές, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ζητείται η έγκριση των πολιτών πριν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μεγάλου ύψους. ?λλες δράσεις που αναλήφθηκαν ήταν η σύσταση από το Valery Giscard d’ Estaing της Επιτροπής Στρατηγικού Προσανατολισμού, η οποία έχει προταθεί να αξιολογήσει τις συνέπειες από την επιλογή της αιολικής ενέργειας στη Γαλλία και την Ευρώπη και η δημοσίευση από το Ινστιτούτο Montaigne της μελέτης του μηχανικού, μαθητή της Πολυτεχνικής Σχολής Vincent Le Biez, που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της υπέρογκης ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας ως λύση, κρίνοντάς την ακριβή και ανεπαρκή. Ομοίως, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της αιολικής ενέργειας και η Ακαδημία των Τεχνολογιών με τη δημοσίευση σχετικής αναφοράς. (Τα σχετικά κείμενα στο http://collectif.4.octobre.free.fr/).


Ακολούθησε η διαδήλωση, στις 4 Οκτωβρίου 2008, και ενώ στη γαλλική βουλή επίκεινται συζητήσεις για τον περιβαλλοντικό νόμο, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί και πέτυχε:

Στο επίπεδο της ενημέρωσης: εθνικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης ήταν παρόντα και κάλυψαν το γεγονός, το οποίο πυροδότησε συζητήσεις και σχόλια των ΜΜΕ την ίδια μέρα, αλλά και στο διάστημα των ημερών που ακολούθησαν. Έτσι, η ελπίδα να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις των υπολοίπων πολιτών, αλλά κυρίως των εκλεγμένων πολιτικών, απόκτησε στιβαρότερη υπόσταση.
 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο: το πρωινό πριν από τη διαδήλωση, οι αντιπροσωπείες των ομοσπονδιών και των οργανώσεων από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία συναντήθηκαν και ίδρυσαν τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό ενάντια στα Αιολικά Πάρκα (PECE το γαλλικό και EPAW το αγγλικό αρκτικόλεξο αντίστοιχα). Η κίνηση αυτή υποστηρίχτηκε και από άλλες χώρες και περιοχές, όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Σλοβενία. Επαφές ξεκίνησαν και στη Δανία. Τα πρώτα σχέδια του Συνασπισμού αφορούν στη δημιουργία ενός δικτυακού τόπου και στη συνυπογραφή moratorium που θα απευθυνθεί στις ευρωπαϊκές αρχές.
Στο δελτίο τύπου ίδρυσης του Συνασπισμού έγιναν οι ακόλουθες ανακοινώσεις. Τα αιολικά πάρκα: - Δε μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δε συνεισφέρει στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξαιτίας της ασυνεχούς και μη υποκείμενης ελέγχου φύσης του ανέμου. – Επιδοτούνται από το φορολογούμενο πολίτη. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος (εγκατάσταση 12.500 ανεμογεννητριών) θα οδηγήσει, αν εφαρμοστεί, σε δαπάνη 2,5 δις το χρόνο, ενώ ήδη στη Γερμανία αυτό το κόστος έχει φτάσει τα 4 δις το χρόνο. – Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση είναι απαράδεκτο η αγοραστική δύναμη των ευρωπαίων να βάλλεται από τους επιχειρηματίες που στοχεύουν μόνο στο κέρδος ανεξαρτήτως των συνεπειών. – Τα αιολικά πάρκα αποτελούν απειλή για το περιβάλλον. – Το τοπίο, η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η πανίδα, η ποιότητα ζωής, η ασφάλεια και η υγεία των ευρωπαίων κινδυνεύουν.

Οι διεκδικήσεις: - ?μεσο moratorium και αναστολή όλων των σχεδίων εγκατάστασης αιολικών πάρκων. – Σύνταξη ενεργειακού, οικολογικού, οικονομικού και κοινωνικού ισολογισμού με αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα δεδομένα, υπό τον έλεγχο ανεξάρτητου οργανισμού. – Οι τιμές αναγκαστικής αγοράς της αιολικής ηλεκτροπαραγωγής να αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιου κοινοβουλευτικού διαλόγου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οργανώσεις και ομοσπονδίες που συμμετείχαν στη συνάντηση της 4ης Οκτωβρίου 2008:
Ισπανία : Iberica 2000
Βέλγιο : Vent Contraire, Vent de raison
Γαλλία : FED – Federation Environnement Durable (federation nationale) και FNASSEM – Federation Nationale des Associations de Sauvegarde des Sites et Ensembles Monumentaux
Γερμανία: BLS – Bundesverband Landschaftsschutz (protection des paysages, 800 comites de defense) και NAEB – Nationale Anti-EEG-Bewegung (anti-eolien) Επαφές:
Kleber ROSSILLON (FNASSEM) : 06 07 21 88 64 kleber.rossillon#wanadoo.fr
Emmanuel du BOULLAY (FED) : 06 13 54 49 07 emmanuel.du-boullay#laposte.net

Στο Υπουργείο Οικολογίας: μια αντιπροσωπεία της συλλογικής κίνησης της 4ης Οκτωβρίου έγινε δεκτή από δύο αντιπροσώπους του υπουργού οικολογίας, ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης και χωροταξικού σχεδιασμού, [τους Paul Benayoun, συμβούλου του υπουργού Jean – Louis Borloo, και Daniel Delalande, δόκιμου δημόσιου υπαλλήλου, διοικητή του τμήματος «αγώνα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου» όσο αφορά α) στις μελέτες και έρευνες των κινδύνων που συνδέονται με κλιματικά γεγονότα, β) στις συνέπειες αυτών των κινδύνων στην οικονομία και το περιβάλλον και γ) στα προτεινόμενα μέτρα για τη μείωση ή τον έλεγχό τους, όπως και δ) στην αξιολόγηση των οικουμενικών αγαθών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή]. Η αντιπροσωπεία παρέδωσε τις διεκδικήσεις και έλαβε διαβεβαίωση πως θα μεταφερθούν στον Υπουργό και θα συζητηθούν.


Απόδοση: Μαριλένα Φουρλή
-----------------------------------
 
Saturday Oct 4th, in Paris, 2000 to 3000 people coming from France and various European countries demonstrated peacefully against windfarms.

Antoine Waechter was among them. 


Green candidate in the 1988 French presidential election, Mr Waechter subsequently split from the Greens to found the Independent Ecological Movement. He is shown on the picture reading my placard. To the right of the picture, the mayor of a village in France whose inhabitants ALL decided to sell their houses when a windfarm project was announced in the vicinity. If you wish to know more about the Village for Sale, please advise.
 
We received over one hundred messages of support coming from all over the world, including Australia, New Zealand, the US, Canada, Puerto Rico, Ecuador, South Africa, Japan and Slovenia.  See : http://collectif.4.octobre.free.fr/
 
The demonstration and conference was backed by 176 associations and federations : http://collectif.4.octobre.free.fr/ 
 
An international platform against windfarms was founded the same day, as follows :
 
 
Press release
Paris, Saturday Oct. 4th 2008
 
Founding of the European Platform Against Windfarms (EPAW). 
 
In Paris today, on the occasion of the international demonstration against wind farms, German, Belgian, Spanish and French federations and associations have founded the European Platform Against Windfarms (EPAW).  
 
 
This project has received the support of colleagues from 16 countries representing several hundred federations and associations. 
 
The founding members of this platform have agreed to make the following declaration :
 
1) Ecological deception and financial scandal.
 
It has now been proved that industrial windpower does not reduce CO2 emissions and therefore does not contribute 
to the fight against global warming. This is principally due to the intermittent and uncontrollable nature of wind, which makes it necessary to rely on the back-up of polluting fossil-fuels power stations, 24 hours a day.
 
Industrial windpower is subsidized by the taxpayer-consumer.
In France for example, if the national plan is realized ( 12,500 wind turbines ! ) this burden will amount to 2.5 billion euros annually. In Germany, it is already costing 4 billion euros a year.
At a time when Europe is facing a deep economic crisis, it is not acceptable that the standard of living of Europeans be further reduced in favour of businessmen whose objective seems to be maximizing profits whatever the consequences. 
 
Industrial windfarms are a threat to the environment. 
Landscapes, the natural and cultural heritage, wildlife, quality of life, the security and health of Europeans are in danger !
2) The demands made by EPAW : an immediate moratorium and more transparency.
 
The platform demands an immediate moratorium with the suspension of all windfarm projects, approved or not.
 
The platform demands that be assessed, under the control of an independent body, the objective and undisputable effects of wind farms from an energetical, ecological and social point of view - respectively. 
 
The platform finally demands that the guaranteed pricing of wind-produced electricity be made the object of both a public and a parliamentary debate, at national and european levels.
 
Signed by :
European Associations and Federations participating in the reunion of October 4th 2008 
Spain : Iberica 2000
Belgica : Vent Contraire, Vent de Raison
France : FED : Federation Environnement Durable (Federation nationale),
France : FNASSEM - Federation Nationale des Associations de Sauvegarde ses Sites et Monuments 
Germany : BLS (Bundesverband Landschaftsschutz - landscape protection, federation of 800 local committees), 
Germany : NAEB (Nationale Anti EEG Bewegung – against windfarms)
 
Contacts : 
Kleber ROSSILLON (FNASSEM) : 06 07 21 88 64 kleber.rossilllon@wanadoo.fr 
Emmanuel du BOULLAY (FED) : 06 13 54 49 07 emmanuel.du-boullay@laposte.net 
 
Mark Duchamp        + 34   679 12 99 97
INCONVENIENT VIDEOS : www.iberica2000.org/Es/Articulo.asp?Id=3729 
 
The dark side of windfarms : www.iberica2000.org/Es/Articulo.asp?Id=1228
Pictures of windfarm victims ( eagles etc. ), of turbines on fire, of collapsed turbines, of soil & water contamination etc. :   http://spaces.msn.com/mark-duchamp


 Σημείωση 22ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ευρωπαϊκός Συνασπισμός κατά των αιολικών πάρκων" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα