Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Ερμούπολη -

Σύρος

"ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ"

Με μια ανακοίνωση - βόμβα σχετικά με το Πολεοδομικό της Ερμούπολης, επανήλθε στο προσκήνιο της τοπικής ειδησεογραφίας η Δημοτική Κίνηση Ερμού - πολη.

Τονίζουν ότι η Μελέτη συγκρούεται με τη νομοθεσία και καταγγέλλουν το Δήμο ως υπεύθυνο για τις χιλιάδες πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν γίνει στην Ερμουπόλη. Με μια ανακοίνωση - βόμβα σχετικά με το Πολεοδομικό της Ερμουπόλης, επανήλθε στο προσκήνιο της τοπικής ειδησεογραφίας η Δημοτική Κίνηση Ερμού - Πόλη.

 Στο κείμενο που φέρει τον τίτλο «Επτά χρόνια εμπαιγμός», τα μέλη της Κίνησης καταγγέλλουν ευθέως το Δήμο Ερμούπολης, τη Νομαρχία Κυκλάδων, αλλά και τον ίδιο τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Ιωσήφ Στεφάνου, ως υπεύθυνους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το Πολεοδομικό, ενώ αίσθηση προκαλεί και το γεγονός, ότι καλούν την πολιτική ηγεσία του YENΑΝΠ να επιστρέψει τον φάκελο ως «απαράδεκτο». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός, ότι στην ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης η όλη κατάσταση παραλληλίζεται με τα Ζωνιανά και το Βατοπέδι, ενώ ο Δήμος Ερμούπολης εμφανίζεται ως κύριος υπεύθυνος για χιλιάδες πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη, αλλοιώνοντας την μοναδική αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν μια σειρά από - άγνωστα μέχρι τώρα - στοιχεία, που έδωσε με ανακοίνωσή της στην εφημερίδα, n Δημοτική Κίνηση, σχετικά με το Πολεοδομικό της Ερμούπολης.

Επιπλέον, επικαλουμένη και ορισμένες επιστολές του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ προς το Δήμο Ερμούπολης και τη Νομαρχία, η Δημοτική Κίνηση τονίζει ότι για τις περιπέτειες της Πολεοδομικής Μελέτης της Ερμούπολης δεν φταίνε μόνο τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά μεγάλη ευθύνη έχουν και το δίδυμο Δήμος - Νομαρχία, οι οποίοι όπως καταγγέλλει η Κίνηση, ζητούν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων να εγκρίνουν την Μελέτη, καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομιμότητας.

 

Μόνη εγγύηση η εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών

 

Στην ανακοίνωσή της, η Δημοτική Κίνηση κατηγορεί ανοικτά το δήμο Ερμούπολης ότι δεν έδωσε στη δημοσιότητα όλο το κείμενο της επιστολής του κ. Π. Καμμένου, ούτε και γνωστοποίησε σε καμία από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του για το Πολεοδομικό, τη σχετική αλληλογραφία του Δήμου με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

 

Σύμφωνα με την Δημοτική Κίνηση, με επιστολή του προς τον Δήμο Ερμούπολης το ΤΕΕ εξέφραζε τη θέση ότι π εφαρμογή του θεσμοθετημένου πλαισίου και των προβλεπόμενων από αυτό διαδικασιών είναι π μόνη εγγύηση για την εφαρμογή του σχεδιασμού προς όφελος του Δήμου και των πολιτών.

 

«Ποιο είναι λοιπόν αυτό το θεσμοθετημένο πλαίσιο και οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αποτελούν τη μόνη εγγύηση για την εφαρμογή του σχεδιασμού προς όφελος του Δήμου και των πολιτών;», διερωτώνται στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ερμού - Πόλη και τονίζουν: «Αναφέρουμε συνοπτικά και περιληπτικά μερικά από αυτά, όπως περιγράφονται σε ειδικό φυλλάδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, με σχετικά δικά μας σχόλια».

 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η επειδή η ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης είναι ιδιαιτέρα μακροσκελής - γεγονός που έκανε «απαγορευτική» την δημοσίευσή της αυτούσια στην εφημερίδα -την χωρίσαμε σε δύο βασικά μέρη, παραλείποντας την πλήρη αλληλογραφία μεταξύ Δήμου, Νομαρχίας και ΤΕΕ, την οποία περιγράφουμε περιληπτικά.

Στις παρακάτω γραμμές, ακολουθεί το πρώτο σκέλος της, το οποίο σε 8 κεντρικά σημεία προσπαθεί να εξηγήσει γιατί η Μελέτη που έχει σταλεί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προς έγκριση, είναι ελλιπής και παρεκκλίνει  από τις πολεοδομικές διοτ6ξεις του ΥΠΕΧΩΔΕ.

       

   Κριτική σε 8 σημεία      

   Αναφέρει λοιπόν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση Ερμού - Πόλη:     

·         Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελέτη είναι n πληρότητα του φακέλου από δικαιολογητικά και απαραίτητα στοιχεία. Η μη πληρότητα των φακέλων έχει σαν αποτέλεσμα:

·          να γίνεται προβληματική n λήψη απόφασης από την Υπηρεσία να ακυρώνονται, οι διοικητικές πράξεις από το ΣτΕ με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών και των Υπηρεσιών. 

       Την ευθύνη της ταλαιπωρίας των επτά ετών λοιπόν την έχουν αυτοί που δεν υπέβαλλαν πλήρη στοιχεία και όχι αυτοί που αρνoύνται να τα εγκρίνουν

 2. Όταν n τροποποίηση είναι εντοπισμένη χρειάζεται ατομική κοινοποίηση στους ενδιαφερομένους, δεν αρκεί n γενική πρόσκληση (ΣτΕ 31298/83)

     3.500 μετατοπίσεις οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών έγιναν, αλλά ο Δήμος δεν έστειλε ούτε μία πρόσκληση.      

  3. Η προτεινόμενη πολεοδομική επέμβαση  πρέπει να συμφωνεί με το λεκτικό της απόφασης του ΟΤΑ που συνοδεύει και πρέπει αυτό να βεβαιώνεται με θεώρηση των σχεδίων από τον Δήμαρχο 

      Δεν υπάρχει καν σκεπτικό απόφασης και δεν είναι ιίποια υπογραμμένο από τον Δήμαρχο. 

4. Εάν πρόκειται για φοποποίπσπ n αναθεώρηση πρέπει να σχεδιαστεί το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο με διακεκομμένες μαύρες γραμμές όπου αυτό τροποποιείται. Επιβάλλεται να σχεδιάζεται το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο γιατί το σφάλμα αυτό έχει σαν συνέπεια την ακύρωση της διοικητικής πράξης από το ΣτΕ. Κατά τη σχεδίαση του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου λαμβάνονται υπόψη τεχνικές εκθέσεις, διαγράμματα εφαρμογής, πράξεις προσκυρώσεως και γενικά κάθε σχετικό στοιχείο.

     Το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο δεν έχει σχεδιαστεί

5. Οι οικοδομικές γραμμές και ρυμοτομικές γραμμές οι οποίες δεν θίγονται με την πολεοδομική ρύθμιση σημειώνονται με μαύρη συνεχή γραμμή ενώ αυτές που καταργούνται σημειώνονται με μαύρη διακεκομμένη γραμμή. Οι οικοδομικές γραμμές που προτείνονται χρωματίζονται κόκκινες. 

     Οι καταργούμενες οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές, τρεισήμισι χιλιάδες (3.500), στο σύνολό τους δεν έχουν σημειωθεί με μαύρες διακεκομμένες γραμμές.

6. Η έγκριση τροποποίησης η αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου πρέπει κατά κανόνα να περιγράφεται στο κείμενο της διοικητικής πράξης για να είναι καθορισμένη n Πολεοδομική επέμβαση που γίνεται Και τούτο για δύο λόγους: Πρώτον γιατί διασυνδέεται πραγματικά το κείμενο της διοικητικής πράξης με το διάγραμμα που τπ συνοδεύει χωρίς να μένουν αμφιβολίες για την περιοχή της επέμβασης και δεύτερο. για να μην αφήνoνται περιθώρια παρερμηνείας για την πολεοδομική επέμβαση σε περίπτωση εσφαλμένης σχεδίασης και απόδοσης του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου. Επισημαίνεται ότι κατά πάγια νομολογία το κείμενο είναι ισχυρότερο από το διάγραμμα που το συνοδεύει. Επομένως μόνο οι τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου που περιγράφονται λεπτομερώς στο κείμενο της διοικητικής πράξης ισχύουν έστω και αν στο διάγραμμα που τη συνοδεύει απεικονίζονται περισσότερες.

      Στην πρόταση της μελέτης του δήμου Ερμούπολης, την οποία υπογράφει ο κύριος Π. Χατζηγρηγορίου (δεν υπάρχει καμιά μελέτη ΕΜΠ, Ι. Στεφάνου, η μελέτη είναι Δήμος Ερμούπολης) δεν περιγράφεται καμιά πολεοδομική επέμβαση, παρότι έχουν γίνει πλέον των 3.500. Επομένως το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του υπουργείου Αιγαίου, ειδικότερα οι ύποπτοι που χειρίζονται τον φάκελο της «πολεοδομικής μελέτης» της Ερμούπολης (οι οποίοι κατηγορoύνται δημόσια σαν απατεώνες και πράκτορες των εχθρών της Ερμούπολης) στην διοικητική πράξη που θα συντάξουν θα πρέπει να αναφέρουν ότι δεν γίνεται καμιά πολεοδομική παρέμβαση.

Αυτό επιδέχεται δύο ερμηνείες. Η πρώτη λέει ότι δεν προτείνεται με την μελέτη καμιά τροποποίηση των οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών και επομένως γιο m χάραξη των οικοδομικών γραμμών στο έδαφος και την έκδοση των οικοδομικών αδειών θα χρησιμoπoιoύνται τα παλιά ρυμοτομικά. Δηλαδή επανερχόμαστε στη χρησιμοποίηση της «πατσαβούρας» με ότι αυτό συνεπάγεται. Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι οι εμφανιζόμενες οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές στη μελέτη του Δήμου Ερμούπολης, είναι οι ίδιες με αυτές που απεικονίζονται στο ρυμοτομικό του Βάιλερ των επεκτάσεων και των τροποποιήσεων και ταυτίζονται απόλυτα με αυτές. Ότι επί πλέον η Διεύθυνση παραδοσιακών οικισμών του Υπουργείου Αιγαίου και το ΣΧΟΠ Αιγαίου, έχει στη διάθεση της όλα τα στοιχεία (δηλαδή όλα τα μέχρι σήμερα ρυμοτομικά σχέδια, τεχνικές εκθέσεις εφαρμογής ρυμοτομικών γραμμών κλπ), τα έχει συγκρίνει με αυτά της μελέτης του Δήμου Ερμούπολης και διαπίστωσε την απόλυτη ταύτιση, δηλαδή ότι οι οικοδομικές γραμμές που εμφανίζονται στη μελέτη του Δήμου Ερμούπολης είναι οι ίδιες, είναι στα ίδια σημεία με αυτές του ρυμοτομικού του Βάιλερ. Να θυμίσουμε ότι το ρυμοτομικό του Βάιλερ είχε σχεδιαστεί επί του τοπογραφικού διαγράμματος του Βέμπερ το οποίο απεικονίζει ευκρινέστατα την όδευση συντεταγμένων και οι οικοδομικές γραμμές μπορούν να εφαρμοστούν με πιθανότητα λάθους ελάχιστων εκατοστών. Αποδεικνύεται όμως με μαθηματική ακρίβεια ότι συγκρινόμενο με την μελέτη του Δήμου Ερμούπολης διαφέρει τουλάχιστον σε τρεισήμισι χιλιάδες σημεία. Μέχρι σήμερα η Διεύθυνση παραδοσιακών οικισμών του Υπουργείου Αιγαίου, με τη στάση της, παρά τις εμφανείς πιέσεις που δέχεται, δείχνει ότι δεν διατίθεται να αφήσει περιθώρια τέτοιας ερμηνείας.

7. Πρέπει να φαίνονται στα ρυμοτομικά σχέδια τα όρια των πυκνοδομημένων περιοχών μέσα στην πολεοδομική ενότητα, δεδομένου ότι υπολογίζεται διαφορετικά η αποζημίωση και η εισφορά σε γη και χρήμα. Στις επεκτάσεις του ρυμoτoμικού  σχεδίου σε πυκνοδομημένες περιοχές πρέπει απαραίτητα να σχεδιάζονται με μαύρο μελάνι, οι οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές του ήδη εγκεκριμένου σχεδίου όπως έχουν εφαρμοστεί με τεχνικές εκθέσεις και σχετικά διαγράμματα.

Δεν υπάρχει κανένα από αυτά τα στοιχεία της μελέτης του δήμου Ερμούπολης. Δεν υπάρχουν όρια πυκνοδομημένων. Δεν υπάρχουν όρια οικισμών. Δεν υπάρχει όριο σχεδίου πόλης.

Η επαναλαμβανομένη εμμονή του εμφανιζομένου ως εκπροσώπου του Δήμου και διαπραγμάτευση για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτη του κυρίου Ι. Στεφάνου ότι το «όριο του υπάρχοντος εγκεκριμένου σχεδίου πόλης είναι αυτό που απεικονίζεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και κατοχυρώνεται καθόσον κανένας δεν το έχει προσβάλλει», αν δεν υποδηλώνει σκοπιμότητα, δείχνει επιεικώς άγνοια της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Το όριο του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης που απεικονίζεται στο Γ.Π.Σ. είναι ενδεικτικό. Στη Πολεοδομική Μελέτη Αναθεώρησης απεικονίζεται και μεταφέρεται επακριβώς το ήδη εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, όπως ισχύει τον χρόνο που εκπονείται η νέα Πoλεοδoμική Μελέτη Αναθεώρησης με όλες τις ισχύουσες οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές, και όχι π απεικόνιση του ορίου που εμφανίζεται στο Γ.Π.Σ. όπως λανθασμένα υποστηρίζεται.

8. Οποιαδήποτε μεταβολή στο χαρακτηρισμό του χώρου, όπως επίσης και κάθε μετατόπιση των οικοδομικών η ρυμοτομικών γραμμών, αύξηση, μείωση πλάτους οδού, μετατόπιση άξονα, απότμηση, αποτελεί τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Βασικό κριτήριο- προϋπόθεση για να μελετηθεί τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και' αρχήν και στη συνέχεια να προωθηθεί για την έκδοση της σχετικής διοικητικής πράξης, Διατάγματος η Απόφασης, είναι να αποβλέπει σε κοινή ανάγκη η ωφέλεια και να μην υπαγορεύεται από ιδιωτικό συμφέρον. Η πρόταση για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, το χαρακτηρισμό n τον αποχαρακτηρισμό του χώρου πρέπει να είναι αιτιολογημένη πολεοδομικά, n κυκλοφοριακά, n ακόμα για λόγους αισθητικής, n εναρμόνισης με το περιβάλλον, διατήρησης παραδοσιακού χαρακτήρα κλπ. Έλλειψη η αδυναμία στην ανάπτυξη επιχειρημάτων για την υποστήριξη της πρότασης αποτελεί αιτία απόρριψης από το ΣτΕ της διοικητικής πράξης και στοιχειοθετεί αιτία ακυρώσεώς της.

Όλα έχουν μεταβληθεί, όλα έχουν μετατοπισθεί και δεν υπάρχει ούτε μία λέξη αιτιολόγησης. Για πιο λόγο γίνανε οι μεταβολές και οι μετατροπές, τα πάντα χαρακτηρίζονται και αποχαρακτηρίζονται και δεν υπάρχει καμιά αιτιολόγηση, ούτε μία λέξη. Και βέβαια πώς να υπάρξει αιτιολογική έκθεση όταν, αντίθετα, ο στόχος είναι το ιδιωτικό συμφέρον και η νoμιμoπoίηση της αυθαίρετης δόμησης βαφτίζοντας το πρόβατο κουνουπίδι».

 

 

Τι λέει το ΤΕΕ

 

Μετά από τα παραπάνω 8 σημεία και τα σχόλια της Δημοτικής Κίνησης για κάθε ένα εξ' αυτών, στην ανακοίνωση τής Ερμού- Πόλης γίνεται λόγος και για ένα έγγραφο του ΤΕΕ, σχετικά με την ανάρτηση της μελέτης, σύμφωνα με το οποίο:

-Δεν αναφέρεται στην αναρτημένη μελέτη και στο σχετικό κείμενο αν πρόκειται για μελέτη ένταξης στο σχέδιο, αναθεώρηση σχεδίου, επέκταση σχεδίου, η όλων μαζί. Ο προσδιορισμός αυτός έχει άμεση σχέση με το κατά πόσον οι πολίτες έχουν υποχρέωση, σε εισφορά σε γη και χρήμα και με τι ποσοστά. Επίσης από αυτό εξαρτάται ο καθορισμός των όρων δόμησης και των χρήσεων γης.

-Προκύπτει ότι εντάσσονται οικισμοί υφιστάμενοι προ του 1923, χωρίς να έχει προηγηθεί η οριοθέτησή τους και ο καθορισμός των πυκνοδομημένων, αραιοδομημένων και αδόμητων τμημάτων.

- Δεν οριοθετεί το ψιΊμα της Ερμούπολης που προφανώς θεωρεί ότι αναθεωρεί και δεν αναφέρει ποιο διάταγμα αναθεωρεί

-Επίσης δεν αναφέρεται ποιος είναι ο μελετητής, η υπηρεσία που εκπόνησε την μελέτη καθώς και ο φορές που έδωσε την εντολή.

Και το ίδιο έγγραφο του ΤΕΕ καταλήγει ως εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της νομιμότητας της συγκεκριμένης μέλέτης».

 

Απεργία κατσαρόλας!

 

«Ποιες ήταν οι ενέργειες του Δήμου Ερμούπολης στις επισημάνσεις του Τ.Ε.Ε.;» θα αναρωτηθούν ρητορικά στην ανακοίνωση τους τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης: «Απόλυτη περιφρόνηση. Τις αγνόησαν. Μέσω επιστολής Νομάρχου κατηγόρησαν το Τ.Ε.Ε. ότι είναι θύμα εξαπάτησης».

?λλωστε σύμφωνα με τους ίδιους, «παρόμοια έγγραφα προς την νομαρχία Κυκλάδων υπήρξαν και από την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ και από τον νομάρχη Κυκλάδων κύριο Μπάιλα δόθηκαν παρόμοιες με την παραπάνω απαντήσεις».

Μη επιθυμώντας να σχολιάσει περαιτέρω το περιεχόμενο των επιστολών αυτών, η ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης αφήνει σοβαρότατες αιχμές για την γενικότερη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στο Πολεοδομικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «5 χρόνια μετά την επιστολή του ΤΕΕ, το 2008, το Τμήμα παραδοσιακών οικισμών του ΥΕΝΑΝΠ επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις της επιστολής του ΤΕΕ που είχαν γίνει το 2003. ενώ θα μπορούσε, και όφειλε. να το είχε κάνει από την πρώτη στιγμή καθόσον είχε στη διάθεσή του όλα τα αποδεικτικά στοιχεία».

«Ποια ήταν αυτή τη φορά η στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης;»

Την 1/4/2008 ανακοινώνεται συγκέντρωση των φορέων προκειμένου να ενημερωθούν οι φορείς από τον «τεχνικό Σύμβουλο» του Δήμου για την πορεία της πολεοδομικής μελέτης».

«Στο συμπέρασμα της ενημέρωσης» συνεχίζει σε ιδιαίτερα καυστικό τόνο η ανακοίνωση «ήταν ότι οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Αιγαίου «δυο απατεώνες, δύο αλήτες, δυο ανδρείκελα, δυο εχθροί της Ερμούπολης» αρνούνται να εγκρίνουν την πολεοδομική μελέτη. «Να τους υποχρεώσει ο υπουργός να την εγκρίνουν και αν δεν το πράξουν να τους στείλει στο Σουφλί».

«Για να πεισθεί και να πιεστεί ο υπουργός να το πράξει», συνεχίζει η ανακοίνωση τής Δημοτικής Κίνησης, «οι φορείς της Ερμούπολης, πρωτοστατούντων του δήμου Ερμούπολης και της νομαρχίας Κυκλάδων, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., των τοπικών κομματικών οργανώσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποφάσισαν γενική απεργία (τυπική απεργία κατσαρόλας)».

Ο υπουργός Αιγαίου απάντησε στην «πρόκληση», τονίζεται χαρακτηριστικά στη συνέχεια της ανακοίνωσης της Ερμού - Πόλης, «ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει την Υπηρεσία του να παρανομήσει. Ενώ ταυτόχρονα ο δήμος λαβαίνει το ΔΠΕ/2250 έγγραφο του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών του Υπουργείου Αιγαίου, σύμφωνα με το οποίο  η μελέτη είναι ελλιπής και δεν είναι σύννομη».

 

Ζωνιανά και Βατοπέδι!

 

Και φτάνουμε στο δεύτερο μέρος της ανακοίνωσης, όπου η Δημοτική Κίνηση Ερμού - Πόλη στρέφεται ευθέως τόσο κατά του Δήμου Ερμούπολης, όσο και κατά άλλων τοπικών παραγόντων, καταγγέλλοντας ουσιαστικά όργιο πολεοδομικών παραβάσεων, το οποίο - όπως τονίζει – συντηρείται εδώ και χρόνια στην Ερμούπολη. Προς αποφυγή κάθε πιθανής παρερμηνείας  θα πούμε ότι ένα κομμάτι που σχολιάζει τα αποτελέσματα της ανοικτής συγκέντρωσης που έλαβε χώρα για το θέμα στον Δήμο παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων το οποίο παρατίθεται στην ανακοίνωση δεν θα το δημοσιεύσουμε για οικονομία χώρου στην εφημερίδα.

Αναφέρει λοιπόν χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Ερμού - Πόλη:

«Για τα τρία ανακοινωθέντα λοιπόν έχουμε να πούμε τα παρακάτω:

Κατ’ αρχάς κρατούμε τις επιφυλάξεις μας για την ορθότητα των γεγονότων, όπως περιγράφονται στα δελτία τύπου, σ' ό,τι αφορά τη στάση και την συμμετοχή του Υπουργείου Αιγαίου.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι επί υπουργίας του κ. Γ. Βουλγαράκη συγκροτήθηκε και ανατέθηκε σε μια άτυπη επιτροπή την οποία αποτελούν οι κκ Μαν. Καλαβρός, Σάββας Βαρθαλίτης και Π. Χατζηγρηγορίου, η οριοθέτηση των πυκνοδομημένων του Γ.Π.Σ. Ερμούπολης - ?νω Σύρου.

Μαθαίνουμε επίσης ότι «η τεκμηρίωση των περιοχών των πυκνοδομημένων από την άτυπη επιτροπή είναι ουσιαστική και ισχυρότερη των απαιτήσεων της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας», ότι «η διαδικασία ορισμού των πυκνοδομημένων περιοχών πρέπει να αποδεσμευτεί από τη διαδικασία έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης», ότι «η υπό την ευθύνη του κ. Μαν. Καλαβρού οριοθέτηση των πυκνοδομημένων αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα και την ακρίβεια αυτής της δουλειάς», ότι «ο κ. Μαν. Καλαβρός έχει την άποψη ότι ο κ. Υπουργός πρέπει να παρακάμψει το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. και να παραπέμψει ο ίδιος το θέμα των πυκνοδομημένων στο Σ.Χ.Ο.Π.», ότι την ίδια άποψη με αυτή του κ. Εμ. Καλαβρού έχουν ο Δήμαρχος Ερμούπολπς κ. Γ. Δεκαβάλλας και ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δ. Μπάιλας οι οποίοι «παρακαλούν θερμά τoν κ. Υπουργό να δώσει εντολή να εισαχθεί στο Κεντρικό Σ.Χ.Ο.Π. το θέμα για τη νέα οριοθέτηση του πυκνοδομημένου ψιΊμαroς της Ερμούπολης».

Μαθαίνουμε ακόμα ότι «ο Δήμος είναι στην ευχάριστη θέση να έχει τα εγκεκριμένα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού... ».

Έτσι ακριβώς! Δεν πρόκειται για «ράδιο αρβύλα», πρόκειται για επίσημο δελτίο τύπου του Δήμoυ Ερμούπολης. H εξωθεσμική λειτουργία στην κορύφωσή της χωρίς αναστολές, απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ. Ζωvιαvά και Βατoπέδι!».

 

Βασανιστικά ερωτήματα

 

«Σύμφωνα με ποιους νόμους ορίζονται "άτυπες επιτροπές» σε θεσμικές διαδικασίες; Ποιοι πρότειναν και με ποιες διαδικασίες τα μέλη της άτυπης επιτροπής; Με ποιο δικαίωμα και σύμφωνα με ποιο νόμο μετείχαν οι κ.κ. Μάν. Καλαβρός, Σάβ. Βαρθαλίτης, Π. Χατζηγρηγορίου σε άτυπη επιτροπή κάνοντας χρέη θεσμικής  λειτουργίας; Ποιος έχει υπογράψει τον καθορισμό των πυκνοδομημένων στα σχέδια που διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο Αιγαίου; Αν είναι αληθή τα όσα αναφέρουν τα δελτία τύπου, και τα σχέδια έχουν υπογραφεί από τον κ. Μαν. Καλαβρό, με ποια ιδιότητα τα έχει υπογράψει και σύμφωνα με ποιο νόμο τα παρέλαβε το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αιγαίου;

Πρόκειται για την απογείωση του ευτελισμού του πολεοδομικού σχεδιασμού! Βέβαια, όταν έχουν προηγηθεί τα όσα έχουν γίνει εδώ και επτά χρόνια, γιατί να μην κάνουν και αυτά; Και ποιος ξέρει τι θα δούμε ακόμα αν κάποιος με ευθύνη δεν σταματήσει αυτή τη μακάβρια φάρσα. Παρεμπιπτόντως, ας θυμηθούμε και πως στήθηκε:

Το 1985 ανατέθηκε από τη Νομαρχία Κυκλάδων έναντι οκτώ εκατομμυρίων δραχμών (8.000.000) περίπου, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) και η Πολεοδομική Μελέτη (Π. Μ.) της Ερμούπολης και της ?νω Σύρου, σε μελετητική ομάδα αποτελούμενη από τους κ.κ. Ι. Στεφάνου, Α. Μπάμπαρη, Α. Δουράτσου- Τράκα, Ε. Παραμάνη-Καλαβρού, Σ. Βαρθαλίτη.

Η μελετητική ομάδα εκπόνησε το Γ.Π.Σ. το οποίο και θεσπίστηκε με Φ.Ε.Κ., και την πρώτη φάση της Πολεοδομικής Μελέτης.

Η δεύτερη φάση όμως της Πολεοδομικής Μελέτης δεν εκπονήθηκε, κάπου σκάλωσε και με διάφορες προφάσεις δεν προχώρησε.

Σήμερα μπορούμε να εντοπίσουμε με βεβαιότητα ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που δεν προχώρησε π εκπόνηση της Πολεοδομικής Μελέτης.

Η ολοκλήρωση της εκπόνησης της Πολεοδομικής Μελέτης με πλαίσιο την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία και υπό την εποπτεία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα αποκάλυπτε το παράνομο καθεστώς χορήγησης οικοδομικών αδειών, την σύνταξη χιλιάδων παράνομων συμβολαίων και το πραγματικό πολεοδομικό καθεστώς που ίσχυε στην Ερμούπολη που είχαν αποκρύψει κατά την εκπόνηση του Γ.Π.Σ. και της πρώτης φάσης της Πολεοδομικής Μελέτης. Έτσι παγώνει η Πολεοδομική Μελέτη και συνεχίζεται η καταστρατήγηση της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Όταν το 1999 αποκαλύπτεται η πραγματικότητα, η οποία επιβεβαιώνεται και με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιφρονούν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με ιλιγγιώδη ταχύτητα κλιμακώνουν την έκδοση των παράνομων οικοδομικών αδειών και επινοούν ένα δαιμόνιο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο πίστευαν ότι θα μπορούσε να καλυφθεί όλο το παράνομο μέχρι τότε πολεοδομικό καθεστώς, που το συνέχιζαν και μετά την απόφαση του ΣτΕ, και ότι θα το διαιώνιζαν και θα το επέβαλαν σαν νόμιμο πολεοδομικό καθεστώς.

Αποσιώπησαν ότι υπήρχε ενεργός σύμβαση για την εκπόνηση της Πολεοδομικής Μελέτης, και ανέθεσαν στον ίδιο μελετητή, με αμοιβή 60.000.000 δρχ, (ενώ ήταν υποχρεωμένος με την σύμβαση με τη νομαρχία Κυκλάδων να ολοκληρώσει την Πολεοδομική Μελέτη με 4.000.000 δρχ.) με την ιδιότητα πλέον του «Καθηγητή του Ε.Μ.Π.» αλλά με την βοήθεια, δήθεν ως εθελοντών, της ίδιας μελετητικής ομάδας, να εκπονήσει μια Πολεοδομική Μελέτη, εκτός προδιαγραφών και εκτός ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, αντίθετα από αυτή που ήταν υποχρεωμένος με την ενεργό σύμβαση της Νομαρχίας Κυκλάδων. Αυτή τη μελέτη, η οποία θα κατέληγε βάσει των στοιχείων που θα χρησιμοποιούσε στο προαποφασισμένο συμπέρασμα πως, «ότι έχει γίνει είναι νόμιμο», που θα ερμήνευε με το δικό της τρόπο τους νόμους του κράτους, την βάπτισαν έρευνα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εξετάζοντας τότε και κρίνοντας το αντικείμενο, αποφάνθηκε ότι δεν πρόκειται καθόλου για έρευνα, αλλά αντιθέτως για συνήθη πολεοδομική μελέτη, και συνεπώς αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την προτεινομένη «έρευνα μαϊμού μελέτη». Η Αυτοδιοίκηση, απτόητη, την χρηματοδότησε εξ ιδίων πόρων (μαζί και ο τότε Υπουργός Αιγαίου κ. Σηφουνάκης)!

Αυτή την «έρευνα» θα την παρέδιδαν στο Δήμο Ερμούπολης. Ο Δήμος Ερμούπολης θα την παρουσίαζε σαν δική του και θα ζητούσε τη θέσπισή της».

 

«Υποκριτική η πρεμούρα τους»

 

«Επτά χρόνια μετά, το Υπουργείο Αιγαίου αποκαλύπτει ότι η μελέτη δεν είναι σύννομη, ενώ θα μπορούσε να ισ είχε κάνει από την πρώτη στιγμή», τονίζει στη συνέχεια της ίδιας ανακοίνωσης η Δημοτική Κίνηση Ερμού - Πόλη και συνεχίζει: «Αποκαλύπτεται έτσι ότι η «πρεμούρα» όλων όσων αγωνιούν και πασχίζουν «για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών της Σύρου» είναι υποκριτική, καθότι στην πραγματικότητα αδιαφορούν παντελώς γι αυτούς, και ισ μόνο ενδιαφέρον τους, η αγωνία τους, είναι πως θα καλυφθούν οι τέσσερις χιλιάδες παράνομες οικοδομικές άδειες, τα τέσσερις χιλιάδες παράνομα συμβόλαια που είναι δικιά τους ευθύνη και δικό τους έργο, ειδικά οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν και τα συμβόλαια που συντάχθηκαν, μετά την απόφαση 2526/2003 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αποδεικνύεται επίσης με μαγικό τρόπο, πως αντιλαμβάνονται τους θεσμούς και την χρηστή διοίκηση Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση και Αυτοδιοίκηση. Τρεις υπουργοί, οι κκ Α. Παυλίδπς, Γ. Βουλγαράκης και Μ. Λιάπης υπογράφουν Διάταγμα έγκρισης για να θεσπιστεί μια μελέτη, προτού ολοκληρωθεί ο έλεγχός της, μελέτη n οποία αποδεικνύεται μη σύννομη. Και n Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επιστολή του Νομάρχη και του Δημάρχου, ζητά από τον Υφυπουργό κ. Π. Καμμένο, ο οποίος δηλώνει «ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει την υπηρεσία του να παρανομήσει», να παρακάμψει την Υπηρεσία του και να εγκρίνει την μελέτη.

 

Αποδεικνύεται επίσης από τα πρακτικά του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων έγκρισης της μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού (που ο Δήμος είναι στην ευχάριστη θέση να τα έχει, σύμφωνα με το δελτίο τύπου -ας τα δώσει στη δημοσιότητα για να μάθουμε τι ακριβώς εγκρίθηκε) ότι γνωρίζουν οι πάντες ότι προκειμένου να προωθηθεί η θέσπιση της Πολεοδομικής Μελέτης πρέπει να προηγηθεί π ενημέρωση του Γ.Π.Σ. γιατί έχει περάσει η πενταετία, όπως τόνισαν με τις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Τ.Ε.Ε.

 

Καλούμε το ΥΕΝΑΝΠ να επιστρέψει τον φάκελο ως απαράδεκτο

«Αυτή η μακάβρια, προκλητική φάρσα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «όπου με πολιτικά και κομματικά μέσα, στο όνομα δήθεν των συμφερόντων του λαού, προσπαθούν κάποιοι επίμονα να θεσπίσουν Διατάγματα παρακάμπτοντας την ισχύουσα νομοθεσία και συνταγματική νομιμότητα, προκειμένου να καλυφθεί π παράνομη αυθαίρετη δόμηση, το πλιάτσικο των δημόσιων χώρων, η παραποίηση των πολεοδομικών δεδομένων, οι ευθύνες και π δραστηριότητα κάποιων γι' αυτά, πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα!

Καλούμε το Τμήμα Παραδοσιακών οικισμών του Υπουργείου Αιγαίου να επιστρέψει σαν απαράδεκτο το φάκελο της υποτιθέμενης Πολεοδομικής Μελέτης της Ερμούπολπς με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και υποδείξεις ώστε να εκπονηθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας.

Καλούμε τον Υπουργό ΕΝΑΝΠ κ. Αν. Παπαληγούρα και τον Υφυπουργό κ. Π. Καμμένο να εφαρμόσουν τους νόμους του κράτους και ότι προβλέπει π πολεοδομική νομοθεσία.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να αγωνιστούν μαζί μας για να σταματήσει να μας θεωρεί άνοες πλέον ο Δήμος Ερμούπολης, για να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, να ξεπετάγονται καθημερινά τα αυθαίρετα σαν τα μανιτάρια, για να προστατευτεί π αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Ερμούπολης και η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, για μια βιώσιμη Ερμούπολη, για την ισοτιμία και ισονομία των πολιτών».

 

(πηγή: ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, 3/12/2008)

 

 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ερμούπολη -" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα