ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΓΚΕΡΕΚΟΥ
16/10/2008
Οι Πολιτικοί Εκπρόσωποι Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης και ?ντζελα Γκερέκου δήλωσαν σχετικά με το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό:
Το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με το χωροταξικό του τουρισμού φαίνεται ότι έχει μπερδέψει την τουριστική ανάπτυξη της χώρας με το βασικό μέλημα της κυβέρνησης, το real estate.
Για το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί τουριστική ανάπτυξη, η άνευ όρων εκχώρηση των ομορφότερων κομματιών της χώρας σε κατασκευαστικά συμφέροντα. Δεν αποτελεί βήμα προς ένα τουρισμό ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ χαλαρώνει τα μέτρα προστασίας του χώρου και του τοπίου, ώστε να επιτραπεί η εκτεταμένη δόμηση ξενοδοχείων, τουριστικής κατοικίας και υποδομών που θα αλλοιώσουν την εικόνα της χώρας, και ιδιαίτερα της παράκτιας ζώνης.
Στο σύγχρονο και έντονα ανταγωνιστικό πεδίο του παγκόσμιου τουρισμού, το να προστατεύει μια χώρα το φυσικό τοπίο και το περιβάλλον της από την αλόγιστη υπερ-δόμηση, αποτελεί ισχυρό συγκριτικό της πλεονέκτημα – και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν έγκαιρα τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι χρήσεις γης αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της πορείας της χώρας προς την αειφόρο ανάπτυξη. Το όραμα μας για την πράσινη ανάπτυξη προϋποθέτει την περιβαλλοντική προστασία και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της χώρας μας, μαζί με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την οικονομική σταθερότητα και ευημερία.
«Το σχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΧΩΔΕ βγάζει στο σφυρί τις πραγματικές αξίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, υποθηκεύει το μέλλον μας, και γι’ αυτό πρέπει να πάει στον κάδο ανακύκλωσης» δήλωσε ο κ. Κουβέλης.
Η τουριστική ανάπτυξη, πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στην υψηλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών, στην άρτια συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών, τόσο με την υπόλοιπη χώρα όσο και μεταξύ τους, τις άρτιες βασικές υποδομές αλλά και τις αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, οφείλει να βασίζεται στην παραγωγή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με περιβαλλοντικές, πολιτιστικές ή άλλες σχετικές δραστηριότητες, οι οποίες σέβονται την φέρουσα ικανότητα των τοπικών περιοχών και εξασφαλίζουν τουρισμό για όλο το χρόνο.
Όλα αυτά δεν υπάρχουν πουθενά μέσα στο υπό συζήτηση σχέδιο. Όπως δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα, την εντεινόμενη λειψυδρία και τον κίνδυνο ερημοποίησης συγκεκριμένων περιοχών της χώρας.
«Η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομίας μας, και εξασφαλίζει εισόδημα και απασχόληση σε τεράστιο αριθμό οικογενειών στην Ελλάδα. Δεν απορρίπτουμε καμιά μορφή τουριστικής ανάπτυξης, εφόσον αυτή είναι συμβατή με το χαρακτήρα της χώρας και τις αρχές της αειφορίας. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε, την άμετρη και αποικιακή προσέγγιση στην οποία εμμένει το ΥΠΕΧΩΔΕ, τη στιγμή που ακόμη και οι ίδιοι οι επαγγελματικοί φορείς του τουρισμού την έχουν απορρίψει» δήλωσε η κα Γκερέκου.
Σημείωση 22ο Τεύχος