Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Θάλασσα-Ακτές: «Ωκεανογραφική ?σκηση 2008» - Αρχιπέλαγος

ΝησιάΑρχιπέλαγος
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Θέμα: «Ωκεανογραφική ?σκηση 2008»

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πειραιά, υλοποιεί αυτές τις μέρες ετήσια ωκεανογραφική άσκηση στο Ανατολικό Αιγαίο.
Στόχος της άσκησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η παρατήρηση, έρευνα και ανάλυση δεδομένων των θαλάσσιων οικοσυστημάτων του ανατολικού Αιγαίου. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν, θα ενταχθούν στην πολυετή μελέτη του Αρχιπελάγους για την καλύτερη κατανόηση των οικοτόπων και των παραγόντων που τους απειλούν, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή κατάλληλες πολιτικές αειφορικής διαχείρισης. Η άσκηση διαδραματίζεται στο ωκεανογραφικό πεδίο που έχει δημιουργήσει το Αρχιπέλαγος στο βορειοδυτικό τμήμα της Ικαρίας και στη νότια Σάμο, στα πλαίσια της δράσης βιολογικής χαρτογράφησης των προστατευόμενων και παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων για τον καθορισμό αλιευτικών πεδίων. Η πολυπληθής επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από 50 ερευνητές και φοιτητές, εξειδικευμένους στην επιστήμη της ωκεανογραφίας, θα εργαστεί επί μία εβδομάδα στο πεδίο και συγκεκριμένα στους παρακάτω τομείς:
 
Χρήση σόναρ και υποβρύχιων καμερών υψηλής ευκρίνειας για την απεικόνιση θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας και υφάλων ασβεστολιθικών ροδοφυκών (τραγάνα). Η μελέτη αυτή γίνεται για τον καθορισμό της περιοχής που καλύπτεται από αυτά τα προστατευόμενα ενδιαιτήματα προτεραιότητας με στόχο τον καθορισμό αλιευτικών πεδίων.
Καταγραφή της βιοποικιλότητας των παραγωγικών παράκτιων οικοσυστημάτων, με τη χρήση μεθόδων οπτικής καταγραφής (visual census), μέσω κατάδυσης και με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Η μελέτη αυτή γίνεται για τον εντοπισμό περιοχών με ιδιαίτερα υψηλό φυσικό πλούτο, αλλά και για τον καθορισμό της επίδρασης των ανθρωπογενών απειλών.
Παρατήρηση και καταγραφή των πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών με τη χρήση ψηφιακών και οπτικοακουστικών μέσων. Στόχος της έρευνας είναι η συγκέντρωση δεδομένων για την οικολογία και τη συμπεριφορά των πληθυσμών των τεσσάρων ειδών δελφινιών, των δύο ειδών φαλαινών, αλλά και της μεσογειακής φώκιας, που ζουν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Μελέτη της βιοποικιλότητας φυτοπλαγκτού και ζωοπλαγκτού με στόχο την κατανόηση της πρωτογενούς παραγωγικότητας των θαλασσών.
Ανάλυση ποιότητας θαλάσσιων υδάτων, για την καταλληλότητα τους, ως νερά κολύμβησης και ανάλυση της καταλληλότητας πόσιμων υδάτων. Για τις αναλύσεις αυτές χρησιμοποιείται καινοτόμο πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου του Cardiff που επιτρέπει να γίνεται η ανάλυση των δειγμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα και με περιορισμένες ενεργειακές απαιτήσεις. Το πρωτόκολλο αυτό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που μπορεί να δίνει άμεσα αποτελέσματα, ακόμα και έπειτα από φυσικές καταστροφές (π.χ σεισμοί, τσουνάμι).
Μελέτη διαχείρισης παράκτιων οικοτόπων, μέσω συγκριτικής ανάλυσης των παραπάνω δεδομένων και καταγραφής ανθρωπογενών επιδράσεων στα οικοσυστήματα της περιοχής. Παράλληλα, πραγματοποιείται συγκέντρωση δεδομένων για τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Η ωκεανογραφική άσκηση 2008 θα προσφέρει στο Αρχιπέλαγος πολύτιμα δεδομένα για την κατάσταση των οικοσυστημάτων, τα οποία θα εντάξει στις δράσεις προστασίας της Οργάνωσης. Παράλληλα αποτελεί ιδανικό πεδίο για την εκπαίδευση των φοιτητών και των νέων επιστημόνων που συμμετέχουν. Τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες η 30μελής ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους πρόκειται να συνεχίσει την έρευνα σε αυτούς τους τομείς.

Γιάννης Κουτελίδας, για το Αρχιπέλαγος,
Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου
www.archipelago.gr
info@archipelago.gr
yannis@archipelago.gr
blog.archipelago.gr
τηλ:  22750-41070 ,  6974744949
 
Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να λάβετε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την Ωκεανογραφική ?σκηση 2008, έπειτα από επικοινωνία μαζί μας.
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"«Ωκεανογραφική ?σκηση 2008» - Αρχιπέλαγος" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα