Της Πολύνας Γκιόκα
?ρχισα να ασχολούμαι με τα σκουπίδια μου πριν από περίπου 15 χρόνια. Εκείνη την εποχή συνειδητοποίησα ότι όταν γυρνούσα από το σούπερ μάρκετ με τα ψώνια της εβδομάδας, τα μισά περίπου από τα πράγματα που είχα κουραστεί για να κουβαλήσω ήταν συσκευασίες οι οποίες μόλις έμπασαν στο σπίτι πήγαιναν γραμμή για το σκουπιδοτενεκέ.
Κατάλαβα όχι αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνο εκ μέρους μου και έτσι άρχισα να επιλέγω τα προϊόντα με τη λιγότερη συσκευασία. Η Πολύνα Γκίοκα μας εξιστορεί πώς ξεκίνησε ανακύκλωση κατ' οίκον: Όταν έκαναν την εμφάνιση τους σε κάποια σημεία της Αθήνας οι πρώτοι κάδοι συλλογής χαρτιού για ανακύκλωση, άρχισα να μαζεύω χωριστά τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τις χάρτινες συσκευασίες. Η μεταφορά τους όμως σε κάποιον κάδο ανακύκλωσης εξακολουθεί ακόμα και σήμερα (περίπου 12 χρόνια μετά) να μην είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, αφού ο κοντινότερος κάδος για χαρτί απέχει από το σπίτι μου περίπου 800 μέτρα και τις περισσότερες φορές είναι ξεχειλισμένος (είναι ο μοναδικός σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά στα Πατήσια).
Πριν από περίπου 1 χρόνο τα υλικά συσκευασίας (γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό) σταμάτησαν να μπαίνουν στον σκουπιδοτενεκέ μου και άρχισαν να «ταξιδεύουν» στους γειτονικούς δήμους που ξεκίνησαν πρόγραμμα συλλογής συσκευασιών για ανακύκλω¬η. Αν ο Δήμος Αθηναίων ξεκινήσει και αυτός ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα με διευκολύνει ιδιαίτερα, γιατί δεν υπάρχει πάντα ο ελεύθερος χρόνος για βόλτες σε γειτονικούς δήμους. Τελικά, τα υλικά που μπορεί κάποιος να ανακυκλώσει χωρίς να περιμένει το δήμο του να αποφασίσει να αναλάβει τις ευθύνες του, είναι τα οργανικά, Αυτό το συνειδητοποίησα σχετικά πρόσφατα, όταν στη βεράντα μου εγκατέστησα έναν κάδο κομποστοποίησης. Εκεί βάζω τις φλούδες από φρούτα και λαχανικά, τις «κούπες» από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, τα τσόφλια από τα αβγά, τα ξερά φύλλα από τις γλάστρες. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήμουν λίγο επιφυλακτική με τον κάδο. Φοβόμουν ότι θα μυρίζει, ότι θα στάζει Όμως τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Το μόνο που συνέβη είναι ότι μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα στο κάτω μέρος του κάδου είχε παραχθεί λίπασμα καθαρό και αφράτο, έτοιμο για τις γλάστρες μου. Με όλα αυτά, έχουμε καταφέρει εγώ και η οικογένεια μου (3 άτομα) να μειώσουμε σημαντικά τα σκουπίδια που στέλνουμε στη χωματερή. Κατεβάζουμε στον σκουπιδοτενεκέ του δρόμου μόνο μια σακούλα σκουπιδιών τη βδομάδα Βέβαια, εξακολουθώ να είμαι η «περίεργη» κυρία που στο σούπερ μάρκετ αρνείται πεισματικά τις πλαστικές σακούλες παρ' όλο που προσφέρονται δωρεάν.
πηγή: «Ελευθεροτυπία»
Σημείωση 6ο Τεύχος