Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αεροδρόμια-Λιμάνια: Εύδηλος - Ένα λιμάνι κατάλληλο για πάρκιν

Ικαρία


Οι φωστήρες τής ανάπτυξης σχεδιάζουν το µπάζωµα ενός σηµαντικού µνηµείου τής ναυτικής παράδοσης της Ικαρίας για να περνούν τα τροχοφόρα.

Εύδηλος - Ένα λιμάνι κατάλληλο για πάρκιν
Των Μάκη Καβουριάρη και Βάσως ΚιζήλουΠαρά τα 143 ναυτικά µίλια που χωρίζουν την Ικαρία από τον Πειραιά και την αγριάδα του Ικάριου πελάγους, οι Ικαριώτες κρατάνε στενούς δεσµούς µε το νησί τους. Κάθε χρόνο γύριζαν και γυρίζουν στο χωριό τους (ακόµα και όταν το ταξίδι διαρκούσε πάνω από 14 ώρες), στο πατρικό σπίτι, για να περάσουν όσες µέρες µπορούν στα γνωστά τους στέκια, στα πασίγνωστα πανηγύρια, µε φίλους, συγγενείς, µ? αυτούς που έχουν αποµείνει.

 

Τα χωριά ζωντανεύουν τους καλοκαιρινούς µήνες. Με τις φωνές των παιδιών, τα ερωτικά παιχνίδια των νέων, τις κουβέντες στα καφενεία, τα γλέντια και τα πανηγύρια. Τα πανηγύρια, που τέτοια δεν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Παλιά µε τη λύρα, αργότερα µε το βιολί και την τσαµπουνοφυλάκα. Μέχρι το πρωί. Μέχρι οι νέοι να κλείσουν τη διονυσιακή σχεδόν γιορτή µε το «πώς το τρίβουν το πιπέρι»...

Αυτή την ειδυλλιακή ατµόσφαιρα τη ζούµε δεκάδες χρόνια, όπως παράλληλα ζούµε και την ανάπτυξη του τουρισµού. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι τουρίστες, νέοι κυρίως, έρχονται στο νησί και στη µεγάλη τους πλειονότητα δένονται µε τον τόπο. Τον αγαπούν. Ξαναγυρίζουν.

Ο τουρισµός δεν διέλυσε το νησί και τις συµπεριφορές. Τη σχέση των κατοίκων µε τον χώρο –τον ορεινό και τον παράκτιο. Ούτε µε τον χρόνο, τον αργόσυρτο ικαριώτικο χρόνο, που είναι σαν να µην υπάρχει. Οι ξένοι που διαλέγουν το νησί για τόπο τους και οι µετανάστες, που δουλεύουν στο νησί, προσαρµόζονται στον τρόπο ζωής των κατοίκων και πολλοί γίνονται πιο Ικαριώτες και από τους Ικαριώτες. Βγάζει µια αρµονία αυτό το οριζόντια ξαπλωµένο στο Αιγαίο νησί. Μια αρµονία, που ποτέ και µε οποιονδήποτε προγραµµατισµό δεν θα µπορούσε κανείς να την πετύχει. Γιατί βρίσκεται µέσα στο ανάγλυφο και στην υφή του. Δοµικό του χαρακτηριστικό, δηλαδή.

Αυτή η αρµονία δοκιµάζεται µε το σχέδιο µπαζώµατος του λιµανιού στον Εύδηλο. Περίπου 5 χιλ. κυβικά µέτρα τσιµέντου θα µπαζώσουν το παραδοσιακό λιµάνι, για την κυκλική διαπλάτυνση της προκυµαίας από 10 έως 25 και πλέον µέτρα, µε συνολικό εµβαδόν 2,5 χιλ. τετραγωνικών µέτρων, όπου θα στοιβαχτούν τραπεζάκια και αυτοκίνητα. Τραπεζάκι και αυτοκίνητο, κατά τις συνήθειες του καινούργιου τουριστικού στιλ.


Ή της νέας τουριστικής λαίλαπας. Που µπροστά τους βρίσκεται «η Ικαρία που αντιστέκεται, η Ικαρία που επιµένει, κι όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει που τραβάει και πού πηγαίνει...» (κάτι τέτοιο θα εξέπεµπε προς το Ικάριο, µε βραχνή φωνή και ο Σαββόπουλος...).

Σύµφωνα µε την Επιτροπή τού Ευδήλου για το λιµάνι, το µπάζωµα «απειλεί να καταστρέψει ένα σηµαντικό µνηµείο ναυτικής παράδοσης, να διαταράξει την αρµονία µε την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών σπιτιών τού λιµανιού». Σύµφωνα πάντα µε την Επιτροπή «η τσιµεντοποίηση θα δώσει περισσότερο χώρο για διέλευση και στάθµευση αυτοκινήτων και το πιθανότερο αποτέλεσµα θα είναι η προκυµαία από χώρος αναψυχής και περιπάτου να µετατραπεί µοιραία σε πάρκινγκ, ενώ θα ανέβει η θερµοκρασία κατά τους θερινούς µήνες».

Οι Ικαριώτες και οι φίλοι τής Ικαρίας έχουν ξεσηκωθεί για να εµποδίσουν το µπάζωµα του λιµανιού. Όπως γράφει ο Νίκος Μπελαβίλας στην «Αυγή» στις 31/8/08, «Οι πολίτες του Ευδήλου, στα κείµενα και στις εκδηλώσεις τους διεκδικούν πεζόδροµο χωρίς αυτοκίνητα στο παλιό τους λιµάνι, διατήρηση και επισκευή τού λιθόκτιστου κρηπιδώµατος στις σηµερινές του διαστάσεις.

Προτείνουν την ήπια ανάπτυξη, τον χαµηλής έντασης εναλλακτικό τουρισµό, τη διάσωση της µνήµης και της οµορφιάς τού χωριού τους. Είναι κάτοικοι ενός νησιού, που χρόνια τώρα έχει πετύχει να διατηρήσει µια ανεπανάληπτη ποιότητα ζωής και φυσικού περιβάλλοντος.

Οµάδες νέων ανθρώπων που λατρεύουν το νησί και ζουν ή ταξιδεύουν σε αυτό γιατί εκεί σώζονται αξίες συλλογικής διαβίωσης, γιατί εκεί η διασκέδαση δεν είναι συνώνυµη της εµπορευµατοποίησης και των ρυθµών εξοντωτικής κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος, γιατί εκεί αγαπούν τα δάση τους και τα αγρίµια τους, γιατί το νησί δεν είναι οργωµένο από ασφαλτόδροµους, γιατί µια παλιά άγρια νησιώτικη ράτσα έδεσε µε την κοµµουνιστική ράτσα των εξόριστων πριν από µισόν αιώνα και γέννησαν ένα αργόσυρτο, ελευθεριακό, προοδευτικό και περήφανο τοπικό πολιτιστικό ιδίωµα, το οποίο δεν έχει καµία σχέση µε την τυπολογία τού νησιώτη των νησιών του µαζικού τουρισµού (...). Εκτός από το βάρβαρο σενάριο της άνευ όρων και εκτός µέτρων τουριστικής ανάπτυξης, υπάρχει ένα άλλο σενάριο. Ενταγµένο στα φυσικά και ανθρώπινα όρια και µέτρα του αρχιπελάγους».

Η ανάπτυξη του Ευδήλου εξαρτάται απόλυτα από την ανάπτυξη των γύρω χωριών που µε τον 1ο Καποδίστρια συνενώθηκαν σε έναν δήµο, µε περίπου 3.000 κατοίκους. Του Καραβόσταµου, της Αρέθουσας, της Δάφνης, του Φραντάτου, του Μαγγανίτη. Αν όλες οι δραστηριότητες συγκεντρωθούνε στον Εύδηλο, τα γύρω χωριά και κυρίως τα ορεινά θα συνεχίσουν τη φθίνουσα πορεία τους.

Θα ήταν καταστροφική για το σύνολο του δήµου η συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων στον Εύδηλο και η εγκατάλειψη των γύρω χωριών. Όταν δεν υπάρχει καν διαδηµοτική συγκοινωνία για την επαφή των χωριών αυτών µε τον Εύδηλο, η πρόταση για το µπάζωµα του λιµανιού φαντάζει όχι µόνο ανόητη, αλλά και ύποπτη.
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Ικαρία
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Ικαρία:
Ικαρία - Ανεπιτήρητη βόσκηση στην Ικαρία


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Εύδηλος - Ένα λιμάνι κατάλληλο για πάρκιν" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα