Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Θάλασσα-Ακτές: Οικιστική... μόλυνση στην ?νδρο

?νδρος
Οικιστική... μόλυνση στην ?νδρο
Tα πρόστιμα δεν στάθηκαν ικανά να απομακρύνουν τις παράνομες καντίνες στις παρθένες παραλίες
Tου Γιώργου Λιάλιου

Τη μορφή... επιδημίας πήραν φέτος οι παράνομες καντίνες στις παρθένες παραλίες της Ανδρου, ενώ οι καταγγελίες και τα πρόστιμα από την πολεοδομία δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν τις αυθαιρεσίες. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι παρά μόνο σύμπτωμα μιας γενικότερης οικιστικής πίεσης -νόμιμης ή παράνομης- που ασκείται τα τελευταία χρόνια στο νησί και έχει οδηγήσει ακόμα και σε εξαμβλωματικές παρεμβάσεις στο σχεδόν ανέγγιχτο τοπίο του. Επιστήμονες και επώνυμοι φίλοι του νησιού δηλώνουν απογοητευμένοι από την εξέλιξη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ανδρος θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα βιώσιμο εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού.

Αχλα, Πίσω Γυάλια, Ατένι, Αποθήκες... Ορισμένες από τις πιο γνωστές, χάρη στη σπάνια φυσική τους ομορφιά, παραλίες της Ανδρου απέκτησαν φέτος καντίνες, με τη συναίνεση των δημοτικών αρχών του νησιού. Μόνο που οι ιδιοκτήτες τους δεν περιορίστηκαν στις κινητές κατασκευές για τις οποίες πήραν άδεια, αλλά έχτισαν αυθαίρετα μόνιμες κατασκευές, χωρίς οικοδομική άδεια.

Οι καταγγελίες δεν άργησαν να καταλήξουν στην τοπική πολεοδομία, που διέταξε την παύση όλων των κατασκευαστικών εργασιών, αλλά και της λειτουργίας των καντινών, γεγονός όμως που δεν πτόησε τους ιδιοκτήτες τους. Χαρακτηριστικό της έκτασης της παρανομίας είναι ότι η καντίνα στα Αχλα έχει χτιστεί σε προστατευόμενη ζώνη και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό, ενώ η καντίνα στο Ατένι βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή και δίπλα σε βυζαντινό παρεκκλήσι.

Οι παρανομίες αυτές, σύμπτωμα μόνο των ευρύτερων οικιστικών πιέσεων που δέχεται τα τελευταία χρόνια η Ανδρος, προκαλούν τη λύπη ή και την οργή των πολλών επιστημόνων και καλλιτεχνών, φίλων του νησιού. «Ωσπου να γίνει συνείδηση σε όλους ότι τέτοιες κινήσεις δεν είναι προς το συμφέρον του νησιού, θα περάσει καιρός και θα προλάβουν να γίνουν πολλές ζημιές», λέει στην «Κ» ο συγγραφέας-ερευνητής κ. Λεωνίδας Εμπειρίκος. «Προσωπικά προτιμώ τις παραλίες που δεν είναι οργανωμένες για να αισθάνομαι ότι είμαι δίπλα στη φύση και όχι δίπλα σε παράνομες ή νόμιμες καντίνες και ξαπλώστρες. Δυστυχώς φαίνεται ότι στο νησί δεν έχουν την εξυπνάδα να αντιγράψουν έστω ένα σωστό τουριστικό μοντέλο», λέει η συγγραφέας κ. Μαρίνα Καραγάτση. «Το νησί δεν έχει λύσει το πρόβλημα με τα σκουπίδια, η Χώρα δεν έχει πλοίο, η ζωή τον χειμώνα είναι δύσκολη», προσθέτει η συγγραφέας κ. Ιωάννα Καρυστιάνη. «Και οι τοπικοί παράγοντες, αντί να σκεφθούν, να συσκεφθούν και να πράξουν σοβαρά και προγραμματισμένα, θέλουν πάση θυσία να πάρουν μέρος στο μεγάλο κόλπο του “ελληνικού” καλοκαιριού, να γίνουν Μύκονος και Πάρος».

Μακριά από τα «φώτα» της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών για πολύ καιρό, η Ανδρος ζει τα τελευταία χρόνια μια πρωτόγνωρη για την ιστορία της οικιστική ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία πενταετία εγκρίνονται ετησίως περί τις 200 νέες οικοδομικές άδειες, ενώ εκατοντάδες ακόμα εκκρεμούν στο τραγικά υποστελεχωμένο (με μόλις 2 υπαλλήλους) πολεοδομικό της γραφείο. Το νησί δεν διαθέτει ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας, παρά μόνο μια θεσμοθετημένη ζώνη οικιστικού ελέγχου σ’ ένα μικρό τμήμα του. «Οι Ανδριώτες θέλουν ένα μέλλον για το νησί. Οι Αθηναίοι φωνάζουν γιατί θέλουν να έρχονται ένα μήνα και να βρίσκουν το νησί όπως το άφησαν. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε και να εξυπηρετείται ο τουρισμός και να μη χαλάει το περιβάλλον», λέει στην «Κ» ο έπαρχος Ανδρου, κ. Γιάννης Μαλταμπές. «Οι καντίνες μπορεί να μην είχαν οικοδομική άδεια, αλλά είχαν άδεια από τα δημοτικά συμβούλια και την Κτηματική υπηρεσία. Οι περισσότεροι Ανδριώτες, εξάλλου, θέλουν να πηγαίνουν εκεί όπου έχει ξαπλώστρες» προσθέτει.
 
 
-------------------
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,28-08-2008  
 
 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?νδρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?νδρος:
?νδρος - Τήνος – Μύκονος. Νησιά της... εξορίας!


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Οικιστική... μόλυνση στην ?νδρο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα