Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Τουρισμός: ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, Του Νίκου Περπέρα

ΝησιάΒορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα κάθε παραλία της χώρας 
Χωρίς ουσιαστικές βελτιώσεις, παρά την υποτιθέμενη διαβούλευση, κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Εθνικό Χωροταξικό Συμβούλιο για γνωμοδότηση το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό. Πρόκειται για ένα σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα ...απέραντο ξενοδοχείο, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο μέσα στην επόμενη 15ετία.

Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου αναμένεται, σύμφωνα με τις προσδοκίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, να γίνει ύστερα από 4 - 5 συνεδριάσεις, ενώ στη συνέχεια να εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή και να θεσμοθετηθεί με κοινή υπουργική απόφαση. Δηλαδή, δεν πρόκειται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό ως μια «μεγάλη μεταρρύθμιση», όπως άλλωστε και το Εθνικό Χωροταξικό που ψηφίστηκε από τη Βουλή, αλλά και τα άλλα Ειδικά Χωροταξικά σχέδια για τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τους Ορεινούς Ογκους και τις Παράκτιες περιοχές που ακολουθούν.

Εκείνο βέβαια που προσπαθεί επιμελώς να κρύψει είναι ότι πρόκειται για μια αντιδραστική μεταρρύθμιση, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες «μεταρρυθμίσεις» που δρομολογεί η κυβέρνηση στην Παιδεία, στην Υγεία, στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό και σε άλλους τομείς. Ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός, όμως, δεν αποτελεί μια κοινωνικά ουδέτερη τεχνοκρατική διαδικασία. Αποβλέπει στην οργάνωση του χώρου σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιλογές της άρχουσας τάξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό καθορίζει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν παλιές και νέες μορφές τουριστικών εγκαταστάσεων σχεδόν σε κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης (από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου, ως τις προστατευόμενες περιοχές «NATURA», ακόμη και σε μικρές βραχονησίδες του Αιγαίου και του Ιονίου). Από το ένα άκρο ως το άλλο της χώρας «φωτογραφίζονται» επενδυτικά συμφέροντα, των οποίων το Ειδικό Χωροταξικό «λύνει τα χέρια», ώστε να υλοποιηθούν, παρακάμπτοντας τα οποιαδήποτε νομικά ή άλλα «γραφειοκρατικά» εμπόδια.

Ο ίδιος άλλωστε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσιάζοντας το Χωροταξικό για τον Τουρισμό ουσιαστικά τα παραδέχεται όλα αυτά, καθώς, όπως τόνισε, ανάμεσα στους βασικούς του στόχους δεν είναι παρά «η θεματική, χρονική και χωρική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας, με πολιτικές που εμπλουτίζουν το προϊόν και ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν τη συγκέντρωση των επενδύσεων στον τουρισμό. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με την προσαρμογή του σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις. Η προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσα από τη δημιουργία σταθερού πλαισίου κανόνων που αφορούν στη χωροθέτηση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση σημαντικών τουριστικών επενδύσεων»...

Νέα προϊόντα
Με το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό δημιουργούνται νομοθετικοί μηχανισμοί για την ανάπτυξη σύνθετων μεγάλων τουριστικών μονάδων (ξενοδοχειακές μονάδες με ταυτόχρονη ανέγερση τουριστικών χωριών, δηλαδή παραθεριστικά σπίτια για αγορά ή ενοικίαση) σε εκτάσεις εκτός σχεδίου τουλάχιστον 150 στρεμμάτων και με αυξημένους συντελεστές δόμησης. Οι παραθεριστικές κατοικίες στις εκτάσεις αυτές δε θα μπορούν να υπερβαίνουν το 30% ως ποσοστό των υποδομών φιλοξενίας, ενώ θα μπορεί να πωληθεί το 50% των κατοικιών. Οι κατοικίες εξαιρούνται από την ένταξη στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, επιτρέπεται όμως για τα ξενοδοχεία!

Σημειώνουμε ότι τα συγκροτήματα αυτά θα μπορούν να αναπτυχθούν στα 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού, ενώ θα υπάρχει μια μικρή αύξηση της απόστασης σε περιπτώσεις που το φυσικό έδαφος θεμελίωσης του κτιρίου έχει υψόμετρο από 2 έως 10 μέτρα. Σε απόσταση έως 200 μέτρα από τον αιγιαλό (δηλαδή σχεδόν πάνω στο κύμα) θα μπορούν να χτίζονται μέχρι διώροφες πολυτελείς κατοικίες, ενώ μετά τα 200 μέτρα θα επιτρέπονται και τριώροφες...

Περιοχές όπου προωθείται η κατασκευή τέτοιων μεγάλων σύνθετων τουριστικών προϊόντων είναι κυρίως παρθένες παράκτιες περιοχές της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Νότιας Ρόδου, της Κρήτης, της δυτικής ακτής της Ζακύνθου, της Χαλκιδικής, της δυτικής ακτής του Παγασητικού Κόλπου, αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Μάλιστα, τέτοιου είδους τουριστικές μονάδες θα μπορούν να χτιστούν ακόμη και σε περιοχές που αποτελούν μνημεία της φύσης και είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «NATURA», αρκεί η δόμηση να καλύπτει το 2% της συνολικής έκτασης του οικοπέδου. Προφανώς με τη διάταξη αυτή «φωτογραφίζονται» οι μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις που επιδιώκει να κατασκευάσει η Μονή Τοπλού στο Πόρτο Σίδερο της Κρήτης σε συνεργασία με αγγλικό επενδυτικό όμιλο, αλλά και άλλα επενδυτικά σχέδια στις προαναφερόμενες περιοχές...

Ξενοδοχεία ακόμη και στον Ολυμπο!
Στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές επιτρέπονται σχεδόν τα πάντα. Από ανέγερση ξενοδοχείων 3, 4 και 5 αστέρων, μέχρι κατασκευές ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού (αγροτοτουρισμός, περιηγητικός, πεζοπορικός, κλπ.). Στις αναπτυσσόμενες μάλιστα τουριστικά περιοχές εντάσσονται, πέρα από πολλά νησιά, και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αποτελούν μνημεία της φύσης (π.χ. Δαδιά, Κερκίνη, Βέρμιο, Καστοριά, Φλώρινα - Πρέσπες, Βόρεια Πίνδος, Ολυμπος, Κίσαβος, ορεινοί όγκοι της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης).

Στις περιοχές αυτές καθορίζεται μάλιστα μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων γύρω από υφιστάμενους οικισμούς για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά και γύρω από τα υπάρχοντα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς τη δημιουργία άλλων δεν προβλέπει το Χωροταξικό Σχέδιο. Το όριο μάλιστα αρτιότητας σε αυτές τις περιοχές για να χτιστούν οι τουριστικές μονάδες πέφτει ακόμη και στα 2 στρέμματα.

Βραχονησίδες, γκολφ και ...«ιερός» τουρισμός
Το αναμορφωμένο Σχέδιο τελικά δε θέτει την πλήρη τουριστική εκμετάλλευση όλων των βραχονησίδων της χώρας, όπως γινόταν με το αρχικό, καθώς εξαιρεί όσες έχουν εμβαδόν κάτω από 500 στρέμματα ή προστατεύονται από το καθεστώς «NATURA» ή βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από 4 ναυτικά μίλια από άλλο κατοικημένο νησί ή την ηπειρωτική χώρα. Στις υπόλοιπες όμως βραχονησίδες μπορεί να αναπτυχθεί τουριστική δόμηση που να καλύπτει έως και 2% της επιφάνειάς τους!

Με άλλη διάταξη προβλέπει την κατασκευή υδροβόρων γηπέδων γκολφ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Γιάννενα, Κρήτη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Ηλεία, Μεσσηνία και Χαλκιδική, υπό προϋποθέσεις (να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό, ή προερχόμενο από αφαλάτωση, να φυτεύουν ενδημικά φυτά, κ.ά.) που είναι εντελώς αμφίβολο ότι τελικά θα τηρηθούν.

Παρά τη γενική κατακραυγή για τις «ιερές» μπίζνες με τα χρυσόβουλα και τα χοτζέτια, το τελικό σχέδιο εξακολουθεί να προβλέπει την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού τόσο στο Αγιο Ορος, όσο και στην Πάτμο, στα Μετέωρα, κ.α.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, επίσης:

Για τις ήδη κορεσμένες τουριστικά περιοχές την ακόμη μεγαλύτερη τουριστικοποίησή τους με ιδιαίτερο προσανατολισμό την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων. Επιτρέπει μάλιστα την κατασκευή τους και σε εκτός σχεδίου περιοχές με την προϋπόθεση αρτιότητας των 15 στρεμμάτων και της μέγιστης πυκνότητας των 8 κλινών ανά στρέμμα (αυξήθηκε από 6 που ήταν στο αρχικό σχέδιο, ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα των μεγαλοξενοδόχων).
Την ενίσχυση των τάσεων για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με όριο αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές τα 10 στρέμματα και μέγιστης πυκνότητας τις 8 κλίνες ανά στρέμμα (και εδώ έχουμε την ίδια αύξηση κλινών).
Επιτρέπει τον καταδυτικό τουρισμό ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, όπως τα θαλάσσια πάρκα της Ζακύνθου και της Αλοννήσου.
Προωθεί πλήθος μαρίνων και άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο ιαματικός, κ.ά.

---------------------------------------------------
Ριζοσπάστης: Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008  



Σημείωση 22ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, Του Νίκου Περπέρα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα