Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Κυνηγετικός Σύλλογος Σύρου - Όχι στην εκτός σχεδίου δόμηση

Σύρος


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΡΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΖΩΝΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟIΚIΣΜΩΝ

ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1923 ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΝΗΣΟΥ ΣΥΡΟΥ'Αισθανόμενοι την ανάγκη έναντι των 1200 ενεργών μελών μας και του μέλλοντος του τόπου μας, μέλλον που ήταν, είναι και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας, περιβάλλον του οποίου δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται η κακοποίηση, η καταστροφή και υποβάθμιση, σας καταθέτουμε τις απόψεις του συλλόγου μας.

Οι απόψεις που σας καταθέτουμε, αναφέρονται κατά κύριο λόγο στο πλέον ανυπεράσπιστο τμήμα της γης, το εκτός σχεδίου και προϋφισταμένων του 1923 οικισμών, χώρος όπου πανίδα, χλωρίδα και άνθρωπος για χρόνια συνυπάρχουν, παράγουν, συνεισφέρουν, ζουν και πεθαίνουν, χώρος ο οποίος φαίνεται να έχει ξεχασθεί ή προσχηματικά μόνον αναφερθεί από την πρόταση της χωροταξικής μελέτης Σύρου του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Με την παρέμβασή μας αυτή σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε πρόθεση να υποκαταστήσουμε τους «ΕΙΔΙΚΟΥΣ», απλά θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα ότι σε αυτό το νησί υπάρχει ακόμα περιβάλλον και οικοσύστημα που απεγνωσμένα προσπαθούν να επιβιώσουν από την ψευδεπίγραφη ανάπτυξη που τους επιβάλλεται.

Την παρέμβασή μας αυτή την αφιερώνουμε στα παιδιά μας, στα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ακόμα και στους προγόνους μας που μας δίδαξαν την τέχνη, μας έδωσαν τις γνώσεις και τις ξεχωριστές ικανότητες να είμαστε κυνηγοί.

Η παρέμβασή μας αυτή αποβλέπει στην πραγματοποίηση των παρακάτω συνοπτικά αναφερόμενων στόχων, που σκοπό έχουν την επιβίωση και διάσωση του ήδη ελάχιστου εναπομείναντος φυσικού περιβάλλοντος στο νησί μας.


Α - ΟΡΕΙΝΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Μονοπάτια που συνδέουν βιότοπους, οικοσυστήματα και ορεινούς όγκους μεταξύ των, καθώς και τις παρυφές ορίων οικιστικών κέντρων, διαδρομές χαραγμένες από πόδια ανθρώπων και ζώων, πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν, σαν κοινόχρηστοι χώροι και δίχως παραπέρα ανθρώπινες παρεμβάσεις, ακριβώς όπως αποτυπώνονται στις αεροφωτογραφίες του 1983. Η απαγόρευση διάνοιξης νέων, πρέπει να είναι δεδομένη.


Β - ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ

Βιότοποι, προστατευόμενα τοπία, δασικές εκτάσεις, π.χ. Όρος, Ράσσσες, Βορριάς, Αργευτά, Χαρασσσόνας, Μαντελιδωπή, Γλυνή, Αμυγδαλό, Σκυλοπνίχτης, Σαρακίνικο, είναι μερικοί μόνον από τους ορεινούς όγκους που αποτελούν μνημεία Κυκλαδίτικου οικοσυστήματος, Κυκλαδίτικης χλωρίδας και πανίδας και σημαντικότεροι τροφοδότες ταμιευτηρίων του πολύτιμου και σπάνιου αγαθού της φύσης για το νησί μας, το ΝΕΡΟ. Τυχόν παραπέρα αποψίλωσή τους, εκτός των άλλων, θα επισπεύσουν το φαινόμενο της ερημοποίησης του νησιού μας, φαινόμενο ήδη έντονο, αρκεί να σημειώσουμε ότι δεν συναντάμε πλέον νερό, όχι μόνον σε επιφανειακούς νερόλακκκους, αλλά ούτε σε παραδοσιακά πηγάδια, βάθους ακόμα και τριάντα (30) μέτρων. Εξυπακούεται η απαγόρευση γεωτρήσεων των οποίων την καταστροφή ακόμα δεν αρχίσαμε να μετράμε.


Γ - ΣΥΝΔΕΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ -ΟIΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

«Σπότς» Βιότοπων και οικοσυστημάτων δίχως καμιά μεταξύ των λειτουργική σύνδεση, δεν προσφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην διατήρηση του περιβάλλοντος και της άγριας φύσης, παρά μόνον προφάσεις εν αμαρτίαις καλύπτουν.
Η σύνδεση των βιότοπων και των οικοσυστημάτων μεταξύ των είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών.


Δ - ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Αρχέγονες διαδρομές αποδημητικών πτηνών που έχουμε την τύχη, να περνούν πάνω από το νησί μας και να εμπλουτίζουν με την παρουσία τους την τοπική πανίδα, είναι σίγουρο ότι θα καταργηθούν σε περίπτωση παραπέρα οικολογικής καταστροφής αυτών των τόσο ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αναρωτιόμαστε αν ο οποιοσδήποτε έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη τέτοιας καταστροφής εν ονόματι της όποιας «ανάπτυξης».


Ε - ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η παραγωγή πρωτογενούς τομέα στους χαλεπούς καιρούς των μεταλλαγμένων προϊόντων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και πρέπει με κάθε κόστος να διαφυλαχθεί. Για παράδειγμα, το θυμαρίσιο μέλι για να γίνει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει το θυμάρι. Η ασύδοτη, ευκαιριακή βοσκή αιγοπροβάτων πρέπει να σταματήσει και να αντικατασταθεί με τυχόν οργανωμένη, πλήρως ελεγχόμενη και οριοθετημένη βόσκηση, προκειμένου να συμμετέχει στην καλώς εννοούμενη οικονομία πρωτογενούς τομέα.


Ζ-ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Στα παιδιά μας, στα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ακόμα, έχουμε την πανανθρώπινη υποχρέωση να τους εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα και το αναφαίρετο δικαίωμα επιλογής τρόπου ζωής. Το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης διαδρομής στο ατίθασο Κυκλαδίτικο περιβάλλον, χωρίς συρματοπλέγματα, δίχως οικοδομικά πλέγματα, δίχως μαντρότοιχους απροσπέλαστων διαστάσεων, το δικαίωμα να είναι κυνηγοί με τον παραδοσιακό τρόπο, στους χώρους όπου πολλές γενιές πριν από εμάς, οι πρόγονοί μας όπως και τώρα εμείς ασκούμε αυτή τη δραστηριότητα. Να έχουν την τύχη της απρόσμενης συνάντησης με τον επιφανειακό νερόλακκο την ώρα της μεσημεριανής δίψας, την οχιά, τον σκατζόχοιρο που αλόγιστα αποδεκατίζουν σήμερα τα αυτοκίνητα στα νυχτοπερπατήματά του, τα σαλιγκάρια της ελεύθερης βοσκής, την νησιώτικη πέρδικα, το ορτύκι, το τρυγόνι, την μπεκάτσα, την τσίχλα, το θυμάρι, την μέλισσα, την γαλατσίδα, την αλεντρίδα, τον ζοχό, την καπαριά, και εκατοντάδες άλλα είδη, έναν ολόκληρο αθόρυβο κόσμο, τυπικό και όχι, της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού μας, των Κυκλάδων, που αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι αγνοούν οι «ειδικοί» θεωρώντας τις Κυκλάδες μόνον σαν χώρο τουριστών "rooms to let".


Η - ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ

Σε χάρτες Γ.Υ.Σ. Χ1 και Χ2, αντίστοιχης ακρίβειας και σαφήνειας με εκείνον της πρότασης ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνουμε περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας υψηλού βαθμού και οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην αντίστοιχη πρόταση ΥΠΕΧΩΔΕ. Αρκεί μια απλή ματιά για να διαπιστωθεί το μέγεθος των παραλήψεων, παραλείψεις οι οποίες και λόγω του μεγέθους των, σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθούν σαν «αβλεψία».

Έστω και κατ' ελάχιστον ο οποιοσδήποτε να είχε πρόθεση διατήρησης περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης για το νησί μας, θα έπρεπε να συμπεριλάβει σαν ζώνες υψηλής προστασίας τις περιοχές που σημειώνονται στους συνημμένους χάρτες Χ1 και Χ2 και επιγραμματικά αναφέρονται στον συνημμένο πίνακα που σας υποβάλλουμε, συμπεριλαμβανομένων και των προτεινόμενων από το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Η ΛΥΣΗ

Όπως αυτή προτείνεται από το Σύλλογό μας είναι απλή και ταυτόχρονα ισότιμη, δίκαιη και δημοκρατική και σαν τέτοια δεν έχει ανάγκη χαρτών με ασαφή, δυσνόητα όρια. Η καταστρατήγηση των οποίων είναι στις δυνατότητες του κάθε επιτήδειου, έχοντα και κατέχοντα, όπως η μέχρι σήμερα πρακτική έχει αποδείξει. Είναι η λύση που εφαρμόζεται σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, και όχι μόνο, και είναι, Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ στις εκτός σχεδίου και ορίων προϋφισταμένων του 1923 οικισμών περιοχές.

Ήδη τα όρια των προϋφισταμένων του 1923 οικισμών έχουν καθορισθεί, επεκταθεί και ξανά επεκταθεί, πολλές φορές πρόσφατα, άρα χώρος για ανάπτυξη υπάρχει υπεραρκετός, το μόνο που δεν υπάρχει με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας είναι πολεοδομικά σχέδια γ' αυτούς τους οικισμούς.

Αν κάποιοι κόπτονται για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού μας, η λύση είναι μία, ξεκάθαρη και διαφανής σαν το νεράκι που φρόντισαν να μην έχουμε.

Ας την εφαρμόσουν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΩΝΙΝΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ


ΠΙΝΑΚΑΣ ΟIΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ - ΝΗΣΟΥ ΣΥΡΟΥ

ΧΑΡΤΗΣ Χ1
ΘΕΣΗ ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ

Α   Φυρό Λαγκόνι   Αζόλιμνος  
Β   Μαντελιδωπή   ?νω Μάννα  
Γ   Σκόπελος   ?νω Μάννα  
Δ   Γερούσι   Χρούσσα-Ποσειδωνία  
Ε   Κριός   Ποσειδωνία-Φοίνικας  
Ζ   Χάλαρα   ?δειατα  
Η   Βουνάκι Αγ. Μαρίνας   Βήσσας  
Θ   ?σπρος γκρεμός-Γαλανή- Αντριές-Αργευτό- Τράχηλας     Βήσσας-Γαλησσάς  
Ι   Αρμεός   Γαλησσάς  
Κ   Γλάροντας   Γαλησσάς  
Λ   Βορριάς   Πάγος-Γαλησσάς-Δανακός  
Μ   Κάλλον όρος-Δανί   Κίνι   
Ν   Βόλακας -Βολακάκι-Γλύνη-Λόφος έναντι ιερού ναού Προφήτη Ηλία   Επισκοπείο    
Ξ   Αετός-Καμινάκι-Παπούρι-Κακός Ποταμός   ?νω Σύρος   -     
Ο   Βουνάκι Αγ. Θεοδώρου   Πάγος  
Π   Βαρουξή-Αγ. Ιωάννης   Τάλαντα  
Ρ   Κοημός   Επισκοπείο  

ΧΑΡΤΗΣ 2
 
Α   Κοσκινάς-Πουλί-?ξαχα-Αγία Θέκλα-Νήτες-Ράσσες-Βουνάκια-Κουκουφάς-  
    Πέλας-Μαυροβούνιος                Βάρη-Μ. Γιαλός-Ποσειδωνία 
Β   Γαλανή-Αντριές-?σπρος Γκρεμός-Αργευτό-Τράχηλας  Φοίνικας-Γαλησσάς-Παρακοπή  
Γ   Τρία Λαγκόνια-Τούρλος-Κόμητο-Καλαγκάθια-Κάβος  Μ.Γιαλός-Αμπέλα-Ποσειδωνία  
Δ   Χαρασώνας   Φοίνικας-Γαλησσάς  
Ε   Η Ζ.Ο.Ε. της Επάνω Μεριάς όπως αυτή ορίζεται    ?νω Σύρος  

 

 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Κυνηγετικός Σύλλογος Σύρου - Όχι στην εκτός σχεδίου δόμηση" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα