Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ανανεώσιμες Π.Ε.: Στις Κυκλάδες συνδέθηκαν τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα σε μη διασυνδεδεμένο Δίκτυο

Νησιά

ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΕ ΜΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ

Μια "ενεργειακή" πρωτιά...Όπως είναι γνωστό, ο Ήλιος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας η οποία εφοδιάζει, σε καθημερινή βάση, τη Γη με ποσότητες ενέργειας κατά πολύ μεγαλύτερες από όσο καταναλώνει η ανθρωπότητα σε αρκετά έτη. 


Στις μέρες μαw το αστείρευτο αυτό ενεργειακό δυναμικό μπορεί να αξιοποιηθεί με τη βοήθεια των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, μιας τεχνολογίας που μετατρέπει το ηλιακό φως σε καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα εύκολα, άμεσα και ανέξοδα. 


Πέρα από αυτό, η παραγωγή ενέργειας από τα Φ/Β Συστήματα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς - σε αντίθεση με άλλες εφαρμοσμένες τεχνολογίες - δεν παράγουν  C02 ή οποιοδήποτε άλλο κατάλοιπο, ενώ είναι απολύτως αθόρυβα και μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα σε στέγες κτιρίων, σκέπαστρα, χωράφια κλπ. 


Προκειμένου να καταστεί λειτουργικό - να παράγει, δηλαδή, ηλεκτρική ενέργεια και να τη διοχετεύει προς κατανάλωση - ένα oλoκληρωμένο Φ/B Σύστημα περιλαμβάνει συστοιχίες Φ/Β πινάκων (Panels), μέσω των οποίων η ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπεται σε συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα. Στη συνέχεια ειδικοί μετατροπείς 


μετατρέπουν το συνεχές σε εναλλασσόμενο ρεύμα κατάλληλο για το δίκτυο της ΔEH. 


Εκτός από τα παραπάνω, απαιτείται - σε γενικές γραμμές- ένα αξιόπιστο σύστημα στήριξης (και, σε πολλές περιπτώσεις, κίνησης) των panels, η εγκατάσταση ενός μίνι-μετεωρολογικού σταθμού και ειδικού λογισμικού υποστήριξης και παρακολούθησης. 
 


Καθαρή ενέργεια με επιδότηση... 


Τα τελευταία χρόνια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (A.Π.E) - στις οποίες ανήκουν και τα Φ/Β Συστήματα - μπορούν να αποτελέσουν μια πηγή σημαντικού εισοδήματος για τους επιχειρηματίες που θα θελήσουν να επενδύσουν σ' αυτές, μέσα από ένα συνδυασμένο πλαίσιο κρατικών επιδοτήσεων νια την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής και εξασφαλισμένα συμβόλαια πώλησης του παραγόμενου ρεύματος. 


Όταν τέθηκε σε ισχύ, το 2006, o νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (A.Π.E.), το κράτος εξασφάλισε στους επίδοξους παραγωγούς τη δυνατότητα να συνάψουν συμβόλαια πώλησης του παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια προβλέπουν την πώληση σε προνομιακές, υψηλές τιμές και για  20 χρόνια (αρχικά 10, με δικαίωμα για άλλα  10 – χρονικό διάστημα, πάντως, μικρότερο από τη μέση διάρκεια αποδοτικής ζωής ενός Φ/Β Συστήματος) . 


Παράλληλα, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ή του Αναπτυξιακού Νόμου, προβλέπονται επιδοτήσεις έως και 60%, (πάντα αναλόγως των ειδικών διατάξεων - μέγεθος επιχείρησης, περιοχή που γίνεται η επένδυση κλπ - που ισχύουν εκάστοτε) για την ανάπτυξη σχετικών επενδύσεων.

Ο συνδυασμός των παραπάνω διατάξεων και ενισχύσεων εξασφαλίζει -υπό την προϋπόθεση προσεκτικού σχεδιασμού- στον υποψήφιο επενδυτή μια σοβαρή και αξιόλογη σχέση απόδοσης της επένδυσης.


Μια πρωτιά για τις Κυκλάδες...


... μπορεί να χαρακτηρισθεί η τελική διασύνδεση - στα τέλη του Ιουλίου 2008 - των πρώτων δύο Φ/Β σταθμών που διασυνδέθηκαν με τη ΔΕΗ, καθώς αποτελούν τα πρώτα που διασυνδέονται στο «Μη Διασυνδεδεμένο» ιστό, δηλαδή στο δίκτυο της ΔΕΗ εκτός ηπειρωτικής Ελλάδας. 


Τα δύο αυτά «πάρκα» - τα οποία ανήκουν αντίστοιχα στην ΞΥΛΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. και στην ΗΦΑΙΣΤΟΣ - Λεονάρδος Α. Ρούσσος - έχουν την έδρα τους στη Σύρο και είχαν μια κοινή πορεία, καθώς το επενδυτικό σχέδιο για την υλοποίησή τους υποβλήθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ - Μέτρο 6.5 «Προώθηση της διείσδυσης συστημάτων ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας» τον Ιανουάριο του 2006. 


Μετά την αξιολόγησή τους και την επιτυχή ένταξή τους προς χρηματοδότηση, οι δύο επιχειρήσεις (μαζί με τους υπόλοιπους επιτυχόντες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου) υπέγραψαν με την Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία - ΕΛΑΝΕΤ (Ενδιάμεσος Φορέας του Προγράμματος) τη σχετική σύμβαση τον Απρίλιο του 2007. 


Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες (Φεβρουάριος 2008), έως ότου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - ΡΑΕ να κοινοποιήσει την απόφαση εξαίρεσης των μονάδων με παραγωγική ισχύ κάτω από 20 KW από την υποχρέωση λήψης ?δειας Παραγωγής. 


Αμέσως, ξεκίνησαν οι εργασίες εγκατάστασης του εξοπλισμού και, στη συνέχεια, έγιναν οι σχετικές δοκιμές σε κανονική λειτουργία, οι οποίες και συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και υπεγράφησαν οι συμβάσεις πώλησης μεταξύ της ΔΕΗ και των παραγωγών. 


Μετά από περίπου 2,5 χρόνια από την υποβολή των επενδυτικών προτάσεων, οι δύο αυτές κυκλαδικές επιχειρήσεις έγιναν οι πρώτες που διασυνδέθηκαν στο Μη Διασυνδεδεμένο Δίκτυο της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για πολλές ακόμα παρόμοιες υλοποιήσεις. 

Πηγή: Κερδώος Ερμής, Οκτώβριος 2008
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Στις Κυκλάδες συνδέθηκαν τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα σε μη διασυνδεδεμένο Δίκτυο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα