Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Φίλοι των ζώων: Σύλλογος προστασίας ζώων Πάρου

Πάρος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥ - PAWS - POSITION PAPER  

"Τα ζώα δεν είναι αδέλφια μας, δεν είναι υποτακτικοί μας: είναι διαφορετικά έθνη, που έχουν πιαστεί μαζί με εμάς στο δίχτυ της ζωής και του χρόνου."
Henry BestonΤο παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από έναν περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο συγγραφέα και αισθανόμαστε πως εκφράζει τη μοναδική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους. Καθώς επανεξετάζουμε ποια είναι βασικά η λειτουργία μιας φιλοζωικής οργάνωσης στο νησί, έχουν γίνει σκέψεις επάνω στο ερώτημα: "Τι κάνουμε και γιατί;"

Καταρχήν, εάν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία, τότε μέρος της ευθύνης που φέρει αυτός ο ορισμός είναι να φροντίζουμε ότι παραπέφτει στο περιθώριο. Τα αδέσποτα ζώα του νησιού είναι ουσιαστικά τα απορρίμματα κάποιου. Τα σκυλιά αξίζουν σεβασμό και μια ευκαιρία για καλή ζωή, μιας και δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος εκτός από το να είναι στο λάθος μέρος με τον λάθος άνθρωπο.

Εφόσον αυτά τα ζώα είναι σαφώς κατοικίδια, υπάρχει τρέχουσα νομοθεσία που υπαγορεύει ότι ο κάθε δήμος πρέπει να αναλάβει μέρος της ευθύνης για την ευημερία και την ποιότητα ζωής τους. Ο πιο αποδοτικός τρόπος να γίνει αυτό, είναι μια δυναμική σχέση ανάμεσα στην τοπική φιλοζωική οργάνωση, πχ την PAWS, και το δήμο. Τα αδέσποτα δεν αξίζουν αδιαφορία και κακή μεταχείριση μόνο και μόνο επειδή ένας άνθρωπος αφεντικό έχει κάνει το λάθος να είναι ανεύθυνος. Στην πραγματικότητα το να μην δραστηριοποιούμαστε έχει καταστρεπτικές συνέπειες τις οποίες γνωρίζουμε όλοι: αρρώστιες, αγέλες σκυλιών να περιφέρονται, καταστροφές σε ζωντανά κτηνοτρόφων, ακαθαρσίες στους οικισμούς και τέλος κακομεταχείριση και σκληρότητα στα ζώα -μια καθόλου ωραία εικόνα για ένα τουριστικό μέρος.

Η έρευνα που κάνουμε στην PAWS τους τελευταίους μήνες πάνω στη δραστηριότητα άλλων παρόμοιων οργανισμών σε γειτονικά νησιά απέβηκε καρποφόρα. Επίσης, η διαδικασία του να κάνουμε μια έρευνα σε βάθος για τη θέση την οποία πρέπει να έχουμε σαν οργάνωση, συνέβαλλε σε μια πολύ πιο ενημερωμένη προσέγγιση στους τρόπους διαχείρισης των διάφορων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η PAWS. Πρόσφατα παρουσιάσαμε την αρχή αυτής της έρευνας στον δήμαρχο. Είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά και Αγγλικά στον ιστοχώρο μας (http://www.paws.gr) και θα συνεχίσει να ενημερώνεται με την ελπίδα να γίνει μια πηγή πληροφοριών και για άλλα νησιά που ασχολούνται με παρόμοια θέματα.

Το πρόγραμμα της PAWS για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων είναι δομημένο σαν ένας τροχός. Οι ακτίνες αυτού του τροχού είναι η στείρωση, η επανα-στέγαση, η γνώση/μόρφωση και η κατάρτιση υπακοής. Πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι απαραίτητοι για να έχουμε επιτυχή και μακρόχρονα αποτελέσματα. Εάν κάποια ακτίνα λείπει από τον τροχό, το πρόγραμμα αρχίζει να καταρρέει.

Ένα μορφωτικό πρόγραμμα πάνω στα κατοικίδια μπορεί μακροπρόθεσμα να κάνει μεγάλη διαφορά, όπως και η κατάρτιση υπακοής η οποία πιστεύουμε θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να έχουν με τα σκυλιά τους μια πιο λειτουργική σχέση βασισμένη στη γνώση και έτσι είναι λιγότερο πιθανό για τα σκυλιά να πεταχτούν στους δρόμους. Εάν μπορούμε να ξέρουμε και να αντιλαμβανόμαστε του πώς συμπεριφέρεται ο σκύλος μας και γιατί, πολλά προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν.

Έχουμε ανακαλύψει ποικίλα μέσα χρηματοδότησης για τους διάφορους συντελεστές του προγράμματος που θέσαμε σαν PAWS. Αρχικά όσον αφορά τη στείρωση, ο δήμαρχος έχει συμφωνήσει να αναλάβει την ευθύνη για τη χρηματοδότηση στις προσπάθειες στείρωσης των αδέσποτων, από το κονδύλι που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο κατά την θητεία της προηγούμενης διοίκησης της PAWS. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν ακόμη διατεθεί στον σκοπό τους, ελλείψει πόρων. Προς μεγάλη μας χαρά όμως, το κόστος της κτηνιατρικής αμοιβής για τις αναγκαίες άμεσες στειρώσεις και εμβολιασμούς θα εκπίπτει σιγά σιγά από το αρχικό κονδύλι που έχει ήδη ψηφιστεί. Όλοι εμείς στην PAWS είμαστε λοιπόν ευχαριστημένοι που οι διαπραγματεύσεις με τον δήμο περιλαμβάνουν μια δέσμευση στην τακτική παροχή πόρων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες προς τα αδέσποτα. Θα θέλαμε εδώ να ευχαριστήσουμε το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της PAWS που έθεσε αρχικά σε εφαρμογή την όλη διαδικασία που έχει τώρα ανθίσει σε μια πιο περιεκτική δέσμευση του δήμου προς τα αδέσποτα ζώα της Πάρου.

Ο δήμαρχος έχει επίσης προσφέρει μια ποικιλία πιθανών τοποθεσιών για σταθμό μεταφοράς και ανάρρωσης, όπου θα μεταφέρονται ζώα για ανάρρωση μετά την στείρωση τους, άρρωστα η χτυπημένα αδέσποτα μέχρι να γιατρευτούν και όπου θα παραμένουν τα αδέσποτα που έχουν ήδη βρει ένα σπίτι, συνήθως στο εξωτερικό, μέχρι να μπορέσει να οργανωθεί η επανα-στέγαση τους. Έχουμε κοιτάξει διάφορα μοντέλα καταφυγίων και συνεχίσει το διάλογο με έναν αριθμό κτηνιάτρων και φιλοζωικών οργανώσεων σε διάφορα νησιά σχετικά με το τι θα ήταν το πιο επιτυχές μοντέλο για την Πάρο.

Έχουμε επίσης ενημερωθεί για ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη Λέσβο, όπου ένας πρώην δήμαρχος του νησιού που τυχαίνει να είναι κτηνίατρος, δημιούργησε μια κλινική-σταθμό μεταφοράς και ανάρρωσης για τα αδέσποτα. Το σύστημα που σχεδίασε όπου τα σκυλιά δε μένουν στον σταθμό μόνιμα φαίνεται να είναι αποδοτικό. Χρηματοδοτήθηκε με ένα κοντύλι των 60.000 ευρώ από το υπουργείο Αιγαίου. Ερευνούμε επίσης την πιθανότητα χρηματοδότησης από το κράτος. Δυστυχώς όμως, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν και η οικονομία περνάει ύφεση, οι περισσότεροι πόροι έχουν εξαφανιστεί.

Ο νόμος δηλώνει ότι είναι προτιμότερη η υιοθέτηση των αδέσποτων σκυλιών, παρόλαυτά εάν δεν μπορεί να βρεθεί ένα σπίτι, τα σκυλιά πρέπει να επαναελευθερώνονται σαν αδέσποτα στους ανθρώπινους οικισμούς. Σχετικά με αυτό το θέμα, ο Δρ. Ρόζο από τη Σύρο, μας ενημέρωσε για μια παρόμοια προσπάθεια που έγινε εκεί: μετά από τη στείρωση, την σήμανση και την αντι-παρασιτική θεραπεία 40 περίπου σκυλιών, τα περισσότερα από αυτά επανελευθερώθηκαν στον οικισμό. Όμως, μετά από 1 χρόνο, λιγότερο από 10 σκυλιά παρέμεναν εν ζωή. Ο Δρ. Ρόζος, νιώθει αρκετά ενοχλημένος που όλη αυτή η δουλειά πήγε χαμένη και από το άσχημο αποτέλεσμα για τα ίδια τα σκυλιά. Σημειώστε ότι στη Σύρο δεν υπάρχει ένα πολύ δραστήριο πρόγραμμα επαναστέγασης όπως το δικό μας στην Πάρο όπου άνω τον 200 σκυλιών υιοθετηθήκαν (στο εξωτερικό) τα 3 τελευταία χρόνια. Έτσι, γυρνάμε ξανά στη μεγάλη σημασία του να υπάρχει ένας σταθμός μεταφοράς και ανάρρωσης για να διευκολύνει την υιοθέτηση και την επαναστέγαση, ώστε να μην είμαστε αναγκασμένοι να επιστρέφουμε τα σκυλιά πίσω στους δρόμους μετά την κτηνιατρική πρόληψη.

Η έρευνα που κάναμε έχει δείξει ότι το να δημιουργηθεί ένα μεγάλο καταφύγιο άνευ ευθανασίας έχει αποτύχει σε άλλα μέρη και οι περισσότερες φιλοζωικές οργανώσεις στην Ελλάδα συμβουλεύουν κατά της δημιουργίας του. Ο πρώτος λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο γίνεται οικονομικά απαγορευτικό σε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα σκυλί άνω των 3-4 μηνών, ειδικότερα αν δεν είναι ράτσας. Τα καταφύγια γίνονται οπότε ένα μέρος απόρριψης σκύλων και στα ίδια τα σκυλιά δεν δίνεται ποτέ η δυνατότητα να φύγουν από εκεί. Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε ένα δυναμικό και "επιθετικό" πρόγραμμα επαναστέγασης, κάτι που και ο δήμαρχος ενδιαφέρεται πολύ να συνεχιστεί. Τα οφέλη της διάδοσης της επαναστέγασης των αδέσποτων είναι απειρομεγέθη για τους ανθρώπινους οικισμούς, διότι τα ζώα δεν στοιβάζονται στους δρόμους και δεν προκαλούν καταστροφή. Πάνω απ' όλα, για κάθε ένα σκυλί που υιοθετείται η διαφορά είναι όλος ο κόσμος! Το ζώο έτσι έχει την ευκαιρία για μια ποιότητα ζωής με αγάπη και σεβασμό.

Μετά από όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι ένας οργανισμός κοινωνικής προσφοράς και υπηρεσιών είναι τόσο λειτουργικός όσο οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτόν και προσφέρουν υπηρεσίες. Για να κάνουμε το παραπάνω πρόγραμμα να λειτουργήσει είναι σημαντικό να συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι. Δεν υπάρχει τρόπος να συμβεί εάν πολλοί δε δουλεύουμε μαζί.

Προσκαλούμε σπλαχνικά αυτούς που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν να συνεχιστεί αυτή η δουλειά. Πάρτε μέρος και κάντε τη διαφορά!

PAWS (Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου)
Ιστοχώρος: http://www.paws.gr/
email:
Η ετήσια συνδρομή των μελών της PAWS είναι 30 Ευρώ.
- Πληρωμή στον λογαριασμό του συλλόγου της Τράπεζας Πίστεως 625-002101-069137
- M έσω πιστωτικής κάρτας στην διεύθυνση http://www.paws.gr/paypage.html
- Με ταχυδρομική επιταγή στην PAWS, Parosweb ΟΕ, Οδός Μαρινοπούλου, Παροικιά, 84400 Πάρος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: Νικόλας Στεφάνου - 22840 28291, φαξ: 22840 28119.
 
 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Πάρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Πάρος:
Πάρος - Όχι στην υπερδόμηση και την ιδιωτική πολεοδόμηση


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Σύλλογος προστασίας ζώων Πάρου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα