Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Οικολογική Γεωργία: Πράσινη επανάσταση και μεταλλαγμένα

ΝησιάΣτις αρχές της δεκαετίας του '50 εμφανίστηκε η λεγόμενη πράσινη επανάσταση στη γεωργία και υποσχόταν στους αγρότες αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματος, καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που χρηματοδοτούσαν αυτού του είδους την έρευνα υπόσχονταν να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της διατροφής σε όλο τον πλανήτη.

Εξήντα σχεδόν χρόνια μετά, τα αποτελέσματα του πειράματος αυτού είναι ευδιάκριτα στο σύνολο του οικοσυστήματος. Η αύξηση της παραγωγής με τη χρήση χημικών, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στη χλωρίδα και πανίδα, ρύπανε τον υδροφόρο ορίζοντα, κα¬τέστρεψε την ανθρώπινη υγεία, διατάραξε την οικολογική ισορρο¬πία και δεν διαφοροποίησε το εισόδημα του γεωργού.
Όσο για τη λύση του προβλήματος της πείνας στον πλανήτη (που ήταν και ένα από τα βασικά «ανθρωπιστικά» επιχειρήματα πολιτικών, εταιρειών και επιστημόνων) έτσι κι αλλιώς δεν οφειλόταν στην έλλειψη παραγόμενου προϊόντος αλλά στη διαχείριση και κυρίως στην κατανομή του.
Η εκμηχάνιση των καλλιεργειών σε μικρό χρονικό διάστημα απο¬ψίλωσε τεράστιες εκτάσεις δασών, κατέστρεψε τη δομή του εδάφους και εξάρτησε οικονομικά το γεωργό από τεχνολογίες και πρα¬κτικές υψηλού κόστους και επομένως διαθέσιμες σε λίγους (ο μικρός γεωργός οδηγήθηκε στην αστικοποίηση).
Η δημιουργία υβριδίων ήρθε με τις υποσχέσεις για αυξημένες και καλύτερες παραγωγές, έφερε όμως και αυξημένη χρήση χημικών, εξαφάνισε χιλιάδες ντόπιες ποικιλίες και υποβίβασε την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Η πράσινη επανάσταση κάνει το πρώτο πείραμα για έλεγχο και εξάρτηση των γεωργών και του τρόπου καλλιέργειας. Τα πολιτικά, οικονομικά και επιστημονικά κέντρα που έκλεψαν από το γεωργό γνώση χιλιάδων γενεών, είναι τα (δια κέντρα που σήμερα προσπαθούν να ελέγξουν τη γενετική εξέλιξη. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (Γ.Τ,Ο.) είναι η εξέλιξη της πράσινης επανάστασης. Πρόκειται για μια πειραματική τεχνολογία της οποίας τα αποτελέσματα είναι αδύνατο να προβλεφθούν στο άμεσο μέλλον.
Η γενετική μηχανική μεταφέροντας γονίδια σε μη συγγενικά είδη καταργεί τους φυσικούς φραγμούς που προστάτευαν τη μοναδικότητα των ειδών μέσα στην εξελικτική διαδικασία εκατομμυρίων χρόνων. Οι υπέρμαχοι της βιοτεχνολογίας αν και υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή δε θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της γενετικής ρύπανσης που προκαλείται ήδη στις περιοχές που καλλιεργούνται μεταλλαγμένα ούτε και καμιά άλλη ευθύνη για το μέλλον.
Από την άλλη πλευρά, όταν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι γίνουν ορατοί, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Η απειλή για τη βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία είναι η σοβαρότερη. Όταν γενετικά επιμολυσμένοι οργανισμοί βρεθούν ελεύθεροι στη φύση είναι αδύνατον να αποσυρθούν ενώ η χρήση χημικών στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων είναι ακόμα μεγαλύτερη από τις συμβατικές καλλιέργειες.
Από την.τεχνολογία αυτή, κέρδος έχουν μόνο οι πολυεθνικές εταιρείες που επιβάλλοντας αυτό τον τρόπο καλλιέργειας και διατροφής, εξαρτούν ολοκληρωτικά τη γεωργική παραγωγή και καταργούν το δικαίωμα της επιλογής. Και βέβαια το πρόβλημα της πείνας δεν πρόκειται να εξαλειφθεί με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, όπως δε λύθηκε και με την πράσινη επανάσταση. Η λύση στο πρόβλημα της διατροφής του πλανήτη είναι η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και της κατανομής του πλούτου.
Όσοι υποστηρίζουν την εξάπλωση των μεταλλαγμένων ισχυρίζονται πως δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πρόοδο. Πρόοδος είναι το μέλλον, ακριβώς αυτό το μέλλον που υπονομεύουν τα μεταλλαγμένα,
Α.Κ.&Δ.Β.
πηγή: «Βαβυλωνία»


Σημείωση 6ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 4
Αριθμός Ψήφων: 4


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Πράσινη επανάσταση και μεταλλαγμένα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα