ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008
για τις ανεμογεννήτριες
Με την άρνηση της τοπικής κοινωνίας της Σκύρου, να δεχτεί την εγκατάσταση ενός υπερβολικά μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στο νησί, συντάχθηκε τελικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του, παίρνοντας επιτέλους επίσημη θέση για ένα θέμα που είχε γίνει αντικείμενο ποικίλων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, το τελευταίο διάστημα.
Κατά την τοποθέτηση της στο Συμβούλιου για το μείζον αυτό θέμα, η Έπαρχος Σκύρου, Μαρία Βολιώτη, μετέφερε την άποψη της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε τόσο σε λαϊκές συνελεύσεις, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, διευκρινίζοντας ότι οι Σκυριανοί δεν είναι κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως είναι η αιολική, αλλά κατά της προβλεπόμενης εγκατάστασης ενός «δάσους» 111 ανεμογεννητριών στο όρος Κοχυλάς, που θα έχουν συνολική ισχύ 333MW.
Όπως τόνισε, η ενέργεια που χρειάζεται το νησί δεν υπερβαίνει τα 8MW και οι Σκυριανοί θεωρούν ότι μια τόσο μεγάλη επένδυση θα έχει ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις. Για τους λόγους αυτούς ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά.
Η απόφαση του Δήμου
Όπως αναφέρθηκε, σε πρόσφατη συνεδρίαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύρου αποφάσισε πλειοψηφικά (με τέσσερις μειοψηφούντες) ότι «η συγκεκριμένη επένδυση είναι ασύμβατη με το μέγεθος του νησιού και τον χαρακτήρα της περιοχής», τονίζοντας παράλληλα ότι «η Σκύρος δεν είναι προορισμένη για ενεργειακό κέντρο», ώστε να παράγει το 14% της ενέργειας από ΑΠΕ, που είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να παράγει μέχρι το 2010.
«Τρομοκρατία των καλογέρων»
Κατά την τοποθέτηση του επί του θέματος, ο «πολιτογραφημένος» πλέον Σκυριανός, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Δημήτρης Ξυγκόγιαννης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Μονή Μεγίστης Λαύρας έχει βάλει άσχημα το πόδι της στη Σκύρο, με τις εκτάσεις που κατέχει», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι περίπου το 60% του νησιού είναι μοναστηριακές εκτάσεις. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο ακόμα και για «τρομοκρατία των καλογέρων», που όπως είπε προωθεί με κάθε τρόπο τα σχέδια για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις εκτάσεις που κατέχει.
?λλες τοποθετήσεις
Τασσόμενη για μια ακόμα φορά υπέρ της δημόσιας ηλεκτρικής ενέργειες και κατά της εκμετάλλευσης της από το ιδιωτικό κεφάλαιο, η επικεφαλής της ΝΑΣ, Σοφία Ντούρου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αν η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιηθεί θα μιλάμε για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη. Από την πλευρά του ο Γιώργος Βλαχογιώργος επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι δεν τηρούνται βασικές προϋποθέσεις, όπως η μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη ";Natura 2000";, στην οποία έχει ενταχθεί το μεγαλύτερο μέρος του όρους Κοχυλάς. Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Νίκος Κατσαρός ανέφερε ότι «εκείνοι που παρασύρουν τον κόσμο να εναντιωθεί στις ανεμογεννήτριες, εξυπηρετούν τα συμφέροντα όσων προωθούν την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο να επιθυμούν οι Σκυριανοί να παράγεται στον τόπο τους μόνο όση ενέργεια καταναλώνουν οι ίδιοι. Με τη λογική αυτή, όπως είπε, όλες οι περιοχές της Ελλάδας, πλην του Αλιβερίου, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης θα έπρεπε να φωτίζονται ακόμα με σπαρματσέτα ...;
Την ανάγκη να πούμε ξεκάθαρα «ναι» η «όχι στην αιολική ενέργεια, γιατί όπως πιστεύει «κάποιοι στη Σκύρο άλλα λένε και άλλα θέλουν», επεσήμανε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Σίμωσης, ενώ ο Δημήτρης Ανδρέου μίλησε για προοπτική αισχρής εκμετάλλευσης, αλλά και για την αισθητική υποβάθμιση που θα επιφέρει στο νησί, η εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών.
Τελικώς το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να συνταχθεί με τις θέσεις που εξέφρασαν ο Δήμος Σκύρου οι φορείς τις περιοχής και η τοπική κοινωνία. Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Σκύρου έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να αναθέσει σε ειδικό μελετητή να διερευνήσει πόσες ανεμογεννήτριες μπορεί τελικά να δεχτεί το νησί και σε ποιες περιοχές, με βάσει μια σειρά συγκεκριμένων
(ΕΥΒΟΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ)
http://skyrosnea.pblogs.gr/.