Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Τουρισμός: Δόμηση σε περιοχές NATURA, γκολφ και... Αγιος Travel

Νησιά

Δόμηση σε περιοχές NATURA, γκολφ και... Αγιος Travel


Της Χαράς ΤζαναβάραΠαρά το βαρύ κλίμα που εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη λόγω των αποκαλύψεων με τις «ιερές» ανταλλαγές ακινήτων, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έρχεται να ανοίξει νέες προοπτικές για το real estate, καταθέτοντας το τελικό σχέδιο του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, που μεταξύ άλλων έχει προβλέψη για θρησκευτικό τουρισμό στο Αγιο Ορος, την Πάτμο και τα Μετέωρα. Η συζήτηση στο εθνικό συμβούλιο χωροταξίας θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη και, με βάση τη διαδικασία του εθνικού χωροταξικού, αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του μήνα.

Πρόβλεψη για θρησκευτικό τουρισμό στο Αγιο Ορος, την Πάτμο και τα Μετέωρα υπάρχει στο τελικό σχέδιο του ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμό
Το αναμορφωμένο, σύμφωνα με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σχέδιο, που αποκαλύπτει η «Ε», περιέχει ορισμένες αλλαγές με δεδομένη τη γενική κατακραυγή που συνάντησε το αρχικό κείμενο. Επιμένει ωστόσο σε ορισμένα ζητήματα καθοριστικής σημασίας, όπως:

* Τα λεγόμενα νέα τουριστικά προϊόντα, που επιτρέπουν σε ξενοδοχειακές μονάδες (υπάρχουσες ή νέες) να κατασκευάζουν κατοικίες έως και 30% της συνολικής επιφάνειας με όρους δόμησης που διέπουν τα ξενοδοχεία (μεγάλες αρτιότητες οικοπέδων και αυξημένα τετραγωνικά), τις οποίες θα μπορούν στη συνέχεια να πουλάνε ως αυτοτελή ακίνητα με σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας. Με άλλη διάταξη μπορεί να μεταβιβάζεται, μέσω οριζόντιας ιδιοκτησίας, το 50% της εγκατάστασης. Η αρχική πρόβλεψη έδινε δικαίωμα εκχώρησης του 70%, καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω αναπτυξιακών νόμων που επικρίθηκε ως αντισυνταγματική και αποκλείστηκε.

Ακατοίκητα νησιά

* Οι βραχονησίδες εξαιρούνται πλέον από τη δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης, όσο για τα ακατοίκητα νησιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Για να εντοπιστούν όσα δεν επιτρέπεται να δομηθούν, επινοήθηκε ολόκληρο... σταυρόλεξο, αφού προστατεύονται όσα έχουν εμβαδόν κάτω των 500 στρεμμάτων, τα έχοντα οικολογικό ενδιαφέρον (δίκτυο NATURA κ.λπ.) και όσα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 4 ναυτικών μιλίων από νησιά και ηπειρωτικές ζώνες με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων. Τα υπόλοιπα μπορεί δομηθούν έως το 2% της επιφάνειας του νησιού.

* Στα κατοικημένα νησιά οι κατηγορίες γίνονται δύο από τρεις της αρχικής πρότασης. Με αυτό τον τρόπο εξισώνονται ως προς τους όρους δόμησης μεσαία νησιά, όπως Αμοργός, Αστυπάλαια, Αλόννησος, Ιος, Κάρπαθος, Κάσος κλπ με τα νησιά Ρόδο, Μύκονο, Λέσβο κ.λπ., με την πρώτη ομάδα να αποκτά δικαίωμα για νέες μονάδες έως και 100 κλινών.

* Η δόμηση στις παράκτιες ζώνες ορίζεται στα 50 μέτρα από τη γραμμή αιγιαλού, ενώ υπάρχει μια μικρή αύξηση σε περίπτωση που το φυσικό έδαφος θεμελίωσης του κτιρίου είναι από 2 έως 10 μέτρα.

* Στις προστατευόμενες περιοχές NATURA ανοίγει ένα παραθυράκι για την εκτός σχεδίου δόμηση, σε περίπτωση που διαπιστώνεται κορεσμός εντός των ορίων των οικισμών και σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων που τα περιβάλλει.

* Προβλέπεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνία και Χαλκιδική, με πρόβλεψη χρήσης ανακυκλωμένου νερού για πότισμα και φύτευση ενδημικών φυτών με μικρές απαιτήσεις σε υδατικούς πόρους.

* Δεν προβλέπονται νέα χιονοδρομικά κέντρα.

* Επιτρέπονται οι βιομηχανικές μονάδες μέσης και υψηλής όχλησης, δεν αποκλείονται οι εξορυκτικές δραστηρίοτητες ακόμα και σε νέα κοιτάσματα, ενώ υδατοκαλλιέργειες πρέπει να αποφεύγονται σε ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές.

«Τεράστια συμφέροντα»

«Παρά την έντονη αγωνία της κοινωνίας από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τεράστιες κτηματομεσιτικές πιέσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ εμμένει να αδιαφορεί για τον τουρισμό και να παραδίδει το μέλλον των νησιών και ακτών μας σε τεράστια κτηματομεσιτικά συμφέροντα.

Οι μεγάλοι επενδυτές θα μπορούν να επιδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο για να κτίζουν τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να πωλούν το 50% τους σαν παραθεριστική κατοικία. Στην πρόσφατη δε πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ αίρονται ακόμα και οι λίγοι περιορισμοί για τη δόμηση σε μικρά νησιά», δήλωσε στην «Ε» ο Κρίτων Αρσένης, μέλος του εθνικού συμβουλίου χωροταξίας και υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Επισημαίνει ότι «τη στιγμή που η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κλιματική αλλαγή προβλέπει για την Ελλάδα μείωση υδατοπτώσεων κατά 20% και αύξηση θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί να κλειδώσει το μέλλον μας προς μια κατεύθυνση που εντείνει τη συμβολή μας στην κλιματική αλλαγή προωθώντας ως μονοκαλλιέργεια την ελεγχόμενη από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες παραθεριστική κατοικία που αυξάνει εκθετικά την εξάρτηση των πολιτών από το Ι.Χ., υποβαθμίζει βίαια το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά και καταστρέφει κοινωνικά και οικονομικά τις μικρές εύθραυστες γειτονιές της Ελλάδας.

Το χωροταξικό του Τουρισμού αποτελεί μια προσβολή της αξιοπρέπειάς μας ως πολίτες και κατοίκους αυτών των μοναδικών τόπων της Ελλάδας. Πρόκειται την αντιπαροχή του μη δομημένου ελληνικού χώρου δίχως τη συμμετοχή των μικρών ιδιοκτητών γης». *

-----------------------------------------
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/10/2008


 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Δόμηση σε περιοχές NATURA, γκολφ και... Αγιος Travel" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα