Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Νάξος - Προωθείται με άκρα μυστικότητα κατασκευή γιγάντιου αιολικού πάρκου

Νάξος

προωθείται με άκρα μυστικότητα η κατασκευή
γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στις κορυφογραμμές
πάνω από την Κωμιακή και τον Απόλλωνα;

ανακοίνωση του πρώην βουλευτή Νίκου Ι. Λεβογιάννη
 Σε πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου Δρυμαλίας σε πανηγύρι στην Κωμιακή και σε ανεπίσημες συζητήσεις του με κατοίκους του χωριού άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται να εγκατασταθεί στις κορυφογραμμές πάνω από την Κωμιακή αιολικό πάρκο με μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών (γίνεται λόγος για πάνω από 15 έως 87, ύψους 150 μέτρων και δυναμικότητας 3 μεγαβάτ η καθεμιά) και ζήτησε μάλιστα από τους κατοίκους να μην αντιδράσουν, γιατί αυτό θα είναι προς…όφελος του χωριού!..
 Ο δήμαρχος φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι μια τέτοια τρομακτική επέμβαση στις πανύψηλες κορυφογραμμές του βουνού «Μαυρομάρι», από τη θέση Ανέφαμα μέχρι τη θέση  Δυόδι, αλλά και στο βουνό «Καλόγερος»  πάνω απ’ τον όρμο του Απόλλωνα, θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή ενός απ’ τα ωραιότερα βουνά της Νάξου, απ’ τα ελάχιστα που έχουν μείνει ακόμη ανέπαφα από ανθρώπινες επεμβάσεις και καταπράσινα. 
 Παλαιοί Ναξιώτες συγγραφείς χαρακτηρίζουν τα βουνά αυτά ως τα «βασιλικά όρη της Νάξου», για την μοναδική ομορφιά τους, την πλούσια βλάστηση, τα περιβόλια και τις κατάφυτες ρεματιές τους, ενώ οι επισκέπτες τα παρομοιάζουν με το βουνό Πήλιο.
 Στην κορυφογραμμή του βουνού «Καλόγερος» στον Απόλλωνα υπάρχει ένα απ’ τα μεγαλύτερα κάστρα στη Νάξο, το οποίο χρονολογείται από την προϊστορική εποχή (με κυκλώπεια τείχη), ως τα βυζαντινά χρόνια και την τουρκοκρατία.
 Θεωρώ αδιανόητο η δημοτική αρχή να επικροτεί μια τέτοια άγρια επέμβαση, για την εγκατάσταση στην περιοχή αυτή ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου, το οποίο μάλιστα εκδιώχθηκε από τους φορείς και τους κατοίκους της  Σερίφου με πρωταγωνιστή τον Δήμο Σερίφου.
 Δεν γνωρίζω αν ο δήμος έχει ερευνήσει  τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από τις τεράστιες και ποικίλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στα βουνά και μάλιστα στις κορυφογραμμές τους, με τη διάνοιξη δρόμων, την τοποθέτηση υπόγειων καλωδίων ή πυλώνων, την εγκατάσταση υποσταθμών κ.λπ..
 Γεγονός είναι ότι ο ορίζοντας της Κωμιακής θα «περικυκλωθεί» κυριολεκτικά  με δεκάδες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες και το βουνό θα κατακρεουργηθεί με τα τεράστια έργα πρόσβασης που θα γίνουν. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη από την Ε.Ε. ως natura και θεωρείται ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής και οι πηγές απ’ όπου υδρεύονται τα γύρω χωριά τροφοδοτούνται από αυτά τα βουνά και κανένας δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στον υδροφόρο ορίζοντα .
 Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα περιμέναμε απ’ τον δήμαρχο Δρυμαλίας  να αντισταθεί για να αποτραπεί άλλη μια καταστροφή στο περιβάλλον της περιοχής, ενημερώνοντας δημόσια και υπεύθυνα τους κατοίκους, τα δημοτικό συμβούλιο και τα τοπικά συμβούλια της Κωμιακής, του Σκαδού και της Μέσης και να  ηγηθεί των κατοίκων της περιοχής εναντίον αυτής της επέμβασης, ακολουθώντας το παράδειγμα της δημάρχου Σερίφου, αλλά και πολλών άλλων δημάρχων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
 Κανένας δεν είναι εναντίον των ήπιας μορφής πηγών ενέργειας, αλλά τέτοιας έκτασης εγκαταστάσεις πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα στα νησιά, όπου τα πάντα στο περιβάλλον ισορροπούν χιλιάδες χρόνια στα όρια της ύπαρξης τους.
 Και σε κάθε περίπτωση τέτοιες εγκαταστάσεις πρέπει να γίνονται  με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιες τοποθεσίες, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
 Η μυστικότητα που παρατηρείται στην υπόθεση αυτή δείχνει ότι οι αρμόδιες τοπικές αρχές δεν «έβαλαν μυαλό» από όσα συνέβησαν και συμβαίνουν ακόμη με αφορμή τον τρόπο που σχεδιάστηκε και επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί το αλιευτικό καταφύγιο του Απόλλωνα.
 Είναι γεγονός ότι η περιοχή αυτή έχει υποστεί μεγάλες και ανεπανόρθωτες καταστροφές τα τελευταία 10 χρόνια από λανθασμένες και αμελέτητες επεμβάσεις του Δήμου και του Επαρχείου, όπως τα έργα διάνοιξης του δρόμου Κωμιακής-Απόλλωνα με τα κάθετα και απότομα πρανή, που έγιναν με πρωτοφανή προχειρότητα και με βάρβαρη επέμβαση στο καταπράσινο βουνό, οι λεγόμενοι «βιολογικοί καθαρισμοί» της  Κωμιακής και του Απόλλωνα, οι τεράστιες κατολισθήσεις που έχουν θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το χωριό της Κωμιακής, το πρωτοφανές μπάζωμα του όρμου του Απόλλωνα από τις εναποθέσεις κάθε χρόνο στα ρέματα της περιοχής τεράστιων όγκων χωμάτων, που προκύπτουν από τις εκτεταμένες κατολισθήσεις και καταπτώσεις, ο κακός σχεδιασμός και οι λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν σχετικά με το αλιευτικό καταφύγιο του Απόλλωνα, αλλά και η διάθεση σε άλλες περιοχές της Νάξου μεγάλων κονδυλίων που διατέθηκαν αποκλειστικά για την κατασκευή στην περιοχή αυτή αντιπλημμυρικών έργων μετά από τις καταιγίδες του χειμώνα 2001 και 2003  κ.λπ.
 Ας σταματήσουν επί τέλους οι διάφοροι αρμόδιοι και αναρμόδιοι να πειραματίζονται σε βάρος του μοναδικού σε ομορφιά φυσικού περιβάλλοντος της Κωμιακής, το οποίο αποτελεί  τον μοναδικό της πλούτο και είναι κληρονομιά στα παιδιά της. 

  
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νάξος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νάξος:
Διακοπές στην Νάξο, τoυ ?ρη Φανάρη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Νάξος - Προωθείται με άκρα μυστικότητα κατασκευή γιγάντιου αιολικού πάρκου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα