Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Διατροφή: Νάξος - Σύλληψη 2 κτηνοτρόφων που πούλαγαν παραδοσιακό τυρί

ΝάξοςΣΤΙΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΔΥΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

 Με αφορμή υγειονομικές διατάξεις οι αρχές επιχειρούν και πάλι να απαγορεύσουν τη διάθεση και στην ουσία την παραγωγή των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού.  Την Τρίτη 26/08, η αστυνομία συνέλαβε δυο παραγωγούς που επί χρόνια πουλούν το τυρί τους στην άτυπη λαϊκή της Χώρας, ενώ ξεκίνησαν έλεγχοι από την κτηνιατρική υπηρεσία και το υγειονομικό σε εστιατόρια και ταβέρνες που διαθέτουν ντόπια τυριά και κρέατα.

    Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο: Μετά από καταγγελίες ιδιωτικών τυροκομείων για λόγους ανταγωνισμού, οι αργόσχολοι χαρτογιακάδες απειλούν το βιος χιλιάδων βοσκών και των οικογενειών τους. Όταν μάλιστα πριν δυο χρόνια οι ίδιοι οι αγρότες απευθύνθηκαν στην κτηνιατρική υπηρεσία και στο επαρχείο προκειμένου να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να συνεχίσουν να τυροκομούν παραδοσιακά σκόνταψαν πάνω στο τείχος άγνοιας και αδιαφορίας των γραφειοκρατών. Κι ενώ στην αρχή τους κορόιδευαν λέγοντας ότι ο νόμος απαγορεύει την τυροκόμιση από νωπό γάλα, στο τέλος, μετά από τις πιέσεις των παραγωγών, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απάντηση πάντως για τους όρους της παραδοσιακής τυροκόμισης δεν πήραν ποτέ.

 Παράλληλα,  κρατάνε τους αγρότες έρμαια σε έναν παράλογο γραφειοκρατικό κυκεώνα με ασαφείς νομοθεσίες που δεν αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα του μικρού κλήρου στα νησιά κι έτσι αποκλείονται από επιλογές και δυνατότητες. Τρανό παράδειγμα είναι ότι με τους όρους που υπάρχουν σήμερα ελάχιστοι ναξιώτες μπορούν να βγάλουν άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων αφού δεν υπάρχουν οι εκτάσεις που απαιτούνται. Επίσης, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις αλλαγές της χρήσης γης κάτω από την τουριστική πίεση που συμπιέζουν ακόμα περισσότερο την επιβίωση των αγροτών. 

 Από την άλλη οι μηχανισμοί ελέγχου και επιβολής ισχυροποιούνται και αναβαθμίζονται. Ο ΕΦΕΤ επιβάλλει συνεχώς πρόστιμα και πραγματοποιεί κατασχέσεις στο όνομα της ασφάλειας των καταναλωτών. Για να δώσουν μάλιστα κίνητρα στους ελεγκτές, τούς υποσχέθηκαν μερίδιο το 50% από τα πρόστιμα που θα επιβάλλουν..

 Στην πραγματικότητα ο ασφυκτικός έλεγχος εκτοπίζει τους μικρούς παραγωγούς όλους εκείνους που δεν εντάσσονται ολοκληρωτικά στο σύστημα της οικονομίας της αγοράς. Ταυτόχρονα, η σύγχρονη διατροφική κρίση με τις διοξίνες στα κρέατα, με τις τρελές αγελάδες, με την καλλιέργεια και τη διάδοση των μεταλλαγμένων και πρόσφατα με τα μηχανόλαδα στο ηλιέλαιο είναι πλέον φαινόμενο συστημικό που συνυπάρχει με όλα τα συστήματα πιστοποίησης, τυποποίησης, ασφάλειας και υγιεινής (ISO, HACCP).

 Μέσα από τον έλεγχο της αγοράς και της παραγωγής οι βιομηχανίες σήμερα ιδιοποιούνται προϊόντα που χαρακτήριζαν ολόκληρες περιοχές όπως το αρσενικό τυρί εδώ στο νησί, το κρασί στη Σαντορίνη, η φέτα και πολλά άλλα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα βιομηχανικά τυριά έχουν εξοβελίσει τις μικρές παραγωγές των τυροκομικών προϊόντων. Οι παραγωγοί, έρμαιο του διεθνούς ανταγωνισμού και εξαρτημένοι από τις βιομηχανίες οδηγούνται σε αφανισμό. Ταυτόχρονα μέσα στην απέραντη χοάνη της ομογενοποίησης εκτοπίζεται για πάντα ο γευστικός πλούτος που μας χαρίζει η ποικιλομορφία, οι ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, η γνώση, το κέφι και το μεράκι του κάθε παραγωγού.

 Σε αυτό ακριβώς το σκηνικό συνεπικουρούν εκείνοι που μ? ευκολία κατηγορούν τους αγρότες ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν τις δήθεν ευκαιρίες που τους δίνονται από την ευρωπαϊκή ένωση, ότι σπατάλησαν τις επιδοτήσεις και δεν βελτίωσαν τις υποδομές τους ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες. Όμως, οι κοινοτικές ενισχύσεις ούτε αθώες είναι, ούτε αποδεικνύουν καμιά γενναιοδωρία της ε.ε.. ?λλωστε οι έλληνες αγρότες έχουν το μισό εισόδημα από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους.

 Εξάλλου μέσω των επιδοτήσεων, η ε.ε. χαράσσει συγκεκριμένες πολιτικές που τα αποτελέσματά τους τα ζούμε από πρώτο χέρι μέσα στα τελευταία 20 χρόνια. Η σύγχρονη αγροτική κρίση στη χώρα έχει να κάνει με το ξεκλήρισμα 182.000 αγροτικών νοικοκυριών την τελευταία εικοσαετία και άλλων 70.000 που είναι υπερχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα, έχει να κάνει με την συγκεντροποίηση της παραγωγής και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στα χέρια λίγων, έχει να κάνει με τη μετατροπή των αγροτών σε κολίγους των εταιρειών, έχει να κάνει, τέλος, με την απόλυτη κυριαρχία των μεγάλων αγροτο-διατροφικών επιχειρήσεων. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και είναι σαφώς πολιτικό αφού στο όνομα της ασφάλειας των καταναλωτών στην πραγματικότητα πριμοδοτούνται τα συμφέροντα των βιομηχανιών από τη μια και από την άλλη οι αγρότες απαξιώνονται και εξανδραποδίζονται ενώ εξαλείφεται παντελώς κάθε δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου πάνω στη διατροφή μας.

      Κατά τ? άλλα, στη Νάξο κανείς δεν διαμαρτύρεται για τις τιμές του γάλακτος που παραμένουν σταθερές εδώ και πολλά χρόνια, ενώ το κόστος των εργαλείων, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των σπόρων κάθε χρόνο ανεβαίνει. Κανείς επίσης από τις αρχές δεν μιλάει για το γεγονός, ότι έτσι όπως δίνονται οι επιδοτήσεις έχουν δημιουργήσει έναν υπερτροφικό κτηνοτροφικό τομέα με αποτέλεσμα την υπερβόσκηση και την εξάρτηση των παραγωγών από αμφιβόλου ποιότητας ζωοτροφές που πρόθυμα τους πωλούν, κερδοσκοπώντας, ο συνεταιρισμός αλλά και οι ιδιώτες έμποροι. Ειδικά τον περασμένο χειμώνα οι αυξήσεις στις ζωοτροφές ήταν κατακόρυφες και έγιναν μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την ευρώπη

    Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των κτηνοτρόφων της ορεινής Νάξου είναι υπερχρεωμένοι και απλά αναπαράγουν το βιος τους προς όφελος των δανειστών τους. Τα τυροκομιά είναι από τις τελευταίες ζωντανές παραδόσεις του τόπου και αποτελούν το μοναδικό συνδετικό κρίκο που διατηρεί τον κοινωνικό ιστό της ορεινής Νάξου.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 12πμ.

     Αυτόνομη Πρωτοβουλία Νάξου                                                  

 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νάξος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νάξος:
Διακοπές στην Νάξο, τoυ ?ρη Φανάρη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Νάξος - Σύλληψη 2 κτηνοτρόφων που πούλαγαν παραδοσιακό τυρί" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα