Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δίκτυο: Μιχαήλ Δεκλερής, της Εύπλοιας

ΝησιάΟ  Μιχαήλ  Δεκλερής, αναμφισβήτητα, είναι μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες  του περιβαλλοντικού κινήματος   στην  Ελλάδα.
Η  πορεία του στην περιβαλλοντική σκέψη και δράση  προσδιορίζεται από πολλές πλευρές  σε πολλούς  χώρους.

Η νομολογία του ΣτΕ , ιδίως του ιστορικού 5ου τμήματος, φέρει τη σφραγίδα της συνεχούς δράσης  και ετοιμότητάς του σε όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Η συνεισφορά του στη θεμελίωση  περιβαλλοντικής θεωρίας στην Ελλάδα είναι πρωτοποριακή με σειρά βιβλίων που συνέγραψε και εξέδωσε.
Με τη  δράση  του  ως δικαστής απέτρεψε μεγάλες περιβαλλοντικές βλάβες και ταυτόχρονα έδωσε διεξόδους σε σειρά  από περιβαλλοντικά ζητήματα που χρειάζονταν απαντήσεις και λύσεις.
Οι βασικές έννοιες της φέρουσας ικανότητας, της βιωσιμότητας, της νησιωτικότητας, των μικρών νησιών, της βιοποικιλότητας καθιερώθηκαν στην ελληνική δικαστική πρακτική με τη δική του αποφασιστική    διαρκή  υπεράσπιση και υποστήριξη.
Το  πελατειακό σύστημα που έχει καταστήσει το περιβάλλον σε όλες του τις μορφές το  αγαπημένο δώρο των  πολιτικών της Ελλάδας προς τους φίλους και πελάτες τους, ένοιωσε στο πρόσωπό του ένα μεγάλο και αδυσώπητο αντίπαλο. Με την συνταξιοδότησή του, στο τέλος της δεκαετίας του 1990,  οι πολιτικοί προϊστάμενοι της μεγάλης περιβαλλοντικής  υποβάθμισης που ζεί η Ελλάδα  πήραν βαθιές ανάσες, τόσο που δύο  συνεχόμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις   κινήθηκαν κύρια στην κατεύθυνση   της ανατροπής της νομολογίας του ΣτΕ σε περιβαλλοντικά ζητήματα που  είχαν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος  γενικώτερα και των δασών και δασικών εκτάσεων ειδικότερα.
Η ίδρυση εκ μέρους του  του Επιμελητηρίου  Βιωσιμότητος και Περιβάλλοντος, συνεισφέρει διαρκώς από γενικότερη επιστημονική άποψη και ειδικώτερα σε νομικά ζητήματα και αποτελεί ένα κύριο παράγοντα αλληλεγγύης και υποστήριξης σε πάσης φύσεως περιβαλλοντικά κινήματα σε όλη την Ελλάδα.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ιδρυτής του Επιμελητηρίου Μιχαήλ Δεκλερής, σπούδασε Νομικά και κοινωνικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Λονδίνου και Yale των Η.Π.Α. Μεταπτυχιακός υπότροφος (graduate fellow) και διδάκτωρ (LLM, JSD) της Νομικής Σχολής του Yale.
Μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1958 μέχρι το 1999.
Επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτE.
Ως Πρόεδρος του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ επέτυχε την αναδιοργάνωσή του με την ανάθεση σε αυτό των δικαστικών αρμοδιοτήτων στις υποθέσεις περιβάλλοντος και βιωσίμου αναπτύξεως. Υπό την προεδρία του διαμορφώθηκε η πρωτοποριακή νομολογία του δικαστηρίου τούτου για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ως επιστήμων διαμόρφωσε την θεωρία των Ανθρωπογενών Συστημάτων Μεγάλης Κλίμακος και το Δίκαιο της Βιωσίμου Αναπτύξεως.
Ίδρυσε την Ελληνική Ομάδα Συστημάτων και την Ευρωπαϊκή Ένωση Συστημάτων με έδρα το Παρίσι.
Δίδαξε σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Είναι καθηγητής της Δημόσιας Πολιτικής στην Εθνική Σχολή Δημοσίας Διοικήσεως.
Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για την Παγκόσμια Αλλαγή της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τις συστημικές και ανθρώπινες διαστάσεις της Παγκοσμίου Αλλαγής.
Εξετέλεσε σημαντικές κρατικές αποστολές στο Κυπριακό, στη Διεθνή Διάσκεψη του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (προστασία προσωπικών δεδομένων Σύμβαση Σένγκεν).
Έγραψε βιβλία και άρθρα μεταξύ του οποίων "The Process of Reaction to Crisis Situations", "Εξέλιξη και εξαναγκασμός στο Σύγχρονο Κράτος", "Συστημική Θεωρία", "Διοίκηση Συστημάτων", "Handbook of Systems Science", "Towards Expert Government", "Δωδεκάδελτος του Περιβάλλοντος", "Το Δίκαιο της Βιωσίμου Αναπτύξεως" κ.ά.

 

ΣΧΟΛΙΑ

- Ο «οικολόγος δικαστής» κ. Μ. Δεκλερής... (TO BHMA, 24/9/2000)

 

- O κ. Μ. Δεκλερής, γνωστός διεθνώς ως ο "Πράσινος Δικαστής"...(εφημερίδα "Εποχή" 2/2/2003)

 

- Γνωρίζει ο κ. Δεκλερής ότι δεν μπορεί να μας πάρει την ιδιοκτησία; (Από επιστολή αναγνώστη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,  26-01-2008) 

 

- Πλάκα πλάκα πώς θα 'ταν η Ελλάδα αν ο Δεκλερής παρέμενε ως ισόβιος με την έννοια των Αμερικανών; Ίσως η χώρα να'ταν πιο πράσινη αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πάνω από το γραφείο του κρεμόταν η προσωπογραφία του Καποδίστρια.

(http://www.greeklaws.com/, 25/6/2008)

 

- Στο φλύαρο κείμενό του, ο κ. Bενιζέλος δεν παραλείπει βεβαίως να επιτεθεί, χωρίς να τον κατονομάζει, και στον τέως πρόεδρο του E' τμήματος του ΣτE M. Δεκλερή (για «ακραίο δικαστικό ακτιβισμό», «ξεπερασμένες χωροταξικές και πολεοδομικές αντιλήψεις» κ.ά.), το σύγγραμα του οποίου, με τις θέσεις του για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη νομολογία του E' τμήματος, ο Zακ Σαντέρ, ως πρόεδρος της Kομισιόν είχε χαρακτηρίσει «τομή στην προστατευτική για το περιβάλλον ευρωπαϊκή νομοθεσία».

(Γ. Βότσης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2.8.2000)

 

- ?μεση και σε αυστηρό ύφος ήταν η απάντηση του κ. Σουφλιά. “Eντολές και μαθήματα δεν δέχομαι από τον κ. Δεκλερή.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21-4-05)

 

- Οι δημόσιες παραινέσεις Δεκλερή προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση Σουφλιά, ο οποίος, μέσω ανακοίνωσης, απάντησε πως “οι δηλώσεις του κ. Δεκλερή αποδεικνύουν ότι δεν δέχεται τη βασική δημοκρατική αρχή ότι "και οι κρίνοντες κρίνονται" και ξεχειλίζουν από αλαζονεία. Δικαιώνονται έτσι όσοι υποστηρίζουν ότι αυτή η νοοτροπία τον οδήγησε πολλές φορές, όταν ήταν στο ΣτΕ, να εισηγηθεί αποφάσεις, που με τις υπερβολές τους αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου”.

(ΤΑ ΝΕΑ , 21/04/2005)

 

 

- Ο Μ. Δεκλερής είναι παγκόσμια μορφή στο θέμα "βιωσιμότης". Κι όμως, στην Ελλάδα το έργο γενικά του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει εκτιμηθεί από τον πολύ κόσμο και μένει άγνωστο. Ο Δεκλερής είναι κινητή εγκυκλοπαίδεια, όχι μόνο ως νομικός αλλά και ως επιστήμονας, σπούδασε στο Yale κυβερνητική πριν δεκαετίες, κάποιοι πρωτοπόροι επιστήμονες θέσανε τότε τις βάσεις της Συστημικής Σκέψης (systemic approach, συστημική προσέγγιση) στη θεωρία των συστημάτων. Όμως, όσο το κράτος πολέμησε αυτούς τους λεβέντες δικαστές του ΣτΕ άλλο τόσο έχει πολεμηθεί η επιστήμη αυτή.

(http://www.filosofia.gr/forum/viewtopic.php?t=47., 10/9/2008)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Σημείωση 21ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 4.2
Αριθμός Ψήφων: 5


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Μιχαήλ Δεκλερής, της Εύπλοιας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα