Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Θάσος και Κέα: Αρχαιολογικά... οικόπεδα προς αντιπαροχή

ΝησιάΑρχαιολογικά... οικόπεδα προς αντιπαροχή


Της Ν. Κοντράρου-Ρασσιά
Αμα έχεις τους αρχαιολόγους να εισηγούνται την ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην παραλία της Θάσου και συγκεκριμένα στη θέση Αγιος Ιωάννης-Λουκάς (Δημοτικό Διαμέρισμα Θεολόγου), εντός κηρυγμένου χώρου ως αρχαιολογικού και φυσικού κάλλους, τι τους θέλεις τους... εχθρούς;

Τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων (κτίριο υστερορωμαϊκών χρόνων, αρχαίο πηγάδι και κτίσματα Εποχής του Χαλκού) πρότεινε ο έφορος Αρχαιοτήτων Καβάλας συνηγορώντας υπέρ τού αιτήματος της εταιρείας «REALA (ΡΙΑΛΑ)» για την ανέγερση τριώροφου ξενοδοχείου (5.000 τ.μ.) πέντε αστέρων, σε έκταση 43 στρεμμάτων, με μπανγκαλόουζ και όλες τις εγκαταστάσεις πολυτελούς τουριστικής μονάδας.

Βεβαίως ο έμπειρος αρχαιολόγος γνωρίζει πολύ καλά ότι αρχαιότητες που δεν προστατεύονται στοιχειωδώς δεν έχουν καμία ελπίδα να διατηρηθούν. Γι' αυτό πρότεινε τη συνύπαρξή τους με το ξενοδοχείο. Ωστόσο, η έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, κ. Αχειλαρά, κατά τη συζήτηση του θέματος προχθές στο ΚΑΣ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις. Δεν είναι ενθαρρυντικό το παράδειγμα της Μύρινας Λέσβου, όπου αρχαιότητες βρίσκονται εντός ξενοδοχειακής μονάδας και οι αρχαιολόγοι πρέπει να πάρουν την άδεια του ξενοδόχου για να τις δείξουν στον κόσμο.

Το πρόβλημα στην περίπτωση της Θάσου είναι ότι δεν έχει ερευνηθεί πλήρως η επίμαχη έκταση, ούτε υπήρξε η γνώμη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. «Ποιος μας λέει ότι ο μισός προϊστορικός οικισμός δεν έχει βυθιστεί στη θάλασσα;», έθεσε το εύλογο ερώτημα ο καθηγητής Ν. Σταμπολίδης. Μαζί με τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Βιβή Βασιλοπούλου ήταν οι μόνοι που μειοψήφησαν στην απόφαση της «κατ' αρχήν» χωροθέτησης του έργου.


Διώροφες κατοικίες σε απόσταση 30 μ. από την αδόμητη ζώνη Α του χώρου της αρχαίας Καρθαίας θέλει να κτίσει ο... χορηγός της αναστήλωσης του ναού
Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία που καλοβλέπουν τους αρχαιολογικούς χώρους. Οικοπεδοποίηση μιας παρθένας σήμερα περιοχής στην Κέα, τη γνωστή μας ως Τζια, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέσα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Καρθαίας, όπου τα τελευταία χρόνια αναστηλώνεται με 2.347.762 ευρώ (Γ' ΚΠΣ) ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα, και σε απόσταση 30 μ. από την αδόμητη ζώνη Α, συγκεκριμένα στη θέση «Καλησκιά», ζητείται από μια εταιρεία άδεια οικοδόμησης 28 οικοπέδων. Το σχέδιο προβλέπει διώροφες κατοικίες - με ή χωρίς πισίνες δεν διευκρινίστηκε.

Η χορήγηση της άδειας προς το παρόν «σκάλωσε». Πού νομίζετε; Στο ηθικό δίλημμα ότι ο άνθρωπος που ζητεί την άδεια είναι χορηγός στην αναστήλωση του ναού. Τους έχει προσφέρει μερικούς ογκόλιθους από τα οικόπεδά του, όπως επισήμανε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, κ. Κόρκα. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής Καρθαίας, καθηγήτρια Εύα Μπουρνιά- Σημαντώνη, να επιβεβαιώσει την πληροφορία εγγράφως. Δεν της ζητήθηκε, όμως, να πει αν θεωρεί βλαπτική για τα παρακείμενα μνημεία την ανέγερση ολόκληρου χωριού. Ο σχετικός φάκελος συμπληρωνόταν με μια αρνητική για την επένδυση εισήγηση της αρμόδιας ΚΑ' Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Στη συζήτηση που έγινε στο ΚΑΣ τα μέλη του, εμπρός στον κίνδυνο να γίνει σε λίγο και η Τζιά σαν τη Μύκονο και με τη βούλα ενός αρχαιολογικού συμβουλίου, ψήφισαν με ανακούφιση την πρόταση της ΔΙΠΚΑ για «αυτοψία». Ωστόσο, λησμόνησαν να ορίσουν τα μέλη της Επιτροπής που θα επισκεφθεί τον χώρο και θα εισηγηθεί σχετικά.

Ν.Κ-Ρ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2008
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Θάσος και Κέα: Αρχαιολογικά... οικόπεδα προς αντιπαροχή" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.07 Δευτερόλεπτα