Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Οικολογική Γεωργία: Σύρος - Η βιολογική γεωργία στη Σύρο της Πόπης Παρασκευοπούλου

Σύρος  Η βιολογική γεωργία στην σημερινή εποχή είναι μια πραγματικότητα. Ατυχώς αρκετοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να την αμφισβητούν, παρά τις απτές αποδείξεις. Στον αντίποδα των αμφιβολιών, στέκονται όλοι αυτοί που δίνουν καθημερινή μάχη… οι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων. Ο Σιδερής Φρέρης είναι, προς το παρόν ελπίζουμε, ο μοναδικός καλλιεργητής βιολογικών στην Σύρο. Έχουμε την ελπίδα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και άλλοι που θα ακολουθήσουν το «φωτεινό» παράδειγμά του.

Σιδερή πόσα χρόνια ασχολείσαι με την βιολογική γεωργία και πόσα στρέμματα καλλιεργείς;
  Ασχολούμαι τα τελευταία έξι χρόνια. Ενταγμένα στην σύμβαση αυτή τη στιγμή σε καλλιεργήσιμη γη είναι εικοσιπέντε στρέμματα από πλήρως βιολογικά μέχρι σε καθεστώς ελέγχου.

Πως ξεκίνησες την προσπάθεια και ποιος ήταν αυτός που σου έδωσε τα «φώτα του» σε μύησε θα μπορούσαμε να πούμε στην βιολογική γεωργία;
  Τα προβλήματα που αντιμετώπιζα καλλιεργητικά στην συμβατική γεωργία ήταν δυσεπίλυτα και είδα ότι με τις μεθόδους τις αγωγές της βιολογικής γεωργίας υπήρξε βελτίωση. Τα χημικά δεν έλυναν τα προβλήματα. ?λλο ένα κίνητρο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον.
  Η Εξέλιξη της γεωργίας είναι τέτοια που η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ποσοτική γεωργία, έχει μέλλον στην ποιοτική γεωργία. Ποιοτικό προϊόν είναι ένα προϊόν που στηρίζεται σε κάποιους κανονισμούς, σε κάποια πρότυπα απ’ όπου αποδεικνύεται ότι το προϊόν παράγεται με συγκεκριμένες μεθόδους, με συγκεκριμένους τρόπους, πως, που, πότε παράχθηκε. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ένα προϊόν δεν θεωρείται ποιοτικό μόνο από την όψη αλλά και από το περιεχόμενο.
  Όσον αφορά την βιολογική γεωργία παράγονται προϊόντα τα οποία είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Χρησιμοποιούνται μέθόδοι φιλοπεριβαλλοντικοί και φυσικά υλικά τα οποία συναντώνται στην φύση. Δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον, σεβόμαστε τον καταναλωτή και τον εαυτό μας.
  Προσωπικά σε εμένα στήριξη υπήρξε από το γεωπονικό κέντρο και την κ. Κωνσταντινίδου. Θα μπορούσα όμως να πω ότι το πρώτο κίνητρο ήταν από τον κ. Μάρκο Μπογιατζή από τον Γαλατά Τριζινίας όταν συζήτησα μαζί του για την βιολογική γεωργία και την ολοκληρωμένη διαχείριση, μου είχε προτείνει την βιολογική γεωργία.

Εσύ πως «έμαθες» την βιολογική γεωργία;
  Μεθόδους και αγωγές σαν αρχή πήρα από το γεωπονικό κέντρο και από διάφορα βιβλία. Με το πέρασμα του χρόνου η εμπειρία με δίδαξε το τι εφαρμόζεται το πώς εφαρμόζεται στο χώρο μας. Δεν υπάρχουν χρυσές συνταγές! Τα εδάφη είναι διαφορετικά ανά περιοχή όπως και το νερό. Στον χώρο μας το νερό είναι επιβαρημένο με αλάτι το οποίο θεωρείται αρνητικό και δημιουργεί κάποιες ιδιαιτερότητες στον τρόπο καλλιέργειας.

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά στη βιολογική γεωργία; Τι είναι αυτά που θα έλεγες σε κάποιον που ξεκινάει σήμερα την παραγωγή;
  Θα τον προέτρεπα να το κάνει άμεσα. Τα θετικά δεν είναι ορατά από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη ημέρα. Όμως εάν έχει λίγη υπομονή, θέληση στο μέλλον θα δει τη φύση να του συμπαραστέκεται. Η τεχνογνωσία αυτή τη στιγμή υπάρχει, οι δρόμοι έχουν ανοίξει. Αυτή τη στιγμή η βιολογική γεωργία μπορεί να θρέψει τον κόσμο, είναι εφικτή, είναι υπαρκτή. 
  Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τα περιθώρια να παραχθούν ποσοτικά προϊόντα τα οποία θα είναι ανταγωνιστικά. Μπορούν όμως να παραχθούν προϊόντα, όπως της βιολογικής γεωργίας, τα οποία θα έχουν μέλλον και εκτός Ελλάδος όχι μόνο στην εσωτερική αγορά.
  Όσο για τα αρνητικά πρέπει να υπάρχει πείσμα για να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες. Δυστυχώς στον χώρο που ζούμε και στις εποχές που ζούμε ο ανταγωνισμός δεν είναι μόνο θεμιτός, υπάρχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός οπού εκεί θα πρέπει να υπάρξει πείσμα ώστε να επιβιώσεις στο χώρο και να ξεπεράσεις κάποιους σκοπέλους.

Τι θα έλεγες στους δύσπιστους, αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή χωρίς χημικά και ότι η βιολογική γεωργία είναι ένας μύθος;
  Εγώ το γνωρίζω καλά ότι η βιολογική γεωργία δεν είναι μύθος, αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί. Όπως είπα και πριν ξεκίνησα από την συμβατική γεωργία. Μετά από μια δεκαετία είδα ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζα ήταν τόσο μεγάλα που τα χημικά επιδείνωναν την κατάσταση και δεν την βελτίωναν. Με τις μεθόδους και τις αγωγές της βιολογικής γεωργίας προβλήματα τα οποία ήταν δυσεπίλυτα λύθηκαν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Ο χρόνος απέδειξε ότι η ισορροπία στη φύση έχει δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ούτως ώστε να έχω ακόμη  μεγαλύτερη παραγωγή σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα από την εποχή που είχα καλλιέργειες συμβατικές.

Πρόσφατα η χώρα μας «έκλεισε την πόρτα» στους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς για 18 μήνες ακόμη. Οι παραγωγοί μπορούν με κάποιον τρόπο να αντισταθούν στον επερχόμενο κίνδυνο;
  Η εξέλιξη δεν έχει μόνον θετικά, έχει και αρνητικά. Εγώ δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζω ότι τα γενετικώς τροποποιημένα αύριο θα δημιουργήσουν προβλήματα. Κάποια «συμφέροντα» θέλουν να προωθήσουν τα γενετικώς τροποποιημένα, αυτοί οι άνθρωποι όμως θα πρέπει να μας αποδείξουν σήμερα ότι δεν θα μας δημιουργήσουν προβλήματα αύριο, αν έχουν αυτή τη δυνατότητα τότε να σταματήσω να έχω τις αμφιβολίες μου αλλά δυστυχώς ούτε αυτοί οι άνθρωποι πιστεύω ότι γνωρίζουν.
  Αν τα γενετικώς τροποποιημένα κάποια στιγμή «μπουν» στην Ελλάδα τότε οι επιμολύνσεις που πιθανότατα θα υπάρξουν από έντομα ή και με άλλους τρόπους δεν θα είναι εύκολο να αποφευχθούν, είναι κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί και οι επιπτώσεις είναι άγνωστες.
  Τώρα όσον αφορά τους παραγωγούς θα πρέπει να εξετάσουν τουλάχιστον το πολλαπλασιαστικό υλικό που θα προμηθευτούν, να έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ότι δεν είναι γενετικώς τροποποιημένα.

Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που κάνει τους παραγωγούς να μην στρέφονται εύκολα στην βιολογική γεωργία;
  Αυτά που θα σου πω είναι η προσωπική μου άποψη. Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει όσο πρέπει στην ενημέρωση των παραγωγών στο τι είναι βιολογική γεωργία, δεν έχει αναλύσει τον κανονισμό, τις υποχρεώσεις, τις απαιτήσεις. Οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν τα θετικά κι έτσι είναι επιφυλακτικοί, δύσπιστοι και αμφιβάλουν αν θα μπορέσουν να βγάλουν μια παραγωγή και ένα μεροκάματο.

Τι μήνυμα θα έστελνες στους καταναλωτές που «ψάχνονται» με τόσα διατροφικά σκάνδαλα που ακούνε και διαβάζουν στα Μ.Μ.Ε.;
  Δικαιολογημένα οι καταναλωτές είναι δύσπιστοι με τόσα που ακούνε και διαβάζουν καθημερινά. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι όταν θα «συναντήσουν» προϊόντα τα οποία φέρουν σημάνσεις, λογότυπους, κωδικούς, ονοματεπώνυμο παραγωγού σημαίνει ότι αυτό το προϊόν έχει παραχθεί με συγκεκριμένους τρόπους και μεθόδους ακολουθώντας πιστά έναν κανονισμό, έχει ελεγχθεί εργαστηριακά ότι είναι καθαρό - απαλλαγμένο από υπολείμματα. Θέλω να τονίσω ότι η πιστοποίηση δίνεται μετά από εργαστηριακό έλεγχο, μιλάμε για ένα προϊόν του οποίου η ποιότητα δεν είναι μόνον στην εμφάνιση είναι και στο περιεχόμενο έχει καλύτερη γεύση και περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Είσαι ικανοποιημένος μετά από έξι χρόνια στην παραγωγή βιολογικών κηπευτικών;
  Ναι! Και πιστεύω ότι τα συστήματα διαχείρισης στην φυτική παραγωγή είναι απαραίτητα. Αν ένας παραγωγός θέλει να βγάζει αξιοπρεπώς ένα μεροκάματο και να έχει ένα εισόδημα στις δύσκολες εποχές που ζούμε, θα πρέπει να δώσει ταυτότητα, να κάνει επώνυμα τα προϊόντα του, για να τα εμπιστεύεται ο καταναλωτής και να μην είναι ένα ανώνυμο προϊόν σε ένα ράφι, το οποίο θα αμφισβητείται ανά πάσα στιγμή…  

 Σημείωση 6ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Σύρος

"Σύρος - Η βιολογική γεωργία στη Σύρο της Πόπης Παρασκευοπούλου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα